גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגרף שיצא משליטה: מה גדול יותר, 21 או 29? התשובה מפתיעה

מה קורה כאשר מחלקות האינפוגרפיקה של שלושת הערוצים הגדולים בישראל מציגות את המידע בצורה שגויה, ולמה למוח שלנו קל יותר לקבל את המידע הזה, גם כשאנחנו יודעים שהוא לא נכון ● ביקורת תקשורת, מדור חדש

ביקורת תקשורת / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ביקורת תקשורת / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברוכים הבאים למדור ביקורת התקשורת החדש של גלובס. מדי שבוע ננסה לנתח כאן אירועים תקשורתיים, להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת הישראלית, פרקטיקות עיתונאיות שגורות שאולי הגיע הזמן להוציא לאוורור בעין הציבורית, ויחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית ה"רשמית" לרשתות החברתיות.

להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת זה מורכב בהגדרה, אבל נשתדל לבקר בשקיפות גם את עצמנו, ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו. מאוד נשמח לקבל רעיונות, הצעות וגם ביקורת לכתובת המייל gidon-d@globes.co.il.

חידה: איזה מספר גדול יותר- 21 או 29? נשמע לכם קל? מתברר שעבור מחלקות הגרפים של ערוצי הטלוויזיה, ובמקרה הזה "כאן 11" התשובה לשאלה הזו לא כל כך ברורה.

ביום רביעי שעבר, 30.12, הציג הכתב הפוליטי מיכאל שמש במהדורה המרכזית של כאן 11 סקר בחירות שנערך עבור הערוץ. בשלב הראשון הכול נראה בסדר - הוצגו התוצאות לכל אחת מהמפלגות בגרף די מדויק (תמונה 1) (28 מנדטים לליכוד, 13 ללפיד ו-8 לחולדאי). בשלב הבא, הוצגה בפני הנסקרים האפשרות שלפיד וחולדאי ירוצו ביחד, והתוצאה הייתה שבמקרה כזה הליכוד יעלה במנדט ל-29 ואותה מפלגה משותפת תקבל 21. מה שכן היה מעניין הוא שהגרף על המסך (תמונה 2) הציג עמודה בה המספר 29 לא רק נמוך משמעותית מ-21, אלא אפילו מה-19 של גדעון סער וה-13 של בנט.

סקר כאן 11 30.12

לפיד חולדאי - ליכוד

הסקר מיום רביעי האחרון הוא רק דוגמה טרייה מאינספור דוגמאות של תופעה שחוזרת על עצמה, בעיקר בערוצי הטלוויזיה, בה הקשר בין המספרים המוצגים על המסך לבין הגרפים שמלווים אותם נע בין לא מדויק במקרה הטוב למופרך במקרה הרע.

דוגמה נוספת אירעה ימים ספורים קודם לכן, ב-22.12 כאשר אותו ערוץ הציג סקר, שעסק בשאלה "מי האשם העיקרי בפיזור הכנסת?". 18% מהמשיבים תלו את האשמה בבני גנץ, לעומת 43% שאמרו שהאשמה היא בבנימין נתניהו, רק שבניגוד ליחס המספרי שעמד על כ-2.4, העמודה שהאשימה את נתניהו (תמונה 3) הייתה גבוהה יותר מפי ארבעה מהעמודה של גנץ.

נתניהו-גנץ אשם בפיזור

יומיים לאחר מכן, והפעם הייתה זו מחלקת הגרפים של חדשות 13 שהציגה סקר ביחס לשאלת ההתאמה לראשות הממשלה שהעניק לגנץ 12%, ללפיד 15, לבנט 21 ולנתניהו 32, כשכל קשר בין היחס המספרי לגובה העמודות (תמונה 4) בלתי קיים, כשבפועל העמודות של בנט ונתניהו היו אמורות להיות גבוהות יותר מהאופן בן הן נראו על המסך. רגע לאחר מכן הציגו בערוץ 13 סקר נוסף שעסק בשביעת רצון הציבור מתפקודו של נתניהו בקורונה. גם כאן ניתן לראות בקלות (תמונה 5) שעמודת ה"לא מרוצה" אמורה הייתה להיות גבוהה פי ארבעה בדיוק מעמודת ה"מרוצה", כשבפועל היא גבוהה ממנה רק פי 2. ראוי לציין שבניגוד לשאר המקרים, במקרה הזה הגרף הוטה באופן שמחמיא לנתניהו.

סקר התאמה לראשות ממשלה חדשות 13 א

סקר מרוהצ מתפקוד נתניהו

ב-7.8 הציג עמית סגל ב"אולפן שישי" בערוץ 12 סקר מנדטים למקרה של הליכה לבחירות. גם הפעם, היעדר הקשר בין המספרים לגובה העמודות היה בולט במיוחד (תמונה 6) באופן מפתיע, סקר ההמשך שדן בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, הצליח להציג גרפים די מדויקים (תמונות 7 ו-8), אלא שלא לעולם חוסן. למחרת, במהלך פאנל בתוכנית "פגוש את העיתונות" של אותו ערוץ, הזכירה רינה מצליח את סקר ההתאמה לראשות הממשלה, ועל המסך עלתה שקופית עם גרפים (תמונה 9) שהצליחו על בסיס אותם מספרים לצמצם את הפער הגרפים לגובה מינורי במיוחד.

סקר מנדטים חדשות 12 ה-7 באוגוסט

סקר התאמה רהמ חדשות 12 7 באוגוסט ב

פגוש את העיתונות 8 באוגוסט התאמה לראשות ממשלה

הבעיות בגרפים אמנם בולטות ביחס לתחום הבחירות ומתרחשות בעיקר בערוצי הטלוויזיה, אולם לא רק שם, כאשר רק בסוף השבוע האחרון בגרף של N12 העוקב אחרי התקדמות החיסונים בעולם הוצגה ההתקדמות הישראלית ביחס לשאר העולם באופן שגם הוא לא בדיוק מופת לדיוק מתמטי.

"מה שחשוב במקרים האלו הם לא הנתונים האמיתיים, אלא מה שנשאר בזיכרון של הצופה, ומה שנשאר אצלו בזיכרון זה מה שמפעיל את הרגש. לכן לא משנה מה המספרים שהוצגו ברקע, אם על המרקע ראינו גרף עם עמודה באדום בולט ואחד כחול עם פער ביניהם, מה שנזכור זה את הפער הזה ולא שום דבר אחר", אומרת לירז מרגלית, ד"ר לפסיכולוגיה, מתמחה בקבלת החלטות, שינוי התנהגות, ועיצוב הרגלים.

"אצל בני אדם יש שני תהליכי עיבוד מידע - מנגנון רגשי ומנגנון רציונלי", מסבירה ד"ר מרגלית. "המנגנון הרציונלי דורש מאיתנו המון-המון משאבים קוגניטיביים, דורש מאיתנו להתרכז, לעצור מכל דבר אחר ולהתרכז. המנגנון הרגשי לא דורש מאיתנו משאבים קוגניטיביים, הוא מאפשר לנו לעשות פעולות אחרות תוך כדי, ולכן היום כשאנחנו מוצפים בכל כך הרבה מידע, בליל המידע שמציף אותנו פשוט לא מאפשר לנו להתרכז או להתמקד בנושא אחד, ולכן לפי ההערכות המנגנון הרגשי הוא זה שמכריע ב-80% מהמקרים, אם לא יותר. אם נפעיל את המנגנון הרציונלי בכל פעם, פשוט לא נוכל לתפקד.

"על בסיס המצב הזה בו רוב ההחלטות שלנו הן רגשיות, כל מיני מומחים ויועצים מתמתחים בלייצר מילה, סאונד או מראה גרפי שישפיעו על אנשים בצורה הטובה ביותר באותן מילי-שניות שהם משקיעים בעיבוד המידע. ולפי המחקרים, כשאנשים צופים בטלוויזיה מראש המשאבים הקוגניטיביים שאדם משקיע היא הרבה יותר נמוכה מאשר כשמתרכזים בקטע טקסט".

אנשי הערוצים מצידם דוחים בתוקף את הטענות למניפולציות מכוונות וכמובן מוחים בתוקף על הטענות באשר להטיה פוליטית. "אנחנו עושים מאמץ עילאי כל הזמן להביא לשידור אינפוגרפיקה מדויקת ככל האפשר, ולעתים קורות גם תקלות. כל התיזה על 'הנדסת תודעה' וכל הטענות על איזה זדון - משוללות יסוד", אומרים גורמים בחדשות 12.

בשיחות עם אנשי 'כאן 11' הם טוענים כי מדובר בתקלות טכניות שונות, כאשר למשל במקרה הראשון שהוזכר כאן בו 21 יצא יותר מ-29, הכוונה הייתה לשדר על המסך עמודות שיתמלאו תוך כדי השיחה, אלא שבשל תקלה המילוי נתקע, ובזמן אמת לא שמו לב להטיה שזה יצר.

בחדשות 13 טוענים שמדובר בכלל בטעות אופטית שקשורה לעובדה שהעמודות מוצגות בתלת-ממד, וכי כל הגרפים בערוץ מעובדים באופן אוטומטי על-ידי תוכנה ללא מגע יד אדם. בתגובה לשאלת גלובס מסרו שם כי "חדשות 13 חנכו בשנה האחרונה את אולפן החדשות הגדול והמתקדם ביותר בישראל. בהתאם, כחלק מחוויית הצפייה הכוללת, תוצאות הסקר מוצגות בתלת-ממד ובטכנולוגיה המתקדמת ביותר (אוגמנטד). המידע בגרפים מוטען לתוך תוכנת מחשב, ולא על-ידי גרפיקאי, כך שרמת הדיוק וגודל העמודה אבסולוטי. להבדיל מדו ממד, הפער עלול להיראות כלא מדויק, אולם מדובר כתעתוע אופטי בלבד".

מכאן 11 נמסר בתגובה: "מדובר בתקלה טכנית, הפקנו לקחים ונפעל שטעות זאת לא תחזור".

בחדשות 12 בחרו שלא להגיב.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר