גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיול בגוש דן: תנו לירקון להפתיע אתכם

גם בגוש דן יש טבע, ואפילו תושבי האזור הצפוף בארץ יכולים לצאת למיני ספארי עם פינות חן, בעלי חיים ומסלולי טיול לא רחוק מהבית

פארק הירקון. שטחי טבע, מים וצמחייה, נמפיאה בבריכה, בעלי חיים והרבה פינות נחמדות לפיקניק / צילום: אורלי גנוסר
פארק הירקון. שטחי טבע, מים וצמחייה, נמפיאה בבריכה, בעלי חיים והרבה פינות נחמדות לפיקניק / צילום: אורלי גנוסר

נחל הירקון, הגדול בנחלי החוף, משתרע על אלפי דונמים ממקורותיו באזור ראש העין ועד לשפך בנמל תל אביב, ובגן הלאומי שבחלקו המזרחי אפשר ליהנות מחוויית טבע פראי כמעט, גדוש פינות חן לנופש, בעלי חיים מסלולי טיול ומים לרוב.

פעם אחת בלבד מופיע שמו של נחל הירקון במקרא, בתיאור גבול נחלת שבט דן (יהושע, י"ט, מו). מקורות הנחל שבימים ההם שפעו במעיינות וגדשו גופי מים, היו מכשול טבעי לבני אדם ושימשו גבול גזרה. אפילו דרך הים ההיסטורית נאלצה לעשות מעקף ממזרח לשטחי הביצות, ובאזור קמו מצודות להגן על שיירות המסחר. מאז זרמו הרבה מים בנחל, לפרקים מזוהמים, ומזה שנים שאין שפיעה טבעית, אלא רק שאיבה של מקורות.

מתל אפק לצומת מורשה נמתח לאורך האפיק הפתלתל הגן הלאומי ירקון על פני כ-13 אלף דונם. רוב השטח פתוח להנאת הציבור, וכעשירית מהשטח הזה הם שני אתרים קולטי קהל: תל אפק ומקורות הירקון. רשות הטבע והגנים ורשות נחל הירקון מטפלות בשטח ופועלות בשיתוף ובתיאום, וחובבי הטיולים מוזמנים למיני ספארי מלא ריגושים.

יצאנו למסע ממזרח למערב, בדרכי עפר החובקות את הנחל מדרום ומצפון ובהן מעברי מים, גשרים עיליים או תחתיים, ומנה מרוכזת של טבע פראי כמעט ולא נגוע. בתל אפק, החביב על הקהל בזכות מבצר יפהפה, אגם קטן, מרחבי פיקניק ובריכות שכשוך, פגשתי את סגן מנהל הגן נצר אלימלך ואחרי טיול קליל הגענו לשער האחורי.

דמי הכניסה כוללים את שני אתרי הרשות, ובימים שאינם זמן קורונה, השער מאפשר מעבר רגלי ביניהם. כרגע הוא נעול. יש דרך עוקפת שמדלגת על שער הכניסה מקיפה את תל אפק לאורך מסילת הרכבת ומתאימה לרכב ולאופניים. בסגר הראשון שוקם נחל עינת, אפיק שמנקז מי נגר וזורם לתל אפק, ובמוצא הגן יוצר פינה פסטורלית עם אגמון מקסים, צמחייה נאה, עצים שהועתקו ופינת ישיבה. משם ממשיכה טיילת אל בריכת הנופרים, שבחציה הושלם הגינון וכרגע עמלים על שלב ב'.

לפני כשמונה שנים סגרו את ברכת הנופרים כדי להגן על ערכי הטבע, ומשהגענו נגלה לעינינו פלא מרהיב. אלפי נופרים צפו בצפיפות על פני המים כמו שמיכה ירוקה רעננה. ביניהם טבלו כלובי רשת שנועדו למנוע את התפשטותם ואליהם הועתקו נימפיאות. אסור להיכנס למים אבל מומלץ לטייל מסביב ויש גישה למקום גם מכביש 483, מול קיבוץ עינת.

חזרנו בדרך העפר כדי לחצות את מסילת הרכבת והמשכנו מערבה אל מקורות הירקון. מתחת לגשר המסילה פנינו ימינה אל הגדה הצפונית, והספארי האמתי התחיל. חשוב להדגיש שהשביל מתאים לרכבי שטח/אופניים/הולכי רגל אבל צפונה לו יש דרך עפר "לבנה" נוחה יותר, שממנה אפשר להיכנס רגלית. אחרי אירועי גשם השביל עלול להיות בוצי ומאתגר, אולי חלק מהחוויה.

בצדי הנחל עלה סבך סמיך של צמחי גדות, עצים ענקיים, שיחים ומטפסים שאופייניים למקווי מים, שעטפו אותו באריזה מוריקה. מדרום השתרע מתחם מקורות הירקון, שמציע שטחי פארק, חניון לילה, טחנת קמח עתיקה ובריכת אקלום לדגים ולנימפאות. התפתלנו עם הנחל, שזימן לנו מראות מהפנטים של מים וצמחייה שופעת ופינות חינניות ומפתיעות להתפקנק בהן. בתוך כל אלה שררה שלוות גן עדן.

לפני מחלף ירקון יש פנייה שמאלה להולכי רגל ואחריה לרכב, שתיהן מובילות אל בית הבטון, מבנה מקסים והראשון שנבנה בארץ בבטון אי שם בשנת 1912. המבנה חריג בנוף, ופעלו בו משאבות הדיזל ומשאבות צנטריפוגליות. הראשונות שוחזרו, וגם המבנה נמצא בשיקום.

בחזרה לשביל המשכנו וחצינו מתחת לכביש חמש, ואלימלך עצר אחרי מעבר מים שסביבתו הייתה מלוכלכת. בזמן שאני צילמתי, הוא אסף את הפסולת שהשאירו מטיילים, ולא בפעם האחרונה. הדרך ממשיכה להשתעשע, לתעתע ולג'עג'ע בין המהמורות, אבל מדי כמה דקות זכינו להצצה בפינה קסומה כמו חלקת פקאנים וחורשת אקליפטוס, שבה פגשנו צוות של רשות נחל הירקון, שפעלו לצמצום הצימוח האגרסיבי של האקליפטוסים העבותים. ליד בית לאה, אתר פופולרי הסמוך להוד השרון, סיפר אלימלך שהמעבר בנחל נחסם לכלי רכב שהסבו נזקים רבים. המעבר הבא בין הגדות מתאפשר בטחנת אבו רבאח, וכדי להגיע אליו חצינו את כביש 40 מלמטה, ובשבילים המסתלסלים הגענו למקום שדומה לחצי אי.

לאבו רבאח ניתן להגיע ממחלף ירקון. דרומית לו על כביש 40 פונים אחרי המסעדה ימינה, בהמשך שוב ימינה מתחת לכביש ובעמודי החשמל פונים ימינה אל חלקת האלוהים הזו. השטח הגדול המוקף משלושה צדדים בנחל, הוא למעשה נפתול (צורת נוף המתאפיינת בפיתול של נחל או נהר) של הירקון, פיתול חד שנוצר עם השנים.

פארק הירקון / צילום: אורלי גנוסר

בחצי האי ניצבים אקליפטוסים זקופים. סמוך לו יש מעבר לגדה הצפונית, וכשיצאנו אליה, הגענו לחלקות החקלאות של מושבי השרון הנושקים לגן הלאומי. אלימלך סיפר ששמירת הטבע באזור נעשית בשיתוף פעולה מלא עם כל הגורמים כולל החקלאים, ובשדה של עידן ממושב עדנים, עמלו על איסוף בטטות, כל אחת דוגמנית-על.

עוד מערבה מאבו רבאח, על הציר הדרומי, יש כניסה רגלית לחצי אי נוסף, נפתול קטן יותר אבל יפה לא פחות. שביל ישראל שעובר לאורך הירקון מגיע גם לכאן, ושני "שביליסטים" עצרו למנוחה על גדות הנחל, נהנים מהשלווה והשקט הממכרים.

התחנה הבאה היא של מפגש נחל קנה עם הירקון, מפגש מורכב למדי. נחל קנה מנקז את המים ממכון הטיהור של הוד השרון, ולכן הם פחות נקיים ממי הירקון. במפגש שמכונה "המפל הנסתר" זורם הירקון מנקודה גבוהה ונופל אל החיבור עם נחל קנה, שמימיו עכורים יותר. במפלס הירקון הגבוה רחצו נשים וטף והמראה היה מלבב, אלא שמכאן ומערבה עד צומת מורשה, מספר המטיילים קטן, כנראה בגלל השינוי בהרכב המים.

תוואי הנחל עדיין יפה ומטופח, הצמחייה שופעת ויש בו חיים. דרך העפר הראשית שמתאימה לכל רכב וצמודה לכביש חמש, משמשת רוכבי אופניים רבים שמדוושים מערבה. מצומת מורשה זורם הנחל דרומה ומערבה לים, שטח שמחוץ לגן הלאומי ירקון.

בסך הכל גמאנו כעשרה קילומטרים, אבל הכניסות המרובות למרחב מזמנות לכל אחד את סוג הטיול המתאים לו, את האזור המועדף עליו ואת משך הזמן. רשות הטבע והגנים מספקת דף מידע עם מפות והסברים ובאתר האינטרנט של רשות נחל הירקון יש מפת שבילים. נחל הירקון הוא ריאה ירוקה גם לתושבי הערים המושבים והקיבוצים המקיפים אותו, כך שהוא מאפשר גם טבע עירוני, רק שמרו עליו קחו אתכם את האשפה, שמרו על שקט כדי שמהטוב הזה ייהנו גם הבאים אחריכם. לפרטים: www.yarqon.org.il

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים