גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השנה 2021 ורק עכשיו נזכרו בעיתונים לטפל במודעות הסחר בנשים והזנות

עמותת "כולן" חשפה בשבוע שעבר תופעה ותיקה שהצליחה במשך שנים ארוכות לחמוק מתחת לרדאר: מודעות שידוכים לכאורה, שמסתמנות כפרסומים לזנות ולסחר בנשים • איך זה עדיין קורה ב–2021, על מי מוטלת האחריות, וכיצד ניתן למנוע את התופעה בעתיד?

עיתונים / צילום: שאטרסטוק
עיתונים / צילום: שאטרסטוק

בשבוע שעבר התעוררה סערת רשת לאחר שפעילות עמותת "כולן" לקידום השיח והעשייה הפמיניסטית בישראל, גילו לוחות המודעות בעיתונים "ידיעות אחרונות" ו"מעריב" פרסומים תחת הנוסח: "'אריאל VIP שידוכים', למטרה רצינית בלבד! מתאים גם לבעלי מוגבלויות, מאגר פיליפיניות ואפריקאיות לתיאום פגישה בלבד!!", ו"חסוך נסיעה לאוקראינה! אל תהסס! כפריות יפות לנישואין בלבד, כלות מאוקראינה".

ברצינות? לא שמתם לב שהשירותים גובלים בסחר בבני אדם? | ענת סרגוסטי, דעה

הפוסטים הזועמים הציפו את הרשת, ולאחריהם הודיעו ב"ידיעות אחרונות": "לאור הביקורת הראויה והמוצדקת של אנחנו מודיעים כי לא יתפרסמו עוד בלוח ידיעות אחרונות ובעיתון בכלל מודעות כאלו, ומודים ל'כולן' ולגולשים שהסבו לכך את תשומת ליבנו". ב"מעריב", לא הגיבו לפוסטים הזועמים, אך התקרית הנקודתית הצליחה לחשוף פצע עתיק יומין, המאפשר קיומן של מודעות מפוקפקות המעלות שאלה מוסרית כבדת משקל, עבור רווח כספי של מערכות העיתונים. מאוחר יותר, עם פניית גלובס, ב"מעריב" הצטרפו להצהרת "ידיעות אחרונות" לכולן, והודיעו כי זה מקרה שלא יחזור על עצמו.

פוסט ההתנצלות של "ידיעות אחרונות" / צילום: צילום מסך

האכיפה צמצמה את התופעה

עד תחילת שנות האלפיים, המודעות המשווקות נשים בעמודי מכירת המוצרים והשירותים בעיתונים, היו עניין נפוץ למדי. בשנת 2004, בעקבות חוק שנחקק בשנת 1998 ואסר על פרסום זנות, נתבעו מספר גופי תקשורת, ובהם "הארץ", "ידיעות" ו"מעריב", בשל פרסום מודעות מתן שירותי זנות בניגוד לחוק, בכמות של בין 30 ל-250 מודעות בשנה. בשנים האחרונות, ולאחר עתירות נוספות של המטה למאבק בסחר בנשים, תיקון החוק והגברת האכיפה, הן הלכו ודעכו.

ואולם, גם אם המגמה הלכה ופחתה, היא שינתה את פניה. המודעות המתפרסמות היום בעיתונים, "מרקדות" על התחום האפור. המפרסמים שינו טרמינולוגיה, ומשווקים לקוראים היכרויות "למטרה רצינית", או "לנישואין בלבד".

במטה המאבק נגד סחר בנשים, פנו למשטרה בנוגע למודעת השידוכים, כפי שעשו אף בעבר, לאחר שגילו שמדובר במודעות המסוות מציאות עגומה. "הסחר שינה את פניו, והזנות היום הרבה יותר מוסווית", אומרת אור אבו, מנכ"לית מטה המאבק. "מודעות כמו מודעת ה'שידוך' שפורסמה בשבוע שעבר היא בדיוק מסווה לזנות וסחר בנשים. על פניו המפרסמים מנסים לייצר תמונה של שידוך בין גברים לנשים, למרות שבפועל, מדובר בסחר בנשים שמגיעות ממדינות מוחלשות לרוב וניצול מיני שלהן".

אלא שזהו רק חלק מהסיפור. תחום ה'כלות מאוקראינה', בניגוד למודעות המציעות 'שידוכים', נמצאות באזור דמדומים חוקי, בישראל וכך גם בעולם. בפניות למשטרה בנושא, נענו במטה נגד סחר בנשים כי מדובר בתחום מורכב מדי ואפור מדי, הדורש בירור פרטני מסובך של כל מקרה נתון. לכן, גם אם מדובר על מודעות המציעות לרכוש נשים בכסף, הן נחשבות לחוקיות. זוהי תופעה ישנה ומוכרת, במסגרתה מציעות סוכנויות שידוכים עבור תשלום. האישה לרוב נעקרת מהאזור העני בו גדלה, והופכת לרכוש של הגבר במדינת מוצאו, שם היא מקבלת מעמד חוקי ככל שתמשיך לחיות עם מושא השידוך שלה.

אחת המודעות / צילום: עמוד הפייסבוק "כולן"

אחריותם של כלי התקשורת

עו"ד ניצן כהנא, ממובילות המאבק בצריכת זנות בישראל, מסבירה את המורכבות אל מול המציאות בשטח: "כשקידמנו את התוכנית הממשלתית למאבק בסחר בבני אדם (שאושרה בינואר 2019), ביקשנו לשים זרקור גם על תופעת הכלות בהזמנה. לצערנו, נתקלנו בקושי לגייס את הרשויות להבנה שמדובר בתופעה מורכבת של סחר בנשים, כזו שגורמת לחלק הגברים ש'מזמינים כלה' להתנהג כאילו הזמינו חפץ יקר מחו"ל ולנהוג בהן בהתאם. בזמן שהרשויות לא נלחמו בתופעה, שמענו פעם אחר פעם על כלות שנחלצות מחיים אלימים וקשים בישראל, בעיקר כשהן היו מצליחות להימלט למקלטים".

עו"ד כהנא מוסיפה כי "לצערנו, הסרסורים וסוחרי הנשים מתאימים את עצמם תדיר לשינויים שהחוק דורש. כך הם למדו 'להנדס' מודעות כך שיעברו את המשוכה המשפטית. אבל בסוף היום, צריך לעצום את העיניים חזק מאד כדי לפספס במה באמת עוסקות המודעות האלה, גם אם הן נתפסות על-ידי הרשויות כנמצאות בתחום האפור של הניצול.
כשמודעות מהסוג הזה מגיעות לשולחן המחלקה המסחרית בעיתונים, נדרשים כלי התקשורת לבחור בין ערכים ומוסר לבין כסף. כלי התקשורת, המבצעים מדי יום עבודה שנשענת על יסודות של אתיקה וחתירה לטוב כללי, צריכים לשאול את עצמם מה מקומם כשהם ניצבים מול עסקים שמוסריותם מוטלת בספק רב. זאת, במיוחד כשלרבים מהם היה תפקיד מעצב וחושב בקידום החוק לאיסור צריכת זנות וחשיפת הציבור לממדי התופעה. לאחר שמדינת ישראל התקדמה צעד גדול קדימה וחוקקה בשנת 2018 את החוק לאיסור צריכת זנות, ציפינו שהמסר החינוכי יחלחל לכל תחומי החיים. כשם שהמערכת העיתונאית צריכה לעמוד בכללים אתיים, בשנת 2021, מוטב יהיה אם כלי תקשורת לא ימתינו ללחץ ציבורי - וייצרו עבור עובדי המחלקות המסחריות סט כלים ערכי, שלא יאפשר למודעות דוגמת אלו 'לזלוג', ולהחתים את המוניטין של המערכת העיתונאית".

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך