גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוד כספות, אלימות ותלונות במשטרה: הקרע בחסידות סדיגורה הולך ומחריף

כך המצב בסדיגורה המשיך להתדרדר בחודשים האחרונים במהירות ובכל החזיתות ● מה קרה בלילה של 27 באוקטובר, ולמה נראה שזה היה הקש ששבר את גב המאבק בסדיגורה ● מעקב

חסידי סדיגורה. בינתיים האדמו"ר הצעיר שובה את הלבבות ומבסס את שליטתו / צילום: שוקי לרר - בחדרי חרדים
חסידי סדיגורה. בינתיים האדמו"ר הצעיר שובה את הלבבות ומבסס את שליטתו / צילום: שוקי לרר - בחדרי חרדים

תקציר הפרק הקודם: באוגוסט נפטר האדמו"ר מסדיגורה והוא בן 65 בלבד. בצוואתו המטלטלת הכתיר לאדמו"ר את בנו הצעיר, יצחק יהושע העשיל בן ה-24 המכונה שיע'לה, תוך שהוא מדלג על כל האחים ובמיוחד על האח הבכור, מרדכי שלום יוסף בן ה-38 המכונה מש"י. מדובר באירוע חריג בפני עצמו, אבל אז אירע דבר חריג עוד יותר: האלמנה שרה פרידמן הנחיתה מתווה הפוך לצוואה ובמרכזו חלוקת האדמו"רות: הצעיר יהיה אדמו"ר בחצר המרכזית בבני ברק, הבכור אדמו"ר בירושלים ובן שלישי אדמו"ר בלונדון. מאבק הירושה איים לפרק את החסידות ואת המשפחה, כשהאם וכל האחים בצד אחד ומנגד האח הצעיר ולצדו רוב החסידים. בסכסוך, אותו סיקרנו כאן בהרחבה בסוף אוגוסט, מעורבים גם נכסים בעשרות מיליוני דולרים ומני גבירים ועסקנים.

***

המצב בסדיגורה המשיך להתדרדר בחודשים האחרונים במהירות ובכל החזיתות. בתום השבעה חזרו האחים והאחיות לבתיהם והאלמנה נשארה לבד בדירתה בקומה השלישית ברחוב הרב גוטמכר 10 בבני ברק, מעל בית המדרש הגדול והמפואר של החסידות. בקומה שמולה גר בנה הצעיר, האדמו"ר החדש. השניים לא מחליפים מילה מאז מות האב ובן הזוג. שתי הנכדות הקטנות לא מורשות לומר שלום לסבתא. כל אחת ואחד משמונת האחים האחיות היו צריכים לבחור צד, הלשיע'לה את/ה או למש"י. הרוב הלכו עם אמא.

בין בית הכנסת לקומת המגורים יש קומה שהגישה אליה מוגבלת ובה חדר שבו קיבל האדמו"ר קהל, שלצדו חדר-כספת ובו ספרים עתיקים, חפצי יודאיקה ורכוש משפחתי המוערך במיליונים. חדר מדרגות פרטי מוביל משם לדירת המגורים.

קצת אחרי השבעה החליפה האלמנה את כל המנעולים במקום. המקורבים לאדמו"ר הצעיר טענו שהיא מנסה למנוע מבנה לתפוס את מקומו כמנהיג וראו באקט הכרזת מלחמה. מקורבים לרבנית מספרים מנגד שעל רקע המאבק המתלהט והאווירה המעכירה, היא הרגישה לא בטוחה עם עשרות אברכים שעולים ויורדים במהלך היום, רובם ככולם עוינים כלפיה.

ב-16 בספטמבר, כמה ימים אחרי תום השלושים, הגישה פרידמן תלונה במשטרת בני ברק על ניסיון פריצה לחדר המדובר וניסיונות להשיג מפתחות במרמה. האברכים הגיבו בהשחתת מצלמות אבטחה ומנעולים והעניינים המשיכו להסלים: פעם נעלו את האלמנה בתוך ביתה, פעם מחוצה לו, ובהמשך אף נרשמו מקרי אלימות נגד מקורבי הרבנית. באחד מהם מעורב בכיר מאוד במוסדות החסידות שקיבל צו הרחקה זמני.

בחזית הציבורית, האדמו"ר הצעיר לא צריך את אחיו והוא שובה את הלבבות והולך ומבסס את שליטתו בחסידות, תוך שהוא מכניס רוח חדשה וצעירה (של הסתגרות ובדלנות, אבל זה עניין אחר). בית הכנסת של סדיגורה מלא בשבתות כמו שלא היה שנים, טוענים מקורותיי בבני ברק. בחזית המשפטית, אנשיו ממשיכים להיאבק בעד הצוואה המקורית ונגד מתווה חלוקת האדמו"רות, ובעיקר נגד התבססות האח הבכור בירושלים - שם נמצאים מרבית הנכסים המניבים של החסידות בישראל.

לפני ראש השנה הגישו אנשי בני ברק בקשה לצו הקפאה במטרה למנוע ממש"י לעשות שימוש בכספי החסידות. לדידם, אסור לאדמו"ר לוותר על פסיק מצוואת אביו - והרי הוא מחויב לה בדין. אל מולם מציג הצד של מש"י שתי צוואות סותרות שנחתמו באותו היום. יש גם צוואה פרטית. זו אמנם לא פורסמה, אך לפי גורמים היא קובעת שהדירה עוברת לרשות האדמו"ר החדש, והאלמנה תגור שם עד מותה.

"הם מנסים לזרז את היום הזה", מסננים מקורביה המתארים אישה מפוחדת ובודדה בסביבה עוינת. אגב, כל שיחה, עם שני הצדדים, מלווה בסיפורים ולשון הרע שגרמו לאוזניים שלי להישרף, בחיי. כבר הרבה זמן לא שמעתי רכילות כה מרושעת.

השיא הגיע ב-27 באוקטובר. בלילה ננעלה פרידמן בדירתה ובבוקר, כשחולצה, גילתה שחדר הכספת רוקן לגמרי. מהספרים (ירושת הילדים), החפצים והרכוש - לא נותר דבר. חפציה האישיים הושחתו. הכניסה היחידה האחרת לכספת היא דרך חדרו הפרטי של האדמו"ר - שם הדלת לא נפרצה. כלומר, מדובר בעבודה פנימית.

פרידמן הגישה עוד תלונה למשטרה וב-1 בנובמבר פרסמה המשפחה כרוז ובו נכתב (בקיצור): "...נפרצו בתי גנזיו של כבו"ק (כבוד קדושתו) אדמו"ר מסאדיגורה זיע"א על ידי אינשי דלא מעלי (אנשים חסרי מעלות) ונגנבו כלי קודש, ספרי קודש וכתבי יד. אנו זועקים ומביעים זעזוע ושאט נפש ממעשי האלימות, הבריונות, הוונדליזם, הגזילה והשוד אשר נעשו ונעשים נגד הרבנית, משפחתו ויו"ח. והגבאים אחראים למעשים שפלים אלו".

כעבור יומיים נפתרה תעלומת השוד כשפרידמן קיבלה מכתב מעורך הדין משה אוסטדישר. הנדון: "הסרת מטרד בטיחותי". במכתב נאמר שבעל הנכס זו החסידות ש"נאלצה לפנות" את החדר מטעמי בטיחות. אוסטדישר רק רצה לשאול לאן להחזיר אותם - ובתנאי שלא לאותו חדר. בתגובה, טענו עורכי הדין של פרידמן שמדובר ב"ניסיון נפסד, שקוף ומגוחך, ובטענות חסרות שחר של מי שנתפס בקלקלתו".

פרידמן, שבשלב הזה כבר רתחה על משטרת בני ברק - לטענת מקורביה, המשטרה זלזלה, לא הגיעה בזמן, לא חקרה כראוי ואף טענה ש"ככה זה בבני ברק" ו"שיפתרו את זה לבד" - פנתה כאזרחית בריטית לשגרירות בריטניה והתלוננה שמפקירים אותה. אחרי שגם בשגרירות נואשו משטרת בני ברק הם הרימו טלפון לאינטרפול, שהבטיח שהעניין עבר לטיפול דרג גבוה יותר.

***

נכון לראשית השבוע לא נרשמה התקדמות בחקירה, אבל אולי זה היה הקש ששבר את גב המאבק בסדיגורה. השבוע התפרסמו בעיתונות החרדית ידיעות על מו"מ בין הצדדים בחסות מתווך מקובל, ועל מתווה פשרה אפשרי הדומה למתווה האם. כלומר, חלוקת האדמו"רות, וכמובן החזרת כל החפצים שנלקחו. אבל בינתיים הפערים גדולים מדי. מצד מש"י והאם אומרים שטרם הציגו להם את הפרטים שנלקחו, ומהצד של שיע’לה טוענים שאין מו"מ על האדמו"רות בשום אופן.

סוף הסאגה, אם כן, עדיין רחוק. נקווה שהיא בכל זאת תסתיים לפני שמשפחת פרידמן תיקרע מעבר לאפשרות לתיקון.

***

מהמשטרה נמסר: "מדובר בתלונות הדדיות שהוגשו על רקע סכסוך כספי בין הצדדים ונדון בימים אלה בהליך משפטי. עם זאת, התלונות נחקרות וככל שיעלה חשד לקיומה של עבירה פלילית, הנושא ייבדק ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת. אין לנו מה להוסיף מעבר לכך".

עוד כתבות

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

פרשת "יד לוחצת יד": ארנון בר-דוד ועזרא גבאי ישוחררו מחר למעצר בית

בהתאם להסכמות עם המשטרה, ביהמ"ש קבע כי יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ישוחרר מחר למעצר בית של 30 יום, בערבות של 100 אלף שקל, וייאסר עליו לעסוק בכל הנוגע להסתדרות במשך 21 יום וליצור קשר עם כל המעורבים בפרשה ● גם עזרא גבאי, סוכן הביטוח החשוד בפרשה, ישוחרר מחר למעצר בית של 30 יום בערבות באותו סכום

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפרקליטות מציעה: שופט עליון בדימוס ילווה את חקירת הפצ"רית

מוקדם יותר היום, שר המשפטים יריב לוין עדכן את בג"ץ כי לא הגיע להסכמות עם היועמ"שית והפרקליטות לגבי מינוי גורם שיפקח על חקירת הפצ"רית היוצאת, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, ומשכך הוא עומד על מינוי אשר קולה למפקח על החקירה

סניף של fifth third bank. דיווח על מחיקה של מאות מיליוני דולרים / צילום: Shutterstock

קריסות גדולות עוד לפנינו: האם האשראי הפרטי יהפוך למשבר הסאב־פריים הבא?

שני בנקים בארה"ב מחקו כ־400 מיליון דולר וקרנות נסגרות, בעקבות חשיפות למלווים בעייתיים באשראי פרטי ● קרן המטבע תדלקה את החששות עם הערכה שהבנקים בעולם חשופים לתחום ב־4.5 טריליון דולר ● איפה טמונה הסכנה העיקרית, ומה תהיה ההשפעה בישראל?

אורן שובל ודניאל רמות, מייסדי ויה / צילום: יח''צ

הדוחות הראשונים של ויה: ההכנסות זינקו, ההפסד גדל

חברת ויה, שפיתחה טכנולוגיה לתחום התחבורה הציבורית החכמה, הונפקה בבורסת ניו יורק לפני כחודשיים ורושמת מאז תשואה חיובית של 9.8%, כשהיא נסחרת כיום לפי שווי של כ-4 מיליארד דולר ● ההפסד הנקי החשבונאי שלה גדל ב-73% ל-36.9 מיליון דולר, אך ההפסד הנקי המתואם התכווץ ב-33% ל-9.7 מיליון דולר

בית המשפט העליון / צילום: אוריה תדמור

בג"ץ הוציא צו על תנאי נגד החוק להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין

השופטים הקפיאו את יישום החוק שדרש מהלשכה לקצץ מיידית כ-20% מדמי החבר ל-2025 ואסר עליה לממן את פעילותה הציבורית באמצעות דמי החבר ● בג"ץ שוקל גם להורות על דחיית כניסתו של החוק לתוקף עד אחרי הבחירות הבאות ללשכת עוה"ד, הצפויות ב-2027

מזומן שנתפס על ידי משטרת ישראל. יש אתגרים באכיפה / צילום: דוברות משטרת ישראל

ההגבלות החדשות על החזקת מזומן בחוק ההסדרים: מה הן כוללות?

ההצעה הכלולה בפרק המאבק בהון השחור מבקשת לקבוע איסור פלילי על החזקת מזומן מעל סכום של 200 אלף שקל ● המתנגדים טוענים כי החוק יפגע קשות בפרטיות ויגביל את החופש הכלכלי ● בינתיים, כלל לא ברור איך תתבצע האכיפה ● מנתחים את חוק ההסדרים

משטרת ישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

הקצין הבכיר שנחקר במחלקה לחקירות שוטרים: ראש להב 433 - ניצב מני בנימין

החשדות נגד ניצב בנימין: הפרת אמונים ושימוש לרעה בכוח המשרה ● לאחר שהמפכ"ל דני לוי מינה ממלא מקום זמני לראש היחידה - השר בן גביר דרש לבטל את המינוי ובכך נוצרה מתיחות נוספת בין השניים ● בתוך כך, הניצב נחקר במשך שעות והורחק מכל מתקני המשטרה

טלטלה בשווקים / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות חדות; טסלה נפלה ב-6.5%, אנבידיה ב-3.5%

נאסד"ק ירד ב-2.3% ● נמשכת מגמת הרוטציה לסקטורים סולידיים ● הביטקוין בשפל, מייקל סיילור: "הביטקוין יהפוך לנכס גדול מזהב עד שנת 2035" ● בשווקים מתמחרים הסתברות של כ־50% בלבד להפחתת ריבית בהחלטה הבאה ● ישראליות: נייס וסלברייט עקפו את הציפיות ברבעון, נקסן איכזבה ● דוחות: סיסקו עקפה את התחזיות, דיסני הציגה חולשה ברשתות הטלוויזיה ובחטיבת הסרטים

ירידות שערים מסביב לעולם / אילוסטרציה: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר נעילה שלילית בוול סטריט ובאסיה, גם בורסות אירופה בירידות

מניות אסיה ננעלו בירידות בעקבות וול סטריט, על רקע המכירות במניות הטכנולוגיה והיחלשות הציפיות להפחתות ריבית של הפד ● באירופה, הפוטסי יורד בכ-1%, מדד הקאק בירידה של כ-0.4%, והדאקס מאבד 0.7% מערכו ● הביטקוין ממשיך להתרסק ● ארה"ב ודרום קוריאה פרסמו את פרטי הסכם הסחר ביניהן, הכולל השקעה קוריאנית של 350 מיליארד דולר

דליה קורקין, ומתחם טיפול של עמל ומעבר / צילום: מצגת החברה

הנפקת עמל ומעבר הושלמה בבורסה לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל

השלמת ההנפקה מגלמת לעמל ומעבר שווי של כ-2.6 מיליארד שקל - נמוך במאות מיליוני שקלים מהתוכנית המקורית של החברה ● פרסום התוצאות הסופיות של ההנפקה צפוי לשבוע הבא, כאשר ככל הנראה קודם לפרסום יפורסמו תוצאות לרבעון השלישי של הרשת

סשימי טונה אדומה עם קרם פרש ותאנים / צילום: נמרוד סונדרס

באזור המוסכים התל אביבי מסתתרת הברקה שפויה וכיפית

אנשי "סניור" מארחים בגובה העיניים, ודווקא בגלל שאין להם יומרה להביא בשורה קולינרית, החוויה בה לא שגרתית, וכל מנה טובה ומדויקת

הדמיית פארק טבעון טק / הדמיה: Oilin

כפי שנחשף בגלובס: המדינה תקצה קרקע לקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון

שר הבינוי והשיכון חיים כץ מאשר את חשיפת גלובס מאמש, לפיה המדינה תפעל להקצות לענקית השבבים אנבידיה קרקע בפטור ממכרז בקריית טבעון ● לדבריו, הקמפוס יוקם על שטח של 160 אלף מ"ר ויאכלס מעל 8,000 עובדים ● מאנבידיה נמסר: "החברה ממשיכה לבחון את כל החלופות"

ממדאני ודוואג'י בליל הבחירות בניו יורק / צילום: Reuters, Neil Constantine

ללא שרוולים, עם רקמה פלסטינית: מיהי הגברת הראשונה של ניו יורק

ראמה דוואג'י נמנעה מלקחת חלק בקמפיין של בעלה, ראש העיר הנבחר של ניו יורק זוהרן ממדאני ● וזה לא שהיא נמנעת מהפוליטי: האיורים שלה עוסקים בנעשה בעזה ובסוריה, ודרכם היא מאשימה את ישראל ב"פשעי מלחמה" ● זו האישה לצידו של זוהרן ממדאני

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

נתון בשבוע

סופטבנק חיסלה את החזקותיה באנבידיה: האם המשקיעים צריכים לדאוג?

ההודעה של סופטבנק, מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם, על מכירת כל החזקותיה באנבידיה, העלתה חששות בקרב המשקיעים ● האם מדובר בחוסר אמון בענקית השבבים ובתחום הבינה המלאכותית? ● מה עומד מאחורי המהלך, והאם הוא בכלל מוצדק?

המדריך לפורש לפנסיה / צילום: Shutterstock

הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר: מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה?

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● יציאה לגמלאות כרוכה באינספור תכנוני והטבות מס, סנכרון בין מוצרי השקעה וחיסכון שונים שנצברו לאורך השנים, ודילמות שיכולות לעלות לכם הון ● גלובס עונה על כמה מהשאלות המרכזיות עבור הפורשים לפנסיה: האם כדאי למשוך את הכסף כקצבה או בבת אחת, ואיך דואגים שהחיסכון יעבור לדור הבא?

ליאור סושרד בקמפיין לפרויקט UTOPIA / צילום: אייל נבו

כמה שילם ליאור סושרד על דירה בפרויקט שהוא מקדם בשדה דב?

המנטליסט רכש דירת 3 חדרים בפרויקט שאותו הוא מפרסם בשדה דב - עסקה שבוצעה בנפרד מהתקשרותו ועל פי ההערכות מיועדת להשקעה ● קרן Awz מקנדה תקים מפעל שבבים באשקלון בהשקעה מיידית של 5 מיליארד שקל ● בהאקתון השיקומי של עמותת Restart פותחו פתרונות מותאמים לעשרות פצועי ופצועות צה"ל ● וגם: בתחילת 2026 ייפתח בזכרון יעקב המלון החדש מבית רשת גורדוניה ● אירועים ומינויים

חיפה מובילה במספר עסקאות הנדל''ן שבוצעו בה ברבעון האחרון / צילום: Shutterstock

מהפך: העיר שמובילה במכירת הדירות, והזינוק של תל אביב

ברבעון השלישי של השנה העיר חיפה קפצה למקום הראשון במספר עסקאות הנדל"ן שבוצעו בה, לאחר שנמכרו בה פי 3 יותר דירות מאשר הרבעון הקודם ● תל אביב הגיעה למקום השני לאחר שרשמה זינוק של 38% במספר העסקאות שבוצעו בה ברבעון הנוכחי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כאל מציגה צמיחה דו־ספרתית בהכנסות, צבר ההזמנות של דניה סיבוס בשיא

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● חברת כרטיסי האשראי כאל דיווחה על צמיחה של 12% בהכנסות, אם כי בשורה התחתונה היא רשמה הפסד בשל שורה של אירועים חד־פעמיים ● דניה סיבוס הציגה ירידה ברווח הנקי, אך צבר ההזמנות שלה הגיע לשיא ונעמד על 20.6 מיליארד שקל

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

ההפסד הגדול של החוסכים בקופות הגמל להשקעה

המכה לקופות הגמל להשקעה ● שר האוצר מדבר על הורדת מסים שכבר התקזזה ● ואם הממשלה לא מטפלת, הערים ייכנסו לתמונה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק