גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות התחרות התהדרה בשיפור התחרות בתחום הפארם: מה היא שכחה לספר?

ברשות התחרות ערכו דוח מצב על החלטה שקיבלו לפני שלוש שנים, שאמורה הייתה לייצר תחרות לסופר-פארם ולמנוע ממנה בלעדיות במרכזי קניות ● לשיטתם המצב השתפר, אלא שבפועל רק בחמישה מתחמים קמו לה מתחרים

סניף סופר-פארם / צילום: בר - אל
סניף סופר-פארם / צילום: בר - אל

האם ההתערבות של רשות התחרות בשוק הפארם לפני שלוש שנים שיפרה את מצב התחרות בשוק? בסקירה שפרסמה הרשות שבראשות מיכל הלפרין, נטען כי התשובה היא חיובית, וכי ההסדר שעליו חתמה אז עם סופר-פארם - שאיפשר לרשת הפארם הגדולה במשק לפעול בקניונים תוך בלעדיות לסניפיה - לא מנע ממתחרים לפתוח סניפים בקניונים אלה.

ואולם, בחינת זהות המתחרים שרשות התחרות מתהדרת בהם מגלה כי לא רק שמדובר במספר נמוך כשלעצמו, אלא שחלק מה"מתחרים" כלל אינם מתחרים ברורים מאליהם. ב-2017 הרשות לתחרות הגיעה לצו מוסכם עם רשת הפארם הגדולה בישראל, שבמסגרתו חייבה את סופר-פארם להפסיק את הסדרי הבלעדיות שלה למעט רשימת החרגות נקודתיות.

המשמעות של הצו הייתה ביטול של כ-120 הסדרי בלעדיות - כמחצית ממספר הסניפים שהפעילה הרשת בזמנו. עתה, במסגרת בדיקה בהסתכלות לאחור על הצו המוסכם, ביקשו ברשות לבחון את השפעתו על השוק והתחרות.

ברשות מתהדרים בכך שבשלוש שנים שחלפו מאז אושר הצו (ובשנתיים וחצי שחלפו מאז פקיעת הסדרי הבלעדיות) נפתחו חמש חנויות מתחרות לצד סניפי סופר-פארם בחמישה מתחמים, שהיו נתונים בחוזה בלעדיות עם סופר-פארם. נציין כי הרשת פעילה בכמות גדולה בהרבה של סניפים במרכזי קניות. ואולם, כאמור, מהערות השוליים בניתוח של הרשות עולה כי המציאות מורכבת הרבה יותר.

בפועל, במקביל לסניפי סופר-פארם שבהם פקעו הסדרי בלעדיות נפתחו רק שני סניפים של המתחרה הישירה, רשת Be של שופרסל - במתחם ישפרו נס ציונה, ובקניון רחובות. אלא שבקניון רחובות, בגלל הסדר הבלעדיות שדווקא ניתנה לסופר-פארם הארכה לגביו, רשת Be עדיין מנועה מלפתוח בית מרקחת, כך שהיא מפעילה חנות ללא מקדם המשיכה העיקרי שלה.

רשות התחרות: שאנל נחשבת למתחרה

הנתון הזה מעורר פליאה בעיקר משום ששלוש השנים האחרונות היו בעצם תקופת תור הזהב של צמיחת Be (שנרכשה אז תחת השם ניו פארם), בעקבות המאמצים של שופרסל להרחיב אותה. רשת פארם נוספת שהצמיחה שלה התרחשה לאורך התקופה הזו היא גוד פארם, ששילשה את גודלה מפריסה של 10 חנויות לכ-30 חנויות. אף אחת מאלה לא נפתחה במתחם שבו היו קיימים הסדרי בלעדיות.

בזירת התחרות מצד קופות החולים, מתברר כי רק סניף אחד של מכבי פארם נפתח בקניון אדומים בסמוך לסניף של סופר-פארם, שבו פקע כל הסדר הבלעדיות.

בנוסף, לפי בדיקת הרשות לתחרות נפתחו שתי חנויות שאותן היא מגדירה כ"מתחרות" של סופר-פארם, על אף שהן מוכרות תמהיל מוצרים שונה מהותית משלה. כך, ברשות מתייחסים לכך שנפתחה חנות קוסמטיקה של שאנל וארמני בקניון רמת אביב, שבו אגב פעלו גם קודם לכן רשתות בתחום הבישום, דוגמת אפריל.

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות / צילום: יונתן בלום

כך או כך, קשה לומר שחנות של אחד ממותגי היוקרה הבולטים והמוכרים בעולם (שבה נמכרים בדרך כלל בשמים ייחודיים שאינם נמכרים בסופר-פארם ובמחירים גבוהים בהרבה), תייצר שינוי עבור לקוח של סופר-פארם שמחפש לרכוש חיתולים, שמפו או אנטיביוטיקה. חנות נוספת שהרשות סופרת כמתחרה ישירה של סופר-פארם היא רשת בתי הטבע ניצת הדובדבן, במרכז יכין סנטר בפתח תקווה.

ישנם הסברים רבים למספר המצומצם של הסניפים שנפתחו. ברשות מסבירים כי משיחות עם בעלי מתחמי מסחר ושחקנים שונים בענף, עלה כי מאז מתן הצו המוסכם פנו מתחרותיה של סופר-פארם אל מתחמים מסחריים שונים, במטרה לפתוח בהם סניפים מתחרים, ובפרט לכאלה שבהם פקע הסדר הבלעדיות. חלק מהפניות הבשילו למשא-ומתן שהוביל לפתיחת סניפים, וחלק נענו בשלילה או שלא נענו על-ידי בעלי מתחמי הסחר.

למה המשכירים מעדיפים את סופר-פארם?

ברשות אף מציינים כי בחלק מהמקרים, בעל המתחם המסחרי העדיף להתקשר עם שחקן אחד מתחום הפארם מטעמים של "בניית התמהיל האופטימלי", לנוכח מגבלת המקום או לנוכח היכולת לספק מיקום מרכזי לשוכר.

אחת המסקנות של הרשות מהבדיקה היא כי אחד הגורמים המשמעותיים המשפיעים על יכולתו של שחקן להיכנס למתחם מסחרי שבו נמצאת סופר-פארם הוא רצונו של בעל המתחם לשמור על התמהיל באותו מרכז. ניתן גם להעריך כי מכיוון שסופר-פארם נחשבת לשוכר עוגן, כזה שהוא יציב ומהווה מוקד משיכה ללקוחות, קשה יהיה למצוא בעל נכס שישמח לוותר עליה. ברשות אומנם מציינים כי בעלי נכסים מסרו שהצו הוביל לשינוי תפיסה ומאפשר יתרון תחרותי בעת ניהול המשא-ומתן, אולם בפועל ניכר כי השינוי עדיין נוגע לתפיסות והשפעתו בשטח אינה ניכרת.

כמו כן, ברשות מתייחסים לכך שעדיין ישנם 18 סניפים חריגים שבהם נותרה בלעדיות לממכר תרופות מרשם, שתפקע רק בדצמבר 2021, במסגרת הצו המוסכם. מבחינת הרשות הדבר משאיר מקום לאופטימיות, כיוון שהשינוי באותם סניפים יביא עוד מתחרים בתחום תרופות המרשם.

ובכל זאת, בחודשים האחרונים חל שינוי אחר שיכול להשפיע בטווח הארוך על מעמדה של סופר-פארם. מאז ההסכם עם הרשות, זרמו לא מעט מים בנהר. היום, במציאות של קורונה וסגר על המשק, כמעט כל רשת ממצבת את עצמה כ"פארם" כדי להיות מוגדרת חיונית. במקביל, כוחם של הקניונים ומרכזי הקניות נשחק במידת מה במאזן הכוחות מול השוכרים.

מעמדן של רשתות אופנה ותיקות נחלש על רקע שינויים בהרגלי הצריכה עוד לפני פרוץ מגיפת הקורונה, מה שדחק החוצה מתחרים קטנים ובינוניים, והקורונה החריפה את המשבר. שוכרים ותיקים כמו בתי קולנוע, מסעדות ורשתות אופנה פינו את העסקים שלהם.

עתה זו ההזדמנות של מתחרות ישירות כמו Be או גוד פארם להסתער על חללים ריקים שהתפנו מכורח הנסיבות, ולהקים בהם חנויות שיציעו חוויית קנייה מבודלת או הצעת מחיר אטרקטיבית במיוחד, במטרה לייצר תחרות. ניצנים ראשונים לכך ניתן לראות בכניסה הצפויה של גוד פארם לקניון שבעת הכוכבים, או בחנות הדגל שפתחה השנה Be בדיזנגוף סנטר. בתקווה שמשם תגיע תחרות שנוגעת לסל שכולנו צורכים, ולא רק לבשמים של ארמני או שאנל. 

עוד כתבות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-6%, מדד הבנקים יורד ב-2%

ת"א 35 יורד ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה