גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק ההון לקח, ואז גם נתן: ענף הביטוח מרוויח בגדול מהגאות בשווקים

2020 מסתמנת כשנה של מאניה-דיפרסיה עבור חברות הביטוח, בצל משבר הקורונה והשפעתו על שוקי ההון ● הודות לרווחי השקעות גדולים רשמו החברות הציבוריות בענף רבעון שלישי חזק - ומראות סימנים לרבעון רביעי חזק אף יותר

שוק ההון + בורסה + מסחר + עליות במסחר + ירידות במסחר + מדדים עולים + מדדים יורדים + מסכים ירוקים + מסכים אדומים / צילום: תמר מצפי
שוק ההון + בורסה + מסחר + עליות במסחר + ירידות במסחר + מדדים עולים + מדדים יורדים + מסכים ירוקים + מסכים אדומים / צילום: תמר מצפי

הרבעון השלישי של 2020, הלא היא "שנת הקורונה", היה רבעון טוב עבור ענף הביטוח בישראל. בעוד שברבעון השלישי של 2019 רשמו חמש מבין שבע קבוצות הביטוח הציבוריות הפסד בשורה התחתונה, הרי שברבעון השלישי השנה כל החברות הציבוריות בענף רשמו רווח כולל רבעוני.

אבל מעבר לכך, אם ברבעון השלישי בשנה שעברה הרוויחו רק הפניקס , שנהנית באופן קבוע ממנועי רווחיות שאינם תלויים ישירות בשוקי הביטוח וההון, ואיידיאיי ביטוח , שמוכרת כ"ביטוח ישיר" ושתמיד בולטת לחיוב ברווחיות גבוהה ביחס להון שלה, הרי שברבעון השלישי השנה, לא רק שכל החברות הרוויחו, אלא שהרווח הכולל הרבעוני המצרפי שלהן קיזז את ההפסד הענפי שרשמו במחצית הראשונה של השנה, והעביר אותן לרווח כולל בסיכום שלושת הרבעונים הראשונים של השנה.

לא זאת בלבד, החברות גם נהנו משינויים רגולטוריים שהשפיעו על האקטואריה, תוך שינוי ההתנהלות ביחס לריבית חסרת סיכון - דבר שגם משפיע מהותית על רווחי החברות ומזיז מאות מיליוני שקלים מפה (הפסד) לשם (רווח), כשהריבית המשיכה לרדת גם השנה. כך, 2020 מצטרפת לשנים שקדמו לה, כשהיא ממחישה את העובדה שרווחי חברות הביטוח תלויים בגידול בפעילות ובפילטר של שוקי ההון וחישובי העתודות, יותר מאשר בתמחור חיתומי רווחי.

הראל עם הרווח הגדול ברבעון

עיבוד גלובס לדוחות הרבעוניים של חברות הביטוח הראל, הפניקס, מנורה מבטחים, מגדל, כלל ביטוח, איי.די.איי ("ביטוח ישיר") ואיילון מלמד כי ברבעון השלישי רשמו שבע החברות רווח כולל מצרפי של 1.45 מיליארד שקל, לעומת הפסד מצרפי של 404 מיליון שקל ברבעון השלישי אשתקד.

הרווח הרבעוני הגבוה ביותר נרשם אצל הראל, כשאחריה הפניקס - שממשיכה להציג מקורות רווח מגוונים, ואחריה מנורה מבטחים עם רבעון שיא עבורה.

גם כלל ביטוח מציגה רווח רבעוני טוב ביחס לעצמה, עם גידול יוצא דופן יחסית בפרמיות ובדמי הגמולים. למה הכוונה? כלל היא היחידה מקרב חמש קבוצות הביטוח הגדולות שרשמה גידול בפרמיות ובדמי הגמולים מתחילת השנה וברבעון השלישי, אל מול קיטון אצל המתחרות הגדולות, כשכל חמש החברות נהנו מגידול בפרמיות ובדמי הגמולים ברבעון השלישי ביחס לרבעון השני השנה - שהיה רבעון חלש יחסית בגלל השלכות משבר הקורונה והוצאת עובדים רבים לחל"ת או אף פיטוריהם.

מתחילת השנה מציגות שבע חברות הביטוח הציבוריות רווח מצרפי של 1.18 מיליארד שקל. מדובר בנתון שמסתיר בחובו מגמה סותרת, כששלוש מהחברות הפסידו מתחילת השנה (מגדל, איילון וכלל ביטוח), ואילו ארבע אחרות הרוויחו (הפניקס, שלה הרווח הכולל הכי גבוה מתחילת השנה, הראל, מנורה מבטחים וביטוח ישיר). בכל אופן, הרווח הנקי המצרפי מתחילת השנה מהווה קיטון של כ-52% ביחס לרווח המצרפי שרשמו שבע החברות בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019.

הפסדי השקעה של 4.3 מיליארד שקל

המגמה העיקרית שהשפיעה על התוצאות של החברות, היא התנהלות שוקי ההון בצל משבר הקורונה, וזאת בשנה שנראית דו-קוטבית - מדיפרסיה שנרשמה במחצית השנייה של הרבעון הראשון כמעט עד לסיומו, ועד לאופוריה וגאות בשווקים ברוב החודשים שאחרי וגם בימים אלה.

כך, מתחילת השנה מציגות שבע קבוצות הביטוח הפסדי השקעה מצרפיים של 4.3 מיליארד שקל, כשלכולן הפסדי השקעה. מנגד, בשלושת הרבעונים הראשונים של 2019 רשמו כל החברות הכנסות מהשקעות של 31.8 מיליארד שקל. אגב, לא מדובר בפער שמשפיע ישירות על השורה התחתונה, כשרובו נספג בעתודות הענק שהחברות מנהלות עבור עצמן ועבור המבוטחים. ואולם, חלק מהשורה הזו משפיע ישירות על השורה התחתונה.

ואולם, אמרנו שזו שנה של דיפרסיה ואופוריה. ברבעון השלישי ההכנסות מהשקעות עמדו על 14.5 מיליארד שקל, לעומת 4.9 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד. גם פה רוב הפער נבלע בין שורות הדוחות, אבל חלקו זולג עד לשורה התחתונה ומגדיל את הרווח. בכל מקרה, לא כל החברות פירטו את רווחי הנוסטרו שלהן. מאלה שכן דייוחו, עולה כי הרווח מהשקעות היה משמעותי ביותר מהרווח בשורה התחתונה, כשללא התוצאות החזקות בשוקי ההון החברות לא מציגות, ברמה הכללתית (כשחלקן יוצאות דופן), רווחיות חיתומית אדירה אלא תלויות (באופן טבעי) ברווחי ההשקעה על העתודות ועל הפרמיות.

היבט משמעותי שמשקף את בסיס הפעילות והתוצאות הנוכחי, ובמידה רבה גם העתידי, של חמש קבוצות הביטוח הגדולות, הוא היקף הנכסים המנוהל על ידן, כמו גם היקף הפרמיות שהורווחו ברוטו, דמי הגמולים וחוזי ההשקעה, שהן מקבלות לניהולן. נתונים אלה מספרים היטב את סיפורה של 2020 עד כה.

על פי דוחות חמש קבוצות הביטוח הגדולות, שלהן פעילות גדולה של ביטוח חיים וחיסכון לטווח ארוך, בסוף ספטמבר השנה היה בניהולן תיק מצרפי בהיקף כולל של כ-1.23 טריליון שקל. מדובר בתיק הגדול רק ב-3 מיליארד שקל סמליים ביחס למה שהיה בתחילת השנה. אלא שהדרך למספר הדומה עברה דרך צניחה ניכרת שנרשמה ברבעון הראשון השנה, בצל פריצת משבר הקורונה העולמי, כשבסוף מרץ עמד היקף הנכסים המצרפי בחמש החברות האלה על כ-1.12 טריליון שקל "בלבד".

מאז סוף ספטמבר ועד לאמצע הרבעון הרביעי המשיכה הגאות בשווקים, כך שהיקף התיק המצרפי של מגדל, הראל, מנורה מבטחים, כלל ביטוח והפניקס עומד על כמעט 1.28 מיליארד שקל. מדובר בסכום הגבוה בכ-14.1% מנקודת השפל השנה, שנרשמה בסוף מרץ, ושגבוה בכ-4% ממה שהיה בסוף 2019.

הפגיעה בפרמיות אינה דרמטית

ומה עם שורת הפרמיות ודמי הגמולים? יש פגיעה בפרמיות, אבל לא דרמטית. הנתונים מראים שמתחילת השנה ועד לתום הרבעון השלישי נרשמה ירידה של 3% בפרמיות ובדמי הגמולים אצל חמש החברות הגדולות, לסך של כ-85.2 מיליארד שקל בשלושת הרבעונים הראשונים, כשרק כלל ביטוח מראה גידול. אגב, אצל הפניקס, שמחזיקה במלוא הבעלות על בית ההשקעות אקסלנס, הירידה הכי ניכרת בהיבט זה.

נתונים אלה מעידים על כך שהמכירות של החברות לא נפגעו משמעותית ממה שקורה במשק בעקבות משבר הקורונה. הסיבה היא כנראה שמי שבעיקר נפגע מהמשבר, הוא פלח האוכלוסייה הצעיר יותר ובעל השכר הנמוך יותר, וזה לא בהכרח פלח האוכלוסייה שרוכש ביטוח. רואים יותר את ההשפעה בתקבולים בפנסיה ובחיסכון הפנסיוני בכלל, שם יש פגיעה מהחל"תים והפיטורים, שכבר כנראה קטנה.

ומה הלאה? בהנחה ששוק ההון לא יתהפך, אז עד עכשיו צפויים ברבעון הרביעי רווחי נוסטרו לכולם וגם חזרה לגביית דמי ניהול מצטברים. זה אומר שהרבעון הנוכחי, לפי שעה, נראה טוב יותר ברמת ענף, כשזה כנראה ייטיב במיוחד עם מגדל, שיש לה תיק נוסטרו ענקי. מעבר לכך, לחברות גם יש רווחים נוספים שמחכים בקנה, כמו למשל, רווח של כ-100 מיליון שקל בהראל בעקבות חלקה בחברת אקופיה, שהשלימה באחרונה הנפקה מוצלחת מאוד.

לסיום, שבע החברות הציבוריות נסחרות במכפיל ממוצע של 0.7 על ההון. איי.די.איי עם מכפיל עדכני של 1.8, הראל, הפניקס ומנורה מבטחים עם מכפיל של 0.8, ומגדל, כלל ביטוח ואיילון עם מכפיל הון של 0.5. 

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35