גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2006 מול 2020: לאיזו גרסה של דינה זילבר עלינו להאמין?

בנאומה השבוע הבהירה המשנה ליועמ"ש דינה זילבר, כי בעיית המשילות בישראל היא המצאה, ומשמשת כ"מפלטו של הפייק מנהיג" • אלא שטקסטים שניפקה לאורך שנים מעידים על עמדה הפוכה מצדה • האם בעיית המשילות נפתרה, או שזילבר החליטה לשנות גרסה?

דינה זילבר / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה
דינה זילבר / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

לו אדם זר היה נוחת כאן ומבקש ממני לתאר לו בתמצית את בעיית המשילות בישראל, הייתי אומר לו כך: "עיקר ההחלטות המכריעות לגבי חלוקת המשאבים בחברה וגיבוש המדיניות הציבורית נעשים יום יום, שעה שעה, על ידי המנהל הציבורי במסווה של ניטרליות וחוסר פניות, על ידי אנשי מקצוע ביורוקרטיים הנתפסים כמנותקים ממוקדי המאבק בין קבוצות האינטרס המגוונות".

אם הזר עדיין לא היה מבין את הבעייתיות שבחוסר המשילות הזה הייתי מצביע בפניו על המהפך הדמוקרטי שחל כאן, שהרי - "הרשות המחוקקת אמורה ליהנות מבסיס הלגיטימציה הרחב ביותר, שכן היא נבחרת ישירות על ידי הציבור ומשקפת בהרכבה את ההשתתפות הציבורית, ואולם המימרה העממית ‘מי שמצביע משפיע' אינה בהכרח נכונה עוד. בכל אופן גלומה בה אשליה".

ומה שמדהים הוא שבכל השיח הזה, עם מי שכנראה נחת מהירח, כלל לא הייתי צריך להתאמץ בניסוח. כל שהיה עלי לעשות הוא לפתוח את ספרה של דינה זילבר, "ביורוקרטיה כפוליטיקה", ולצטט אותה עצמה, כפי שעשיתי בשתי הפסקאות הקודמות, מילה במילה, מתוך הדברים שכתבה בפתיחות רבה בשנת 2006.

השבוע, במסגרת כנס המכון הישראלי לדמוקרטיה, ורגע לפני שהיא פורשת מהשירות הציבורי, נראה שחל מהפך בגרסאות. לא רק בטקסטים שזילבר מנפקת לציבור. גם במי שהיא עצמה הפכה להיות. 14 שנים אחרי שפרסמה את ספרה, לא רק ש"זילבר - גרסת 2020" היא חלק מאותו מנהל ציבורי המנהל את חיינו "במסווה של ניטרליות וחוסר פניות", ולא רק שהיא כיום ממובילות המערך האנטי משילותי, ההופך את הניסיון האזרחי להשפיע באמצעות הצבעה בקלפי לכזה שגלומה בו, כדבריה - "אשליה"; החל מהשבוע - זילבר הפכה למכחישת בעיית המשילות.

זה לא רק שמבחינת "זילבר - גרסת 2020" כבר לא מדובר בתהליכים המתרחשים "במסווה של ניטרליות ושל מומחיות אובייקטיבית תוך עקיפת ההליך הדמוקרטי וסיכונו", כפי שהיא עצמה ניסחה בקפידה, מי שהאזין לנאום שלה השבוע התבקש להאמין שתופעת חוסר המשילות כלל אינה קיימת. ביורוקרטים המשמשים כפוליטיקאים - מי היה מעלה על דעתו רעיון מגוחך שכזה?

הייתי אומר שזילבר היא הדוגמה הקלאסית לגמל שאינו מזהה את דבשתו, אבל המקרה שלה כל כך קיצוני שהיא כבר מזמן הדבשת שאינה מזהה את הגמל שתחתיה. היא הפקידות שאינה מודעת לפקידותיותה. לחוסר המשילות שהיא עצמה מייצרת. לעובדה שהיא אחת מהאדריכליות של חוסר המשילות.

מאבק על כוח ושליטה

זילבר היא גילום של רעיון "העתקת מרכז הכוח השלטוני וההכרעה המעשית בשאלות שבמדיניות מהדרג הפוליטי הנבחר לדרג הפקידותי הממונה", כפי שהיא ניסחה זאת (עמוד 99 בספרה), ובדיוק באותן השיטות שהיא תיארה לאורך 347 עמודים.

כשמאזינים לאורך השנים לנאומיה של זילבר, בהם היא מבקשת להציב עצמה בראש מערך הפקידות המתייצב אל מול הדרג הפוליטי, מבינים שדבר במאבק הזה, בין הדרג המקצועי לפוליטי, אינו מקצועי. ודאי שלא מהצד הפוליטי, אך גם לא מצד מי שמתיימרת לייצג בעוצמה את הדרג המקצועי. זה נראה כמו מאבק על כוח ושליטה וזה נשמע ככה. ובמסגרת המאבק מהסוג הזה כנראה שהכל כשר.

זילבר, בנאומיה, אינה מבקשת לתקן את המצב או להסביר מדוע הכללים שהיא מציעה מוצלחים יותר מאלה שמבקשים נבחרי הציבור לקדם. היא משתמשת לא פעם בשפה של "אנחנו" ו"הם". קשה להשתחרר מהרושם שהיא מבקשת "להיכנס" בנבחרי הציבור. להתכבד בקלונם. באמצעות דימויים ומטאפורות, שלא פעם לוקים בניסוח, שולחת בהם חיצים. רומזת להיותם סותמי פיות, עבריינים פוטנציאליים, והשבוע גם "פייק מנהיגים".

לקראת סוף הקדנציה (הארוכה מדי) של זילבר ראוי לשאול - מה בעצם מייחד אותה? ודאי לא עצמאותה המחשבתית. בתיבת התהודה שבה היא מסתובבת המסרים שלה נחשבים די בנאליים. ביקורת על הממשלה, התקפה על בחירותיו של הציבור ונהי על מי שהפכנו להיות בשעה שהארץ שינתה את פניה. דה יוז'ואל.

זילבר היא גם לא בדיוק דוגמה ומופת לאומץ לב ציבורי. מאז ומתמיד ידעה זילבר שהיא לא תידרש לשלם מחיר אישי על מעשיה והתבטאויותיה. היא הרי תמשיך לשמש בתפקידה עד היום האחרון שנקבע לה. וזו גם לא רמתה המקצועית של זילבר שמייחדת אותה. כמי שהסתובב במשרד המשפטים כמה שנים, אני מעיד שיש בו לא מעט משפטנים המוכשרים לא פחות ממנה. והמשפט האחרון הוא כנראה מועמד נהדר לפרס האנדרסטייטמנט של שנת 2020.

משאירה אדמה חרוכה

הייחודי לזילבר הוא עניין אחר לחלוטין וזה הבוז שהיא רוחשת לדרג הפוליטי. וזה לא רק הבוז כשהוא לעצמו. זו החובה הקדושה שהיא רואה לעצמה להנכיח את הבוז הזה. במעשיה ובדיבורה. חשוב לה להבהיר שהיא אופוזיציה לוחמת. שהמילה האחרונה תהיה שלה. שהיא תבהיר מה היא חושבת על מה שנעשה כאן. גם כשאיש לא שאל אותה או היה אפילו קרוב להתעניין בכך.

בסבבים הקודמים אני זוכר שעוד ניסו להסביר שהיא מבקרת את הממשלה לא כעובדת ציבור רגילה, עליה חלים כללי תקנון שירות המדינה האוסרים על השמעת ביקורת על החלטות הממשלה, אלא בכובעה כשומרת סף, ולכן מותר לה. "היא מדברת כנציגת היועץ המשפטי לממשלה", טענו. אלא שהפעם זה היה הרבה יותר פשוט. לא היה שום קשר בין תפקידה של זילבר לדברים אותם נשאה בתחילת השבוע. הנאום שלה השבוע היה מניפסט פוליטי קלאסי.

הנאומים של זילבר אינם ספונטניים. היא מגיעה אליהם תמיד עם ניירות כתובים. מקריאה אותה בגאווה. הנאומים שלה הם מעשה פוליטי מכוון. לא מעידה. זילבר היא לא סיר שעולה בטעות על גדותיו. היא מחושבת, ויתכן שהיא מכוונת למחוזות פוליטיים.

והעצוב הוא שהיא עושה שימוש במשאב הציבורי של משרתה לשם כך. כמה טיפוסים נאיביים שאלו מדוע זילבר לא המתינה עד לסיום תפקידה ואז הייתה נואמת כאוות נפשה. אלא שהתשובה פשוטה - היא יודעת שכשתסיים את תפקידה, היכולת שלה לעורר סערות תדעך משמעותית. היא סינדלרה רגע לפני חצות.

ובדיוק בשל כך, לא יועיל מכתב אזהרה מהיועץ, אותו היא אינה סופרת, ולא תועיל ביקורת ציבורית. הערות מצד נציב שירות המדינה לא מטרידות אותה וגם הביקורת הפנימית שחבריה למסדרונות משרד המשפטים מעבירים עליה, לא פעם, בחדרי חדרים לא יזיזו לה. היא תמשיך בכך. יש לה כנראה יעד והיא מכוונת אליו. על הדרך היא תשאיר למוסד היועץ המשפטי לממשלה אדמה חרוכה. גם שנים אחרי שמנדלבליט יסיים את תפקידו, זילבר תמשיך להוות את הסמל של היעוץ המשפטי בעשור האחרון. בצדק או שלא - חבריה למשרד ימשיכו לשלם את מחיר הפוליטיקה שעשתה על גבם. 

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון