גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרשת ניירות הערך בבזק: שאול אלוביץ' הסתבך עוד, התיק נגד סטלה הנדלר ייסגר בקנס בלבד

הפרקליטות הגישה כתב אישום בעבירות מרמה נגד בעל השליטה לשעבר בבזק, שאול אלוביץ', שייאלץ לנהל עוד משפט ככל הנראה במקביל לתיק 4000 ● אישומים הוגשו גם נגד שורה של בכירים נוספים לשעבר בחברה בפרשה שנחשפה במקור כאן בגלובס ● ההליך סטלה הנדלר הופסק והיא תשלם קנס

שאול אלוביץ' / צילום: אמיר מאירי
שאול אלוביץ' / צילום: אמיר מאירי

כתב האישום שהגישה פרקליטות מיסוי וכלכלה בתיק המרמה בחברת בזק הוא מבחינתה התיק הכלכלי החשוב ביותר שהוגש לבית המשפט בשנים האחרונות. בתיק מואשמים בעל השליטה והיו"ר לשעבר של בזק, שאול אלוביץ', ובכירים לשעבר נוספים בקבוצה בעבירות מרמה חמורות.

ה"מזל הרע" של תיק המרמה הוא שנולד לו מעין אח גדול בדמות תיק 4000 (פרשת בזק-וואלה), שמרכז אליו את כל תשומת הלב הציבורית. זאת, לאור העובדה שראש הממשלה, בנימין נתניהו, עומד לדין בעבירת שוחד בפרשה זו. מבחינת הפרקליטות, תשומת הלב הציבורית לתיק המרמה ראויה להיות גדולה לא פחות.

הייחוד של תיק המרמה בבזק הוא העיסוק הפלילי של הפרקליטות במוסד הוועדות הבלתי תלויות שפועלות במקרים של עסקאות בעלי עניין. אחת התופעות היותר מורכבות ובעייתיות בשוק ההון היא שחברה ציבורית עושה עסקה עם חברה פרטית ששייכת לבעל השליטה בה, כפי שקרה לפי הנטען בעסקת בזק-yes.

הוועדות הבלתי תלויות נועדו לנטרל את ניגוד הענייניים האינהרנטי והבעייתי של בעל השליטה ולאפשר תהליך תחרותי למען האינטרס הציבורי. רוב האישום בתיק המרמה מראה כיצד, לשיטת הפרקליטות, שאול אלוביץ', באמצעות גורמים משתפי פעולה, לקח את המוסד של ועדות בלתי תלויות וניקב בו חורים עד שהפך אותו לכאורה לכמעט חסר ערך.

המשמעות של ניהול התיק הזה, לתפיסת הפרקליטות, היא גדולה מאוד. ברגע שמשתבש המנגנון של ועדות בלתי תלויות - שכאמור נועד לשמור שבעל השליטה לא יקבל לעצמו הטבות מהחברה הציבורית - מי שנפגע, ונפגע בגדול, הוא הציבור שמושקע בחברה הציבורית. זאת, בעיקר כשמדובר בעסקת ענק כגון עסקת בזק-yes שהייתה בהיקף של כמיליארד שקל.

ובמילים אחרות, כתב האישום בפרשת המירמה בבזק צריך, לשיטת הפרקליטות, לעניין מאוד את שוק ההון, אבל לא פחות מכך את הציבור הרחב שהכספים שלו מושקעים בבורסה וגם להביא להרתעה. המסר של הפרקליטות לבעלי השליטה הוא: הישמרו לכם מלגעת בוועדות התלויות ומלרמות, באמצעות שתילת חפרפרות בהן, את הרשויות ואת הציבור, פן יבולע לכם.

"יחס קשה לאלוביץ'"

התגובות של עו"ד ז'ק חן, פרקליטו של אלוביץ', ושל סטלה הנדלר, שהייתה מנכ"לית בזק, להודעת הפרקליטות על הגשת כתב האישום בתיק המרמה בבזק, תיארו היטב את הדרמה שהתחוללה.

פרקליטו של אלוביץ' מתח ביקורת על כך שהוחלט לנהל נגד לקוחו משפט פלילי שני ומקביל בגין התנהלותו כבעל השליטה בבזק, בנוסף על התיק שבו הוא מואשם במתן שוחד לנתניהו. "הגשת כתב האישום בזמן שבו מתנהל במקביל המשפט בביהמ"ש המחוזי בירושלים שגם בו הודיעה הפרקליטות שתתחיל דווקא בפרשת 4000 הנוגעת לאלוביץ', משקפת את היחס הקשה לו זוכה אלוביץ'".

מנגד, הנדלר נשמה לרווחה. הפרקליטות הודיעה כי הגיעה עימה ל"הסדר מותנה", שמשמעותו הפסקת ההליכים הפליליים נגדה בתנאי (העיקרי) שתשלם קנס בגובה 400 אלף שקל. כמו כן, היא תהיה מנועה מלכהן כנושאת משרה בתאגיד מדווח לתקופה של תשעה חודשים. זאת, בנוסף לתקופה של למעלה משנתיים בה לא כיהנה כנושאת משרה מאז פרוץ החקירה בפרשת 4000. "אני שמחה לשים את הפרשה מאחוריי ולהמשיך לאתגרים חדשים", מסרה הנדלר, שבמסגרת ההסדר הודתה בעובדות, שלפיהן הייתה מעורבת בהכללת פרט מטעה בדיווחי בזק.

למרות ההסדר, עצם ניהול החקירה הפלילית פגע בהנדלר הן כאדם והן במעמדה במגזר העסקי. הנלדר, שהייתה מנכ"לית כמעט כל יכולה ומוערכת, מצאה עצמה בטריטוריה לא מוכרת, כשעננת חשדות מרחפת מעליה. במסגרת ההסדר התחייבה אמנם הנדלר להרחיק עצמה מתפקידי ניהול רק לתקופה מסוימת, אך הדרך לשיקום מעמדה לא תהיה קלה.

ההחלטה להגיש נגד אלוביץ' ונאשמים נוספים כתב אישום חמור בפרשת המרמה בבזק מכעיסה את אלוביץ', אבל היא לא הפתיעה אותו. כפי שנחשף בגלובס, אלוביץ' ויתר על זכותו להליך שימוע בפני הפרקליטות בתיק, ולכן ידע כמעט בוודאות שהוא יועמד לדין פלילי. החלטת אלוביץ' לוותר על זכותו לשימוע בתיק המרמה התקבלה לאחר שהוא ספג מפלה משפטית בהליך השימוע שאליו התייצבו סנגוריו בתיק 4000 וכל טענותיו נדחו.

מרמה והפרת אמונים

כתב האישום בתיק המרמה בבזק הוגש על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה למחלקה הכלכלית לבית המשפט המחוזי בת"א נגד נושאי משרה בכירים לשעבר בקבוצת בזק ובחברת yes: אור אלוביץ', בנו של שאול, שכיהן כמנכ"ל יורוקום ויו"ר חלל תקשורת; עמיקם שורר, יד ימינו של אלוביץ'; לינור יוכלמן, מזכירת בזק לשעבר; רון איילון, מנכ"ל yes לשעבר; ומיקי ניימן, לשעבר סמנכ"ל הכספים של yes. כן הואשמו מספר חברות מקבוצת יורוקום שהייתה בשליטת אלוביץ'. כתב האישום מייחס לנאשמים עבירות קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע.

בד בבד, הודיעה הפרקליטות על סגירת תיקי החקירה של חשודים שנחקרו בפרשת 4000 ובפרשת המרמה בבזק. בפרשת 4000 הוחלט על סגירת התיק בעניינם של זאב רובינשטיין ויועץ התקשורת אלי קמיר. זאת, לאחר שנשקלה העמדתם לדין אך טענות השימוע בעניינם התקבלו. כן הוחלט על סגירת תיק החקירה בעניינם של איתן צפריר, לשעבר ראש מטה משרד התקשורת; עדי קהאן, שהייתה עוזרת מנכ"ל משרד התקשורת; שרון פליישר, שהייתה סמנכ"ל רגולציה בחברת בזק; ואור אלוביץ' ועמיקם שורר, שהיו נושאי משרה בבזק. כאמור, נגד אור אלוביץ' ושורר הוגש כתב אישום בפרשת המרמה בבזק.

בנוסף, הודיעה הפרקליטות לחברת בזק, חברת "וואלה" ולחברות מקבוצת יורוקום, כי היועמ"ש שוקל את העמדתן לדין בגין חשדות בפרשת 4000 (ר' מסגרת). כן הודיעה הפרקליטות ל"ידיעות אחרונות", כי היועמ"ש שוקל את העמדתה לדין בגין חשדות בפרשת 2000.

ניפוח תזרים מזומנים

האישום בתיק המרמה מתייחס לשתי פרשות: תשלום התמורה עבור רכישת מניות yes על ידי בזק; והתנהלות הוועדות הבלתי תלויות שהוקמו בבזק לצורך בחינת עסקאות של החברה, שלאלוביץ' היה עניין אישי בהן.

לפי האישום, ביוני 2015 אושרה עסקה שבה רכשה בזק את כל מניות yes מקבוצת יורוקום. כיוון שאלוביץ' היה בעל השליטה בבזק וביורוקום, נוהלה העסקה מצד בזק כעסקה שלבעל השליטה יש עניין אישי בה. לפי תנאי העסקה, שילמה בזק ליורוקום 680 מיליון שקל במזומן, וכן נקבע כי ככל שיתמלאו תנאים מסוימים, ישולמו סכומים נוספים.
לפי האישום, פעל שאול אלוביץ' יחד עם איילון וניימן להשיא באופן מלאכותי את תזרים המזומנים של yes בשנים 2017-2015. זאת, על מנת שהתזרים החופשי יגיע לרף המירבי שנקבע בהסכם העסקה. "בהתאם להנחיית אלוביץ', בידיעתו וכתוצאה מהלחץ שהפעיל, רקם איילון יחד עם ניימן, תוכנית מרמתית לדחייה שיטתית ורחבת היקף של תשלומים לספקים ששינתה את מדיניותה הפיננסית של yes ויצרה מצג שווא מלאכותי ביחס לנתוני התזרים של החברה", נכתב באישום.

לטענת הפרקליטות, כתוצאה ממימוש התכנית המרמתית יצרו הנאשמים מצג כוזב, שלפיו yes עמדה ביעדי התזרים החופשי, וכן הסתירו ממוסדות בזק את דבר קיומה של התוכנית. מצגים כוזבים אלו, נטען, הובילו לכך שאלוביץ' קיבל לידיו, במרמה, סכום כולל של כ-115 מיליון שקלים כמו כן, נטען כי מצגים כוזבים אלה הביאו לכך שבזק כללה בדוחותיה הכספיים פרטים מטעים.

שימוש במידע חסוי

הפרשה השנייה בכתב האישום עוסקת, כאמור, בפגיעה בהתנהלות הוועדות הבלתי תלויות בבזק. לדברי הפרקליטות, בנוסף לעסקת בזק-yes, בשנים 2017-2016 בחנה בזק את האפשרות להיקשר בעסקה חריגה נוספת עם אלוביץ': התקשרות בין yes, שכבר הייתה באותה עת בבעלות בזק, לבין חברת חלל. על רקע זה החליט דירקטוריון בזק בכל אחת משתי העסקאות, להקים ועדה מיוחדת, בלתי תלויה, שתורכב מדירקטורים חיצוניים או בלתי תלויים, ושתשמש מנגנון משלים להליכי האישור המנדטוריים בעסקאות בעלי שליטה.

מטרת הוועדות הבלתי תלויות הייתה לקיים בחינה עצמאית של העסקאות עם בעל השליטה, תוך בחינה של חלופות אפשריות להן, באופן שינטרל ניגודי עניינים. לדברי הפרקליטות, "בניגוד לחובתה כמזכירת הוועדות, הדליפה יוכלמן לאלוביץ' וכן לאור אלוביץ' ולשורר, פרטים חסויים על אודות פעילות הוועדות". במידע שמסרה יוכלמן היה גלום יתרון תחרותי בעבור אלוביץ' והנאשמים הנוספים, והם עשו בו שימוש, חלקו ביניהם את המידע שהודלף להם והעבירו אותו ביניהם וכן לגורמים נוספים.

***חזקת החפות. ההליך הפלילי בתיק המרמה בבזק הוא בראשיתו, הנאשמים מכחישים את המיוחס להם ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

עידן קרבט / צילום: פרטי

"לא איזה מאסטר AI": הצעיר משדרות שרוצה להוזיל לכם את סל הפארם

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

כך הסתננו שלושה מרגלים איראנים לגוגל ומסרו מידע לטהרן

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה