גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיקור מותו של שלדון אדלסון: חלק מכלי התקשורת לא התאפקו וסגרו חשבון

מותו של שלדון אדלסון, בעלי "ישראל היום", אומנם תפס את הכותרות הראשיות, אך הדיווחים הושפעו מהיריבויות בין גופי התקשורת השונים ● אצל רבים מהם בחירת המילים והביטויים לא הייתה מקרית, וגם לא מעודנת ● ביקורת תקשורת, מדור חדש 

ביקורת תקשורת / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ביקורת תקשורת / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברוכים הבאים למדור ביקורת התקשורת החדש של גלובס. מדי שבוע ננסה לנתח כאן אירועים תקשורתיים, להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת הישראלית, פרקטיקות עיתונאיות שגורות שאולי הגיע הזמן להוציא לאוורור בעין הציבורית, ויחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית ה"רשמית" לרשתות החברתיות.

להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת זה מורכב בהגדרה, אבל נשתדל לבקר בשקיפות גם את עצמנו, ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו. מאוד נשמח לקבל רעיונות, הצעות וגם ביקורת לכתובת המייל gidon-d@globes.co.il.

שלדון אדלסון, איש העסקים היהודי-אמריקאי, היה ללא ספק דמות משמעותית ובעלת השפעה בישראל ובארה"ב. אדם שתרם עשרות מיליוני דולרים לפרויקטים ציוניים כמו תגלית, ליד ושם ולאוניברסיטת אריאל, ייסד ומימן את עיתון "ישראל היום", ובמקביל גם תרם ללא מעט פוליטיקאים מהימין בישראל ובארה"ב.

לכן, לא מפתיע שפטירתו ביום שלישי זכתה לכותרות הראשיות כמעט בכל אתרי החדשות - וואלה, N12 , חדשות 13 וגם גלובס ואתרים נוספים. הכותרות, כנהוג לאחר פטירתו של אדם, היו מכבדות עם תיאורים סולידיים כמו "איש העסקים" או "המיליארדר", והשתמשו בביטוי האלגנטי "הלך לעולמו".

הכותרת  באתר N12

בישראל היום הכותרת הייתה מעט יותר אישית: "בכאב גדול: מר שלדון אדלסון הלך לעולמו". גם העיתון "מקור ראשון", שנרכש לפני מספר שנים על-ידי אדלסון, פרסם ידיעה בנושא. לזה נוסף ציוץ בטוויטר שבו נכתב כי "עובדי מקור ראשון אבלים על הסתלקותו של שלדון אדלסון, מבעלי העיתון, אוהב ישראל, מגדולי הנדבנים למפעל הציוני ומגדולי העושים למען פלורליזם בעיתונות העברית. יהי זכרו ברוך".

המשמעות של "פטרון"

אחד האתרים הבודדים שלא העניק לאירוע את הכותרת הראשית היה אתר ynet של "ידיעות אחרונות", שהיריבות בינו לבין "ישראל היום" אינה סוד. מעבר להחלטה של אנשי האתר לתת לאירוע את הכותרת המשנית, מכל פועליו הרבים של האיש בחרו למסגר אותו דווקא בכינוי "איל ההימורים". השימוש בביטוי הזה זכה לביקורת רבה ברחבי הרשת, ובמהדורה המודפסת, שיצאה ביום רביעי, הן בהפניית השער והן בעמוד הכתבה, הביטוי "איל ההימורים" כבר לא הופיע.

הדיווח ב־ynet

ב"הארץ" כן עסקו באדלסון בכותרת הראשית של האתר, אולם הניסוח היה "המיליארדר שלדון אדלסון, פטרונו של נתניהו, מת בגיל 87". מעבר לשאלה מדוע אלה המילים שנבחרו, מדובר פשוט בכותרת שגויה.

הכותרות  באתר הארץ

"פטרון" על-פי מילון אבן שושן הינו: "1. אדון השומר ומגן על האנשים הסרים לפקודתו. 2. אפוטרופוס, אדם המקבל מישהו או משהו תחת חסותו, תומך ומסייע". אדלסון היה ללא ספק מקורב לנתניהו ואחד מתורמיו הגדולים שסייע לו רבות, אולם אין שום עדות לפיה נתניהו "סר למרותו", ולחילופין היה תחת אפוטרופסות או חסות שלו.

בניגוד ל"ידיעות" ששינו את המסגור במהדורה המודפסת, בגרסה האנגלית של עיתון הארץ המודפס, המשיכו באותו קו וכתבו: "Sheldon Adelson, patron of PM and Trump, dies at 87".

אתר הארץ באנגלית

עורכי דף הבית של הארץ לא הסתפקו בכותרת המוטעית, ואף הוסיפו מתחת לכותרת הראשית הפנייה לכתבה נוספת עם הכותרת: "אם ביבי היה מתקשר - הייתי אומר לו 'לך תז***'": עדות אדלסון במשטרה". גרסת הדפוס של הארץ הוסיפה עקיצה משלה, כשמאמר המערכת זכה לכותרת "הימר על ערכי הציונות". אכן, התנהלות מכובדת ומעודנת כלפי הנפטר.

באשר לשימוש של מערכת הארץ במילה "מת", ולא "נפטר" או "הלך לעולמו" כפי שנהוג ברוב גופי התקשורת, יש לציין שמדובר בהתנהלות עקבית ולא יוצאת דופן. ניתן היה לראות אותה גם בכותרות כמו "פעיל השמאל הרדיקלי עזרא נאווי מת בגיל 69", או "מזכ"ל אש"ף, סאיב עריקאת, מת בגיל 65".

מי שעוד בחר בניסוח עדין היה אתר ביקורת התקשורת "העין השביעית", שם נכתב: "נפטר שלדון אדלסון, פטרונם של פוליטיקאים ועיתונאים", וכותרת המשנה אף פירטה: "אדלסון רתם את כשרונו העסקי לזיהום העולם במפעלות הימורים. תרם הון עתק לתמיכה במנהיגים רעילים, פרופגנדה תקשורתית ופילנתרופיה".

כמעט בלי פילנתרופיה

מותו של אדלסון זכה לאזכורים גם במהדורות החדשות בערב. הקו הכללי היה מכבד, גם אם לעיתים לא אוהד מדי, אולם גם שם היו מי שלא הצליחו להימנע מכמה עקיצות. בחדשות 12 יונית לוי פתחה את הקדמתה לאייטם על אדלסון במילים "איל ההימורים", וגם הכיתובית שליוותה את האייטם לכל אורכו הייתה "איל הימורים, פילנתרופ, מוציא לאור - וגם מעורב בתיק 2000". אדלסון, יש לציין, לא נאשם בתיק 2000, אלא היה רק אחד מכמה עשרות עדים.

בחדשות 13, לעומת זאת, אודי סגל דיבר על "המיליארדר היהודי" והכיתובית תיארה את אדלסון במילים "המיליארדר בעל העיתון 'ישראל היום'". גם דוריה למפל בחדשות כאן פתחה במילים "המיליארדר והנדבן", והכיתובית על המסך הייתה "המיליארדר היהודי-אמריקאי המקורב לטראמפ ולנתניהו". בכל הערוצים, הכתבות עסקו בעיקר בהצלחתו בעסקי ההימורים ומעורבותו בתחום הפוליטי, וכמובן בעיתון "ישראל היום" ובתיק 2000. תרומותיו הפילנטרופיות למטרות שונות אוזכרו רק במשפט או שניים. 

הכול מתחיל בטוויטר

מי שחיפש רמזים מטרימים ליחס הלא אוהד, בלשון המעטה, שלו זכה אדלסון לאחר מותו בחלק לא קטן מכלי התקשורת, יכול היה למצוא אותו בציוצי הטוויטר. אלו התחלקו באופן בולט לצייצנים מימין ששיבחו את תרומותיו ומעשיו של האיש, לצייצנים משמאל שבחרו בגישה מעט פחות מכבדת.

כך, למשל, העיתונאי ברק רביד היה מהראשונים שבציוץ על פטירתו של אדלסון פתח בביטוי "איל הקזינו". גור מגידו מ"דה מרקר" כתב כי "אין צורך לעשות דה-לגיטימציה לאדם שעשה את הונו מניצול חולשות של מהמרים. זה מדבר בעד עצמו", ורביב דרוקר ניצל את ההזדמנות כדי להציף חלקים מעדותו של אדלסון בתיק 2000, שבה דיבר על כך ששרה נתניהו רמזה כי אשתו מנהלת רומן.

את התוצאה של הרוח הזו, כאמור, ניתן היה לראות בכלי התקשורת עצמם.

אחריות גם על התמונה

בית הדין לאתיקה של מועצת העיתונות נזף בעיתון כלכליסט על "פרסום בלתי אחראי", בעקבות תלונה של יו"ר הקואליציה, ח"כ מיקי זוהר. זוהר התלונן כי ב-16.10.20 התפרסמה בעמוד הראשון של העיתון ידיעה לא מחמיאה בנושא עליית שכר הח"כים, כשבגוף העמוד תצלומים של שני אנשים - שלו ושל ראש הממשלה נתניהו.

נקודה חשובה בטענת זוהר הייתה שבידיעה עצמה שמו לא הוזכר ולו פעם אחת, כך שנעשה פה שימוש בפרקטיקה בעייתית, הגורמת להכפשת שמו של אדם ללא קשר לגוף הטקסט.

יש לציין כי כלכליסט בחרו שלא ליטול חלק בדיון בבית הדין לאתיקה, ו"ידיעות אחרונות" אינו חבר במועצת העיתונות.

גילוי מלא: בית הדפוס של ישראל היום מספק שירותי דפוס לעיתון גלובס

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

רשות המסים מגבירה את האכיפה על משכירי דירות שהקפיצו את המחירים למפונים במאות אחוזים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם