גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עדיף, יותר הזדמנויות קריירה או ערך שוק גבוה יותר?

מה הקשר בין מומחיות, הזדמנויות קריירה וערך מותג? איך זה קשור לספורטאים אולימפיים, והאם קיים סיכון לערך שוק "על הנייר" בלבד, בכלל ובקורונה בפרט?

סטודנטית צעירה עוברת על מודעות עבודה / אילוסטרציה: Shutterstock
סטודנטית צעירה עוברת על מודעות עבודה / אילוסטרציה: Shutterstock

כל מהלך של הסבה מקצועית כרוך באובדן נכסי קריירה (ידע, ניסיון, מומחיות וכו'), הבא לביטוי אוטומטי באובדן ערך מותג וערך שוק. ומה על מי שנחשבים מומחים בתחומם ובשל מיעוט הזדמנויות קריירה מחליטים לעבור לחברות הפועלות בתחומים/דומיינים שלא בתחום מומחיותם, הגם שהם לא מחליפים מקצוע?

מומחים וספורטאים אולימפיים

ניקח שתי דוגמאות, הראשונה - מהנדס מכונות שצמח בחברה מובילה בתחום המעליות. הוא התקדם מתפקיד של טכנאי התקנות עד לניהול מערך התפעול של החברה, והוא נחשב אחד המומחים בארץ בתחום הנ"ל. מטבע הדברים, מספר המעסיקים בתחום המעליות בישראל קטן יחסית, ובהתאמה מספר הזדמנויות הקריירה שעומדות לפתחו, והוא מרגיש שאפשרויות הקידום שלו מצומצמות. הסמנכ"ל שוקל לפנות לתפקידי ניהול תפעול בחברות הפועלות בתחומים אחרים, בתקווה להיחלץ מהמקום בו לתחושתו הוא תקוע.

הדוגמה השנייה היא של מנהל פיתוח עסקי במגזר ההייטק שכל הקריירה שלו היא בחברות טכנולוגיות בתחום מאד ספציפי בעולמות הדפוס, ואף הוא נחשב מהמומחים המובלים בארץ בתחומו, אם לא המוביל שבהם. למרות שהוא עובד בחברה גלובאלית טווח הזדמנויות הקריירה שלו בתחום המומחיות שלו עוד יותר נמוך מאלה שהשוק מציע לסמנכ"ל התפעול מהדוגמה הראשונה, וגם הוא שוקל תפקידי פיתוח עסקי בחברות טכנולוגיות מחוץ לעולם הדפוס.

כעת נשאלת השאלה האם במונחי ניהול קריירה זו החלטה נכונה? ברוב המכריע של המקרים התשובה היא לא, בוודאי כשמדובר במומחים בקליבר הזה. נטישת תחום מומחיות שבו אדם נהנה מערך מותג כה גבוה, לטובת לתחום פעילות אחר כמוה כספורטאי אולימפי שיעבור לפעול בתחום ספורטיבי אחר. באחת הוא יאבד את כל הנכסים המקצועיים שצבר בעולם הספורט הקודם, אם כי הוא ימשיך להנות מרמת מודעות מאד גבוהה, אך הסיכוי שיקצור הצלחות באותו סדר גודל גם בספורט החדש קלוש מאד.

נחיתות מקצועית ותדמיתית

רק שלהבדיל מספורטאים מפורסמים שהמוניטין שלהם נשמר שנים רבות, עובדים שנוטשים את תחום מומחיותם הופכים בין רגע ל"עוד אחד" מיני רבים, שלא לומר "אף אחד". הדבר יבוא לידי ביטוי קודם כל בשלב החיפוש: המומחה לשעבר עתיד למצוא עצמו מול מועמדים מתחרים בעלי ניסיון וערך מותג גבוהים יותר בדומיינים החדשים עליהם הוא מתמודד, מה שקרוב לוודאי יאלץ אותו להתפשר על איכות/גודל התפקידים והחברות, ומטבע הדברים גם על חברות הפועלות בתחומים נחותים יותר ופחות מורכבים. ההיבט השני הוא בתפקיד עצמו: לכשייכנס לתפקיד הוא עתיד להתקשות בבניית הסמכות המקצועית ממנה נהנה בעבר, ולייצר יתרון יחסי על מומחים גדולים ממנו בארגון, על כל המשתמע מכך לגבי סיכויי הקידום שלו בעתיד.

המשמעות הפרקטית היא כי הניסיון להרחיב את טווח ההזדמנויות ואפשרויות הקידום עלול להוביל לנסיגת קריירה ולפגיעה בערך המותג ובערך השוק, על כן ברוב המקרים עדיף שלא לוותר על המומחיות ולשמר ערך מותג וערך שוק. ומה באשר לטענה כי התעקשות על קריירה בתחום המומחיות פירושה שמירה על ערך שוק "על הנייר" בלבד, שהרי השוק לא מציע מספיק הזדמנויות למימוש? ובכן, הראיה הזו היא צרה שכן מומחה שנהנה מערך שוק מאד גבוה יכול למצות אותו לא רק במתכונת של שכיר, מה שירחיב משמעותית את טווח הזדמנויות הקריירה תוך מיצוי המומחיות וערך המותג הגבוה בתחום.

קורנה ומומחיות

ואכן מנהל הפיתוח העסקי הקים מיזם בתחום המומחיות שלו, ותוך זמן קצר יחסית הצליח לגייס לקוח אסטרטגי שעתיד לשמש מנוף עסקי משמעותי, ואילו סמנכ"ל התפעול שהמתין בסבלנות להצעות בשוק המעליות התמנה לעמוד בראש מערך תפעול של החברה המובילה בארץ (תפקיד שהעדיף על פני הצעה למנכ"ל חברת מעליות קטנה).

ומה אם מומחה מאבד את מקום עבודתו, למשל בגלל משבר הקורונה שפלט לשוק גם מומחים בעלי ערך מותג גבוה מאד? במצב זה נכון יהיה לחפש עבודה גם בתחומים נוספים ולא להמתין שתפתח הזדמנות בתחום המומחיות שלהם, דבר שיכול להימשך גם מעל שנה ויותר. עדיף להם לחזור לשוק העבודה גם במחיר פשרה על תפקיד/חברה שכן הפגיעה בערך המותג עתידה להיות קטנה יחסית לתקופת אבטלה ממושכת.

בהצלחה.

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"