גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהי השאלה הכי חשובה בתהליך חיפוש עבודה שמתארך?

לפני שרצים לייעוץ קריירה, חשוב לוודא שהבעיה ממנה אתם סובלים היא כזו שיועץ יודע לפתור

קריירה / צילום: Shutterstock
קריירה / צילום: Shutterstock

מאז פרוץ משבר הקורונה אני נתקלת במאות פוסטים של מובטלים שלא מצליחים למצוא עבודה. רבים מהם מתארים תהליך חיפוש ארוך שלא מניב תוצאות, ומנסים את מזלם בקבוצות חיפוש עבודה ייעודיות.

כל פוסט כזה גורר המלצות ליועצים למיניהם שעשויים לעזור, כולל במקרים בהם ליועץ אין כל דרך לסייע.

באיזה שלב נפלתם?

למשל, מהנדסת עם ניסיון מקצועי מרשים שמתעקשת על מישרות ניהול בלבד, אף שהניסיון הניהולי שלה קצר מידי. מיד עם עליית הפוסט הציעו לה מספר יועצים את מרכולתם, וחברים אחרים בקבוצה הפנו אותה ליועצים נוספים. אבל אף אחד לא שאל את השאלה החשובה ביותר - "האם את מגיעה לראיונות עבודה אבל לא עוברת אותם, או שאת כלל לא מגיעה לראיונות?".

האבחנה בין השניים היא קריטית בכל תהליך חיפוש עבודה שמתארך מעבר לסביר, והיא המפתח להבנת החסם העיקרי, ולטיפול בו. הכיצד? אם מועמד מגיע לראיונות עבודה לתפקידים אליהם הוא מכוון אבל לא מצליח להתקדם בתהליך המיון, סיכוי גדול שהחסם העיקרי שלו הוא במיומנויות ראיון העבודה, בעיה שברוב המקרים היא קלה יחסית לפתרון (בהנחה שקורות החיים הם אותנטיים יחסית, והמועמד לא המציא קריירה).

יחד עם זאת, לעיתים אנשים נפסלים לא בגלל בעיה מהותית במיומנויות הריאיון אלא כי היו מועמדים שמתאימים יותר לדרישות המשרה, וקרוב לוודאי שבאחד התהליכים הבאים הם ימצאו המתאימים ביותר למשרה.

איך מבדילים בין השניים? הדרך הקלה היא לבחון באיזה שלב בתהליך המיון האדם "נופל". מי שמצליח להתקדם בתהליך המיון ונפסל בשלבים מתקדמים כנראה יודע להתראיין, לעומת מי שברוב המקרים נפסל בראיון הראשון, ואז סביר שהוא לוקה במיומנויות הריאיון וצריך לשפר אותן.

חסם פרקטי או חסם רגשי?

ומה לגבי מי שכלל לא מגיע לראיונות עבודה? כאן נדרשת אבחנה נוספת והיא: האם מאמצי החיפוש הם מיטביים מספיק. כאשר התשובה היא שלילית, מדובר בבעיה טקטית שגם היא לא מאד מורכבת לפתרון, פשוט צריך להגביר את מאמצי החיפוש ולשפר אותם, בתקווה שמערך הנטוורקינג של מחפש העבודה הוא סביר (רשת קשרים דלה קשה מאוד לשדרג בטווח הקצר, בוודאי כשנמצאים מחוץ לשוק העבודה).

לעומת זאת, כאשר מאמצי החיפוש הם סבירים פלוס, כלומר האדם יודע לחפש עבודה, יודע להפעיל את רשת הקשרים, אוחז במסמך קרות החיים סביר (לא צריך מסמך מדוגם, מספיק סביר) אינטנסיביות החיפוש שלו גבוהה מספיק וכו' - רוב הסיכויים שהוא מכוון לתפקידים הלא נכונים.

ואכן, למעלה ממחצית מקורות החיים שאנשים שולחים הם לתפקידים לא רלוונטיים לניסיון המקצועי שלהם, בין אם מדובר במועמדויות לתפקידים בהם לאדם אין כל ניסיון קודם במקצוע, או שהוא מכוון לתפקידים בכירים מדי / שניסיונו אינו מספק.

גם את הבעיה הזו קל יחסית לפתור, שהרי כל מה שצריך לעשות הוא לכוון לתפקידים המתאימים לניסיון התעסוקתי, אבל רק בהיבט הפרקטי. בהיבטים רגשיים היא הרבה יותר מורכבת כיוון שפתרון הזה כרוך לעיתים קרובות בוויתור על שאיפות (למשל ויתור על תפקיד בכיר יותר בנקודת הזמן הזו), או במקרה הגרוע - ויתור על חלומות (למשל ויתור על הסבה מקצועית).

אז מה עושים? מוותרים. קורונה זה לא זמן להתעקש על מהלכי קריירה שהסיכוי שלהם להתממש קלוש ביותר גם בימים כתיקונם, ואם נחזור לרגע למהנדסת מהדוגמה - טוב תעשה אם "תתפשר" על תפקיד לא ניהולי בחברה כמה שיותר איכותית/גדולה, שם תוכל בעתיד להתקדם לתפקידים הבכירים בהם היא חושקת, שכן אופק הקידום בחברות כאלה הוא מבטיח הרבה יותר, שלא לדבר על ערך המותג הגבוה שבצידם.

הגודל כן קובע

הקבוצה השלישית של מי שלא מגיעים כלל לראיונות סובלים מבעיה יותר מורכבת, בדרך כלל חוסר מיקוד מקצועי עקב דילוג בין מקצועות/תחומי עיסוק/מגזרים תעסוקתיים, שבעתיו הם לא "נופלים" למשבצות הקלסיות שמעסיקים מגדירים. במקרים הללו יותר קשה לפתור את הבעיה אפילו ברמה הפרקטית, שעליה מתווספים גם החסמים הרגשיים שמסבכים עוד יותר את התהליך ומאריכים אותו.

בתפר בין השניים, ישנם אלה שמגיעים לראיונות עבודה ונפסלים כבר בהתחלה, אבל לא בגלל חולשה במיומנויות ראיון או קורות חיים לא אותנטיים, אלא בגלל פער גדול מידי בין הניסיון לדרישות המשרה, שהוא תוצאה של פער בין גודל החברות.

למשל אנשים שעבדו בחברות בסטארט-אפים/חברות קטנות והגיעו לראיונות בחברות גדולות באופן משמעותי, ורק בראיון מתברר למראיין שהיקפי הפעילות תחת אחריותם קטנים מידי, והסיכון הנתפס בגיוסם גבוה מידי. גם כאן הפתרון הוא התמקדות בחברות/בתפקידים בגודל הרלוונטי, אחרת תהליך החיפוש עלול להתארך יותר מידי, מה שלכשעצמו עלול לחבל בערך המותג של מובטלים.

לסיכום, לפני שאתם ממהרים לייעוץ אבחנו את הבעיה ממנה אתם סובלים, וודאו שהיא כזו שיועץ יכול לסייע בה, כי אם אתם מכוונים לתפקידים לא רלוונטיים גם היועץ הטוב בעולם לא יוכל לעזור. בהצלחה ושנה אזרחית טובה.

הכותבת היא מומחית לשוק העבודה

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי