גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוד כספות, אלימות ותלונות במשטרה: הקרע בחסידות סדיגורה הולך ומחריף

כך המצב בסדיגורה המשיך להתדרדר בחודשים האחרונים במהירות ובכל החזיתות ● מה קרה בלילה של 27 באוקטובר, ולמה נראה שזה היה הקש ששבר את גב המאבק בסדיגורה ● מעקב

חסידי סדיגורה. בינתיים האדמו"ר הצעיר שובה את הלבבות ומבסס את שליטתו / צילום: שוקי לרר - בחדרי חרדים
חסידי סדיגורה. בינתיים האדמו"ר הצעיר שובה את הלבבות ומבסס את שליטתו / צילום: שוקי לרר - בחדרי חרדים

תקציר הפרק הקודם: באוגוסט נפטר האדמו"ר מסדיגורה והוא בן 65 בלבד. בצוואתו המטלטלת הכתיר לאדמו"ר את בנו הצעיר, יצחק יהושע העשיל בן ה-24 המכונה שיע'לה, תוך שהוא מדלג על כל האחים ובמיוחד על האח הבכור, מרדכי שלום יוסף בן ה-38 המכונה מש"י. מדובר באירוע חריג בפני עצמו, אבל אז אירע דבר חריג עוד יותר: האלמנה שרה פרידמן הנחיתה מתווה הפוך לצוואה ובמרכזו חלוקת האדמו"רות: הצעיר יהיה אדמו"ר בחצר המרכזית בבני ברק, הבכור אדמו"ר בירושלים ובן שלישי אדמו"ר בלונדון. מאבק הירושה איים לפרק את החסידות ואת המשפחה, כשהאם וכל האחים בצד אחד ומנגד האח הצעיר ולצדו רוב החסידים. בסכסוך, אותו סיקרנו כאן בהרחבה בסוף אוגוסט, מעורבים גם נכסים בעשרות מיליוני דולרים ומני גבירים ועסקנים.

***

המצב בסדיגורה המשיך להתדרדר בחודשים האחרונים במהירות ובכל החזיתות. בתום השבעה חזרו האחים והאחיות לבתיהם והאלמנה נשארה לבד בדירתה בקומה השלישית ברחוב הרב גוטמכר 10 בבני ברק, מעל בית המדרש הגדול והמפואר של החסידות. בקומה שמולה גר בנה הצעיר, האדמו"ר החדש. השניים לא מחליפים מילה מאז מות האב ובן הזוג. שתי הנכדות הקטנות לא מורשות לומר שלום לסבתא. כל אחת ואחד משמונת האחים האחיות היו צריכים לבחור צד, הלשיע'לה את/ה או למש"י. הרוב הלכו עם אמא.

בין בית הכנסת לקומת המגורים יש קומה שהגישה אליה מוגבלת ובה חדר שבו קיבל האדמו"ר קהל, שלצדו חדר-כספת ובו ספרים עתיקים, חפצי יודאיקה ורכוש משפחתי המוערך במיליונים. חדר מדרגות פרטי מוביל משם לדירת המגורים.

קצת אחרי השבעה החליפה האלמנה את כל המנעולים במקום. המקורבים לאדמו"ר הצעיר טענו שהיא מנסה למנוע מבנה לתפוס את מקומו כמנהיג וראו באקט הכרזת מלחמה. מקורבים לרבנית מספרים מנגד שעל רקע המאבק המתלהט והאווירה המעכירה, היא הרגישה לא בטוחה עם עשרות אברכים שעולים ויורדים במהלך היום, רובם ככולם עוינים כלפיה.

ב-16 בספטמבר, כמה ימים אחרי תום השלושים, הגישה פרידמן תלונה במשטרת בני ברק על ניסיון פריצה לחדר המדובר וניסיונות להשיג מפתחות במרמה. האברכים הגיבו בהשחתת מצלמות אבטחה ומנעולים והעניינים המשיכו להסלים: פעם נעלו את האלמנה בתוך ביתה, פעם מחוצה לו, ובהמשך אף נרשמו מקרי אלימות נגד מקורבי הרבנית. באחד מהם מעורב בכיר מאוד במוסדות החסידות שקיבל צו הרחקה זמני.

בחזית הציבורית, האדמו"ר הצעיר לא צריך את אחיו והוא שובה את הלבבות והולך ומבסס את שליטתו בחסידות, תוך שהוא מכניס רוח חדשה וצעירה (של הסתגרות ובדלנות, אבל זה עניין אחר). בית הכנסת של סדיגורה מלא בשבתות כמו שלא היה שנים, טוענים מקורותיי בבני ברק. בחזית המשפטית, אנשיו ממשיכים להיאבק בעד הצוואה המקורית ונגד מתווה חלוקת האדמו"רות, ובעיקר נגד התבססות האח הבכור בירושלים - שם נמצאים מרבית הנכסים המניבים של החסידות בישראל.

לפני ראש השנה הגישו אנשי בני ברק בקשה לצו הקפאה במטרה למנוע ממש"י לעשות שימוש בכספי החסידות. לדידם, אסור לאדמו"ר לוותר על פסיק מצוואת אביו - והרי הוא מחויב לה בדין. אל מולם מציג הצד של מש"י שתי צוואות סותרות שנחתמו באותו היום. יש גם צוואה פרטית. זו אמנם לא פורסמה, אך לפי גורמים היא קובעת שהדירה עוברת לרשות האדמו"ר החדש, והאלמנה תגור שם עד מותה.

"הם מנסים לזרז את היום הזה", מסננים מקורביה המתארים אישה מפוחדת ובודדה בסביבה עוינת. אגב, כל שיחה, עם שני הצדדים, מלווה בסיפורים ולשון הרע שגרמו לאוזניים שלי להישרף, בחיי. כבר הרבה זמן לא שמעתי רכילות כה מרושעת.

השיא הגיע ב-27 באוקטובר. בלילה ננעלה פרידמן בדירתה ובבוקר, כשחולצה, גילתה שחדר הכספת רוקן לגמרי. מהספרים (ירושת הילדים), החפצים והרכוש - לא נותר דבר. חפציה האישיים הושחתו. הכניסה היחידה האחרת לכספת היא דרך חדרו הפרטי של האדמו"ר - שם הדלת לא נפרצה. כלומר, מדובר בעבודה פנימית.

פרידמן הגישה עוד תלונה למשטרה וב-1 בנובמבר פרסמה המשפחה כרוז ובו נכתב (בקיצור): "...נפרצו בתי גנזיו של כבו"ק (כבוד קדושתו) אדמו"ר מסאדיגורה זיע"א על ידי אינשי דלא מעלי (אנשים חסרי מעלות) ונגנבו כלי קודש, ספרי קודש וכתבי יד. אנו זועקים ומביעים זעזוע ושאט נפש ממעשי האלימות, הבריונות, הוונדליזם, הגזילה והשוד אשר נעשו ונעשים נגד הרבנית, משפחתו ויו"ח. והגבאים אחראים למעשים שפלים אלו".

כעבור יומיים נפתרה תעלומת השוד כשפרידמן קיבלה מכתב מעורך הדין משה אוסטדישר. הנדון: "הסרת מטרד בטיחותי". במכתב נאמר שבעל הנכס זו החסידות ש"נאלצה לפנות" את החדר מטעמי בטיחות. אוסטדישר רק רצה לשאול לאן להחזיר אותם - ובתנאי שלא לאותו חדר. בתגובה, טענו עורכי הדין של פרידמן שמדובר ב"ניסיון נפסד, שקוף ומגוחך, ובטענות חסרות שחר של מי שנתפס בקלקלתו".

פרידמן, שבשלב הזה כבר רתחה על משטרת בני ברק - לטענת מקורביה, המשטרה זלזלה, לא הגיעה בזמן, לא חקרה כראוי ואף טענה ש"ככה זה בבני ברק" ו"שיפתרו את זה לבד" - פנתה כאזרחית בריטית לשגרירות בריטניה והתלוננה שמפקירים אותה. אחרי שגם בשגרירות נואשו משטרת בני ברק הם הרימו טלפון לאינטרפול, שהבטיח שהעניין עבר לטיפול דרג גבוה יותר.

***

נכון לראשית השבוע לא נרשמה התקדמות בחקירה, אבל אולי זה היה הקש ששבר את גב המאבק בסדיגורה. השבוע התפרסמו בעיתונות החרדית ידיעות על מו"מ בין הצדדים בחסות מתווך מקובל, ועל מתווה פשרה אפשרי הדומה למתווה האם. כלומר, חלוקת האדמו"רות, וכמובן החזרת כל החפצים שנלקחו. אבל בינתיים הפערים גדולים מדי. מצד מש"י והאם אומרים שטרם הציגו להם את הפרטים שנלקחו, ומהצד של שיע’לה טוענים שאין מו"מ על האדמו"רות בשום אופן.

סוף הסאגה, אם כן, עדיין רחוק. נקווה שהיא בכל זאת תסתיים לפני שמשפחת פרידמן תיקרע מעבר לאפשרות לתיקון.

***

מהמשטרה נמסר: "מדובר בתלונות הדדיות שהוגשו על רקע סכסוך כספי בין הצדדים ונדון בימים אלה בהליך משפטי. עם זאת, התלונות נחקרות וככל שיעלה חשד לקיומה של עבירה פלילית, הנושא ייבדק ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת. אין לנו מה להוסיף מעבר לכך".

עוד כתבות

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ופז / צילום: יח''צ

את ממדאני הוא כבר ניצח: האם ההימור של זוהר לוי על נדל"ן בניו יורק ישתלם?

ראש עיריית ניו יורק ניסה לנצל את זכיית סאמיט של לוי במכרז לרכישת 5,100 יח"ד, כדי לעורר את סוגיית הדיור המפוקח ● האם הרכישה והורדת הריבית בארה"ב יצדיקו את השקעות הענק?

דרור בין מנכ''ל רשות החדשנות / צילום: חנה טייב

450 מיליון דולר ל"מוצר מוחשי": כך מנסה רשות החדשנות לעודד יזמים לוותר על חלום הסייבר

השיעור הגבוה למדי של יזמים ישראלים שבוחרים להקים או לעבוד בחברת סייבר הביא להצלחות כבירות בתחום - אבל הוא הגיע בהכרח על חשבון הקמה של סטארט-אפים חדשים בתחומי תעשייה אחרים ● כעת מודיעה רשות החדשנות כי הפעילה בשנה באחרונה תוכנית לעידוד השקעה בחברות שמייצרות מוצרים מוחשיים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; אינטל זינקה ב-7%, מובילאיי נפלה ב-6%

קצב האינפלציה בארה"ב עמד על 2.7%, כצפוי, אך מדד הליבה נמוך מהצפוי ● עונת הדוחות: ירידה ברווח הנקי של ג'יי.פי מורגן בגלל עסקת אפל, דלתא איר ליינס עקפה את הצפי, צופה שנה חזקה ● נעילה מעורבת באירופה ● מחירי הנפט עלו על רקע הסיכון הגיאו פוליטי, טראמפ ביטל את כל הפגישות שלו והכריז: "עזרה בדרך"

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: שלומי יוסף

מסלול עוקף: העברת הכספים לחינוך החרדי חשפה בעיה מבנית עמוקה באוצר

דיון על העברת מיליארדי שקלים חולל סערה, שהובילה לתגובה חריגה מצד החשב הכללי באוצר ● לדברי יהלי רוטנברג, "מדובר בבחירה מקצועית בין נזק ודאי לאזרחי מדינת ישראל ובין סיכון מנוהל" ● אבל מתברר שזו רק דוגמה אחת: כך עוקפים את הכנסת פעם אחר פעם

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

מרין לה פן / צילום: ap, Harry Nakos

יהיה קלון? המשפט שיכריע את גורלה הפוליטי של לה-פן נפתח בצרפת

מנהיגת מפלגת "האיחוד הלאומי" הורשעה במרץ האחרון במעילה בכפסי ציבור ונגזרו עליה חמש שנות קלון שבהן אסור לה להתמודד או להתמנות לתפקיד ציבורי ● השאלה הגדולה במשפט, שנפתח היום בערכאה גבוהה יותר, תהיה לגבי משך תקופת הקלון, והאם מרין לה-פן תוכל להתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות בצרפת שיתקיימו בשנה הבאה

רונן ויוני אסיא - חברת eToro איטורו / צילום: איל יצהר

איטורו מפטרת 7% מהעובדים: "נוקטים בצעדים מתוך עמדת חוזק"

החברה מפטרת כ-100 עובדים, "חשוב לנו לוודא שהמבנה הארגוני תואם את צרכי העסק ותומך באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ● לאחר שהמניה עלתה לשיא של כ-76 דולר, היא שינתה כיוון וכיום נסחרת במחיר שנמוך ב-38.5% ממחיר ההנפקה

טראמפ ונתניהו בבית הלבן / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ מאותת לישראל: ויתור על הסיוע האמריקאי בתמורה להקלה במכסים

נתניהו הפתיע השבוע כשהכריז על שאיפה לוויתור הדרגתי על הסיוע הביטחוני האמריקאי ● באפריל האחרון, טראמפ כבר רמז על קשר בין הסיוע להקלות בהיקף המכסים בין ישראל לארה"ב ● ההכרזה התקבלה ללא עבודת מטה באוצר, ושם מזהירים: "המהלך יוביל להעלאת מסים או הפחתת הוצאה ציבורית במקום אחר"

רה''מ בנימין נתניהו והשר איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ראשי הקואליציה חתמו: לא לציית לפסיקת בג"ץ

לקראת משבר חוקתי היסטורי: ראשי הקואליציה חתמו על הצהרה חריגה, שבה קראו שלא לכבד את פסיקת בג"ץ אם יחליט להדיח את איתמר בן גביר מתפקידו כשר לביטחון לאומי ● ראשי הקואליציה כינו את בהרב-מיארה "היועמ"שית המודחת", והודיעו: "לא ניתן יד לכפות הדחת שר, רק העם יבחר את השלטון"

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock, abriendomundo

"כל התחום חיכה לזה": הכללים החדשים לפרויקטים סולאריים בשדות חקלאיים

אחרי שנים של אי־ודאות ועיכובים רגולטוריים, התוכנית החדשה של מנהל התכנון ומשרד האנרגיה צפויה להאיץ הקמת שדות סולאריים על קרקע חקלאית, לקצר הליכים תכנוניים ולפתוח את התחום גם למחוזות תל אביב והמרכז

אילן ישועה בדיון במשפט נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים / צילום: איל יצהר

ענקית הסייבר ממשיכה ברכישות בישראל: קונה את סראפיק של אילן ישועה ב-420 מיליון דולר

ענקית אבטחת המידע האמריקאית קראודסטרייק קונה את חברת הסייבר של מנכ"ל וואלה לשעבר אילן ישועה ושותפו אביחי כהן ● סראפיק גייסה עד כה 37 מיליון דולר בלבד, בין היתר מקראודסטרייק עצמה ● היא עוסקת באבטחת דפדפנים ותהווה מוצר משלים למערכת ההגנה על מוצרי הקצה של קראודסטרייק

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

דרישה להזרמת מיליונים לסלייס מעוררת מחלוקת על אחריות בעל השליטה לקריסה

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס, עתר לביהמ"ש נגד דרישת הממונה על שוק ההון כי יזרים 71 מיליון שקל לכיסוי הגירעון בחברת הגמל שבמרכז פרשת ההונאה ● גולדברג טוען כי מנסים לגלגל אליו חובות עתק, בעוד שהרגולטור מזהיר מפני מתן חסינות למי שהכשל אירע במשמרת שלו

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הבקשות להיתרי בנייה חדשים צנחו: היזמים העדיפו לחכות להגדלת הממ"דים

מדוח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי בשנה שהסתיימה כמות הדירות המוצעות בהיתרי בנייה פחתה לעומת זו שלפניה ● ברשות מעריכים כי הסיבה המרכזית לירידה בהיקף טמונה בהאטה הכללית במכירות ב־2025 ● הפריפריה שוב משתרכת מאחור במספר הפרויקטים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters

נשיא ארה"ב טראמפ שולף "נשק" חדש נגד איראן

טראמפ איים הלילה בהטלת מכס של 25% על כל מדינה שתעשה עסקים עם איראן, זאת בניסיון לבודד אותה כלכלית

הנהלת Vast Data / צילום: Vast Data

לפי שווי דמיוני: סבב הגיוס של ואסט דאטה מתל אביב יוצא לדרך

לגלובס נודע כי החברה המעסיקה כ־500 עובדים בישראל נמצאת בישורת האחרונה לקראת גיוס הון ● מדובר על היקף של מיליארד דולר, לפי שווי של כ־25 מיליארד דולר ● בנוסף, ימכרו העובדים והמייסדים מניות במאות מיליוני דולרים בסבב סקנדרי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

האיום החדש של טראמפ על איראן, והמדינות שעשויות להיפגע

בעוד הריאל קורס והמחאות באיראן מתרחבות, טראמפ מכריז שיוטל מכס של 25% על כל מדינה שתמשיך "לעשות עסקים" איתה ● בין הנפגעות האפשריות: סין, איחוד האמירויות וטורקיה