גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופי החברים יקבע: מה מוביל להצלחה של קבוצת רכישה

אריק גולדיאן, מנכ"ל קבוצת בונוס העוסקת באשראי לנדל"ן, לא מפחד מליווי פרויקטים של קבוצות רכישה ● הוא העמיד מימון גם לכמה מהפרויקטים של קבוצת אלדד פרי ובטוח: "בכל מקרה הם ירוויחו"

אריק גולדיאן / צילום: כדיה לוי
אריק גולדיאן / צילום: כדיה לוי

"גמירות דעת". בשתי המילים הללו מגדיר אריק גולדיאן את ההבדל בין קבוצת רכישה מוצלחת לבין קבוצה בעייתית. אותה גמירות דעת שמפרידה בין קבוצה שחותרת קדימה, לסיום הפרויקט, לבין קבוצה שמסתבכת ומסתכסכת בתוך עצמה ונתקעת. גולדיאן הוא בעלים ומנהל של חברת האשראי החוץ בנקאי "בונוס".

בונוס, אחת מהחברות המובילות בתחום האשראי החוץ בנקאי, מנהלת כיום תיק אשראי של כ-700 מיליון שקל, חלקם מהונה העצמי וחלקם באמצעות כספים שהיא מגייסת מבנקים ומחברות ביטוח.

גולדיאן הקים את החברה לפני כ-30 שנה. עיקר פעילותה בעבר היה ייעוץ לרשויות מקומיות בעניינים חשבונאיים מיוחדים כמו שכר, מים וארנונה, ולפני 12 שנה פנתה לעסוק גם במתן אשראי בתחומים שונים, בהם נדל"ן. בתחום הנדל"ן החברה מלווה יזמים וקבוצות רכישה.

מדוע בכלל לבוא אליכם? הרי הריביות שאתם גובים גבוהות מאלה של הבנקים.
"אנחנו הרבה יותר מהירים מהם. אם גוף מסוים צריך כסף ומבקש מהבנק, הוא צריך להביא חומרים, יש שם ועדות, וסיפורים ועיכובים. אצלנו, לעומת זאת, אם מישהו רוצה הלוואה הוא שולח את כל החומרים במייל, נפגש איתנו ובימים בודדים ניתן להביא את הכסף.

"מעבר לזה, יש ביורוקרטיה וגמישויות שקיימות אצלנו ולא אצל בנקים, שמאפשרים לנו לתת יותר כסף ללווה. לדוגמה, כדי ללוות פרויקט צריך להיות לו הון עצמי של 15%-20% לפחות. אם הוא יכול לתת לי נכסים או קרקעות שלו, אין לי בעיה להכיר בזה כהון עצמי ולשעבד אותם, כי זה מחוץ לפרויקט. בנק לא יעשה את זה".

כדי לפעול כך אתה צריך להעסיק מערך שלם לבדיקת הנכסים.
"לצורך זה אנחנו עובדים עם שבעה שמאים שאנו קשורים עימם בהסכם, לביטוח מוגדל של אחריות אישית. הם קיבלו מאיתנו הנחיות כיצד לערוך את השומות. על הערכים שהם קובעים מפחיתים מיסוי והתוצאה הסופית לא מאפשרת לתת יותר מאשר 50%-60% לפי תקן 19 (תקן שמאות המשמש לצורכי בטוחה - א.מ).אם אתה נצמד לדוקטרינה הזו - אין חובות אבודים. אני מעסיק גם שמאים פנימיים שלי שבודקים את השמאים החיצוניים.
"אנחנו לא נותנים כסף כמו בנקים, רק משום שאנחנו מאמינים שמישהו יכול להחזיר ושיש לו משכורת טובה. אצלנו זה מגובה בנכס".

"אם יש יכולת, קבוצת רכישה זה פנטסטי"

בונוס עובדת מול חברות כמו גבאי, אלונים, אורבן ואחרות, בעיקר בפרויקטים של תמ"א 38. גולדיאן מספר כי לפני כשש שנים החברה החלה ללוות גם קבוצות רכישה.

זה לא כאב ראש?
"תלוי בקבוצה. המון תלוי בהומוגניות של הקבוצה, בהנהגה שלה וביכולת קבלת ההחלטות שלה. אם יש יכולת כזו, הדבר פנטסטי. אם מתחילים להתפזר, הקבוצה הופכת לבלתי אפשרית. יש לי קבוצות שכיף לעבוד איתן. יש אחת בקרית שלום, למשל, שקיבלה את הכסף תוך שבוע. אני לא שומע מהם לא רואה אותם והם מקדמים את הדברים. בקבוצות אחרות אין גמירות דעת, וזה אסון.

"יש לנו קבוצות, גם גדולות, שברגע שחתמו והחליטו - מתקדמים. ויש קבוצות שגם אם יש החלטות - לא מתקדמים".

לאחרונה נקשר שמה של החברה לפרשת אלדד פרי, שעה שהממונה על חוק המכר עמית גריידי הודיע כי הוא פותח בהליכים מינהליים נגדה בחשד שפעלה בניגוד לחוק המכר בפרויקט "פרי הורייזן" בבת ים, שבו החברה מימנה את רכישת הקרקע.
נכון לעכשיו, אומר גולדיאן, ההליכים נפסקו והממונה שוכנע שהחברה פעלה כשורה, אבל ההתנהלות סביב הפרויקט הזה וסביב פרויקט נוסף של פרי שהחברה מעורבת בו במודיעין, הביאה אותו למחשבה שנייה לגבי אופן מתן הליווי לקבוצות הרכישה. לטענתו, גם לחברי הקבוצות יש חלק בחוסר ההתקדמות של הפרויקטים.

"במקרה של 'פרי הורייזן' בבת ים, שיזמה פרויקט של 170 דירות. אנחנו נתנו לה את הכסף לרכוש את הקרקע ובשלב הבא הצענו לה גם כסף לבנייה. הם עשו בדיקות בין כמה חברות, היה כנס עם כל החברים, והחליטו לעבוד עם בונוס. הכסף היה מוכן, ההסכמים הוכנו, ואולם אז 30%-40% מהחברים לא הגיעו לחתום עם ההסכמים. ואז אי אפשר לתת את הכסף לליווי. אז אם כל כך הרבה לא באים לחתום - יש בעיה בקבוצה.

פרויקט פרי הורייזון בבת ים. "חברי הקבוצה בכל זאת  ירוויחו כסף" / צילום: תמר מצפי

"בהתארגנות של מארגן טוב, הוא היה צריך לקחת את אלה שלא חתמו, ועל פי כללי השיתוף ללכת ולהחליף אותם, אחרת הקבוצה תיתקע לעולמי עד. זה לא נעשה. אם היו לוקחים את הכסף אז - אז בקרוב יכלו כבר לגור בדירות שלהם. במקום זה עכשיו יש שם בור גדול של חפירה ודיפון".

כמה קבוצות של פרי אתם מלווים?
"אנחנו מלווים שלוש קבוצות של פרי: ברמת גן, במודיעין ובבת ים. ברמת גן לקחו את הכסף, הבניין גמור, קיבלו טופס אכלוס, יקבלו משכנתאות ויחזירו לנו את הכסף; במודיעין היו צריכים כבר לגור בדירות שלהם, כי הצענו להם הצעה, אבל לא לקחו את יתרת הכסף שהצענו להם, והם נתקעו בשלב שלד משום שההון העצמי נגמר שם".

גולדיאן שב ומדגיש כי אינו יודע מה בדיוק קרה בתוך הקבוצות, וכי אין לו מידע באשר לטענות הקשות שמופנות כלפי פרי וכלפי ההתנהלות בכספים של החברות. ואולם בכל נושא הליווי הכלכלי, הוא נחרץ: "ברגע שקבוצת רכישה נכנסת לליווי, לא פרי ולא אחר קובע. חשבון הליווי מנוהל על ידי מי שחותם על הצ'קים: זה רק אני וקבוצת הרכישה.
"מה שאצלנו היה חשוב שבעלי הקרקע יהיו קבוצות הרכישה ולא פרי, ושלנו תהיה משכנתה על הבעלות שלהם".

הממונה על חוק המכר נכנס לעניין משום שהגיע למסקנה שפרי פעל לא כמארגן קבוצות רכישה, אלא כיזם.
"ברגע שקבוצת הרכישה היא הבעלים על הקרקע, היא מוגדרת כקבוצת רכישה על ידי רשות המסים. אנחנו עשינו עסקה רק עם קבוצת הרכישה שהיא הבעלים של הקרקע. אני שוב מדגיש, שאנחנו לא ליווינו את הקבוצה אלא רק עזרנו להם לרכוש את הקרקע, וזה היה ב-2017.

"מעבר לזה, אין לי מושג מה בדיוק קרה שם. לפי מה שקראתי בעיתונים, היו כאלה שעשו עסקה עם פרי שלא קשורה בקבוצת הרכישה. מישהו סיפר שהוא שילם לפרי מיליון שקל, שניתנו כהלוואה ואולי כזכות לדירה. זה משהו ערטילאי".

גולדיאן מספר כי בימים אלה הנאמנים של פרי הוריזן נמצאים עימו במגעים לליווי לצורך השלמת הפרויקט. "אותה גמירות דעת שלא הייתה קודם לכן בקבוצה, נכנסה עכשיו כשיש נאמנים מארגנים".

הלקח שלו מהפרשה הוא שיש ללוות את הקבוצה באופן מלא, ולא לפצל בין רכישת הקרקע לליווי הבנייה. גולדיאן: "ניתן לפצל את הליווי הזה, ולהכניס לתוכו תחנות יציאה, אבל כדי למנוע מקרים כאלה הוא צריך להיעשות", הוא מסכם.

מה היו דרישות הממונה על חוק המכר בנוגע לפרויקט בבת ים?
"הבעלות על המגרש היא באמצעות עו"ד נאמן שלהם, והוא ירשום באופן פרטני את הרוכשים. כשנפגשנו, הצגנו בפניו את כל החומרים שביקש. הם ראו את החומרים והבינו שאנחנו הבחורים הטובים בסיפור. אני בטוח שזה ייפתר. ובסופו של דבר הקבוצה הזו - למרות כל הבלגן - תגיע לדירה שהם שילמו עליה פחות משווי שוק. הם עדיין ירוויחו כסף".

גם אם יפעלו כנדרש, הם יצטרכו להוסיף כסף מכיסם.
"בקבוצת רכישה אין מחיר סופי. הם יוסיפו כספים יחסית לדוח אפס, ובמידה מסוימת הם אשמים בהתנהלות שלהם".

האם הקורונה שינתה משהו בהתנהלות שלכם?
"אני צריך להיות הכי אופטימי בעולם, כי אני מלווה כסף וצריך להאמין שיחזירו לי אותו. בגדול צריך לראות לטווח רחוק. אנשים צריכים לגור איפה שהוא והדרישות קיימות והמחירים אולי לא יעלו, אבל לא יירדו, כי המשכורות ירדו קצת, אבל הביקוש יעלה.
"היום הכול עוד תחת הנשמה, המשכנתאות נדחות והבנקים עוד לא בודקים את תלושי המשכורות של הלקוחות, שכנראה ירדו. יכול להיות שזה יתבטא בעתיד, אלא אם כן המדינה תעשה דברים דרסטיים, או שתפרוס את החובות שנוצרו על פני 10-20 שנה. עם זה אני טוען שברגע שהחיסון יעבוד זה יהיה כמו פקק של בקבוק שמפניה וזה עוד עלול להתפרץ".

תגובות: "ההליך המינהלי הופסק"

תגובת משרד השיכון: "משרד הבינוי וממונה חוק המכר שמו לעצמם מטרה לסייע ברישום הקרקעות על שם קבוצות הרוכשים של פרי נדל"ן ולהעלות את הסיכויים להשלמת הפרויקטים. לאור ההתקדמות המשמעותית בשיח מול החברה, בראי האינטרסים של קבוצות הרוכשים, ההליך המנהלי הופסק בשלב זה תוך קביעת מתווה המטיל את האחריות על חברת המימון בדבר העברת הזכויות על הקרקע על שם חברי קבוצת הרוכשים. במקביל, המתווה מגדיל משמעותית את הסיכוי של הצדדים להגיע לכדי הסכמה על המשך המימון והשלמת הבנייה, או סיום ההתקשרות בהסכמה".

לחברי קבוצת הרכישה יש טענות קשות נגד בונוס.

עו"ד אסף אנגלרד, שותף בכיר וראש מחלקת מימון ובנקאות במשרד המבורגר עברון ושות', בא כוח הקבוצה, מסר לגלובס: "בונוס התיימרה לשעבד את זכויות חברי הקבוצה במקרקעין להבטחת חוב שבמהותו הוא חוב של פרי לבונוס שאין לו כל רלבנטיות לחברי הקבוצה. לעמדת חברי הקבוצה השעבוד אינו חל כלל על זכויות חברי הקבוצה, הריביות המופרזות שגובה בונוס בגין ההלוואה שהעמידה לפרי אין להן כל רלבנטיות לקבוצה. הממונה על חוק המכר כבר הביע עמדתו לעניין הפרות בונוס את החובות החלות עליה וההשלכות החמורות של הפרות אלה. כמובן שאת טענות הקבוצה כנגד פרי ובונוס תביא הקבוצה בפני בית המשפט". 

אריק גולדיאן

בן 57 • רואה חשבון בהשכלתו • נשוי ואב לשלושה • חובב כדורסל וריצות ארוכות

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: מוצרי הגלם לבנייה מתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור