גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשנות רפואית, קיימות ו-IT: קוסטה ריקה עולה על מפת ההשקעות העולמית

המדינה מדורגת שנייה באמריקה הלטינית במדד החדשנות העולמי, השלטון בה יציב והייצוא ממנה הוכפל בעשור האחרון ● "יש אצלנו היצע מאוד גבוה של כוח אדם איכותי, משכיל ועם הבנה טכנולוגית עמוקה, שמעניין חברות גלובליות רבות", אומרת דיאנה קורדרו, מנהלת לשכת המסחר של קוסטה ריקה בישראל

קוסטה ריקה. ראשונה באמריקה הלטינית בזמינות למחקר ופיתוח בתחומי הביוטכנולוגיה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
קוסטה ריקה. ראשונה באמריקה הלטינית בזמינות למחקר ופיתוח בתחומי הביוטכנולוגיה / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

הכתבה בשיתוף לשכת המסחר של קוסטה ריקה בישראל

חברות גדולות עם פעילות בינלאומית מחפשות תמיד אפשרויות חדשות לסחר. סדרת הסכמי הנורמליזציה שעליהם חתמה ישראל בחודשים האחרונים עם שורה של מדינות בעולם הערבי הציפה מחדש את שאלת הסחר וההשקעות הבינלאומיות. עם זאת, עוד לפני פתיחת העולם הערבי למסחר, ישנם לא מעט יעדים מתפתחים שעלו ברדאר של משקיעים ישראלים רבים, בין היתר במדינות אמריקה הלטינית.

אחת המדינות הללו היא קוסטה ריקה, מהמדינות הקטנות ביותר ביבשת, עם רק מעט יותר מחמישה מיליון אזרחים. באזור של משטרים לא יציבים יחסית ועם ריבוי של מדינות לא דמוקרטיות, קוסטה ריקה שומרת בעשרות השנים האחרונות גם על משטר דמוקרטי וגם על יציבות כלכלית ואפילו צמיחה.

כלכלתה של קוסטה ריקה מסתמכת על ייצוא, הן של סחורות והן של שירותים. ב-2020 הסתכם הייצוא במדינה ב-21 מיליארד דולר, ו-45% מתוכם מקורם בייצוא שירותים - פי שניים מהממוצע במדינות ה-(OECD (27%. ב-19 השנים האחרונות צמח הייצוא פי חמישה, ובעשור האחרון הוא הוכפל פי שניים; נתון שמעיד על כלכלת ייצוא צומחת ועל היקף הסחר החופשי במדינה.

הענפים הבולטים במדינה: תיירות וטכנולוגיה

ענף הייצוא הגדול במדינה הוא ענף התיירות, שחולש על 20% מהשוק. יחד עם זאת, הענפים הטכנולוגיים נמצאים בצמיחה גדולה בשנים האחרונות. על פי אינדקס החדשנות הבינלאומי לשנת 2020, קוסטה ריקה ממוקמת במקום השני באמריקה הלטינית בכל מה שנוגע לחדשנות. במדינה פועלות תעשיות טכנולוגיות רב-תחומיות עם היקפי ייצוא גדולים בתחומי המכשירים הרפואיים (14%) ושירותי (6%) IT, כמו גם בפיתוח טכנולוגיות קלינטק וביוטכנולוגיה .

על פי נתוני הפורום הכלכלי העולמי, קוסטה ריקה ממוקמת במקום הראשון באמריקה הלטינית בזמינות של מחקר ופיתוח בתחומי הביוטכנולוגיה. במדינה 41 מרכזי מחקר בתחום הביוטכנולוגיה והננוטכנולוגיה, ו-32 מתוכם פועלים במסגרת מוסדות אקדמיים. 48% מתעשיות הביוטכנולוגיה פועלות בתחומים הרפואיים והשאר במגוון רחב של תחומים, מחקלאות ועד סביבה.

בתחום המחקר הרפואי והמכשירים הרפואיים, ב-2014 חוקק במדינה חוק המתווה את הכללים שלפיהם נערכים מחקרים קליניים. הדבר מקל על קבלת אישור לפיתוחים רפואיים שכפופים לרגולציה של רשויות הבריאות העולמיות, כגון ה-FDA האמריקני וה-EMA האירופי. בקוסטה ריקה פועלים ופעלו בעבר מפעלים של מספר חברות רפואיות מובילות כגון באייר ומדטרוניק. תחומי המחקר הרפואי המובילים במדינה הם אורולוגיה, מכשירים ניתוחיים, אנדוסקופיה, קרדיולוגיה ועוד.

בנוסף, קוסטה ריקה שמה דגש גדול מאוד על קיימות. כך למשל, 99% מהחשמל במדינה מגיע ממקורות מתחדשים והיא חלק מהתוכנית הבינלאומית להפחתת פליטת הפחמן עד 2050. "אנחנו מדינה ללא נפט - 51% משטחה הוא אזור טבע מוגן, והיא כוללת 6% מהמגוון הביולוגי הטבעי של העולם", מסבירה דיאנה קורדרו, מנהלת לשכת המסחר של קוסטה ריקה בישראל. "גם התעשיות שפועלות במדינה שמות דגש מאוד גדול על נושא הקיימות", היא מוסיפה.

רמת השכלה גבוהה

בשנים האחרונות קוסטה ריקה מקדמת את פעילות הסחר הבינלאומית שלה והקימה לשכות מסחר עולמיות רבות, בין היתר בישראל ב-2016. בראש לשכת המסחר של קוסטה ריקה בישראל עומדת, כאמור, קורדרו. מדובר בגוף חצי פרטי וחצי ממשלתי. "המשמעות היא שלא מדובר בשליחים של הממשלה שמתחלפים אחת לכמה שנים, אלא בעובדים שנשארים לתקופות ארוכות יותר ומייצרים המשכיות של קשרי מסחר", מסבירה קורדרו. עם השירותים שמספקת לשכת המסחר של המדינה בישראל נמנים חיבור עם חברות מקומיות בקוסטה ריקה, סיוע בעניינים לוגיסטיים, היכרות עם השוק המקומי ועזרה בתהליך הייצוא.

היא מוסיפה כי קוסטה ריקה נחשבת למדינה עם רמת השכלה גבוהה לאזור אמריקה הלטינית - 8% מהתמ"ג מושקע בחינוך, שמוענק חינם לאזרחים. מערכת החינוך במדינה מדורגת במקום ה-23 בעולם, ובמקום הראשון באמריקה הלטינית, עם יותר מ-60 אוניברסיטאות וקרוב ל-100 בתי ספר טכניים, רובם בתחום ה-IT. בעשור האחרון הכפיל את עצמו מספר בוגרי התארים הטכנולוגיים במדינה והוא עומד כיום על כ-70 אלף - יותר מכל מדינות אמריקה הלטינית, ואפילו יותר מכמה מדינות אירופיות, כמו אירלנד וצרפת.

"המשמעות היא שיש היצע מאוד גדול של כוח אדם איכותי, משכיל ועם הבנה טכנולוגית עמוקה", אומרת קורדרו. "חברות גלובליות רבות גילו זאת והקימו מרכזי שירות במדינה. הן מרוויחות כוח אדם איכותי, מצד אחד, ועלויות העסקה נמוכות יותר, מצד שני". על פי הנתונים שמפרסמת המדינה, קיימים בשטחה 61 מרכזי שירות גלובליים, מתוכם 12 מרכזים של חברות Fortune 500, בהן אמאזון, פרוקטר אנד גמבל, רוש ובאייר. "זו כמות גדולה מאוד של שירותי מיקור חוץ שניתנים מקוסטה ריקה עבור מדינות אחרות".

יתרון נוסף בהשקעות בקוסטה ריקה מגיע מהמישור החוקי וההגנה על זכויות רוחניות. "זו אחת התופעות שחברות גלובליות מכירות היטב בעבודה עם שווקים זרים", מסבירה קורדרו, ומתייחסת כמובן לנושא הפרת הזכויות הללו. "מכיוון שקוסטה ריקה היא דמוקרטיה יציבה, עם חוק שלא משתנה ומשטר קבוע, מה שכתוב זה מה שקורה. חברות יכולות להרגיש יותר בטוחות", היא מדגישה.

לבסוף, היבט בולט נוסף בקוסטה ריקה נוגע לענייני אחריות תאגידית וחברתית. הנושאים החברתיים והסביבתיים נמצאים על סדר היום במדינה. נושא הקיימות הוזכר קודם לכן על ידי קורדרו, אבל הוא לא היחיד. לדבריה, "יש תוכניות שמתמרצות שמירה על הסביבה, קידום תעסוקת נשים בהייטק ועוד תוכניות שנמצאות בסל הקריטריונים של תחום האחריות התאגידית שחברות גלובליות מקדמות". התמריצים הללו יכולים לבוא לידי ביטוי במענקים ובהטבות מיסוי.

"קוסטה ריקה נחשבת ליעד מתפתח מבחינת מסחר. אנחנו רואים את זה בנתונים שעולים משנה לשנה", מסכמת קורדרו. "אם לפני עשור, התחכום הטכנולוגי במדינה ורמת הסביבה העסקית היו נמוכים, ב-2016 כבר קפצנו לטופ של אמריקה הלטינית", היא אומרת ומצהירה, "היעד שלנו ל-2021 הוא להגיע לרמת התחכום של השווקים האירופיים".

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית