גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנת המפנה בשוק הפנסיה: אלטשולר שחם הוא בית ההשקעות הגדול בתחום הצומח

בסוף אוקטובר נהפך אלטשולר שחם לבית ההשקעות הגדול בשוק קרנות הפנסיה החדשות ● כבר ביולי עקף הלמן אלדובי את פסגות, שנהפך לשחקן הקטן ביותר בשוק זה

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם / צילום: איל יצהר, גלובס
יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם / צילום: איל יצהר, גלובס

שנת 2020 מתבררת כשנת השינויים במאזן הכוחות בשוק הפנסיה, לאחר שנים של מהלכים רגולטוריים ותחרותיים שנעשו בכיוון, ושהבשילו בחודשים האחרונים. זה התחיל מכך שההליך שהשיקה רשות שוק ההון כבר ב-2016 לבחירת קרנות הברירת מחדל לציבור הרחב, תוך העדפה של בתי ההשקעות, הציף כלפי מעלה את הקרנות של בתי ההשקעות, שעדיין רחוקות מאלה של חברות הביטוח, אבל כבר קיימות בתחרות על הלקוחות בשוק.

כמו כן, השינויים השנה ממחישים כי ההצטיינות בתשואות של אלטשולר שחם גורמת לקרן שלה להדליק "מבערים" ולעקוף את המתחרות הישירות שבבעלות בתי ההשקעות - מה שממחיש כי הציבור מזהה מוניטין טובים גם בשוק הפנסיה, ושהוא רוצה להצטרף לצוות המנצח. כמו כן, השנה הנוכחית מתגמלת גם את קבוצת הראל, שנהפכה בשנים האחרונות לקבוצת הביטוח המובילה בישראל, והשנה עקפה את מגדל גם בשוק הפנסיה, הודות לניהול טוב, לרכישות ולחבירה לשיתופי פעולה שהוכיחו את עצמם.

חודש אחרי שקבוצת הראל עקפה את קבוצת מגדל ונהפכה לשחקן השני בגודלו בשוק קרנות הפנסיה החדשות, שהוא שוק החיסכון לטווח ארוך הצומח ביותר, ממשיך בית ההשקעות אלטשולר שחם את מגמת התהפוכות במאזן הכוחות בשוק זה. בסוף אוקטובר נהפך אלטשולר שחם לבית ההשקעות הגדול בשוק הפנסיה החדשה. ואולם מעבר לכך, כבר ביולי עקף בית ההשקעות הלמן אלדובי את פסגות, שנהפך לשחקן הכי קטן בשוק הפנסיה.

הצמיחה המואצת של חברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה, שמנהלת את פעילות הפנסיה של בית ההשקעות כחלק מניהול כל תחומי החיסכון לטווח ארוך, מאפיינת לא רק את פעילות בית ההשקעות בתחום הפנסיה החדשה, שתפס תאוצה עם הצטרפותו של בית ההשקעות להסדר קרן הפנסיה הנבחרת של משרד האוצר ורשות שוק ההון (קרנות "ברירת מחדל"). היא מאפיינת גם את פעילות בית ההשקעות בתחומי הגמל וההשתלמות, שם הוא מוביל השוק.

הצמיחה העקבית של אלטשולר שחם בגמל ובהשתלמות הפכה אותו כבר בסוף ינואר 2018 לשחקן הגדול בשווקים האלה (לאחר שכבר בדצמבר 2017 נהפך אלטשולר שחם למנהל קרנות ההשתלמות הגדול בשוק המקומי), ולא רק מקרב בתי ההשקעות, אלא גם כשמביאים בחשבון את קבוצות הביטוח. אז הושלמה המהפכה בצמרת שוק הגמל וההשתלמות, ואלטשולר שחם עקף את פסגות ונהפך לשחקן הגמל וההשתלמות הגדול במשק. פסגות גם נהפך מוקדם יותר השנה לשחקן הקטן ביותר בשוק הפנסיה החדשה הישראלי, כשהלמן אלדובי עקף אותו, כשהוא גם נהנה מצמיחה מואצת ביחס לעצמו בשל חלקו בשוק הפנסיה החדשה.

ירידה בנתח שוק של קבוצות הביטוח

כל ארבעת בתי ההשקעות הוכתרו כנבחרים על ידי הרשות, מתוך רצון ברור להעדיף אותם על פני הקרנות של חברות הביטוח, וזאת בכוונה לחזק אותם ולהגביר את התחרות בשוק שנשלט על ידי קבוצות הביטוח. למעשה, בחינת נתחי השוק בשוק הפנסיה החדשה מלמדת כי יש התקדמות בכיוון הנכון בהקשר זה.

כך, בסוף אוקטובר 2020 עמד הנתח שוק של הקרנות החדשות שנמצאות בשליטת קבוצות הביטוח על 92% מהשוק, לעומת נתח של 93.8% מהשוק בסוף 2019. זאת, על רקע גידול חד של 35.5% בנכסים המנוהלים בקרנות החדשות שנמצאות בשליטת בתי ההשקעות.

לפני חמש שנים, באוקטובר 2015, בתי ההשקעות החזיקו יחד בנתח שוק מצרפי של 3.2% בלבד משוק הפנסיה החדשה, כשהקרנות של חברות הביטוח החזיקו אז ב-96.8% מהשוק (בשקלול קרנות איילון כחלק מקרנות של בתי ההשקעות, משום שברבות השנים הן נהפכו לחלק מקרנות מיטב דש). בסוף אוקטובר 2015 היו בקרן של אלטשולר שחם נכסים בהיקף של רק 538 מיליון שקל, בעוד שבקרן של הלמן אלדובי היו אז רק 307 מיליון שקל. מנגד, בקרנות של מיטב דש ושל איילון היו אז נכסים בהיקף של 5 מיליארד שקל, בעוד שבקרן הפנסיה החדשה של פסגות היו נכסים בהיקף שעמד אז על 1.05 מיליארד שקל. כלומר, בשנים האחרונות צמחו בתי ההשקעות הודות לכך שנבחרו כקרנות הפנסיה הנבחרות כברירת מחדל לכלל הציבור, אלא שאצל אלטשולר שחם ואצל הלמן אלדובי זה היה מורגש הרבה יותר, מבחינת היקף נכסים מנוהל.

עיקר הצמיחה נרשמת אצל אלטשולר שחם, שמוביל במדדי התשואות זה זמן וזוכה למוניטין טובים. אגב, בבחינת הצבירה נטו עולה כי חלקם של בתי ההשקעות בשוק הפנסיה גדול עוד יותר באופן יחסי מאשר במונחי נכסים.

עם זאת, לא כל בתי ההשקעות הם שחקנים חדשים בשוק הפנסיה החדשה, שבעצמו אינו כה ותיק - הוא נוצר רק ב-1995. כך, הקרנות של מיטב דש מבוססות של קרנות הפנסיה של מיטב דש עצמו, של איילון ושל קרן יובלים שמוזגו יחד לפני שנים ושהיו קיימות שנים רבות מאוד. הלמן אלדובי התחיל לפעול בשוק הפנסיה לקראת סוף 2004, כשפסגות נכנס לשוק הפנסיה החדשה אחרי שני הגופים האלה.

פסגות עשה את כניסתו לשוק הפנסיה פעמיים: בפעם הראשונה זה היה באמצעות שותפות מיעוט בקרן מגן זהב של איילון, שפסגות יצא ממנה די מהר. בפעם השנייה, שמחזיקה עד היום, בית ההשקעות הקים קרן משלו ב-2011. אלטשולר שחם נכנס לתחום הפנסיה החדשה במחצית השנייה של 2008.

יש גם ביטוי בורסאי לצמיחה המואצת של אלטשולר שחם גמל ופנסיה בשוק הפנסיה החדשה וגם (בעיקר) בגמל ובהשתלמות, שם בית ההשקעות מחזיק בנכסים בהיקף כולל של כ-131.9 מיליארד שקל. כך, שווי השוק של אלטשולר שחם גמל ופנסיה, המנוהלת על ידי יאיר לוינשטיין, עומד כיום על 3.2 מיליארד שקל. החברה הונפקה בבורסה בקיץ 2019 לפי שווי של פחות מ-1.2 מיליארד שקל, ומאז השווי שלה נסק בשיעור חד, כשבדרך היא גם חילקה דיבידנדים בעשרות מיליוני שקלים.

עוד נציין לגבי בית ההשקעות הלמן אלדובי כי בחודשים האחרונים בוחנת ועדה שמינה הדירקטוריון שלו שלוש הצעות רכש שקיבל - האחת מאלטשולר שחם גמל ופנסיה, השנייה מקבוצת הפניקס, שמחזיקה גם בבית ההשקעות אקסלנס, והשלישית מהקרן הבריטית Pollen street capital. ככל הידוע, אין תמימות דעים ביחס לקיום עסקה עם מי מהגופים בקרב דבוקת השליטה בהלמן אלדובי, כשבקרב בעלי מניות המיעוט יש רצון עז בהשלמת עסקת מכר, שתפגיש אותם עם כסף. 

עוד כתבות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל