גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם יש באמריקה פוליטיקאי שאמפתיה היא חלק בלתי נפרד ממהותו - זה ג'ו ביידן

ג'ו ביידן נשבע אמונים: הנשיא ה-46 מדבר על "חורף קודר", קורא ל"אחדות, אחדות", ומציע לאמריקאים "לנסות ולעמוד זה בנעלי זה"

ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב ה-46 / צילום: Associated Press, Patrick Semansky
ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב ה-46 / צילום: Associated Press, Patrick Semansky

תחת פתיתי שלג בודדים, במרכזה הנטוש של עיר הבירה הפדרלית, באוזני הקהל הקטן ביותר בתולדות ההשבעות, ג'וזף רובינט ביידן ג'וניור הרים את ימינו, הניח את שמאלו על עותק של כתבי הקודש (התנ"ך העברי והברית החדשה), ונשבע אמונים לחוקת ארה"ב. אף כי את השבועה הוא נשא דקות אחדות לפני 12 בצהריים (שעון וושינגטון, שבע בערב בישראל), נשיאותו התחילה רק בחצי היום. הוא הפך בזה לנשיא ה-46 של ארה"ב.

קשה להימנע מלהזכיר שהמעמד הזה חזר ונשנה אחת לארבע שנים (בחודש מרץ, אחר כך בחודש ינואר) מאז 1789. שום ארץ בהיסטוריה לא הצליחה לשמר את המסגרת החוקתית של חייה באופן כזה.

אף על פי כן אנחת-רווחה קיבוצית ליוותה את עצם קיומו של המעמד, בעיצומה של מגפה קטלנית שהרגה 400,000 אמריקאים בתוך שנה אחת.

שבועיים בדיוק לפני המעמד הזה, תומכי הנשיא היוצא פלשו אל משכן הקונגרס כדי למנוע את אישור תוצאות הבחירות. יום אחר יום אנחנו שומעים פרטים חדשים על מניעי הפולשים ועל מזימותיהם. הבוקר דיווחו העיתונים, שברשת הקשר של "המורדים" (כך הם נקראים עכשיו) הועברו הוראות ללכוד את חברי הקונגרס. "כל החברים נמצאים במנהרות מתחת לקפיטול. לנעול אותם ולהדליק את הגאז", היה אחד המסרים מקפיאי-הדם.

כפסע היה בין אמריקה לאסון עצום ממדים. זה היה האיום הגדול ביותר על עצם קיומה של הדמוקרטיה האמריקאית. מעמד ההשבעה לא היה אפוא מובן מאליו.

בהיעדר האבירות והגינונים, נשארו רק מילים ותפילות

הנשיא היוצא לא טרח להגיע. הוא עזב את וושינגטון שלוש שעות וחצי קודם, בדרכו אל מועדונו הפרטי בדרום פלורידה. זו היתה הפעם הראשונה זה 150 שנה שנשיא יוצא החרים את השבעת יורשו. ויורשו, מצידו, לא הודה לו על שירותו לאומה.

חילופי הברכות בין יוצא לנכנס נעשו לחם חוקה של העברת השלטון הסדירה. הנשיא היוצא מאזין לנאום ההשבעה של קודמו, ולפעמים חורק שיניים (ברק אובמה חרק לפני ארבע שנים, כאשר דונלד טראמפ הודיע ש"היום מסתיים החורבן"). אבל הנכנס ורעייתו תמיד מלווים את היוצא ואת רעייתו אל המסוק הצבאי, שיטיס אותם אל מחוץ לעיר הבירה בפעם האחרונה.

לא הפעם. בהיעדר האבירות והגינונים נשארו רק מילים ותפילות. ג'ו ביידן הבטיח להיות "הנשיא של כולכם". הוא קרא לסיים את "המלחמה הלא-אזרחית" (משחק מילים באנגלית, uncivil war, על "מלחמת אזרחים", civil war), "המעמידה אדום נגד כחול, כפרי נגד עירוני, שמרני נגד ליברלי". אדום וכחול הם הצבעים הנומינליים של כל אחת משתי המפלגות הגדולות. שמרני וליברלי הם התוויות הניתנות באמריקה למה שישראלים קוראים ימני ושמאלי. האזורים הכפריים הם מעוזו של הימין, האזורים העירוניים הם מעוזו של השמאל.

חלקים מנאום ההשבעה של ביידן הזכירו את נאומו של טראמפ. שניהם היו משוכים בצבעים קודרים. טראמפ דיבר על "החורבן" ועל "האנשים שנשכחו". ביידן דיבר על "חורף של סכנה". הוא אמר: "לעתים רחוקות בתולדות ארצנו אנשים עמדו באתגרים קשים מאלה של הזמן הזה... קריאת שבר בוקעת מכל רחבי כדור הארץ, קריאה שאי אפשר לטעות בדרגת הייאוש הברורה שלה".

מבית מאיימת על ארה"ב "עלייתם של קיצונות פוליטית, גזענות לבנה וטירור מתוצרת בית, שבהם עלינו ללחום ואותם עלינו להביס. כדי להתגבר על הבעיות האלה, להחיות את נפשה של אמריקה ולהבטיח את עתידה, נחוצות יותר ממילים. נחוץ לנו המרכיב החמקני ביותר בכל דמוקרטיה: אחדות. אחדות".

ב"חורף הקודר" של הקורונה אהבת בריות אינה רעיון כל כך רע

אני חושב שנקודת השיא של נאומו היתה הקריאה לאמפתיה, אולי מפני שאין עניין טבעי יותר באישיותו ובביוגרפיה רבת המכאובים שלו מאשר הניסיון להאזין לכאבי זולתו.

"אנחנו יכולים לעשות זאת אם נפתח את נפשנו במקום להקשות את לבנו. אם נפגין מידה כלשהי של סובלנות ושל ענווה, אם נהיה מוכנים לעמוד איש בנעלי זולתו, כפי שהיתה אמי אומרת, לעמוד לרגע בנעליהם".

זה האיש שבילדותו חי בצל גימגום חסר תקנה; זה האיש שאיבד את אשתו ואת ילדתו בת השנה בתאונת דרכים זמן קצר לאחר שהתחיל את עלייתו הפוליטית; זה האיש שקבר את בנו הבכור. אם יש באמריקה פוליטיקאי אחד, שאמפתיה היא חלק בלתי נפרד של מיהותו ושל מהותו, זה ג'ו ביידן. יהיו מעלותיו האובייקטיביות של דונלד טראמפ בעיני תומכיו אשר יהיו, איש מעולם לא ייחס לו את תכונת האמפתור.

האם אמפתיה תספיק לאמריקה? מובן שלא. אבל ב"חורף הקודר", כאשר מספר מתי הקורונה עלול להגיע לחצי מיליון עד סוף החודש הבא, אהבת בריות אינה רעיון כל כך רע.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?