גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הולכים השווקים ב-2021? אלו התחזיות של הבנקים הגדולים

בבנק לאומי מעריכים כי קיים "ביקוש כבוש", שישתחרר עם צמצום המגבלות, וכי ההתאוששות הצפויה לקראת אמצע 2021 תעניק דחיפה לענפיים "מחזוריים" כמו תעופה, מלונאות ותיירות וחומרי גלם לבנייה ● פועלים: "בהיעדר אלטרנטיבה, שוק המניות ימשיך להיות חיובי"

תחזיות מסחר/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
תחזיות מסחר/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

המשק הישראלי צפוי לסיים את 2020 בתרחיש חיובי לעומת הערכות קודמות, כאשר ברמה המצרפית נראה כי הכלכלה הישראלית נפגעה במידה בינונית בלבד ממשבר התפרצות הקורונה. בהסתכלות קדימה נראה שלקצב חיסון האוכלוסייה צפויה להיות השפעה ישירה על קצב הצמיחה בשנה הבאה, כך מעריך הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן, בסקירה עבור גלובס לקראת השנה החדשה.

בפמן רואה תמיכה בהמשך מגמה חיובית בשווקים ובבורסות העולם. "למרות העלייה הניכרת והמדאיגה בהיקף התחלואה הגלובלי, שנת 2021, בעיקר לאחר השגת 'מסה קריטית' של מחוסנים ברמה הגלובלית, מצטיירת ככזו שתאופיין בגורמים מאקרו כלכליים חיוביים כתנאי רקע תומכים לשווקים", הוא מעריך.

גורמים אלו כוללים לדבריו "'ביקוש כבוש' שצפוי להתפרץ עם צמצום המגבלות השונות על הפעילות; רמה נמוכה מאוד של ריבית של בנקים מרכזיים; וצפי להתאוששות מהירה יחסית של הפעילות ושל רווחיות החברות". כמו כן הוא מעריך ש"הענפיים 'המחזוריים' - תעופה, שיט, מלונאות ותיירות, חומרי גלם לתעשייה ולבנייה - עשויים ליהנות במיוחד במצב כזה של התאוששות לקראת אמצע 2021".

"התחסנות מהירה - צמיחה מהירה"

לצד זאת בפמן אומר בנוסף, כי "לנוכח האפשרות הסבירה של התעצמות מתקפות סייבר, תחומי ההגנה מאיום זה צפויים גם כן לביקוש מוגבר ולתנאים חיוביים. מגמת ההרחבה של ההשקעות בתשתיות טכנולוגית מידע - IT - שהינה חזקה מאוד בשנים האחרונות, צפויה להימשך גם כן ב-2021 ולבוא לידי ביטוי בשווקים". בפמן מעריך כי השער הממוצע השנתי של השקל ביחס לדולר צפוי להיות בטווח של 3.2-3.4 שקלים לדולר ב-2021, והוא מציין את מה שבולט בשוק: "השקל ממשיך להיות חזק".

ומה לגבי הכלכלה? בפמן צופה ש"המשק הישראלי יסיים את 2020 עם צמיחה שלילית של כ-3.9% ולחזור לצמוח ב-4.9% ב-2021, זאת בהנחה של תהליך התחסנות הדרגתי במהלך שנת 2021. התחסנות מהירה יותר עשויה לתרום לצמיחה מהירה יותר". בפמן מעריך עוד כי שיעור האבטלה בשנת 2020, כולל חל"ת ועובדים שהתייאשו מלחפש עבודה, צפוי להיות כ-16% בממוצע ולרדת בהדרגה במהלך 2021 לשיעור ממוצע של כ-11% ואף פחות מכך.

לדבריו, תחת ההנחה כי השגת מסה קריטית של מחוסנים, בעולם המפותח ובישראל, תהיה רק בשליש האחרון של 2021, תהיה עלייה מחודשת בצריכה הפרטית ב-2021, "בסדר גודל של 2%-3% לנפש ואף מעבר לכך על רקע שחרור של ביקוש כבוש".

עוד הוא צופה "המשך תרומת סחר-החוץ נטו, בדגש טכנולוגי, לצמיחה, זאת תוך כדי עליית היצוא של סחורות ושירותים של ישראל בכ-10% ויותר ב-2021 לאחר יציבות ב-2020; המשך התרומה של הרחבת סקטור הגז לצמיחה; והתרחבות ההשקעות בנכסים קבועים ב-2021, בעיקר בבנייה למגורים וגם בענפי המשק".

עוד הוא מעריך, כי "בנק ישראל והפד אינם צפויים לשנות את רמת הריבית במהלך 2021. העלאת ריבית תיתכן ב-2022, בתלות במידת השיפור במצב הכלכלי ועליית האינפלציה". עוד מעריך לאומי, כי "האינפלציה בישראל צפויה לשוב לרמה חיובית נמוכה של 0.5-1.1% בשנת 2021, לאחר ש-2020 צפויה להסתכם באינפלציה שלילית של מינוס 0.6%-0.9%".

"עלייה מתמשכת בייצור בארה"ב"

ביחס לארה"ב בפמן רואה צמיחה של 3.2% ב-2021 ומזהה בחודשים האחרונים "התאוששות ועלייה מתמשכת של הייצור, הצפויה להימשך גם ב-2021", ולזה תהיה השפעה לחיוב גם בדמות המשך תמיכה בסקטור הטכנולוגיה. "המשך התרחבות ההשקעות הריאליות של הסקטור העסקי בתחום של תוכנה וציוד לטכנולוגית מידע", הוא מציין, הוא "מגמה בעלת משמעות חיובית גם לסקטור ההייטק הישראלי, אשר עבורו הסקטור העסקי של ארה"ב הוא שוק יעד חשוב".

באשר לשוק האג"ח, מציין בפמן, "הריביות לטווחים ארוכים בארה"ב - שיעורי התשואה לפדיון בשוק האג"ח - צפויות לעלות במהלך השנה ב-2021, עם השפעה חלקית על התשואות בישראל".

ביחס לאירופה בפמן מעריך, כי התוצר של גוש האירו צפוי להתכווץ השנה ב-8% ולצמוח בשנת 2021 ב-4.9%. הוא מזכיר בהקשר זה "סיבה נוספת לשמירה על מדיניות מוניטרית מרחיבה מאוד", ש"נוגעת לרמה הנמוכה של האינפלציה בגוש האירו, המצביעה על כך שחולשת הביקושים הינה רוחבית וככל הנראה איננה נובעת מגורמים זמניים".

ביחס למחירי הדירות, מעריך בפמן כי "שוק הנדל"ן למגורים 'מוגן' יחסית על ידי מחסור בהיצע מול ביקוש מתמשך עקב תוספת דמוגרפית מתמשכת. מכלול גורמים מביא לכך שתוספת ההיצע של דירות חדשות תפחת ב-2020-2021, זאת אל מול המשך העלייה השנתית במספר משקי הבית. הביקוש הבסיסי לדיור, הנובע מגורמים דמוגרפיים יציבים של תוספת שנתית של משקי בית, מקבל תרומה נוספת מצעדי מדיניות שנעשו, ובהם הפחתת מס הרכישה 'למשקיעים' וגם הגמשה ניכרת במגבלות על הרכב הלוואות משכנתא. תחום הנדל"ן שאינו למגורים, בעיקר תחום המסחר במרכזי מסחר גדולים, מאופיין עתה בעודף היצע וירידת הביקוש.

בכל הנוגע לשוק האג"ח מציין בפמן כי "הריביות לטווחים ארוכים בארה"ב - שיעורי התשואה לפדיון בשוק האג"ח - צפויות לעלות במהלך השנה 1.1%-1.5% ב-2021, עם השפעה חלקית על התשואות בישראל. בארה"ב מדובר בשילוב של גירעון ממשלתי גדול שאינו מותיר די חסכון לשם מימון ההשקעה בנכסים קבועים ההולכת וגדלה (תשתיות טכנולוגיה, מגורים ועוד). כמו כן מדובר בהשפעת עליית האינפלציה הצפויה לטווחים ארוכים בארה"ב שבאה לידי ביטוי בתשואות".

התחזית של הפועלים

"בהיעדר אלטרנטיבה, שוק המניות ימשיך להיות חיובי"

מכפילי המניות מאוד גבוהים, לא רואים באופק העלאות ריבית והאינפלציה נמוכה, ובכל אפיק אחר יש שחיקה ריאלית כך ששוק המניות ימשיך להיות אטרקטיבי גם ב-2021. כך מעריך ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית של בנק פועלים בתחזית ל-2021, בעודו מוסיף כי "גם המכפילים הגבוהים ברמות האלה נראים טוב יחסית למכשירי השקעה אחרים ששוחקים את הכסף".

בהר מעריך, כי יעברו עוד חודשים ארוכים עד שיחוסנו מספיק אנשים וייווצר חיסון עדר, כך שהמחצית הראשונה של 2021 עדיין תהיה בסימן קורונה במדינות המפותחות. לדבריו, משרדי האוצר והבנקים המרכזיים ניסו ליישם את הלקחים מהמשבר הפיננסי הגדול, ובעיקר את המדיניות שדוגלת ב"עדיף לעשות יותר מדי מאשר מעט מדי".

לדבריו, "בינתיים זה עובד, אך ברור שלא ניתן להתמיד במדיניות הזו, וכמו כן עדיין לא ברור מה התופעות ארוכות-הטווח של מדיניות מהסוג הזה", אמר. "בטווח הקצר ההשפעה של הסגרים הייתה אנטי-אינפלציונית בכל העולם וגם בישראל. לאחרונה הציפיות לאינפלציה בעולם עולות מעט, אבל לא צפויות להגיע לרמה שתגרום לבנקים המרכזיים במדינות המפותחות להעלות ריביות".

בהר צופה צמיחה גבוהה במדינות המפותחות, בין 3.5% ל-4%, "אבל במרבית המדינות המפותחות רמת התוצר ב-2021 לא תגיע לזו של 2019". הוא מעריך ש"הבנקים המרכזיים ימשיכו לשמור על ריביות נמוכות, בין השאר כדי לסייע לממשלות למחזר חובות, ולא להגדיל את היחס חוב-תוצר".

בהסתכל על ישראל הוא רואה צמיחה השנה, אך לא כזו שתקזז את הפגיעה שנרשמה ב-2020, ומעריך ש"שיעור האבטלה פה יירד לרמה של כ-8% במחצית השנייה של 2021". בהר צופה "אינפלציה של 0.7% בשנת 2021. החזרה של האינפלציה לנורמה תהיה הדרגתית, יש סעיפים במדד כמו שכר דירה לדוגמה שיראו התמתנות כנראה".

זה זמן ששוק המט"ח, בדגש על השקל-דולר, מרכז עניין אדיר ורב משמעות. לדברי בהר "השוק מחכה לראות מה תהיה המדיניות של הממשל החדש בארה"ב. אם לדוגמה יאמצו מדיניות מאוד מרחיבה, הדולר יכול להמשיך להיחלש בעולם.

"השמים הסגורים בישראל משפרים את מצב השקל, וגם הרווחים של המשקיעים המוסדיים בשוק המניות בחו"ל מחזקים את השקל (כי הם מגדרים את המטבע). אבל בנק ישראל הוא שחקן גדול בשוק הזה".

לדברי בהר "לחצי הייסוף יפחתו כשהמשק ייפתח ונראה את הישראלים מוציאים יותר כסף החוצה. גם מחירי המניות לא ימשיכו לעלות בקצב של החודשים האחרונים. אנו מניחים התייצבות של שער החליפין בשנה הבאה, אם כי בנק ישראל יצטרך להמשיך לרכוש מט"ח בטווח הקרוב", הוסיף.

לסיום, בהר מעריך ש"בנק ישראל לא צפוי להעלות ריבית עד שהאינפלציה תתבסס מעל 2%, וזה לא צפוי לקרות בקרוב. הריבית הנמוכה תתרום לעליית האינפלציה בשנים הקרובות, אך לא מעל 2% להערכתנו".

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור