גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שיווק ופרסום

רשות התחרות התהדרה בשיפור התחרות בתחום הפארם: מה היא שכחה לספר?

ברשות התחרות ערכו דוח מצב על החלטה שקיבלו לפני שלוש שנים, שאמורה הייתה לייצר תחרות לסופר-פארם ולמנוע ממנה בלעדיות במרכזי קניות ● לשיטתם המצב השתפר, אלא שבפועל רק בחמישה מתחמים קמו לה מתחרים

סניף סופר-פארם / צילום: בר - אל
סניף סופר-פארם / צילום: בר - אל

האם ההתערבות של רשות התחרות בשוק הפארם לפני שלוש שנים שיפרה את מצב התחרות בשוק? בסקירה שפרסמה הרשות שבראשות מיכל הלפרין, נטען כי התשובה היא חיובית, וכי ההסדר שעליו חתמה אז עם סופר-פארם - שאיפשר לרשת הפארם הגדולה במשק לפעול בקניונים תוך בלעדיות לסניפיה - לא מנע ממתחרים לפתוח סניפים בקניונים אלה.

ואולם, בחינת זהות המתחרים שרשות התחרות מתהדרת בהם מגלה כי לא רק שמדובר במספר נמוך כשלעצמו, אלא שחלק מה"מתחרים" כלל אינם מתחרים ברורים מאליהם. ב-2017 הרשות לתחרות הגיעה לצו מוסכם עם רשת הפארם הגדולה בישראל, שבמסגרתו חייבה את סופר-פארם להפסיק את הסדרי הבלעדיות שלה למעט רשימת החרגות נקודתיות.

המשמעות של הצו הייתה ביטול של כ-120 הסדרי בלעדיות - כמחצית ממספר הסניפים שהפעילה הרשת בזמנו. עתה, במסגרת בדיקה בהסתכלות לאחור על הצו המוסכם, ביקשו ברשות לבחון את השפעתו על השוק והתחרות.

ברשות מתהדרים בכך שבשלוש שנים שחלפו מאז אושר הצו (ובשנתיים וחצי שחלפו מאז פקיעת הסדרי הבלעדיות) נפתחו חמש חנויות מתחרות לצד סניפי סופר-פארם בחמישה מתחמים, שהיו נתונים בחוזה בלעדיות עם סופר-פארם. נציין כי הרשת פעילה בכמות גדולה בהרבה של סניפים במרכזי קניות. ואולם, כאמור, מהערות השוליים בניתוח של הרשות עולה כי המציאות מורכבת הרבה יותר.

בפועל, במקביל לסניפי סופר-פארם שבהם פקעו הסדרי בלעדיות נפתחו רק שני סניפים של המתחרה הישירה, רשת Be של שופרסל - במתחם ישפרו נס ציונה, ובקניון רחובות. אלא שבקניון רחובות, בגלל הסדר הבלעדיות שדווקא ניתנה לסופר-פארם הארכה לגביו, רשת Be עדיין מנועה מלפתוח בית מרקחת, כך שהיא מפעילה חנות ללא מקדם המשיכה העיקרי שלה.

רשות התחרות: שאנל נחשבת למתחרה

הנתון הזה מעורר פליאה בעיקר משום ששלוש השנים האחרונות היו בעצם תקופת תור הזהב של צמיחת Be (שנרכשה אז תחת השם ניו פארם), בעקבות המאמצים של שופרסל להרחיב אותה. רשת פארם נוספת שהצמיחה שלה התרחשה לאורך התקופה הזו היא גוד פארם, ששילשה את גודלה מפריסה של 10 חנויות לכ-30 חנויות. אף אחת מאלה לא נפתחה במתחם שבו היו קיימים הסדרי בלעדיות.

בזירת התחרות מצד קופות החולים, מתברר כי רק סניף אחד של מכבי פארם נפתח בקניון אדומים בסמוך לסניף של סופר-פארם, שבו פקע כל הסדר הבלעדיות.

בנוסף, לפי בדיקת הרשות לתחרות נפתחו שתי חנויות שאותן היא מגדירה כ"מתחרות" של סופר-פארם, על אף שהן מוכרות תמהיל מוצרים שונה מהותית משלה. כך, ברשות מתייחסים לכך שנפתחה חנות קוסמטיקה של שאנל וארמני בקניון רמת אביב, שבו אגב פעלו גם קודם לכן רשתות בתחום הבישום, דוגמת אפריל.

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות / צילום: יונתן בלום

כך או כך, קשה לומר שחנות של אחד ממותגי היוקרה הבולטים והמוכרים בעולם (שבה נמכרים בדרך כלל בשמים ייחודיים שאינם נמכרים בסופר-פארם ובמחירים גבוהים בהרבה), תייצר שינוי עבור לקוח של סופר-פארם שמחפש לרכוש חיתולים, שמפו או אנטיביוטיקה. חנות נוספת שהרשות סופרת כמתחרה ישירה של סופר-פארם היא רשת בתי הטבע ניצת הדובדבן, במרכז יכין סנטר בפתח תקווה.

ישנם הסברים רבים למספר המצומצם של הסניפים שנפתחו. ברשות מסבירים כי משיחות עם בעלי מתחמי מסחר ושחקנים שונים בענף, עלה כי מאז מתן הצו המוסכם פנו מתחרותיה של סופר-פארם אל מתחמים מסחריים שונים, במטרה לפתוח בהם סניפים מתחרים, ובפרט לכאלה שבהם פקע הסדר הבלעדיות. חלק מהפניות הבשילו למשא-ומתן שהוביל לפתיחת סניפים, וחלק נענו בשלילה או שלא נענו על-ידי בעלי מתחמי הסחר.

למה המשכירים מעדיפים את סופר-פארם?

ברשות אף מציינים כי בחלק מהמקרים, בעל המתחם המסחרי העדיף להתקשר עם שחקן אחד מתחום הפארם מטעמים של "בניית התמהיל האופטימלי", לנוכח מגבלת המקום או לנוכח היכולת לספק מיקום מרכזי לשוכר.

אחת המסקנות של הרשות מהבדיקה היא כי אחד הגורמים המשמעותיים המשפיעים על יכולתו של שחקן להיכנס למתחם מסחרי שבו נמצאת סופר-פארם הוא רצונו של בעל המתחם לשמור על התמהיל באותו מרכז. ניתן גם להעריך כי מכיוון שסופר-פארם נחשבת לשוכר עוגן, כזה שהוא יציב ומהווה מוקד משיכה ללקוחות, קשה יהיה למצוא בעל נכס שישמח לוותר עליה. ברשות אומנם מציינים כי בעלי נכסים מסרו שהצו הוביל לשינוי תפיסה ומאפשר יתרון תחרותי בעת ניהול המשא-ומתן, אולם בפועל ניכר כי השינוי עדיין נוגע לתפיסות והשפעתו בשטח אינה ניכרת.

כמו כן, ברשות מתייחסים לכך שעדיין ישנם 18 סניפים חריגים שבהם נותרה בלעדיות לממכר תרופות מרשם, שתפקע רק בדצמבר 2021, במסגרת הצו המוסכם. מבחינת הרשות הדבר משאיר מקום לאופטימיות, כיוון שהשינוי באותם סניפים יביא עוד מתחרים בתחום תרופות המרשם.

ובכל זאת, בחודשים האחרונים חל שינוי אחר שיכול להשפיע בטווח הארוך על מעמדה של סופר-פארם. מאז ההסכם עם הרשות, זרמו לא מעט מים בנהר. היום, במציאות של קורונה וסגר על המשק, כמעט כל רשת ממצבת את עצמה כ"פארם" כדי להיות מוגדרת חיונית. במקביל, כוחם של הקניונים ומרכזי הקניות נשחק במידת מה במאזן הכוחות מול השוכרים.

מעמדן של רשתות אופנה ותיקות נחלש על רקע שינויים בהרגלי הצריכה עוד לפני פרוץ מגיפת הקורונה, מה שדחק החוצה מתחרים קטנים ובינוניים, והקורונה החריפה את המשבר. שוכרים ותיקים כמו בתי קולנוע, מסעדות ורשתות אופנה פינו את העסקים שלהם.

עתה זו ההזדמנות של מתחרות ישירות כמו Be או גוד פארם להסתער על חללים ריקים שהתפנו מכורח הנסיבות, ולהקים בהם חנויות שיציעו חוויית קנייה מבודלת או הצעת מחיר אטרקטיבית במיוחד, במטרה לייצר תחרות. ניצנים ראשונים לכך ניתן לראות בכניסה הצפויה של גוד פארם לקניון שבעת הכוכבים, או בחנות הדגל שפתחה השנה Be בדיזנגוף סנטר. בתקווה שמשם תגיע תחרות שנוגעת לסל שכולנו צורכים, ולא רק לבשמים של ארמני או שאנל.

עוד כתבות

הדפסה ביתית של פסלון / צילום: Reuters, Oriental Image

למה לקנות כשאפשר להדפיס? לאומת "עשה זאת בעצמך" יש פתרון לכל דבר

הדפסת תיקונים במדפסת תלת ממד יכולה להיות קלה וזולה יותר מרכישת מוצרים ביתיים חדשים

האי מאוריציוס / צילום: Associated Press, Myroslava Bozhko

במאוריציוס סירבו שהמטוס מישראל ינחת - והטיסה בוטלה

חברת אייר סיישל תכננה להפעיל טיסות מתל אביב למאוריציוס, אך נודע שהרשויות במדינה לא מאשרות נחיתת ישראלים ביעד ● "עולה החשש כי ההחלטה קשורה למצב ולמחלוקת הפוליטית", מסרו נציגי חברת התיירות הישראלית ● רק בחודש יוני האחרון הודיעה חברת התעופה באופן רשמי על חזרתה

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט / צילום: Shutterstock

כך הפך גיל המעבר לשוק לוהט

תסמיני גיל המעבר אצל נשים היו תופעה מושתקת, אלא ששורה של מחקרים הפכו אותו לשיחת היום - והשוק לא נשאר אדיש ● עם תרופות, שירותי רפואה, תוספים ותכשירים - תעשיית מוצרי המנופאוזה העולמית מוערכת ב-15-10 מיליארד דולר ● איך מתארגן עולם התעסוקה, והאם מדובר רק בטרנד?

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Alex Brandon

לראשונה: ה-SEC הותקף בידי הבינה המלאכותית של OpenAI

הבית הלבן ביקש הבהרות לאחר שסוכני AI של OpenAI ניגשו למידע מאתרי ממשל פדרליים וניסו לאסוף נתונים נוספים ● לפי הרשויות והחברה לא נחשף מידע לא ציבורי, אך האירועים מעוררים מחדש חשש מהתנהגות בלתי צפויה של מודלים מתקדמים

עומס בנתב''ג, ארכיון / צילום: פולי טובמן

סוכות בנתב"ג: היעד הפופולרי, ואיזו חברה מובילה בעיכובים בטיסות

כ־1.13 מיליון נוסעים צפויים לעבור בנתב"ג בתקופת החגים, עם יותר מ־100 אלף נוסעים בימי השיא ● העומסים כבר מורגשים: בשבוע האחרון נרשם עיכוב ממוצע של 52 דקות בהמראות, ורק 16% מהטיסות יצאו בזמן ● אלה היעדים המבוקשים והחברות שרשמו את העיכובים הגדולים ביותר

כוחות צה''ל (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

בצל האסון ברצועה: צה"ל הקפיא את השימוש ברחפנים תוקפים

אסון בצפון הרצועה: 2 לוחמים נהרגו מפיצוץ רחפן צה"ל ● "שיתכוננו לרעידת אדמה" האזהרה של סינוואר לפני 7 באוקטובר ● נשיא איראן בריאיון ל-NBC: רוצים להגיע עם ארה"ב להסכם לסיום המלחמה לפני בחירות האמצע שלהם בנובמבר ● נתניהו תקף את קטאר וטורקיה בנאומו באו"ם - והגיב להאשמות נגד ישראל: "רצח עם? זה שקר המאה" ● בכיר פתח מעיד: זו האזהרה שסינוואר סיפק לפני 7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

סטודנטים לרפואה / צילום: Shutterstock

רוצים ללמוד רפואה? הסיכוי שלכם עלה. כמה זה יעלה ואיפה כדאי

המל"ג מאשרת מסלולי לימוד בקצב שיא עם יעד עתידי של 2,000 סטודנטים לרפואה בשנה ● אך בשטח מדווחים על אתגרים שלא זוכים למענה ● מפתיחת המסלולים מאריאל ועד אילת, דרך סוגיית התורנויות והפערים בין הפרטי לציבורי, ועד בריחת המוחות ● גלובס בדק האם תנאי הקבלה ירדו ואיפה הכי קל להתקבל

נאום רה''מ בנימין נתניהו בעצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Mike Segar

רה"מ מגיב להאשמות נגד ישראל: "רצח עם? זה שקר המאה"

עשרות מנהיגים עזבו את האולם לפני נאום נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם ● אבו מאזן באו"ם: "העם הפלסטיני סובל מהרג ורעב" ● בצל הפיגוע בבנימין: יהודה ושומרון על סף רתיחה, דריכות במערכת הביטחון לקראת החגים ● צה"ל: חיסלנו מפקד בחמאס שהחזיק שבעה חטופים ● דיווח: גורמים בסין ביצעו אלפי משלוחים של רכיבים המשמשים לכטב"מים ולטילים לאיראן ● על הכוונת של אירופה: הלחץ על ממשל טראמפ להחריף את הצעדים נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

איך לקבל יותר מהבנק שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock

הפיקדון שלא הכרתם: אפשר לקבל יותר ריבית אפילו בלי לעבור בנק

הישראלים נוטים לסגור פיקדון בבנק שבו מתנהל חשבונם, גם כשבנק אחר מוכן לשלם יותר ● אולי זו הנאמנות שהופכת רבים ללקוחות שבויים, אף שאפשר לפתוח פיקדון בבנק אחר בלי להעביר את העו"ש ● ומי שמסתפק בהצעה הראשונית, עלול להשאיר "כסף על השולחן"

זלמן שובל / צילום: שלומי יוסף

בגיל 96, זלמן שובל רוצה להציל את מערכת הבריאות בישראל. ויש לו תוכנית

הרופאים הישראלים עוזבים, הרופאים היהודים באמריקה מתחילים לחשוש לעתידם, והשגריר לשעבר מזהה הזדמנות לחבר בין שתי התופעות ● בדרך הוא חוזר לימים שבהם היה שגריר ומזהיר מפני האנטישמיות משני צדי המפה הפוליטית ● וגם: מה הוא חושב על פרשת מלי וליאל יהלומי, שהביאה את בנק ירושלים שבשליטת משפחתו לכותרות?

צילומים: AP- Ben Curtis,  רויטרס - Denis Balibouse, שאטרסטוק

קרבות עזים באתיופיה מאיימים לגרור את כל אפריקה למלחמה

מלחמה באתיופיה מתחדשת ומאיימת על המשטר והאזור כולו ● תמונה מחויכת אחת של נשיאת ונצואלה עם טראמפ מציתה סערה פוליטית ● והמיליארדר ההודי שמתכנן את אחת ההנפקות הגדולות בלונדון בשנים האחרונות ● זום גלובלי

עו''ד ורו''ח ורד אולפינר / צילום: דורון לצטר

כך תוכלו לחסוך תשלומים מיותרים לרשות המסים

השקעה בנדל"ן דורשת מחקר, ידע והבנה ● היא דורשת גם תכנון, ובעיקר כשבוחנים אותה בהיבט המיסוי למדינה ● מה השתנה בתחום, ואילו חוקים וכללים צריך להכיר ולהביא בחשבון לפני הרכישה?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "דחיתי את ההצעה האיראנית להפסקת אש"

לפי תחקיר מגזין האטלנטיק ראש המודיעין המצרי הגיע לישראל 11 ימים לפני הטבח והזהיר מפני התלקחות בעזה • גורמים ששוחחו עם המגזין טוענים: מצרים המשיכה להעביר מסרים מודיעיניים עד יומיים לפני המתקפה ● נשיא ארה"ב דונלד טראמפ דחה את הצעתה של איראן להגעה להפסקת אש בתוך שבעה ימים | עדכונים שוטפים

הוועדה לדיון בהצ''ח התקשורת, 25.5.26 / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ: תקפיא את חוק השידורים

היועמ"שית מבקשת מבג"ץ להקפיא את חוק השידורים וטוענת לצבר חריג של פגמים בהליך החקיקה, בהם שליטה של שר התקשורת בעבודת הוועדה ופגיעה בעבודת הייעוץ המשפטי ובזכויות הכנסת ● בנוסף היא מזהירה מפני פגיעה קשה בתקשורת החופשית ● מנגד קרעי טוען: "בג"ץ מנסה ליטול לעצמו בכוח הזרוע את סמכויות הממשלה"

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

משל הקפה הקר: הכללים החדשים לראיונות עבודה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

מלון יוקרה בניו יורק / צילום: איור: גיל ג'יבלי

מה אורחי מלונות יוקרה גונבים - ולמה זה דווקא סימן טוב?

סקר בקרב מנהלי מלונות יוקרה ברחבי העולם חשף כי האורחים שלהם נוטים לגנוב חפצים גדולים ויקרים יותר ● במקום לראות בכך מטרד לוגיסטי, כדאי להתייחס למדד הנחשקות ● האלגוריתם האנושי, מדור חדש 

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"