גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנערה שסחפה את העולם: לאן נעלמה גרטה טונברג?

גרטה טונברג הייתה השם הכי חם וחשוב בשנה שעברה, והוציאה מיליונים לרחובות - ואז הגיעה הקורונה ● סרט דוקומנטרי חדש מביא את המאבקים, ההישגים וגם הצצה לנפשה של הנערה השוודית, שרוצה להציל את העולם אבל גם לחיות חיים נורמליים

גרטה טונברג / צילום: רויטרס
גרטה טונברג / צילום: רויטרס

"המיקרופון שלי באמת דולק? שמעתם אותי? האנגלית שלי בסדר? כי אני מתחילה לתהות. בחצי השנה האחרונה חזרתי על המילים האלה שוב ושוב, אבל שום דבר לא השתנה. שום דבר לא נעשה כדי למנוע או אפילו להאט את ההתמוטטות האקולוגית והאקלימית, מלבד מילים יפות והבטחות". גרטה טונברג עומדת על פודיום בפרלמנט הבריטי ופונה לנבחרי הציבור באמירה סרקסטית, שמעוררת צחקוק מבויש בקהל, ולאחר מכן מחיאות כפיים. זהו רגע אחד שמייצג מסע של שנה שלמה, הניבט מבעד לעדשת המצלמה העוקבת אחר הנערה השוודית לוחמת האקלים בסרט הדוקומנטרי "אני, גרטה", שיוצא בימים אלה לאקרנים ברחבי העולם.

בין רכבת לרכבת ברחבי אירופה היא ואביה נושאים מזוודות, אוכלים פסטה ושעועית בכלים רב־פעמיים שהם נושאים בתיקם, מנסים לגרום למושכים בחוטים להקשיב לטונברג, או ליתר דיוק למדענים. בסוף 2020, שהחלה כשהיא מביטה לאחור על השנה המשמעותית ביותר שידע המאבק האקלימי אך מסתיימת בסימן קורונה, המסע של טונברג ואביה נראה כמעט כמו חלום רחוק.

לאחר שנים רבות שבהן נתפס המאבק הסביבתי כתחביב שולי של 'מחבקי עצים', נערה אחת, בת 16 בקושי, הצליחה לשנות הכול. היא הייתה הדמות שלה חיכו התנועה הסביבתית ומדעני האקלים, שצפו בתחזיות העגומות מתממשות. טונברג הצליחה לסחוף אחריה מיליוני בני אדם, להוביל את הפגנות האקלים הגדולות ביותר שנראו אי פעם, לעורר את בני הנוער ולהביך את הפוליטיקאים, אולי אפילו להניע את חלקם לפעולה.

מתוך הסרט "אני גרטה". דורשת מהפוליטיקאים להיצמד להוראות / צילום: B-Reel Films

ואז הגיעה הקורונה, והדמימה, כך נראה, את המאבק הסביבתי. ההפגנות - מנגנון ההזנה העיקרי של התנועה שהקימה, "ימי שישי בשביל העתיד" - הפכו בלתי אפשריות, ותשומת הלב הציבורית, התקשורתית והפוליטית הועתקה למצב החירום שייצרה המגפה. בזמן שפעילי האקלים קראו למדינות להכריז על מצב חירום אקלימי ולפעול כראוי בשעת משבר, דווקא הקורונה טלטלה את העולם, ושלחה את טונברג והתנועה שלה להפגין בין האינסטגרם, הטוויטר והטיקטוק.

וכשכבר היה נדמה שלמרות כל צרותיה הקורונה הצליחה להקל את המשבר הסביבתי - בתחילת אפריל פליטות הפחמן הגלובליות נחתכו בכ-17% בהשוואה לשנה שעברה - במהרה התברר שאלה בשורות זמניות בלבד. רק מקצת המדינות אימצו תוכנית התאוששות ירוקה מהמשבר, ואילו אחרות ומשמעותיות, דוגמת ארה"ב וסין, הפחיתו רגולציות סביבתיות כדי לדחוף את התעשיות להתאושש, או הקפיאו תוכניות ארוכות טווח בשל המשבר הכלכלי. הלחץ הציבורי העולמי על המנהיגים פחת משמעותית, ואילו דווקא העובדה שלא היה די בסגרים לחתוך את פליטות הפחמן לרמה המתבקשת הוכיחה שישנו צורך במאמצים רבים יותר ובצעדים נחושים יותר כדי למגר את המשבר הסביבתי.

אבל גם אם הנגיף הסיט את תשומת הלב ממשבר האקלים, המציאות לא עצרה מלכת.

כדור הארץ ממשיך להתחמם ואירועים קיצוניים נותנים אותותיהם - משריפות ענק בקליפורניה, לשיטפונות בהודו ובפיליפינים ובירוא יערות חסר תקדים. בקצה מערת משבר הקורונה ממתין המשבר האקולוגי. לו אין חיסון, וגם לא פתרון קסם. אבל השינוי שהצליחה טונברג לחולל באנשים כה רבים לא נזנח.

אמנם המערכות הפוליטיות מדשדשות מאחור, ובמרבית העולם נכשלות להדביק את יעדי הסכם פריז, אך העין הפקוחה של פעילי האקלים מאלצת אותן לקחת כמה צעדים קדימה. אם בבחירות האחרונות לאיחוד האירופי דובר על "אפקט גרטה", כשהתנועה הירוקה זכתה למספר המושבים הגדול ביותר בפרלמנט מאז היווסדה, גם בארה"ב מדברים היום על מורשתה: לאורך קמפיין הבחירות שלו הרבה ג'ו ביידן לדבר על משבר האקלים ולהצהיר שיחזיר את מדינתו להסכם פריז עם כניסתו לבית הלבן. טונברג, מצדה, הצהירה על תמיכתה בו וקראה לצעירים להתארגן ולהצביע עבורו, אך הבהירה שתוכנית ההתמודדות שלו איננה מספיקה.

בחודשים האחרונים תנועת אקלים צעירה בשם "תנועת הזריחה", המתעוררת בארה"ב, הצליחה לדחוף צעירים רבים בעלי אג'נדה סביבתית להצביע לביידן, וכעת הם דורשים ממנו לשאת באחריות ומצפים לתוצאות. לפי הגרדיאן, התנועה הצליחה לגרום ל-3.5 מיליון אנשים במדינות מתנדנדות להצביע עבורו. כעת הם אומרים: "סיפקנו את הסחורה עבור ביידן, עכשיו עליו לספק את הסחורה עבורנו".

"לא יצאנו לרחובות כדי שתצלמו איתנו סלפי ותגידו שאתם מעריצים אותנו", אמרה טונברג בנאום מול חברי הפרלמנט, "אלא כדי להחזיר את התקוות והחלומות שלנו ולגרום לכם להתחיל להתנהג כפי שמצופה בזמן משבר". לא בכדי גם השיח הפוליטי החל להתיישר. ביידן, כדי לעמוד במילותיו ממסע הבחירות, מכנה כעת את משבר האקלים 'איום קיומי' ומניח על השולחן סט נכבד של הבטחות בתקווה להכתיב את הטון העולמי מחדש. נדמה שזה המאני טיים של התנועה הסביבתית.

בימים האחרונים הכריזה תנועתה של טונברג על שביתה ב־11 בדצמבר לציון חמש שנים להסכם פריז. התנועה קוראת ליחידים להפגין ברחוב או ברשתות.

מתוך הסרט "אני גרטה". כשלמדה בגיל 11 על חיות מורעבות ופלסטיק באוקיינוס שקעה בדיכאון / צילום: B-Reel Films

להגיע עד האו"ם על יאכטה סולארית

הסרט "אני, גרטה", שיוקרן בדוקאביב גליל ובדוקוסטרים במהלך חודש דצמבר וישודר ב-yes דוקו והוט 8, לוקח את הצופים לימיה הראשונים של טונברג במאבק. הבמאי השוודי נייתן גרוסמן היה לצדה כשישבה ברחוב עם השלט "שביתת בית ספר למען האקלים" ועד הנאום שנשאה על בימת האו"ם כעבור כשנה.

הסרט אולי נעדר אירועים חשובים כמו הריב המתוקשר שלה עם דונלד טראמפ - שמתכחש למשבר האקלים - והקיפאון שאליו נכנסה תנועתה בתקופת הקורונה. אבל הוא תיעוד נדיר להקמה חסרת תקדים של תנועה חברתית־סביבתית והצצה לנפשה של נערה מתבגרת בעין הסערה - מההפגנות הסוערות, דרך הנאומים המתוקשרים ועד הפגישות עם האפיפיור.

אבל המאבק של טונברג מתחיל עוד לפני השנה הזאת. בגיל 11, לאחר שלמדה בבית הספר על נזקי משבר האקלים וראתה תמונות של דובי קוטב מורעבים ופלסטיק באוקיינוסים, היא שקעה בדיכאון והפסיקה לדבר. מאוחר יותר אובחנה עם תסמונת אספרגר ואילמות סלקטיבית, הפסיקה לאכול, ואיבדה עניין בנושאים של בני גילה.

תהליך הריפוי שלה היה כרוך בשינוי התא המשפחתי. היא העבירה את משפחתה לטבעונות, וגרמה לאמה - זמרת אופרה מוכרת בשוודיה - להפסיק לטוס. הרצון להשפיע גרם לה לחוש משמעות וסייעו לה להתגבר על הדיכאון, שסבלה ממנו כארבע שנים.

הסרט מספק הצצה לחיי המשפחה המורכבים של טונברג. הוריה נקרעים בין הרצון לספק לה ילדות רגילה לבין הידיעה שהדרך היחידה היא לאפשר לה לממש את מה שהיא תופסת כתפקידה בעולם. כשהיא מחליטה לנדוד לכנס האו"ם בניו יורק ביאכטה סולארית משך כשבועיים בים סוער תופסת עדשת המצלמה את טונברג נשברת. "אני מתגעגעת לנהל חיים רגילים, עם רוטינה, זה יותר מדי בשבילי". הלב יוצא למי שבסופו של דבר נגזלה ממנה ילדות נורמטיבית. אבל היא מיד מסבירה מדוע אין לה ברירה אחרת: "אנשים הם יצור חברתי. ההישרדות שלנו תלויה זה בזה. כשאתה רואה איום, התפקיד שלך הוא להפעיל את האזעקה. זו האחריות שלי".

מתוך הסרט "אני גרטה" / צילום: B-Reel Films

טונברג מרבה לדבר על האספרגר שלה ועל הקשיים שנאלצה להתמודד עמם לפני שפרצה לתודעה. בדוקו על המסע שלה, כמו גם בסיפור חייה, היא מצליחה להציג מראה בפני החברה שמפספסת שונות, ומוחקת לעתים קולות אחרים הרוחשים בה. בסופו של דבר הקול הייחודי שלה לא רק גרם לתנועה הסביבתית להישמע לראשונה בווליום משמעותי, אלא גם הבהיר לאנשים רבים שלשונות שלהם יש ערך, ושהם לא לבד. ג'ורג' מונביוט, עיתונאי, סופר ופעיל סביבה בריטי, היטיב לתאר את החותם שהטביעה: "זה לא צירוף מקרים שלאדם שעשה יותר מכל אחד אחר כדי לשנות את השיח העולמי על התמוטטות אקלימית יש אספרגר. מימי קדם לקבוצות המסוגלות לראות את העולם אחרת היה סיכוי גבוה יותר לשרוד. אחד הדברים המדהימים שגרטה עשתה הוא לגרום לנו לדבר על המשבר הזה באופן שבו לא דיברנו בעבר".

גם אם לא מדובר במופת קולנועי מהוקצע, הדוקו על טונברג מצליח לחבר בין הנערה הצעירה שרבים ברחבי העולם נושאים אליה עיניים לבין נקודת ההכרעה שבה נמצאת התנועה שלה. סצנה אחת מבהירה זאת היטב: גרטה ואמה מלנה מבשלות במטבח ביתן. זהו רגע אמוציונלי במיוחד עבור אמה, שנאלצה לסייע לבתה בהתמודדות עם הפרעת אכילה קשה. "כשהיית ילדה, דאגת מאוד שאני אעשה את זה נכון. למדתי שאני צריכה לוודא שאני נצמדת להוראות, ועושה בדיוק את מה שכתוב במתכון".

לטונברג אין סבלנות ל'בערך', היא לא יכולה לקבל 'מאמצים'. בזמן שהפוליטיקאים מורחים את הציבור בסיפורים או מצפים למחיאות כפיים סוערות על מאמצים בינוניים ומטה, טונברג דורשת מהם להיצמד להוראות. משבר האקלים כאן, הוא עניין מדעי, והאנושות לא תקבל מחיאות כפיים על ציון 'מספיק בקושי' בהתמודדות עמו. זהו לא עניין של רצון טוב או צעדים קטנים ומדודים, אלא משבר אמיתי שדורש שינויים מרחיקי לכת, שסטייה מהן תהפוך מתכון טוב לתבשיל גרוע.

עוד כתבות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"