גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2006 מול 2020: לאיזו גרסה של דינה זילבר עלינו להאמין?

בנאומה השבוע הבהירה המשנה ליועמ"ש דינה זילבר, כי בעיית המשילות בישראל היא המצאה, ומשמשת כ"מפלטו של הפייק מנהיג" • אלא שטקסטים שניפקה לאורך שנים מעידים על עמדה הפוכה מצדה • האם בעיית המשילות נפתרה, או שזילבר החליטה לשנות גרסה?

דינה זילבר / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה
דינה זילבר / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

לו אדם זר היה נוחת כאן ומבקש ממני לתאר לו בתמצית את בעיית המשילות בישראל, הייתי אומר לו כך: "עיקר ההחלטות המכריעות לגבי חלוקת המשאבים בחברה וגיבוש המדיניות הציבורית נעשים יום יום, שעה שעה, על ידי המנהל הציבורי במסווה של ניטרליות וחוסר פניות, על ידי אנשי מקצוע ביורוקרטיים הנתפסים כמנותקים ממוקדי המאבק בין קבוצות האינטרס המגוונות".

אם הזר עדיין לא היה מבין את הבעייתיות שבחוסר המשילות הזה הייתי מצביע בפניו על המהפך הדמוקרטי שחל כאן, שהרי - "הרשות המחוקקת אמורה ליהנות מבסיס הלגיטימציה הרחב ביותר, שכן היא נבחרת ישירות על ידי הציבור ומשקפת בהרכבה את ההשתתפות הציבורית, ואולם המימרה העממית ‘מי שמצביע משפיע' אינה בהכרח נכונה עוד. בכל אופן גלומה בה אשליה".

ומה שמדהים הוא שבכל השיח הזה, עם מי שכנראה נחת מהירח, כלל לא הייתי צריך להתאמץ בניסוח. כל שהיה עלי לעשות הוא לפתוח את ספרה של דינה זילבר, "ביורוקרטיה כפוליטיקה", ולצטט אותה עצמה, כפי שעשיתי בשתי הפסקאות הקודמות, מילה במילה, מתוך הדברים שכתבה בפתיחות רבה בשנת 2006.

השבוע, במסגרת כנס המכון הישראלי לדמוקרטיה, ורגע לפני שהיא פורשת מהשירות הציבורי, נראה שחל מהפך בגרסאות. לא רק בטקסטים שזילבר מנפקת לציבור. גם במי שהיא עצמה הפכה להיות. 14 שנים אחרי שפרסמה את ספרה, לא רק ש"זילבר - גרסת 2020" היא חלק מאותו מנהל ציבורי המנהל את חיינו "במסווה של ניטרליות וחוסר פניות", ולא רק שהיא כיום ממובילות המערך האנטי משילותי, ההופך את הניסיון האזרחי להשפיע באמצעות הצבעה בקלפי לכזה שגלומה בו, כדבריה - "אשליה"; החל מהשבוע - זילבר הפכה למכחישת בעיית המשילות.

זה לא רק שמבחינת "זילבר - גרסת 2020" כבר לא מדובר בתהליכים המתרחשים "במסווה של ניטרליות ושל מומחיות אובייקטיבית תוך עקיפת ההליך הדמוקרטי וסיכונו", כפי שהיא עצמה ניסחה בקפידה, מי שהאזין לנאום שלה השבוע התבקש להאמין שתופעת חוסר המשילות כלל אינה קיימת. ביורוקרטים המשמשים כפוליטיקאים - מי היה מעלה על דעתו רעיון מגוחך שכזה?

הייתי אומר שזילבר היא הדוגמה הקלאסית לגמל שאינו מזהה את דבשתו, אבל המקרה שלה כל כך קיצוני שהיא כבר מזמן הדבשת שאינה מזהה את הגמל שתחתיה. היא הפקידות שאינה מודעת לפקידותיותה. לחוסר המשילות שהיא עצמה מייצרת. לעובדה שהיא אחת מהאדריכליות של חוסר המשילות.

מאבק על כוח ושליטה

זילבר היא גילום של רעיון "העתקת מרכז הכוח השלטוני וההכרעה המעשית בשאלות שבמדיניות מהדרג הפוליטי הנבחר לדרג הפקידותי הממונה", כפי שהיא ניסחה זאת (עמוד 99 בספרה), ובדיוק באותן השיטות שהיא תיארה לאורך 347 עמודים.

כשמאזינים לאורך השנים לנאומיה של זילבר, בהם היא מבקשת להציב עצמה בראש מערך הפקידות המתייצב אל מול הדרג הפוליטי, מבינים שדבר במאבק הזה, בין הדרג המקצועי לפוליטי, אינו מקצועי. ודאי שלא מהצד הפוליטי, אך גם לא מצד מי שמתיימרת לייצג בעוצמה את הדרג המקצועי. זה נראה כמו מאבק על כוח ושליטה וזה נשמע ככה. ובמסגרת המאבק מהסוג הזה כנראה שהכל כשר.

זילבר, בנאומיה, אינה מבקשת לתקן את המצב או להסביר מדוע הכללים שהיא מציעה מוצלחים יותר מאלה שמבקשים נבחרי הציבור לקדם. היא משתמשת לא פעם בשפה של "אנחנו" ו"הם". קשה להשתחרר מהרושם שהיא מבקשת "להיכנס" בנבחרי הציבור. להתכבד בקלונם. באמצעות דימויים ומטאפורות, שלא פעם לוקים בניסוח, שולחת בהם חיצים. רומזת להיותם סותמי פיות, עבריינים פוטנציאליים, והשבוע גם "פייק מנהיגים".

לקראת סוף הקדנציה (הארוכה מדי) של זילבר ראוי לשאול - מה בעצם מייחד אותה? ודאי לא עצמאותה המחשבתית. בתיבת התהודה שבה היא מסתובבת המסרים שלה נחשבים די בנאליים. ביקורת על הממשלה, התקפה על בחירותיו של הציבור ונהי על מי שהפכנו להיות בשעה שהארץ שינתה את פניה. דה יוז'ואל.

זילבר היא גם לא בדיוק דוגמה ומופת לאומץ לב ציבורי. מאז ומתמיד ידעה זילבר שהיא לא תידרש לשלם מחיר אישי על מעשיה והתבטאויותיה. היא הרי תמשיך לשמש בתפקידה עד היום האחרון שנקבע לה. וזו גם לא רמתה המקצועית של זילבר שמייחדת אותה. כמי שהסתובב במשרד המשפטים כמה שנים, אני מעיד שיש בו לא מעט משפטנים המוכשרים לא פחות ממנה. והמשפט האחרון הוא כנראה מועמד נהדר לפרס האנדרסטייטמנט של שנת 2020.

משאירה אדמה חרוכה

הייחודי לזילבר הוא עניין אחר לחלוטין וזה הבוז שהיא רוחשת לדרג הפוליטי. וזה לא רק הבוז כשהוא לעצמו. זו החובה הקדושה שהיא רואה לעצמה להנכיח את הבוז הזה. במעשיה ובדיבורה. חשוב לה להבהיר שהיא אופוזיציה לוחמת. שהמילה האחרונה תהיה שלה. שהיא תבהיר מה היא חושבת על מה שנעשה כאן. גם כשאיש לא שאל אותה או היה אפילו קרוב להתעניין בכך.

בסבבים הקודמים אני זוכר שעוד ניסו להסביר שהיא מבקרת את הממשלה לא כעובדת ציבור רגילה, עליה חלים כללי תקנון שירות המדינה האוסרים על השמעת ביקורת על החלטות הממשלה, אלא בכובעה כשומרת סף, ולכן מותר לה. "היא מדברת כנציגת היועץ המשפטי לממשלה", טענו. אלא שהפעם זה היה הרבה יותר פשוט. לא היה שום קשר בין תפקידה של זילבר לדברים אותם נשאה בתחילת השבוע. הנאום שלה השבוע היה מניפסט פוליטי קלאסי.

הנאומים של זילבר אינם ספונטניים. היא מגיעה אליהם תמיד עם ניירות כתובים. מקריאה אותה בגאווה. הנאומים שלה הם מעשה פוליטי מכוון. לא מעידה. זילבר היא לא סיר שעולה בטעות על גדותיו. היא מחושבת, ויתכן שהיא מכוונת למחוזות פוליטיים.

והעצוב הוא שהיא עושה שימוש במשאב הציבורי של משרתה לשם כך. כמה טיפוסים נאיביים שאלו מדוע זילבר לא המתינה עד לסיום תפקידה ואז הייתה נואמת כאוות נפשה. אלא שהתשובה פשוטה - היא יודעת שכשתסיים את תפקידה, היכולת שלה לעורר סערות תדעך משמעותית. היא סינדלרה רגע לפני חצות.

ובדיוק בשל כך, לא יועיל מכתב אזהרה מהיועץ, אותו היא אינה סופרת, ולא תועיל ביקורת ציבורית. הערות מצד נציב שירות המדינה לא מטרידות אותה וגם הביקורת הפנימית שחבריה למסדרונות משרד המשפטים מעבירים עליה, לא פעם, בחדרי חדרים לא יזיזו לה. היא תמשיך בכך. יש לה כנראה יעד והיא מכוונת אליו. על הדרך היא תשאיר למוסד היועץ המשפטי לממשלה אדמה חרוכה. גם שנים אחרי שמנדלבליט יסיים את תפקידו, זילבר תמשיך להוות את הסמל של היעוץ המשפטי בעשור האחרון. בצדק או שלא - חבריה למשרד ימשיכו לשלם את מחיר הפוליטיקה שעשתה על גבם.

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין