גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול בגוש דן: תנו לירקון להפתיע אתכם

גם בגוש דן יש טבע, ואפילו תושבי האזור הצפוף בארץ יכולים לצאת למיני ספארי עם פינות חן, בעלי חיים ומסלולי טיול לא רחוק מהבית

פארק הירקון. שטחי טבע, מים וצמחייה, נמפיאה בבריכה, בעלי חיים והרבה פינות נחמדות לפיקניק / צילום: אורלי גנוסר
פארק הירקון. שטחי טבע, מים וצמחייה, נמפיאה בבריכה, בעלי חיים והרבה פינות נחמדות לפיקניק / צילום: אורלי גנוסר

נחל הירקון, הגדול בנחלי החוף, משתרע על אלפי דונמים ממקורותיו באזור ראש העין ועד לשפך בנמל תל אביב, ובגן הלאומי שבחלקו המזרחי אפשר ליהנות מחוויית טבע פראי כמעט, גדוש פינות חן לנופש, בעלי חיים מסלולי טיול ומים לרוב.

פעם אחת בלבד מופיע שמו של נחל הירקון במקרא, בתיאור גבול נחלת שבט דן (יהושע, י"ט, מו). מקורות הנחל שבימים ההם שפעו במעיינות וגדשו גופי מים, היו מכשול טבעי לבני אדם ושימשו גבול גזרה. אפילו דרך הים ההיסטורית נאלצה לעשות מעקף ממזרח לשטחי הביצות, ובאזור קמו מצודות להגן על שיירות המסחר. מאז זרמו הרבה מים בנחל, לפרקים מזוהמים, ומזה שנים שאין שפיעה טבעית, אלא רק שאיבה של מקורות.

מתל אפק לצומת מורשה נמתח לאורך האפיק הפתלתל הגן הלאומי ירקון על פני כ-13 אלף דונם. רוב השטח פתוח להנאת הציבור, וכעשירית מהשטח הזה הם שני אתרים קולטי קהל: תל אפק ומקורות הירקון. רשות הטבע והגנים ורשות נחל הירקון מטפלות בשטח ופועלות בשיתוף ובתיאום, וחובבי הטיולים מוזמנים למיני ספארי מלא ריגושים.

יצאנו למסע ממזרח למערב, בדרכי עפר החובקות את הנחל מדרום ומצפון ובהן מעברי מים, גשרים עיליים או תחתיים, ומנה מרוכזת של טבע פראי כמעט ולא נגוע. בתל אפק, החביב על הקהל בזכות מבצר יפהפה, אגם קטן, מרחבי פיקניק ובריכות שכשוך, פגשתי את סגן מנהל הגן נצר אלימלך ואחרי טיול קליל הגענו לשער האחורי.

דמי הכניסה כוללים את שני אתרי הרשות, ובימים שאינם זמן קורונה, השער מאפשר מעבר רגלי ביניהם. כרגע הוא נעול. יש דרך עוקפת שמדלגת על שער הכניסה מקיפה את תל אפק לאורך מסילת הרכבת ומתאימה לרכב ולאופניים. בסגר הראשון שוקם נחל עינת, אפיק שמנקז מי נגר וזורם לתל אפק, ובמוצא הגן יוצר פינה פסטורלית עם אגמון מקסים, צמחייה נאה, עצים שהועתקו ופינת ישיבה. משם ממשיכה טיילת אל בריכת הנופרים, שבחציה הושלם הגינון וכרגע עמלים על שלב ב'.

לפני כשמונה שנים סגרו את ברכת הנופרים כדי להגן על ערכי הטבע, ומשהגענו נגלה לעינינו פלא מרהיב. אלפי נופרים צפו בצפיפות על פני המים כמו שמיכה ירוקה רעננה. ביניהם טבלו כלובי רשת שנועדו למנוע את התפשטותם ואליהם הועתקו נימפיאות. אסור להיכנס למים אבל מומלץ לטייל מסביב ויש גישה למקום גם מכביש 483, מול קיבוץ עינת.

חזרנו בדרך העפר כדי לחצות את מסילת הרכבת והמשכנו מערבה אל מקורות הירקון. מתחת לגשר המסילה פנינו ימינה אל הגדה הצפונית, והספארי האמתי התחיל. חשוב להדגיש שהשביל מתאים לרכבי שטח/אופניים/הולכי רגל אבל צפונה לו יש דרך עפר "לבנה" נוחה יותר, שממנה אפשר להיכנס רגלית. אחרי אירועי גשם השביל עלול להיות בוצי ומאתגר, אולי חלק מהחוויה.

בצדי הנחל עלה סבך סמיך של צמחי גדות, עצים ענקיים, שיחים ומטפסים שאופייניים למקווי מים, שעטפו אותו באריזה מוריקה. מדרום השתרע מתחם מקורות הירקון, שמציע שטחי פארק, חניון לילה, טחנת קמח עתיקה ובריכת אקלום לדגים ולנימפאות. התפתלנו עם הנחל, שזימן לנו מראות מהפנטים של מים וצמחייה שופעת ופינות חינניות ומפתיעות להתפקנק בהן. בתוך כל אלה שררה שלוות גן עדן.

לפני מחלף ירקון יש פנייה שמאלה להולכי רגל ואחריה לרכב, שתיהן מובילות אל בית הבטון, מבנה מקסים והראשון שנבנה בארץ בבטון אי שם בשנת 1912. המבנה חריג בנוף, ופעלו בו משאבות הדיזל ומשאבות צנטריפוגליות. הראשונות שוחזרו, וגם המבנה נמצא בשיקום.

בחזרה לשביל המשכנו וחצינו מתחת לכביש חמש, ואלימלך עצר אחרי מעבר מים שסביבתו הייתה מלוכלכת. בזמן שאני צילמתי, הוא אסף את הפסולת שהשאירו מטיילים, ולא בפעם האחרונה. הדרך ממשיכה להשתעשע, לתעתע ולג'עג'ע בין המהמורות, אבל מדי כמה דקות זכינו להצצה בפינה קסומה כמו חלקת פקאנים וחורשת אקליפטוס, שבה פגשנו צוות של רשות נחל הירקון, שפעלו לצמצום הצימוח האגרסיבי של האקליפטוסים העבותים. ליד בית לאה, אתר פופולרי הסמוך להוד השרון, סיפר אלימלך שהמעבר בנחל נחסם לכלי רכב שהסבו נזקים רבים. המעבר הבא בין הגדות מתאפשר בטחנת אבו רבאח, וכדי להגיע אליו חצינו את כביש 40 מלמטה, ובשבילים המסתלסלים הגענו למקום שדומה לחצי אי.

לאבו רבאח ניתן להגיע ממחלף ירקון. דרומית לו על כביש 40 פונים אחרי המסעדה ימינה, בהמשך שוב ימינה מתחת לכביש ובעמודי החשמל פונים ימינה אל חלקת האלוהים הזו. השטח הגדול המוקף משלושה צדדים בנחל, הוא למעשה נפתול (צורת נוף המתאפיינת בפיתול של נחל או נהר) של הירקון, פיתול חד שנוצר עם השנים.

פארק הירקון / צילום: אורלי גנוסר

בחצי האי ניצבים אקליפטוסים זקופים. סמוך לו יש מעבר לגדה הצפונית, וכשיצאנו אליה, הגענו לחלקות החקלאות של מושבי השרון הנושקים לגן הלאומי. אלימלך סיפר ששמירת הטבע באזור נעשית בשיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים כולל החקלאים, ובשדה של עידן ממושב עדנים, עמלו על איסוף בטטות, כל אחת דוגמנית-על.

עוד מערבה מאבו רבאח, על הציר הדרומי, יש כניסה רגלית לחצי אי נוסף, נפתול קטן יותר אבל יפה לא פחות. שביל ישראל שעובר לאורך הירקון מגיע גם לכאן, ושני "שביליסטים" עצרו למנוחה על גדות הנחל, נהנים מהשלווה והשקט הממכרים.

התחנה הבאה היא של מפגש נחל קנה עם הירקון, מפגש מורכב למדי. נחל קנה מנקז את המים ממכון הטיהור של הוד השרון, ולכן הם פחות נקיים ממי הירקון. במפגש שמכונה "המפל הנסתר" זורם הירקון מנקודה גבוהה ונופל אל החיבור עם נחל קנה, שמימיו עכורים יותר. במפלס הירקון הגבוה רחצו נשים וטף והמראה היה מלבב, אלא שמכאן ומערבה עד צומת מורשה, מספר המטיילים קטן, כנראה בגלל השינוי בהרכב המים.

תוואי הנחל עדיין יפה ומטופח, הצמחייה שופעת ויש בו חיים. דרך העפר הראשית שמתאימה לכל רכב וצמודה לכביש חמש, משמשת רוכבי אופניים רבים שמדוושים מערבה. מצומת מורשה זורם הנחל דרומה ומערבה לים, שטח שמחוץ לגן הלאומי ירקון.

בסך הכל גמאנו כעשרה קילומטרים, אבל הכניסות המרובות למרחב מזמנות לכל אחד את סוג הטיול המתאים לו, את האזור המועדף עליו ואת משך הזמן. רשות הטבע והגנים מספקת דף מידע עם מפות והסברים ובאתר האינטרנט של רשות נחל הירקון יש מפת שבילים. נחל הירקון הוא ריאה ירוקה גם לתושבי הערים המושבים והקיבוצים המקיפים אותו, כך שהוא מאפשר גם טבע עירוני, רק שמרו עליו קחו אתכם את האשפה, שמרו על שקט כדי שמהטוב הזה ייהנו גם הבאים אחריכם. לפרטים: www.yarqon.org.il

עוד כתבות

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו עפ"י החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים ולקריפטוגרפיה

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי