גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף שנה בשוק המזון: הקמעונאיות הרוויחו בגדול, מי היצרניות שנפגעו?

מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי גלובס עולה כי גם בנובמבר נמשך הגידול במכירות מזון ומשקאות, שצמחו ב-8.3% והסתכמו ב־3.3 מיליארד שקל ● בעוד הקמעונאיות נהנות, עבור יצרניות ויבואניות המזון התמונה מורכבת, בשל הפגיעה במכירות לשוק המוסדי על רקע מגבלות הקורונה

קניות בסופרמקט. התחזקות הבישול הביתי בימי הקורונה / צילום: Reuters, Amir Cohen
קניות בסופרמקט. התחזקות הבישול הביתי בימי הקורונה / צילום: Reuters, Amir Cohen

המסעדות עדיין סגורות, הציבור מבלה יותר בבתים, והמכירות בשוק המזון והמשקאות ממשיכות לזנק. חודש נובמבר מסתכם בגידול של 8.4% במכירות מוצרי המזון והמשקאות לסך של 3.3 מיליארד שקל, כך עולה מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי גלובס. בכך הוא מצטרף למגמה שמאפיינת את השוק מאז פרוץ משבר הקורונה, שמביא את הענף לסכם את 11 החודשים הראשונים של 2020 עם גידול של 8.8% במכירות שהסתכמו ב-39 מיליארד שקל - תוספת של 3.2 מיליארד שקל.

מהגידול נהנו בעיקר רשתות קמעונאות המזון, המכולות ויתר העסקים בענף. עבור יצרניות ויבואניות המזון התמונה מורכבת יותר, וזאת בשל הפגיעה שספגו המכירות לשוק המוסדי, בין היתר על רקע סגירת בתי הקפה, המסעדות, המלונות, ואולמות האירועים - לעומת הפריחה בשוק הקמעונאי.

שינויים בהרגלי הצריכה

ביקשנו לבחון ארבע קטגוריות שהושפעו מהשינויים בהרגלי הצריכה על רקע משבר הקורונה בשוק המזון. המוצר שהפך לסמל בתקופת בהלת הקניות והסגר הראשון יחד עם נייר טואלט, הוא הפסטה. ומה קרה למספרים? מכירות הפסטה צמחו ב־17% לסך של 249 מיליון שקל, מה שנתמך בהתחזקות הבישול הביתי. קפה היא קטגוריה שנהנתה גם כן מהשפעות המשבר, אבל לא התאפיינה ב"אגרנות" שאפיינה את קטגוריית הפסטה. מכירות הקפה ברשתות הקמעונאות רשמו צמיחה של 11% לסך של 826 מיליון שקל, כאשר מהצמיחה הזו נהנו השחקניות הגדולות בקטגוריה - שטראוס ואסם-נסטלה.

ואולם, ישנן קטגוריות שנהנו פחות מהמשבר. קטגוריית החטיפים, כמו במבה ותפוצ'יפס, אשר גם אותה מובילות אסם ושטראוס, הציגה צמיחה נמוכה בהרבה משל השוק, וזאת בין היתר על רקע מגבלות התנועה שהפחיתו את הצריכה מחוץ לבית. כך, מכירות החטיפים צמחו ב-4% בלבד, לעומת כלל השוק שגדל-8.8%. לסך של כמיליארד שקל.

מנכ"ל אסם, אבי בן אסאייג/ צילום: איל יצהר

לצד השחיקה בקטגוריות שמאופיינות בצריכה מחוץ לבית כמו מסטיקים, שקטנו בשיעור דו־ספרתי, מכירות תרכובות מזון לתינוקות (תמ"ל) נפגעו במידה ניכרת על רקע ההישארות בבתים, במקביל לגידול ניכר בקטגוריות אחרות. מכירות התמ"ל ירדו ב-3.5% לסך של 466 מיליון שקל בחודשים ינואר־נובמבר לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

השחיקה מתרחשת בעקבות שינויים המשתקפים בסקר שפרסם משרד הבריאות שבחן את השפעת תקופת הסגר על דפוסי ההנקה. לפי הסקר, מתוך המניקות בתקופה זו  15% דיווחו כי בחרו להמשיך להניק מעבר לזמן שתכננו ו-8% דיווחו כי הפחיתו בתדירות הנקה או הפסיקו להניק בעקבות המשבר. הנשים שבחרו להמשיך להניק מעבר לזמן שתכננו דיווחו על מספר סיבות לכך: 70% דיווחו כי הסיבה קשורה להבנה שהנקה מגנה בפני זיהומים, 66% עקב פניות וזמינות גבוהה יותר בבית, 33% דיווחו כי ההנקה מרגיעה אותן ו-14% בעקבות שיקול כלכלי.

צניחה במכירות לשוק המוסדי

מי מחברות המזון הצליחה להתאים את הפורטפוליו לתמורות הללו ומי נשארה מאחור? תנובה, חברת המזון הגדולה בשוק המקומי הציגה בנובמבר גידול של 8.4% במכירות לעומת החודש המקביל, אשר תומך בצמיחה שהיא מציגה מתחילת השנה של 9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד לסך של 5.6 מיליארד שקל. במקביל, מנכ"ל תנובה הצהיר כי החברה איבדה 350 מיליון שקל במכירות לשוק המוסדי, כך שבקיזוז הצמיחה במכירות הקמעונאיות, החברה תסכם את שנת 2020 עם צמיחה מינורית ונמוכה מהצפי.

לעומתה, שטראוס ישראל מציגה בנובמבר קצב צמיחה נמוך משל השוק באופן לא אופייני לה (מגמה שהחלה כבר בחודשיים האחרונים) והיא רושמת עלייה במכירות של 4.5% לעומת החודש המקביל. הצמיחה המרשימה שהציגה בשלבים מוקדמים יותר של השנה מאפשרת לה להציג עלייה במכירות של 8.7% לעומת ינואר־נובמבר 2019, לסך של כ-4.7 מיליארד שקל. גם שטראוס נפגעה מאובדן המכירות לנקודות מכירת הקפה שהיא מפעילה ולשוק המוסדי.

אסם-נסטלה הצומחת ביותר בנובמבר

מבין חמש חברות המזון הגדולות, אסם-נסטלה היא הצומחת ביותר בנובמבר עם עלייה של 10.2% במכירות, שמביאה אותה לסכם את 11 החודשים הראשונים של השנה עם גידול 9.2% לסך של כ-3.5 מיליארד שקל. הצמיחה הזאת הושגה הודות להשקות מוצרים שמוגדרים כבריאים יותר, לעלייה בביקוש לתחליפי בשר, ולהשקות חדשות דוגמת קפסולות הקפה של סטארבקס, שתוך חצי שנה מההשקה הגיעו לנתח של 20% ממכירות הקטגוריות ברשתות.

במקביל, אסם-נסטלה השיקה מגוון מוצרים שמטרתם לייצר חלופות למוצריה שקיבלו מדבקה אדומה במסגרת רפורמת סימון המזון של משרד הבריאות. חלקם הצליחו עד כדי כך שהיא בוחנת למחוק את המוצר המקורי, דוגמת דגני הבוקר של צ'יריוס לילדים באריזה האדומה, ולהשאיר על המדף רק את החלופה הבריאה יותר. לעומת זאת, ישנם מוצרים אשר לא שרדו את מבחן הגרסה הבריאה. ה"כישלון" המובהק ביותר בהקשר הזה מבחינתה, הוא הגרסה המופחתת של חטיף במבה נוגט. באסם מסבירים כי זה לא שהצרכנים לא אהבו את הטעם, אלא שהמוצר פשוט לא עניין את קהל היעד שאפילו לא הרים את המוצר המדפים. החברה החליטה לגנוז אותו, ולהמשיך עם ההצלחות האחרות שלה.

בדומה למתחרות, גם אסם רשמה צניחה חדה במכירות לשוק המוסדי שמהווה כ-10% מהפורטפוליו שלה. אלא שהתמהיל שלה אשר מוטה לשוק הקמעונאי מאפשר לה לסכם גם את 2020 עם צמיחה גבוהה יותר מאשר בשנה ממוצעת.

החברה המרכזית (קבוצת קוקה קולה ישראל) רשמה בנובמבר גידול של 9.1% במכירות, שאיפשרו לה לשפר במידת מה את קצב הצמיחה השנתי, שנמוך מהמתחרות הללו, ל-4.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ולסך של כ-2.6 מיליארד שקל. הצמיחה הזו נרשמה על אף גל היבוא המקביל של משקאות קוקה קולה שהגיע לחנויות לאחרונה. עם זאת, החברה המרכזית נפגעה קשות בשל היותה מוטה לשוק המוסדי שמהווה כ-40% מההכנסות, שכאמור חלק ניכר ממנו מושבת בשל מגבלות הקורונה.

חברת נטו ממשיכה להציג צמיחה מואצת גם בנובמבר כשהיא רושמה עלייה במכירות של 8.3% לפי נתוני סטורנקסט שאינם כוללים את מכירות הבשר והדגים הטריים שלה. בשקלול מכירות הבשר והדגים הטריים כפי שנמסרו לגלובס על ידי נטו, החברה מציגה צמיחה של כ-33%. הצמיחה הזו אפשרה לנטו לסכם את 11 החודשים הראשונים של 2020 עם גידול של 13.6% לפי סטורנקסט לסך של 1.5 מיליארד שקל, וגידול של כ-23% בשקלול הנתונים שמסרה החברה לסך של 2.3 מיליארד שקל.

מנכ״ל נטו החזקות עמי גולדין / צילום: נטו

יוניליוור ישראל צמחה גם היא בחודש החולף בשיעור של 8.3%. ואולם, בדומה לחברה המרכזית, הצמיחה שלה נמוכה משל השוק ועומדת על 4.5% בהשוואה לחודשים ינואר־נובמבר 2019, שהסתכמה ב-927 מיליון שקל. 

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר