גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניו יורק: מכירות בתים צמודי קרקע עולות בעקבות משבר הקורונה

הקונים מחפשים חלל נרחב ושקט, ובתים פרטיים נמכרים יותר טוב מדירות בבניינים ובבתים משותפים

מנהטן. הבתים המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ / צילום: Shutterstock
מנהטן. הבתים המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ / צילום: Shutterstock

בתים צמודי קרקע היו במשך זמן רב הילד החורג והבלתי רצוי של שוק נדל"ן היוקרה של מנהטן. קונים עשירים העדיפו דירות בגורדי השחקים, שלאט לאט מסתירים את השמיים.
אך במגפה ששינתה כל כך הרבה הרגלים של שוק הנדל"ן, גם זה משתנה.

כיום, כששוק הנדל"ן בעיר ניו יורק מתחיל להתעורר, בתים צמודי קרקע נמכרים יותר מדירות ומבתים משותפים, על פי הנתונים. סוכני נדל"ן מספרים שהקורונה שינתה את סדרי העדיפויות. קונים שבעבר חשקו בבניינים עם שוער בכניסה, וחלונות שנשקף מהם נוף פנורמי, מחפשים כיום בתים צמודי קרקע, עם כניסה פרטית, גינה וכמה קומות שהופכות את העבודה מהבית בזום קלה יותר. המגמה הזו היא מיקרוקוסמוס של מגמה שקורית ברחבי ארצות הברית, כשמשפחות מחפשות יותר מרחב בזמן שהן מתבודדות בבתים ומתחבאות מהנגיף.

"שוק הבתים צמודי הקרקע מצליח כי אנשים מעריכים חללים פתוחים פרטיים ובית שמכיל את כל מה שצריך", אמר כריסטופר ריצ'יו מחברת לזלי ג' גרפילד, אחת הסוכנויות שפרסמה בית צמוד קרקע בווסט ווילג' שנמכר בסכום של כמעט 20 מיליון דולר בספטמבר. "מגוון האנשים שמחפשים בית צמוד קרקע רחב יותר מאשר בשנים קודמות".
בחודש אוקטובר נחתמו עסקאות ל-13 בתים למשפחה יחידה, עלייה של 44% לעומת אותו חודש בשנה שעברה, כך על פי דוח של חברת דאגלס אלימן. בניגוד לכך, חוזים על דירות בבתי דירות צנחו ב-28% באותה תקופה, ועל בתים משותפים ב-4%.

"מתאימים לרגע הזה של הקורונה"

העלייה בברוקלין הסמוכה דרמטית אפילו יותר: באוקטובר נחתמו חוזים על 198 בתים צמודי קרקע, יותר מפי שלושה ממספר העסקאות באותו חודש בשנה שעברה, לפי הדוח של אלימן. שמאי המקרקעין ג'ונתן מילר מחברת מילר סמואל, שהכין את הדוח, אמר שהקצב המהיר של מכירת בתים בברוקלין הוא במידה רבה משום שבתים באזור נמכרים במחירים יותר בני השגה.

"מגפת הקורונה הגיעה, ומאז אנחנו לא מחזיקים בתים כאלה ריקים", אמרה נדין אברמסון, סוכנת בחברת בראון האריס סטיבנס. אברמסון אומרת שכמעט בכל המכירות על בתים צמודי קרקע שהיא מנהלת יש כמה הצעות. "הם ממש מתאימים לרגע הזה של הקורונה", אמרה.

לפני המגפה, סטיב ספורגט ושיין לי שכרו דירה בבניין עם שומר בכניסה באפר ווסט סייד, ומדי פעם בדקו דירות בבניינים לרכישה. כשהמגפה החלה, סיימו את החוזה שלהם ועברו לדירת סוף השבוע שלהם בצפון. הם המשיכו לחפש נכס לרכישה בעיר ניו יורק אך סדר העדיפויות שלהם השתנה.

"אחרי שהחלה המגפה, בתים צמודי קרקע נראו לנו מושכים יותר", אמרה לי, בת 29, שעובדת באתר הנדל"ן RealtyHop. "האפשרות לצאת לחצר האחורית ולשחק עם הכלב חשובה בשבילנו כיום".

הם אהבו בית בשכונת רד הוק בברוקלין, שגברת אדמסון, הסוכנת שלהם, קראה לו "ספיישל קורונה" מפני שהוא היה מוכן לכניסה, עם גן מטופל על ידי גננים, גג משופץ ומקום חניה מקורה. מר ספורגט וגב' לי הגישו הצעה, אך מישהו אחר עקף אותם.
הם היו מאוכזבים אך המשיכו לחפש ומצאו בית דו-משפחתי בנוי לבנים שהיה דומה לבית הראשון שראו אך לא היה משופץ. לבית, שנבנה בערך בשנת 1900, הייתה חצר ומקום לחניה. לא אכפת להם לשפץ, כי הם יכולים לגור בצפון המדינה בינתיים ולעבוד מרחוק, אמר ספורגט, שהוא בשנות ה-40 לחייו ומנהל את סטודיו הדיגיטל Big Human.
הם חתמו על חוזה לרכישת הבית במחיר שהיה רק מעט מתחת למחיר המבוקש, 1.198 מיליון דולר.

רק כ-2% מהעסקאות שנעשות בשנה

רוב הבתים צמודי הקרקע בעיר נבנו במאה ה-19 או בראשית המאה ה-20, כאשר תושבים אמידים גרו בבתים למשפחה יחידה שנבנו מאבן חומה, לבנים או אבני גיר. אך אחרי ראשית המאה ה-20, החלו העשירים לעזוב את הבתים הללו לטובת דירות בבניינים, מגמה שהמשיכה עד היום. במנהטן, בתים צמודי קרקע רבים נהרסו או חולקו לשמש כבתי דירות להשכרה; כיום מכירות של בתים צמודי קרקע מהוות רק כ-2% מהעסקאות שנעשות בשנה, אמר מילר.

בעשור האחרון, תנופת בנייה של דירות בגורדי שחקים היטתה את המשוואה אפילו יותר, אמר דקסטר גריירי מחברת הנדל"ן וונדנברג, המתמחה בבתים צמודי קרקע. בשנת 2010 נמכרו 52 בתים כאלה באפר איסט סייד, כך אומרים בחברה; בשנת 2019 המספר הזה נפל ל-21, והמחיר הממוצע למ"ר צונח משנה לשנה מאז 2015.

מגדלי דירות חדשים, כמו הבניין בפארק אווניו 432 או הבניין בסנטרל פארק דרום 220 מתגאים בנוף מגובה של מעוף הציפור, ומציעים את כל השירותים שניתן לחשוב עליהם, מבריכות שחייה וחדרי יוגה ועד מסעדות פרטיות. עם כל כך הרבה דירות כאלה לבחור מהן, קונים רבים מסתכלים בעין עקומה על בתים צמודי קרקע בני יותר ממאה שנה, שרבים מהם זקוקים לשיפוץ נרחב ויקר.

אפילו כיום, הבתים צמודי הקרקע המבוקשים ביותר הם אלה שלא זקוקים לשיפוץ, אומרם סוכני נדל"ן.

כשהמגפה החלה, לזלי רבאך ודניאל קורט מכרו את הדירה שלהם בבניין משותף יוקרתי במנהטן וחיפשו בית גדול יותר לשלושת ילדיהם הקטנים. בשלב מוקדם של המגפה, הם עברו באופן זמני לקונטיקט. אך ד"ר רבאך, מנתחת פלסטית של הפנים, וד"ר קורט, אנדוקרינולוג המתמחה בפריון, רצו לחזור למנהטן כדי להיות קרובים יותר למקומות העבודה העמוסים שלהם. עזיבת העיר באופן קבוע מעולם לא הייתה אופציה. "אני מאוד אוהבת את ניו יורק", אמרה ד"ר רבאך.

הם חיפשו דירה בבניין דירות אך העדיפו את הרעיון של בית צמוד קרקע, אמרה, כי "רצינו חלל משלנו שירגיש כמו בית, עם חצר אחורית". הם התאהבו בבית צמוד קרקע בן ארבע קומות ליד פארק קארל שורץ באפר איסט סייד. הבית נבנה בסוף המאה ה-19 והיה מוכן לכניסה, לאחר שיפוץ נרחב על ידי המעצב ג'פרי בילהובר, שרבאך הכירה את עבודותיו. "רמת הפרטים הייתה בלתי רגילה", אמרה.

באוקטובר, שילם הזוג 5.4 מיליון דולר על הבית, אשר נרשם במאי בסכום מבוקש של 5.75 מיליון דולר על ידי קתי פרנקלין מקבוצת קורקורן. המשפחה נכנסה לנכס זמן קצר אחרי שסגרו את העסקה.

המגפה הורידה את המחירים

בשביל קונים מסוימים, רכישת בית צמוד קרקע אפשרית רק משום שהמגפה הורידה את המחירים. בספטמבר, מחיר המכירה הממוצעת של בית צמוד קרקע במנהטן עמד על 6.88 מיליון דולר, 10% פחות ממה שהיה באותו חודש בשנה שעברה, על פי UrbanDigs.

מאורו קונייסקי וטטיאנה פרטה, שניהם תושבים של האפר ווסט סייד של מנהטן שנים רבות, חסכו כסף כדי לקנות בית משלהם במנהטן במשך זמן רב. הודות למגפת הקורונה, "השוק בהחלט פתח חלון הזדמנויות מבחינת תמחור", אמר קונייסקי, בן 46.

הזוג עובד בפיננסים ויש להם בנות בגילאים 9 ו-11. הם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם בית עם חלל פתוח. אך הם היו מופתעים לטובה למצוא בית תלת-קומתי עם גינה - אחד מתוך שתי יחידות בבית צמוד קרקע ברחוב 112 מערב ששופץ לפני זמן לא רב. הזוג, שיוצג על ידי קולין מונטגומרי וסטן פונטה מחברת הנדל"ן סותביז, רכש את הנכס עבור 2.5 מיליון דולר; היחידה פורסמה בשנה שעברה במחיר 2.995 מיליון דולר.
דיוויד ומגאן פז'יוורה חיים בשכירות במרכז מנהטן, ובנותיהם בנות השנה והחמש חלקו חדר שינה. לפני הקורונה, הם התחילו להסתכל על בתים משותפים ועל דירות בבניינים, אך מעולם לא חשבו שיוכלו להרשות לעצמם בית צמוד קרקע. "תמיד הנחתי שזה לא יהיה בר השגה", אמרה גב' פז'יוורה, בת 38, המנהלת יחד עם בעלה את חברת העיצוב Crafted Interiors. "המנטליות שלנו הייתה שקודם שוכרים ואחר כך קונים דירה בבניין, בתים צמודי קרקע לא היו על הרדאר שלנו".

הקורונה שינתה את הפרספקטיבה שלהם. ראשית, בגלל המגפה נהיה קשה יותר להציג את הפרויקטים הגמורים שלהם ללקוחות פוטנציאליים. "לקוחות קודמים שלנו לא רוצים שזרים יסתובבו להם בבית, אפשר להבין זאת", אומרת גב' פז'יוורה. והם שמו לב ששיפוצים בבתי דירות ובבניינים האטו עד כמעט עצירה בגלל ההגבלות המוטלות בבניינים רבים בעקבות המגפה. "לא רצינו להיות במצב הזה", אמרה.

במקום לקנות דירה, הם החליטו לצאת מחוזה השכירות בבניין של המשרד שלהם ולרכוש בית צמוד קרקע במנהטן שישמש גם כבית וגם כמשרד.

בעזרת הסוכנת שלהם, פאינה קגן מקבוצת קורקורן, חיפשו נכס הזקוק לשיפוץ במחיר של פחות מ-5 מיליון דולר, שיוכלו לשפץ ולהראות ללקוחות פוטנציאליים את עבודתם.
מכיוון שהם חיפשו את המקומות "הכי הרוסים", אמרה פז'יוורה, "הנחתי שלא תהיה הרבה תחרות". אך כמה בתים נמכרו עוד לפני שהספיקו לראות אותם. "הופתעתי", אמרה, "שיש עוד אנשים שעושים את אותו דבר". 

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום