גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רולדין בחרו לא להפסיק את השימוש בפלסטיק: סופגניות נמכרות עם מזרקים

למרות הביקורת, רשת רולדין בחרה גם השנה להמשיך בחג החנוכה את מסורת מכירת הסופגניות המקושטות במזרק פלסטיק מובנה בתוכן ● 5 מתוך 12 סוגי הסופגניות הנמכרות ע"י רולדין, מגיעות עם מזרק ● רולדין בתגובה זהה לתגובתם בשנה שעברה: "לקחנו לתשומת-ליבנו את הנושא, כחלק מתהליך חוצה ארגון"

סופגניות עם מזרקי פלסטיק ברולדין / צילום: tns ישראל
סופגניות עם מזרקי פלסטיק ברולדין / צילום: tns ישראל

מגפת הקורונה כמעט ודחקה מאבק ארוך שהתנהל בישראל וברחבי העולם בשנים האחרונות - המאבק לצמצום השימוש בפלסטיק החד-פעמי המזהם. מסעדות שאינן יכולות לארח סועדים, נאלצות לארוז את המזון בכלים חד-פעמיים עבור הצרכנים כדי להמשיך את פעילותן, ובחברות רבות מספרים על חזרתם של הכלים החד-פעמיים - בשל היעדר האפשרות לאכול בחדר האוכל המשרדי.

ואמנם, דווקא בעידן שבו עולה הצורך לצמצם ככל הניתן את פסולת הפלסטיק, בחרה רשת "רולדין" להמשיך בחג החנוכה את מסורת מכירת הסופגניות המקושטות במזרק פלסטיק מובנה בתוכן, ומושלכות לפח האשפה זמן קצר לאחר השימוש. רק בשנה שעברה, הצליחה הרשת לעורר את זעמם של הצרכנים וסערת רשת בשל השימוש במזרקי הפלסטיק, והבטיחה ללקוחות לקחת לתשומת-ליבה את הנושא. כך למשל, ענתה הרשת ללקוחה שפנתה אליה דרך הפייסבוק: "רולדין פועלת לקידום עקרונות הקיימות בכל סניפי הרשת, והחלה בתוכנית פעולה לכנסת מוצרים תומכי סביבה ומלווה בחברת ייעוץ. לקחנו לתשומת-ליבנו את הנושא, כחלק מתהליך חוצה ארגון".

ואולם, כעת מתברר כי ברולדין לא הפנימו את הנזקים הרבים אותם מסב השימוש בפלסטיק החד-פעמי לכדור הארץ, ובחרו שלא להפסיק את השימוש במזרקים. ב"קולקציית הסופגניות" באתר החברה, 5 מתוך 12 סוגי הסופגניות הנמכרות על-ידי רולדין, מגיעות עם מזרק פלסטיק מובנה. יתר על כן, למרות שכבר לפני שנה אמרה החברה כי היא עובדת עם יועץ קיימות ופועלת כדי לצמצם את השפעתה הסביבתית, עד היום לא הוצגה תוכנית של הרשת בנושא, ובעידן הקורונה, בדומה לעסקים רבים - הרשת נאלצה להגביר את השימוש שלה במוצרי אריזות חד-פעמיים.

אצבע בעין של הציבור ושל המאבק המקומי והבינלאומי במגפת הפלסטיק

ברשתות החברתיות מגיבים הצרכנים בכעס על החלטת רולדין. בין היתר כתבו גולשים: "זו אחריות שלנו, הצרכנים. לא לקנות סופגניות עם מזרקי פלסטיק". מיכל ביטרמן, מנכ"לית ארגון הסביבה TNS, שכתבה בשנה שעברה פוסט שחרך את הרשת והצליח אף להגיע לכלי התקשורת, כתבה היום על החלטת רולדין: "השתגעתם? קולקציה שלמה של סופגניות שבכל אחת מהן שפופרת פלסטיק אישית? אתם חוזרים על זה השנה שוב ובגדול?! עד לאן היהירות והבזבזנות האנושית תגיע? אנחנו ממלאים את הסביבה שלנו בכמויות עצומות של פלסטיק, זה מזהם הכל וכבר מגיע אלינו בחזרה בחלקיקים קטנים לתוך האוכל, כי כרגע אין לאנושות פתרון לפלסטיק שנזרק. אותה שפופרת פלסטיק עברה מסע ארוך של חומר, משאבים וידיים עד שהגיעה לסופגנייה והכל בשביל שימוש כה זמני ומיותר של 10 שניות. הגיע הזמן לשנות נורמה ולהוציא את החד״פ והפלסטיק משימוש. וקוראת לנו הצרכנים להימנע מלקנות סופגניות שמייצרות כזה זיהום".

פרופ' עדי וולפסון, מומחה לקיימות מהמכללה להנדסה סמי שמעון, הביע אף הוא תמיהה על החלטת רולדין להמשיך לשווק לצרכן את הסופגניות שעוררו סערה. לדבריו, "שפופרת הפלסטיק התקועה בכמעט כל סופגנייה שנייה של רולדין, היא כמו אצבע בעין של הציבור ושל המאבק המקומי והבינלאומי במגפת הפלסטיק. את הפלסטיק הזה אי אפשר להפריד ואי אפשר למחזר, ובמקרה הטוב הוא יגיע לפח ומשם להטמנה ולא לרחוב, לטבע ולים. חבל שרולדין בוחרים לקחת מסורת יהודית וחג המסמל את ניצחון האור על החושך ולהפוך אותם למפגע סביבתי, שיישאר איתנו לדורות קדימה".

סופגניות נמכרות ברולדין עם מזרקי פלסטיק / צילום: tns ישראל

הסביבה היא זו שמשלמת את המחיר

בשבוע שעבר, פורסם במגזין המדעי היוקרתי NATURE מחקר מדאיג שהתבצע במכון ויצמן וצוטט בכלי תקשורת ברחבי העולם, לפיו במהלך שנת 2020 עקפה מסת החומרים אותם ייצרו בני האדם - ממזרקי פלסטיק חד-פעמי, לסיגריות, צלחות חד-פעמיות, בטון ומוצרים שונים, את כלל המשקל של בעלי החיים והצמחים על פני כדור הארץ. דווקא בעת הזו, בה נדרש מאמץ להפחתה במקור של פסולת מיותרת, ההחלטה להותיר את הצרכנים עם קישוטי מזרק חד-פעמי בסופגניות החג, מצליחה שוב לעורר תגובות נזעמות.

ביטרמן מדגישה שברולדין בוחרים דווקא בזיהום הפוך מערכי קיימות, בזמן שעסקים רבים אחרים בישראל ובעולם עושים מאמצים כבירים כדי למצוא פתרונות חליפיים גם למוצרים הכרחיים מפלסטיק. לדבריה, רולדין מגלגלים את זיהום הפלסטיק שהם יוצרים אל הצרכנים, ובסופו של דבר הסביבה היא זו שמשלמת את המחיר. לדברי ביטרמן, "למגזר העסקי חלק עצום בשינוי הנדרש. עליו להתגייס לצמצום שימוש בפלסטיק, הגברת שימוש חוזר ומציאת חלופות לחומר. אנחנו הרבה מעבר לשלב עליית המודעות וההתעלמות - המגזר העסקי כבר כמה שנים מחויב למהלכים משמעותיים לצמצום ומציאת חלופות. הדירקטיבה האירופאית חוקקה חוקים בנושא ומדינות החלו להוציא את הפלסטיק מתחומן בהדרגתיות".

לכן, אומרת ביטרמן, לא רק שעל המגזר העסקי להתיישר לאור מגמות אלו, עליו גם להוביל באימוץ הפתרונות. ואולם, המהלך של רולדין, המחדיר שימוש נרחב פלסטיק, מנוגד לחלוטין למגמות הקיימות. לפי ביטרמן, "גם בעת הזו של הקורונה, ארגונים עסקיים גדולים עדיין ממשיכים במחויבות שלהם לנושא מתוך הבנה שקיימות בכלל, ופלסטיק בפרט, הם חלק מהאתגרים המשמעותיים ביותר הניצבים בפני האנושות לפני ואחרי הקורונה. יוניליור, שטראוס, ולוריאל הן דוגמאות לחברות שפועלות בנושא ומאמצות יעדים בתחום ומציגות תוכניות ליישום".

אזרחי ישראל הם שיאנים עולמיים

מדי יום מייצר אזרח ישראלי ממוצע 1.7 ק"ג פסולת, לעומת הממוצע ב-OECD העומד על 1.2 ק"ג. בשנת 2017 שילמו תושבי ישראל 3.6 מיליארד שקל על הטיפול בפסולת, כאשר כ-80% מהפסולת מוטמנת באדמה וגוזלת יותר ויותר שטח, בנוסף למפגע הסביבתי שנוצר. ישראל היא צרכנית כבדה של פלסטיק חד-פעמי; אזרחי ישראל הם שיאנים עולמיים, ומשלמים בשנה יותר מ-2 מיליארד שקל על כלים חד-פעמיים, עוד טרם עידן הקורונה. לפי מחקר שנעשה באוניברסיטת חיפה, חופי הים בישראל מכילים ריכוז מיקרו־פלסטיק גבוה פי 9 מהממוצע העולמי.

אך גם בעולם מתקשים להתמודד עם הכמויות ההולכות וגדלות של פסולת פלסטיק; בשנה האחרונה התגלו שאריות מיקרו-פלסטיק, בין היתר בהרי הרוקי, במקום הכי נמוך באוקיינוס, בדגימות מי גשם בהרי האלפים ובמי השתייה שלנו. מדענים מכנים את עידן האדם על כדור הארץ "עידן הפלסטיק", שכן החומר העמיד והבלתי מתכלה נשאר בסביבה לאורך שנים רבות - כך שגם לאחר שימוש קצר במזרק פלסטיק או בצלחת חד-פעמית, יוותרו החומרים הללו בכדור הארץ וילוו את חייהם של הילדים והנינים של אלו שצרכו אותם.

יותר על כן, עד היום, רק 9% מכלל הפלסטיק שיוצר בעולם מוחזר, בזמן שקצב גידול הפסולת וחלקם של המוצרים החד-פעמיים הולך ועולה. מיחזור הוא תהליך יקר שאף לו הלשכות סביבתיות, ולכן מומחי סביבה ממליצים להימנע ככל הניתן מצריכה במקור של מוצרים חד-פעמיים שיותירו חותם ארוך טווח בסביבה. במדינות שונות בעולם, כמו האיחוד האירופי, הודו וקנדה, כבר מוציאים כלים חד-פעמיים מחוץ לחוק, אך בישראל אין רגולציה דומה באופק.

ברולדין מסרו השנה תגובה דומה מאוד לזו שנמסרה לצרכנים ולתקשורת בשנה שעברה, למרות שבשטח אין שינוי - שפופרות הפלסטיק הוחלפו במזרקים המכונים ברשת "צ'ייסרים", והסופגניות נמכרות כשצמוד אליהן פלסטיק לשימוש חד-פעמי. כך מסרה הרשת: "אנו פועלים לקידום עקרונות הקיימות בכל סניפי הרשת, בליווי חברת 'ערנות לסביבה'. הכנסנו לסניפי הרשת מוצרים תומכי סביבה, החלפנו את קשי הפלסטיק בקשים ידידותיים לסביבה והורדנו את השפופרות. בנושא הצ׳ייסרים, אנו מחפשים אחר חלופות ידידותיות לסביבה".

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים