גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנד הכפרי: הביקוש לבתים צמודי קרקע בפרברים מזנק, האם אחרי הקורונה תהיה חזרה לערים?

בדיקה של אתר יד 2 עבור גלובס מלמדת שההתעניינות בבתים פרטיים הכפילה את עצמה ב-2020 • הביקוש הגובר כבר מזרז עלייה במחירים • מתכנני הערים לא מתרגשים: "זו סיטואציה זמנית שתיגמר"

עפולה. "הפער למשפרי דיור היה קטן, ועכשיו התרחב" / צילום: בר - אל
עפולה. "הפער למשפרי דיור היה קטן, ועכשיו התרחב" / צילום: בר - אל

בעוד הסגר השלישי בעיצומו, נתוני אתר הנדל"ן יד 2 מגלים שההתעניינות בבתים פרטיים הכפילה את עצמה בשנה האחרונה. בשנת 2019 חיפשו כ-4 מיליון איש נכס תחת הקטגוריה של "בית פרטי או קוטג'", לעומת 8.5 מיליון בשנה הנוכחית.
בניגוד לכל התחזיות שדיברו על תחיית העירוניות והתחדשות מרכזי הערים, הציבור הישראלי מחפש פיסת דשא משלו. על פי הנתונים, 4,304 איש התעניינו במגורים בבנייה צמודת קרקע בתל מונד בשנת 2019, לעומת 9,500 ב-2020; בזכרון יעקב 9,982 ב-2020, לעומת 5,180 בשנה שקדמה; בהוד השרון 17,364 לעומת 9,539; בגדרה, 11,089 לעומת 6,562 ויש דוגמאות נוספות רבות.

מצד שני, ביד 2 אומרים שהיצע הבתים צמודי הקרקע שמוצעים למכירה או להשכרה ירד, אפילו במקומות מרוחקים כמו ערד וירוחם.

ניר חן, מנהל מחקר באתר יד 2, מסביר שיש קשר הדוק בין תקופות הסגרים לעלייה בביקוש: "אנחנו רואים שבתקופת הסגר הראשון, בחודשים מרץ ואפריל, היה שפל בביקושים. הסיבה הייתה ריחוק חברתי וחרדה כלכלית. החל מחודש מאי אפשר לראות עלייה ניכרת בביקושים לבתים פרטיים. אנשים הבינו שהם צריכים יותר מרחב. כשאתה מבלה יותר זמן במקום מסוים אתה רואה את הדברים הפחות טובים.

"החל ממאי אפשר לראות עלייה מטורפת בביקוש לבתים פרטיים. אם במרץ חיפשו 92 אלף גולשים בית או פרטי או קוטג', הרי שבאפריל היו כבר 136 אלף גולשים ובחודשים מאי, יוני, יולי, אוגוסט וספטמבר הגענו ל-150 אלף גולשים. בסגר השני הייתה ירידה קטנה בהתעניינות. באוקטובר הגענו ל-217 אלף גולשים שחיפשו בית פרטי או קוטג'".

 

הקונים: "זרם מטורף של אנשים"

יניב גוטפריד, זכיין אנגלו סקסון בפרדס חנה-כרכור, מתאר ביקוש הולך וגדל באזורו: "עוד לפני שהגענו לקורונה הייתה עלייה בביקושים. אני חושב שזה קשור לבחירות ולזה שתוכנית מחיר למשתכן של כחלון התמסמסה. בחודש מרץ הכול נעצר, אבל מהרגע שהסגר התחיל להשתחרר, ובחודש יוני בפרט, הגיע לפה זרם מטורף של אנשים.

"את רוב הפונים הייתי מגדיר כ'ביקושים כבושים', כלומר, כאלה שהתאפקו ולקח להם זמן להגיע. אנחנו מזהים גם פלח שוק נוסף של אנשים מאזור המרכז שישבו בסגר בבית והבינו שהבית לא מתאים להם, קטן מדי, חסר להם שטח חיצוני, גינה שבה הילדים יכולים להשתולל. השיא היה באוגוסט ובספטמבר. הרוב הגדול של הקונים זה זוגות עם ילדים".
רותם דרור, זכיינית אנגלו סכסון בגדרה והאזור, מעידה אף היא על ביקוש גדל לצמודי הקרקע, גם אם לא נעשו יותר מכירות בפועל: "אנשים שפונים אלינו מבקשים כמה שיותר אוויר, בגלל הקורונה. בפגישות איתנו רבים מבקשים צמודי קרקע. אפילו זוגות מבוגרים שתכננו למכור בתים צמודי קרקע גדולים עצרו מכירות. הם מעדיפים להישאר בבית עם החצר".

מי האנשים שמתעניינים בצמודי קרקע בגדרה? מאיפה הם באים?
"גדרה יחסית קרובה למרכז ויושבת על צירים ראשיים, היא אטרקטיבית עבור רבים. יש משפרי דיור מגדרה, אבל גם כאלה מראשון וירושלים. אלה אנשים שלא יכולים להרשות לעצמם לגור בצמוד קרקע בעיר".

טבריה. "צריך להתייחס יותר למרחב הציבורי" / צילום: בר - אל

המחירים: כבר במגמת עלייה

אוהד קרוננברג, זכיין רימקס בעפולה, מספר שהמחירים כבר מאמירים: "בעפולה, באופן כללי יש כרגע ביקוש גדול לדירות ולצמודי קרקע בפרט. הביקוש הוא מצד משפרי הדיור, שהחלום שלהם הוא לרדת לצמודי קרקע. עד היום הפער בין דירה בבניין לצמוד קרקע בעפולה היה קטן יחסית: מחיר דירת 4 חדרים בבניין חדש הוא בערך 1.1 מיליון, ובית צמוד קרקע דו-משפחתי היה 1.4 מיליון. הקורונה שינתה את זה והמחיר הממוצע של בית כעת הוא 1.7-1.9. כתוצאה מחוסר ההיצע יש מחסור בצמודי קרקע, ובגלל הביקוש המחירים התחילו לעלות".

על פי נתונים של סוכנות התיווך רי/מקס ישראל, על בסיס עסקאות שביצעו, נרשמה עלייה משמעותית במחירי הבתים הפרטיים ב-2020. ביבנה, בצפת ובקריית מלאכי נרשמה עלייה של יותר מ-20%; ברעננה, כפר סבא וטבריה עלייה של 15%-20%; בפ"ת, אשדוד, חולון, ראש העין, רעות, בית שמש ונוף הגליל - עלייה של בין 10-15%; בב"ש, ראשל"צ, רחובות, נתניה, נהריה, עפולה, מכבים ושדרות יש עלייה של 5%-10%; בירושלים, עכו וחדרה יש עלייה של 5%.

רעננה. "צריך לדייק את מגוון הדירות" / צילום: איל יצהר

הבריחה מהעיר: "סימן שהתכנון לא טוב"

מתכנן הערים עפר לרנר, שחבר בעמותת מרחב, מאמין שההתעניינות של תושבי הערים במעבר לפרברים אינה מעידה אלא על תכנון אורבני ואדריכלי לקוי: "משבר הקורונה חשף בצורה מאוד ברורה את העובדה שיחידות הדיור שלנו עובדות בצורה לא טובה. אנחנו שמים דגש על מטר רבוע, על התחדשות עירונית, תחבורה, אבל לא על תכנון יחידת המגורים, על הקשר עם החוץ, על איכות החללים המשותפים והמרחבים הציבוריים.

"בגלל מצב זה רוצים משקי בית שונים לעשות מעבר מדירות לצמודי קרקע. מכאן להשליך על ירידת מעמדה של העיר, זה צעד אחד רחוק מדי. אנשים עדיין, גם במצב הנוכחי, מקבלים בעיר מגוון רחב של מענים שהם לא יכולים לקבל בשכונות צמודות הקרקע".

פרופ' לגיאוגרפיה נורית אלפסי, מומחית לתכנון עירוני וחברת ועד איגוד המתכננים, לא מאמינה שהערים יאבדו את האטרקטיביות: "כשאין ברים וחדרי כושר ואפשרות להתחבר עם אנשים ברחוב וכל היתרונות של החיים במרכז העיר לא מתפקדים אז אין טעם לכאורה לשלם את המחיר. זה תהליך שאנחנו רואים בכל העולם.

פרופ' נורית אלפסי. "סיטואציה זמנית שעשויה להיגמר בבת אחת" / צילום: תמונה פרטית

"אני חושבת שהסיטואציה הזו זמנית ויכולה להיגמר בבת אחת אם הקורונה נגמרת, ואני לא מאמינה שהביקוש לעיר יפחת. עובדה שהדבר החשוב לנו ביותר זה איפה אנחנו גרים. כולנו יודעים שבית זה לא ארבעה קירות וכמה מטרים בחצר, אלא מה שאנחנו יכולים לעשות ממנו. אנחנו צריכים לצאת החוצה, והקירבה לדברים היא ההזדמנות שלנו, וזה שווה הרבה מאוד כסף, כי זה מייצר המון כסף. אני לא רואה איך הנוסחה הזאת תשתנה".

דלית זילבר, מנכ"לית מינהל התכנון, התייחסה להשפעת הקורונה על הביקוש לבנייה צמודת קרקע בפרברים בכנס "סביבה 2050": "אנחנו חושבים שמשבר הקורונה לא יגרום לנטישת הערים אלא עלינו לדייק יותר את מגוון הדירות, את תכנון יחידת הדיור, ובעיקר את המרחב הציבורי, שזה ההתייחסות ליותר עצים, צל, גינות כיס ומסחר קרוב לבית. אנחנו מדינה קטנה, צפופה, תוך 20 שנה תוכפל האוכלוסייה ותגיע ל-15 מיליון. אנחנו מאמינים בהתכנסות פנימה לתוך הערים כדי לשמור גם על השטחים הפתוחים".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם