גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג“ץ ביקש הבהרות על חלקו של נתניהו בפרשת המניות: "איך זה קשור לתפקידו?"

בג"ץ דן בעתירות לפתיחת חקירה נגד רה"מ בפרשת הצוללות ובפרשת מכירת המניות שרכש מבן-דודו ● השופטים הקשו על העותרים בנוגע לטענת ההתיישנות על פרשת המניות ומידת הקשר שלה לצוללות

הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בדרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות / צילום: רפי קוץ
הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון בדרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות / צילום: רפי קוץ

שופטי בג"ץ דנו היום (ב') בשלוש עתירות, שבמסגרתן דרישה להורות ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לפתוח בחקירה פלילית נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו בפרשת הצוללות וכלי השייט (פרשת 3000) ולהקים ועדת חקירה ממלכתית בעניין.

במסגרת הדיון ביקשו השופטים, ניל הנדל, יצחק עמית ונעם סולברג, הבהרות על חלקו של נתניהו בפרשת המניות. זאת, בעקבות דרישת העותרים לחקור את נתניהו גם בפרשה זו, כספיח לפרשת הצוללות. את העתירות הגישו התנועה לאיכות השלטון, משמר הדמוקרטיה וקבוצת אנשי הייטק ועסקים בהם אורני פטרושקה.

התנועה לאיכות השלטון צירפה לעתירה 54 תצהירים של בכירי מערכת הביטחון לשעבר המבקרים את התהליכים שנגעו לרכישת צוללות וכלי השייט ולמתן האישור לגרמניה למכור צוללות למצרים.

במרכז פרשת הצוללות שתי עסקאות בין ישראל לתאגיד הגרמני טיסנקרופ לרכישת שלוש צוללות בשווי של 1.5 מיליארד אירו וספינות טילים להגנה על אסדות הגז בשווי 430 מיליון אירו. על-פי החשד, ההחלטות על רכש כלי השייט התקבלו בצמרת המערכת הביטחונית משיקולים זרים, תוך ניגוד עניינים, הטיית מכרזים והעברת כספי שוחד. בדצמבר 2019 החליט היועמ"ש אביחי מנדלבליט על הגשת כתבי אישום בפרשה, בכפוף לשימוע, נגד מקורבים של ראש הממשלה ונגד בכירים במערכת הביטחון.

במרכז פרשת המניות עומדת מערכת היחסים בין נתניהו לבן -דודו, נתן מיליקובסקי. נתניהו קנה ב-2007 מניות מיעוט בחברת סידריפט של מילקובסקי, העוסקת בתחום הפלדה והקשורה לספקית של טיסנקרופ, ממנה רכשה ישראל צוללות. בשנת 2010, כשהוא מכהן כראש ממשלה, מכר נתניהו את המניות ברווח משמעותי של כ-16 מיליון שקל. החשד היה כי נתניהו קנה מניות בהנחה ומכר אותן ברווחים גבוהים, תוך שזכה להטבה כלכלית אסורה. כמו כן, עלו טענות כי נתניהו קידם את עסקת הצוללות עם גרמניה רק כדי שערך מניות הפלדה שבידיו יעלה. היועמ"ש החליט שלא לחקור את הפרשה בגין היעדר תשתית ראייתית והתיישנות של חלק מהחשדות. 

"ראש ממשלה שמקבל 16 מיליון שקל זה דבר מטריד"

יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, טען כי הצוללות השישית שנקנתה לא הייתה נחוצה, וכי מספר הצוללות שצה"ל נזקק להן הוא חמש. שרגא הוסיף כי "הצוללות הוא הנשק היקר ביותר, מתקרב למיליארד דולר, והתחזוקה שלו במשך השנים יכולה להגיע ל-4-5 מיליארד דולר. לא צריך להסתכל על זה רק כאירוע אסטרטגי אלא גם כאירוע כלכלי".

"משפט יכול לקחת שנים. למה לא לשקול אפשרות של ועדת חקירה בנושאים שלא מתנגשים עם ההליך הפלילי?", אמר שופט בית המשפט העליון ניל הנדל לנציגת המדינה, עו"ד שוש שמואלי ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.

השופט יצחק עמית הוסיף כי ניתן לנהל את הוועדה בדלתיים סגורות, תהה איפה ישנה התנגשות, ואף הוסיף כי יש שאלות שצריכות להישאל בפרשה. גם נציגת המדינה אמרה בדיון כי "במישור הציבורי עולות טענות הדורשות בירור, אבל לא בהיבט הפלילי".

מוקדם יותר פנו השופטים לעותרים וביקשו הסברים כיצד נקשרת פרשת הצוללות למניות שמכר ראש הממשלה. השופט עמית אמר: "אין מחלוקת שראש הממשלה היה מעורב בארבעה היבטים מתוך החמישה בפרשה - רכישת הצוללת השישית, צוללות 7-9, ספינות המגן ואישור המכירה למצרים. לגבי הפרטת המספנות אין לנו מידע. השאלה היא איך פרשת המניות קשורה?".

עו"ד אביגדור פלדמן, שטען בשם משמר הדמוקרטיה, אמר כי "ראש ממשלה שמקבל 16 מיליון שקל זה דבר מטריד", וכי "ברור לגמרי לפי כל עיקרון בלי קשר לצוללות, 16 מיליון שקל בחשבון ראש הממשלה צריך לבדוק!".

עו"ד יוסי כהן טען בדיון מטעמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו וציין כי "נתניהו הרוויח מהמניות 8 מיליון שקל". מדובר למעשה בגרסה ראשונה של נתניהו לעניין הרווחים מהמניות, כאשר היועץ המשפטי לממשלה כתב כי נתניהו קיבל 4.47 מיליון דולר.

ההחלטה שלא לחקור את נתניהו בפרשת הצוללות וכלי השייט (תיק 3000) התקבלה על-ידי היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט כבר בתחילת החקירה בשנת 2016. ראש הממשלה נותר מחוץ לתמונת החשדות, למרות שעל-פי הראיות עסק רבות בהליך רכש הצוללות וכלי השייט, וקרוביו נחקרו בפרשה. בין היתר, משה (בוגי) יעלון, שהיה שר הביטחון בתקופה הרלוונטית, טען כי לא ייתכן שנתניהו לא ידע על מעשי מקורביו.

בדצמבר 2019 החליט מנדלבליט כי רכש הצוללות וכלי השייט נעשה תוך הטיית מכרזים והעברת תשלומי שוחד. הוחלט על הגשת כתב אישום בכפוף לשימוע לדמויות בולטות בכוורת המקורבים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובהם בן-דודו, עו"ד דוד שמרון; השר לשעבר ויו"ר קרן היסוד, אליעזר (מודי) זנדברג; ודוד שרן, שהיה ראש מטה משרד ראש הממשלה; לצד קציני הצבא הבכירים לשעבר המעורבים בפרשה - תא"ל (מיל') אבריאל בר-יוסף, תא"ל (מיל') שי (שייקה) ברוש ואלוף (מיל') אליעזר (צ'ייני) מרום.

טענת התיישנות

המדינה טוענת בתגובתה כי החלטת היועמ"ש בעניין הצוללות וכלי השייט כבר עמדה לביקורת שיפוטית, ובית המשפט לא מצא לנכון להתערב במסקנה כי לא התגבשה תשתית ראייתית המצדיקה חקירה פלילית של ראש הממשלה.

אשר לפרשת המניות, המדינה טוענת כי אין חשד סביר לביצוע עבירה, וכי טענת העותרים היא השערה בלבד. עוד מוסיפה המדינה כי קיים קושי בחלוף 13 שנים מרכישת המניות לאתר עדים ומסמכים של חברות ובנקים מחוץ לישראל, וכי חלוף הזמן מעורר שאלות של התיישנות מהותית, אשר לגבי חלק מהנושאים חלה עוד טרם שהובא הנושא לפתחה של מערכת אכיפת החוק.

בתגובת ראש הממשלה שהוגשה על-ידי עורך דינו יוסי כהן, מסתמך נתניהו על החלטת מנדלבליט שלא לחקור אותו בפרשה על כל חלקיה, וטוען כי בג"ץ כבר דן בעניין. נתניהו מתעלם מכך שבית המשפט לא דן בפרשת המניות. עוד טוען נתניהו כי העותרים נסמכים על הסקת מסקנות שגויה ולא על ראיות, וכי היועץ בחן את התצהירים שהוגשו במסגרת העתירה ולא מצא שהן מצדיקות פתיחה בחקירה.

מאות מפגינים מחוץ לדיון

במהלך הדיון מאות מפגינים התאספו בסמוך בית המשפט העליון לקראת הדיון בבג"ץ. המפגינים יצאו בשעת בוקר מוקדמת ממוקדים שונים ברחבי הארץ, ובשיירת משאיות, רכבים ואופנועים נשאו עשרות מייצגי צוללות לקראת הדיון בבית המשפט העליון.

תנועת "חקירה עכשיו", ששמה לה למטרה להביא לחקירת הפרשה הביטחונית, מהפגינה משעות הבוקר. בשעה 7 בבוקר יצאה שיירה מלטרון לבג"ץ בהובלת שתי צוללות ענק על משאיות ובליווי עשרות צוללות על רכבים לאורכו של כביש 1. מפגינים התפרסו עם שלטי "חקירה עכשיו" ודגלי ישראל, משער הגיא ועד לגשר המיתרים. השיירה התמקמה מול בית המשפט העליון והפגינה במהלך הדיון.

מפגינים הבוקר (ב') מחוץ לבית המשפט העליון דורשים לחקור את נתניהו על רכש הצוללות בניגוד לעמדת מערכת הביטחון / צילום: רפי קוץ

רועי פלג מ"חקירה עכשיו", העומד מאחורי מייצגי מחאת הצוללות, אמר היום  כי "לא ננוח ולא נשקוט עד שתקום בישראל ועדת חקירה ממלכתית. מגיע לנו לדעת את האמת. מדובר בפרשת השחיתות הביטחונית החמורה ביותר בתולדות המדינה. היום אנו שמים קו אדום ואומרים עד כאן, לא נסכים לשתוק כשלא נחקר חשד לשחיתות, למרמה והפרת אמונים. אנו מקווים שבית המשפט העליון יעשה איתנו צדק ויורה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית".

מפגינים הבוקר (ב') מחוץ לבית המשפט העליון דורשים לחקור את נתניהו גם על "פרשת המניות" / צילום: רפי קוץ

בג"ץ 3921/20, 7970/20, 8124/20

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד החשודים בפרשת הצוללות וכלי השייט עודם בראשיתם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"