גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה אישרה את הרחבת העדפת תוצרת הארץ במכרזים של רכש ציבורי

ההצעה אושרה לאחר שהוסרה מטיוטת הצעת המחליטים הקודמת החובה של מערכת הבריאות לתת לספקים ישראלים אפשרות להשוות את הצעתם להצעת רוכשים זרים

ח"כ עמיר פרץ  / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
ח"כ עמיר פרץ / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

לאחר שמשרד האוצר הסיר את התנגדותו, הממשלה אישרה היום (א') את הצעת המחליטים להרחבת עידוד רכש ציבורי של תוצרת הארץ וחיזוק התעשייה הישראלית עקב השלכות נגיף הקורונה.

הצעת המחליטים, שהוביל משרד ראש הממשלה בהסכמת משרד האוצר, משרד הפנים ומשרד הבריאות, נועדה לקדם רכש ציבורי תוצרת הארץ, העצמת התעשייה הישראלית ועידוד הצמיחה במשק על רקע משבר הקורונה הכלכלי.

ההצעה מסדירה את ההעדפה לתוצרת הארץ במכרזים מעורבים שכוללים רכש ציבורי של טובין (סחורה) ושירותים יחד; הסדרת חובת העדפת תוצרת הארץ במכרזי הרכש בשלטון המקומי (במכרזי הרשויות המקומיות, התאגידים המקומיים ובמכרזי החברה למשק וכלכלה) על ידי החלת מנגנון במסגרתו מציע של סחורה מתוצרת הארץ יוכל להשוות את מחיר הצעתו למחיר ההצעה שהייתה אמורה לזכות במכרז ללא מתן העדפה, אם המציע זר; וכן קיצור ימי אשראי לספקי מערכת הבריאות (העלות התקציבית המוערכת של צעד זה היא כ-200 מיליון שקל). 

ההצעה אושרה חרף התנגדות התאחדות התעשיינים, בראשות רון תומר, אשר טוען כי מדובר בהצעה שרוקנה מתוכן את רעיון העדפת תוצרת הארץ. זאת לאחר שהוסרה מטיוטת הצעת המחליטים הקודמת החובה של מערכת הבריאות לתת לספקים ישראלים אפשרות להשוות את הצעתם להצעת רוכשים זרים.

בינייםי

מדובר בטיוטת הצעת מחליטים חדשה, שגובשה בימים האחרונים, לאחר שלא הושגה הסכמה עם האוצר בנוגע לטיוטת ההצעה הקודמת. הנושא המרכזי שירד מהשולחן ואינו נכלל בטיוטת הצעת המחליטים החדשה הנו המנגנון שנועד להעמיק את העדפת תוצרת הארץ במכרזי רכש טובין ובמכרזים מעורבים של מערכת הבריאות. על פי הטיוטה החדשה הוראות החוק בנוגע להעדפת רכש כחול לבן במערכת הבריאות יוותרו כפי שהן ולא יורחבו.

עד כה האוצר הביע התנגדות להרחבת העדפת תוצרת כחול לבן באופן כללי, ובייחוד להרחבת ההעדפה במכרזי משרד הבריאות. אחת הטענות שעלו בדיונים, ואשר לה הסכימו נציגי ראש הממשלה בדיון, הייתה כי אסור להטיל על מערכת הבריאות חובות נוספות בשלב זה, בעיצומה של מגפה עולמית, וכי העדפת תוצרת כחול לבן מורחבת עלולה לפגוע ביכולת של ישראל לרכוש חיסונים לקורונה מחברות זרות, ציוד רפואי ועוד. בימים האחרונים, בעקבות מו"מ שהתקיים, גובשו הסכמות חדשות שמסירות את הדיון על המכרזים של מערכת הבריאות מהשולחן.

על פי ההצעה שאושרה, יושק קמפיין שעניינו עידוד הציבור לקניית מוצרים מהתעשייה המקומית ויקום צוות בראשות החשב הכללי במשרד האוצר ובהשתתפות הממונה על התקציבים במשרד האוצר והמנהל הכללי של משרד הכלכלה והתעשייה, אשר יערוך מעקב אחר יישום חובת העדפה של תוצרת הארץ במכרזי רכש ציבורי, לרבות באמצעות ניתוחים כלכליים בנוגע לעלויות ולתועלות של יישומה וידווח לממשלה אחת לשנה בעניין. הצוות יגיש דו"ח מסכם בתוך 90 ימים, לרבות תיקוני חקיקה, אם ידרשו.

בנוסף נקבע כי יערך תיקון בהחלטת הממשלה בעניין "חיזוק כושר התחרות של התעשייה הישראלית". זאת על ידי הארכת התוקף של הסעיפים בהחלטה אשר עוסקים בהעלאת הפריון, הטמעת ייצור מתקדם והרחבת היקף כלי הסיוע של מינהל סחר חוץ המסייעים בהגדלת הביקושים בחו"ל, כך שיחולו עד לסוף שנת 2021.

עוד על פי ההצעה, יופחת המכס על מוצרים משלימים בתחום הטקסטיל בהוראת שעה עד לסוף שנת 2021 על מנת להפחית את עלויות הייצור ולהשוות את מצבם של היצרנים למצבם של היבואנים בתחום זה.

סעיף נוסף בהצעה קובע כי מנהל הסוכנות לעסקים קטנים והבינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה יפעל לטובת סיוע לעסקים קטנים ובינוניים לקידום הסחר המקוון, וכן בהתאמות נדרשות לעסק בשל נגיף הקורונה, והכל בהתאם לנהלי הסוכנות. לצרוך יישום סעיף זה, יקצה משרד האוצר למשרד הכלכלה והתעשייה סכום בהיקף של 75 מיליון שקל, מתוך התקציב שאושר במסגרת חוק יסוד משק המדינה.

לדברי שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ, "מדובר בהצעה הטובה ביותר שהתעשייה הישראלית יכלה לקבל בתקופה מורכבת ומאתגרת זו. הצעת המחליטים תביא ליצירת אלפי מקומות עבודה חדשים ותשמש מנוף לצמיחת הכלכלה בזמן הקורונה, ובשלב החזרה לשגרה".

השר פרץ הוסיף כי "החודשים האחרונים לימדו אותנו שנגיף הקורונה הוא לא רק נגיף בריאותי, אלא נגיף חברתי וכלכלי. בשונה מהצד הבריאותי - שהוא גזירת גורל, הנזקים החברתיים כלכליים הם אינם גזירת גורל. משבר הקורונה פגע קשות בעסקים מקומיים רבים, שנאלצו להשבית את פעילותם למשך חודשים רבים. הצעת המחליטים שאושרה היום, תגדיל משמעותית את הביקוש לתוצרת מקומית, שתיתן אוויר לנשימה לאותם יצרנים מקומיים לשרוד תקופה קשה זו".

נעמה קאופמן-פס, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה ציינה כי "לאחר חודשים של עבודת מטה ממשלתית, גובשה החלטת ממשלה מכוננת שמשמעה כי ממשלת ישראל תומכת בהעדפת תוצרת הארץ, מקדמת את הנושא ורואה בו כלי ליצירת מקומות עבודה ולקידום תעסוקה מקומית. בעלת הזו, של משבר כלכלי וציבורי נרחב, כלי זה ישמש להגדלת הצמיחה ולצמצום האבטלה".

"האוצר הצליח להעביר החלטה ריקה"

לדברי יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, "אחרי תקופה של 8 חודשי קיפאון, התוכנית הזו היא בשורה של שינוי ומעבר מתוכניות של הכלה וצמצום נזקים בעת מיתון, לתוכניות האצה- באמצעות העלאה בביקוש על ידי צריכה ציבורית, במקביל לעידוד צריכה פרטית, באופן שיאפשר לעסקים להתאושש ולחזור לתהליך של צמיחה. שנת 2021 תהיה שנה של צמיחה על רקע הציפיות להגעת החיסון ואני רוצה להודות לרה"מ ולצוותו ולשר האוצר ואנשי משרדו אשר קיבלו את הצעתנו ואיפשרו את שינוי המגמה ואת ההיערכות המשקית והעסקית במעבר מתקופה של בלימה וניסיון להארכת חיים - לתהליך של השקעות בתעשייה ובעסקים, הגברת הביקושים והשפעה על ייצוא".

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, תקף בחריפות את החלטת הממשלה: "המקוצצת והצרה, ואינה נותנת כל העדפה לתוצרת הארץ ברכש ציבורי, אלא משמרת מצב קיים", לטענתו. לדבריו, "משרד האוצר הצליח להעביר החלטה ריקה. המשמעות היא שכספי המסים שאנחנו משלמים ימשיכו לייצר מקומות תעסוקה מעבר לים, בעוד בישראל יש מאות אלפים שאינם יכולים לסיים את החודש. הממשלה שוב הוכיחה ניתוק מהציבור הישראלי, אשר סבור שכל הרכש הציבורי צריך להיות מופנה למשק הישראלי - ללא ועדות, ללא חריגים וללא מעקפים. לצערנו ההחלטה שהתקבלה רחוקה מזה ותוקפה יפוג ככל הנראה עם פירוק הממשלה. ההתאחדות לא תסכים לפשרות ריקות, ותמשיך לפעול בכל הכוח כדי לייצר העדפה אמתית, בכל גופי הרכש הציבוריים ובכל שיטות המכרז באמצעות שינוי מהיר של החוק והתקנות".

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי אמר בתגובה לאישור הממשלה: "אנחנו מברכים על אישור ההצעה שמקדמת את התעשייה הישראלית בימים קשים אלו. זהו צעד חשוב בכיוון הנכון. כעת יש לטפל בפיתוח השוק הישראלי והרחבת ההשתתפות של עסקים קטנים ובינוניים ברכש הציבורי. רק יצירת מגוון רחב יגדיל את היצע הספקים, יגביר את התחרות, יוזיל עלויות, ויביא לשיפור המוצרים והשירותים במשק הישראלי".

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אסיה; גוגל טסה במסחר המאוחר

ניקיי מטפס ב-1.1%, מדד שנחאי מוסיף לערכו 0.8%, מדד שנזן מתחזק ב-1.5%, הנג סנג קופץ ב-2.1% ומדד קוספי מתקדם ב-1.2% ● גם החוזים העתידיים על מדדי ארה"ב נסחרים בעליות ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה