גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא לתת למועצת העיתונות לקבוע מיהו עיתונאי

במכתבה השבוע למועצת העיתונות ביקשה המוציאה לאור של גלובס, אלונה בר און, כי המועצה תהפוך עצמה ל"מבוגר האחראי" שיקבע כללים ברורים המגדירים מיהו עיתונאי ומהי עיתונות ● המטרה של המהלך טובה מאוד, אבל הסכנה שעלולה להיוולד ממנו עצומה לדעתי

דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות / צילום: קובי וניב קנטור
דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות / צילום: קובי וניב קנטור

יש לי תזה חברתית שמנחה אותי בכתיבה העיתונאית שלי, ואני מוכן להודות בזה. התזה הזו אינה מפלגתית, והעובדה שאני מחזיק בה לא מונעת ממני לבקר את "המחנה שלי", בשעה שהוא עושה טעויות. אבל יש לי תזה, והיא די ספציפית ודי ברורה. אני מאמין שמזה שנים בית המשפט מסיג את גבולה של המערכת הפוליטית. שהפרקליטות הפכה לגוף בעל חשיבה מונוליטית שאינו מסוגל להתמודד עם ביקורת חיצונית. ואני מאמין שהעניין הזה מעמיד בסיכון את החירות האזרחית שלנו.

ולתזה שלי יש מה לומר גם על היחסים המקולקלים בין נבחרי הציבור והשרים לפקידות המקצועית במשרדי הממשלה. אני סבור שהפקידות הרחיקה לכת. שהיא שוללת מהאזרחים את האפשרות הדמוקרטית לעצב את חייהם באופן כזה שיבוא לידי ביטוי באמצעות החלטותיהם של נבחרי הציבור מטעמם. האם התזה הזו שבה אני מחזיק, ומהווה את הבסיס לכל הכתיבה שלי, פוסלת אותי מלהיות עיתונאי? השאלה שלי כמובן לא קשורה לתוכנה של התזה, אלא לעצם העובדה שאני מחזיק באחת כזו.

ההצעה והבעיות

במאמר בהיר ומנומק, קבעה השבוע אלונה בר און, המוציאה לאור של עיתון זה, שדוברה של "תזה חברתית ספציפית" אינו יכול לשמש עיתונאי.

היא השוותה את מי שמחזיק בתזה חברתית לדוברה של חברה עסקית. כשם שהאחרון אינו ראוי להיחשב "עיתונאי" כך גם הראשון לא ראוי לכך. ובר און הלכה עוד צעד נוסף, ובעיניי בעייתי אפילו יותר.

אלונה בר און - כנס נדלן / צילום: איל יצהר

היא השוותה את הפיקוח, הנדרש לדעתה, על תכנים עיתונאיים ("מבוגר אחראי מאחורי העיתונות") לזה הנדרש על מוצרי מזון ("מישהו שמגדיר ומפקח שהמזון שמוגש לתודעה הציבורית אינו רעיל ואפילו מזין, בדיוק כפי שנדרש מהמזון שמוגש לקיבה"). בר און הסבירה שהיא מחפשת במועצת העיתונות את המבוגר האחראי הזה, אך מתאכזבת לגלות שאיש שם לא עושה זאת. ובמילותיה - "אין אף אחד בבית".

אני מלא הערכה לבר און, אבל חלוק עליה מכל וכל. החיפוש אחרי מבוגר אחראי בעולם התוכן הוא דוגמה נהדרת לסכנה האורבת לחברה לא מצד בני החושך, אלא דווקא מצד בני האור. דווקא מצד אלה שרוצים להועיל לה. הניסיון להציל את החברה משקרים ופייק-ניוז, מהתוכן שאותו מכנה בר און "רעיל", יוביל להשלטת מועצה שתקבע את גבולותיה הלגיטימיים של הבעת עמדה.

בר און מסבירה שבעולם העיתונות, כמו בעולמות אחרים, לא ייתכן מצב שבו מתקיימות "זכויות ללא חובות", וכוונתה לכך שבישראל כל אחד עשוי להיחשב לעיתונאי וליהנות מהפריבילגיות השמורות לעיתונאי. גולת הכותרת של הפריבילגיות האלה היא החיסיון לטובת מקורות עיתונאיים. וחייבים להודות שבמבט ראשון יש משהו מאוד מפתה בהצעה שלה. הרי רק אם נגדיר מיהו עיתונאי נוכל לדעת למי מגיעה זכות היתר הזו.

אלא שעל כך כבר כתבה בעבר ד"ר תהילה שוורץ-אלטשולר, שהיא גם במקרה מי שאחראית על הקוד האתי של גלובס, כי "הצבת מגבלת רישוי על מי שרוצה ליהנות מהגנת החיסיון העיתונאי, לנוכח חשיבותה לעבודת העיתונאי משמעה הצבה דה פקטו של דרישת רישוי ושל דרישת התאגדות מקצועית מכל מי שחפץ לעסוק בעיתונות". אי אפשר להיות חצי עיתונאי. אם שוללים ממך את חסיון המקורות שלך שוללים ממך את האפשרות לעסוק בעיתונות.

ברור לחלוטין שבר און לא מכוונת לחובת רישוי פורמלית. אך האם ההצעה שלה לא תיצור בפועל מגבלות על סוגי אנשים וסוגי דעות? האם היא לא תוביל לדעות שמוצאות עצמן בתוך מעגל העיתונות ולכאלה שמוצאות עצמן מחוצה לו?

ונאמר שזה העולם שבו נרצה לחיות, מדוע דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות, שעד כמה שאני זוכר עומדת בראש המועצה הזו פחות או יותר מאז המצאת הדפוס, אמורה להיות זו שקובעת את הכללים האלה? מדוע לתת לה את הכוח להגדיר מהו עיתונאי ומהי עיתונות? אחרי כל כך הרבה שנים בראש המועצה מישהו באמת מצפה שהיא תנתב מחדש את תחום העיתונות בישראל? ודורנר היא לא הנושא. נאמר ומחר תוחלף דורנר באדם אחר, האם נרצה שהוא והמועצה שבראשה יעמוד יקבעו את גבולותיה של העיתונות? שהם יהיו מי שיגידו מה רעיל לתודעה ומה מזין אותה?

צרכני תקשורת אינם דומים בשום צורה שהיא לצרכני מזון. האבחנה הזו בסיסית מאוד וחובה להתעכב עליה. מזון שרעיל עבורי רעיל גם עבור חברי. אך האם "מזון תודעתי" הרעיל לי לא יכול להיות בדיוק זה המזין את תודעתו של חברי? חיים לוינסון מ"הארץ" טען כנגדי השבוע, בתגובה ישירה למכתבה של בר און, שאני "פעיל פוליטי במסווה של עיתונאי", ועל כן לפי דבריה של בר און אסור היה לה לאפשר לי לכתוב את עמדותיי בעיתון.

והאמת? התגובה של לוינסון למכתב לא רק צפויה, אלא גם די מתבקשת. הרי זו הנגזרת הישירה להצעה שלה. אם מי שמחזיק בתזה חברתית מסוימת מתויג ככזה שחובה להרחיקו מהעיתונות צריך להיות לנו ברור שלוינסון, והפרוקסי שלו במועצת העיתונות, אלוף בן, יהיו אלה שיקבעו לעיתונאים אחרים, בעלי תזות חברתיות, את גבולות הגזרה התודעתיים הלגיטימיים. התגובה הספונטנית שלו למכתב היא בדיוק מה שנקבל ביום שחבריו, במועצת העיתונות, יקבלו את הכוח לקבוע את הכללים שיגדירו איזה דעות הן "עסקנות פוליטית" ואיזה דעות הן "עיתונאיות", ויש לי תחושה שאני יודע לאיזה כיוון ילכו הכללים האלה.

הנס של גלובס

מעשים חזקים ממילים. ולכן אני אופטימי ביחס להצעות מהסוג של בר און. הרי היא, במעשיה, פועלת באופן הפוך לזה שהיא כותבת עליו במכתב. ואני אומר את זה לגמרי לטובה. תחת שרביטה צורפו לגלובס כותבים בעלי "תזות חברתיות ספציפיות" וצריך להיות עיוור כדי לא להבין שמטרת הבאתם הייתה גיוון המונוליטיות ששררה בתחום לפני הגעתם. הם נבחרו בגלל התזות החברתיות הספציפיות שלהם, ולא למרות התזות האלה.

מי שאחראי על הנס הזה, ועל כך שבשעה שכלי התקשורת סביבו החלו לאמץ קו נוקשה וכמעט אחיד, גלובס עבר תהליך של פלורליזם בתחום הדעות, זו בר און. היא זו שאחראית לכך שגלובס הוא עיתון מגוון בהרבה מזה שהיה לפני שלוש שנים. מה שהביא את הגיוון העיתונאי, ואיתו את האיזון המקצועי, היה דווקא החירות המוחלטת של המוציאה לאור לבנות את מערך הכותבים שלה באופן כזה שישקף את מכלול העמדות הקיימות.

התגוששות בין תזות חברתיות ספציפיות, ולא מנגנון מיושן של מועצת קריטריונים להסדרת הכתיבה העיתונאית, היא שתביא את העיתונות הישראלית לאיזון שחסר לה היום. טוב יעשו כלי תקשורת נוספים אם יאמצו את הקו בו נוקטת בר און בפועל, ולא את זה שאותו ביקשה לקדם במכתבה.

אגב, החירות המוחלטת שאני מרגיש לצאת חזיתית נגד מכתב שפרסמה השבוע המוציאה לאור שלי, היא דוגמה נוספת למה שיכול להתרחש רק בתנאי שהכותבים בעיתון מחזיקים בתזות חברתיות ספציפיות, ומקבלים את המסר הברור שאין בכך שום בעיה. יש דוגמה מוצלחת מזו לאיזון עיתונאי?  

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"