גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לשדרג את מערכת ניהול קשרי הלקוחות בלי להשתגע

בפעם הקודמת ששדרגו את המערכות בארגון רפואי גדול בארץ, זה הוביל לאינספור תקלות, התנגדויות וכעסים ● הפעם הם החליטו לעשות את זה אחרת, ובזכות כמה עקרונות בסיסיים ולמרות הקורונה, זה עבר חלק

להשתדרג בלי  להשתגע / צילום: עיצוב תמונה: גלובס
להשתדרג בלי להשתגע / צילום: עיצוב תמונה: גלובס

מעשה שהיה: ברשת מובילה בארץ של מרכזים רפואיים הוחלט, כמו ברוב ארגוני השירות בעולם, על שדרוג מערכת ניהול קשרי לקוחות. לכאורה, מעבר טכני ממערכת טכנולוגית אחת לאחרת. אבל למעשה, זהו שינוי רב-ממדי, שהטכנולוגיה היא רק חלק ממנו. לצדה יש ממדים נוספים, מתהליכי עבודה ועד הגורם האנושי המאתגר, שאיננו מורכב מהיגיון בלבד אלא מתפיסות עולם, מיומנויות, הרגלי עבודה ופחדים בקרב מאות מזכירות רפואיות ומאות נציגים של קשרי לקוחות בפריסה ארצית.

לארגונים יש זיכרון קולקטיבי. והוא משפיע, כמו שזיכרונות - טובים או רעים - משפיעים על כולנו. בזיכרון הארגוני של אותה רשת צרוב אירוע שהתרחש לפני כמה שנים, ונתפס כחוויה טראומטית ממש. באותו זיכרון מר, יום בהיר אחד עשו shut down למערכת מידע ותיקה שאליה כולם היו רגילים, ובמקומה העלו לאוויר מערכת חדשה.

בנוסף למעבר החד, ידוע שכשמערכת חדשה נכנסת לפעולה, עצם ההעלאה טומנת בחובה במקרים רבים טעויות ותקלות ושאר חבלי לידה. וכך נולד אירוע מתסכל לכולם: אנשי מערכות מידע שאינם מבינים את פשר ההתנגדויות, אתגרים ותלונות של המשתמשים שהמערכת החדשה נכנסה לחייהם ברגל גסה וכמובן המנהלים, הלקוחות וכל מי שבמקרה היה בסביבה.

בשנת 2020, על אף העובדה שהייתה זו "שנת קורונה", נוצר בחברה צורך לשדרג שוב את המערכת. אומנם הארגון הבין את לקחי הפעם הקודמת והיה ערוך להטמעת הטכנולוגיה כתהליך של שינוי ארגוני לכל דבר ועניין, אבל הלחץ הכללי של המגפה, העבודה ההיברידית בתנאים לא שגרתיים ועייפות כללית ממסכים הקשו על התהליך שבעתיים.

אנשי הטכנולוגיה של המרכז הבינו כי הפעם, כדי להשיג הצלחה, עליהם לשלב ידיים עם אנשי מדעי ההתנהגות ולנהל את הפרויקט יחד. ביקשנו מכל המעורבים לתאר את התהליך והנה מה שקיבלנו.

איך עושים את זה?

1. העלייה לאוויר היא סוף ולא התחלה - יש עבודת היערכות כבירה לבצע לפני שהמערכת עולה לאוויר. עיקר העבודה נמצאת סביב סוגיית ה"למה". למאמצים רבים טכנולוגיה איננה מהווה ידיד אלא סוג של אויב. היא מכריחה אותנו לשנות הרגלי עבודה, ומעטים האנשים שמחבבים את זה.

כדי לשנות את הגישה, נדרש תהליך הסברה יסודי, כדי להפנים את הערכים המוספים שתיתן הטכנולוגיה החדשה. בנוסף, כדאי וראוי לנהל תהליך התיידדות הדרגתית עם המערכת החדשה, כדי שלכשתגיע, היא לא תהיה זרה מוחלטת.

2. ניהול הוא ניהול הוא ניהול - כל מערכת מידע באשר היא מהווה אמצעי ולא מטרה. מהותה היא לתמוך באופן מיטיבי במשתמשים ובארגון. למנהלים יש אינטרס גדול בהטמעה אפקטיבית, ועליהם ליטול אחריות.

ה"זיכרון הרע" סימן את אנשי מערכות המידע כאחראים לבלבול ולקשיים. הם אומנם הכירו היטב את הטכנולוגיה, אבל לא הכירו כלל את התהליכים שאותם הטכנולוגיה האמורה באה לייעל. בסיבוב הנוכחי נעשה תהליך שחיבר את הצלחת ההטמעה למרחב הניהולי, וכלל פעילויות הסברה ורתימה. אלה בוצעו בתוך היחידות ולא על-ידי אנשי המחשבים.

3. סוכני שינוי, "סופר-יוזרים" - לצורך ההסברה נבחרו משתמשי מפתח מהשטח - משתמשים, עובדים מוערכים, מעין "מובילי דעה" שיש להם תפיסה מהירה בתחום הטכנולוגיה, מודעות לחשיבותה, היכרות עם תהליכים ארגוניים ובעיקר יכולת לסחוף אחריהם את חבריהם לעבודה ולזהות מה רלוונטי עבורם.

המנהלים האדמיניסטרטיביים בחרו את הסופר-יוזרים, ולאלה סופקו מגוון כלים להכשרת משתמשים בקבוצות קטנות, בהתאם למגבלות הקורונה (סרטונים קצרים, מצגת הדרכה, כלי הטמעה ועוד). לצדם שולבו הדרכות וטלפונים חמים לסיוע און-ליין למתקשים.

4. הדרכת המשתמשים מנקודת מבטם - ברוב המקרים אין צורך שהמשתמשים יכירו את כל יכולות המערכת המוטמעת, בדיוק כמו שרובנו לא מכירים על בוריין את כל ההנחיות בחוברת ההפעלה של מדיח הכלים או מכונת הכביסה שלנו, ועדיין מתפעלים אותם בהצלחה. המצב הרצוי הוא שהמשתמשים יכירו את המערכת, אך בעיקר את הפונקציות המרכזיות שלה בקונטקסט הטבעי של עבודתם.

אתגר כפול, קורונה טיימס!

תוכנית העבודה החדשה, שהביאה בחשבון את הלקחים מטראומת ההטמעה הקודמת, כבר הייתה מוכנה לצאת לדרך, אלא שממש אז הגיעה הגברת קורונה. כיצד מטמיעים מערכות מרחוק? איך רותמים את המשתמשים, במיוחד אלה נעדרי האוריינטציה הטכנולוגית, לשינוי מבעד לעדשת המצלמה בזום? איך תומכים במשתמשים לשנות הרגלים כאשר גם כך ההרגלים נסדקים - עבודה מרחוק, חשש מהבאות, חששות בריאותיים, תעסוקתיים, ארגוניים?

התשובה הייתה - עם אותם עקרונות, רק קצת אחרת, תחת מגבלות ריחוק חברתי, בארגון חיוני ש"השטח" שלו ממשיך בעבודה השוטפת. וכך זה נעשה:

1. רתימה מרחוק - ראשית רתמו את המנהלים במפגשים וירטואליים, מהאדמיניסטרטיביים ועד שילוב של כלל המנהלים. מהתנעה משותפת, דרך מפגשים במהלך ההכשרה, עד העלייה לאוויר - ואחריה, לבחינת אפקטיביות התהליך. כל אחד מהמנהלים הפך לשותף במהלך, למוביל ההטמעה במרכז הרפואי שאליו הוא שייך.

למידת עמיתים משותפת "תוך כדי תנועה" סייעה לדייק ולשפר את תהליך ההטמעה, ודרבנה את מנהלי המרכזים הרפואיים שנותרו מעט מאחור. המנהלים הרגישו עטופים מספיק כדי לסייע למתקשים ולחוששים.

2. יצירת מעטפת תומכת מרחוק - הוקמו קבוצות ווטסאפ לסופר-יוזרים ולמנהלים מכל המרכזים הרפואיים וניתן מענה רציף לכל שאלה ומחשבה שנגעה לתהליך ההטמעה, לידע טכני על המערכת, לתהליכי העבודה, להתמודדות עם התנגדויות ועוד. כשהגיע שלב העלייה לאוויר, הם חיזקו את המזכירות הרפואיות שהיה צריך לחזק, נתנו מענה לשאלות שעלו ותיווכו בין השטח לאנשי מערכות המידע ולאנשי המטה.

בני האדם לא נולדו טכנולוגיים. העולם ההיברידי מעמיד בפני כולנו קשיים ואיזונים חדשים אשר בני הדורות השונים במקומות העבודה מתמודדים איתם בדרכים שונות ומגוונות, כל אחד בהתאם לדור שבו נולד, לסביבה שבה גדל ולנטיותיו הטבעיות.

אין מה לכעוס על אלה המסרבים, בפה מלא או בהימנעות, לאמץ טכנולוגיות חדשות. בכל הארגונים יש צורך באימוץ ובכל הארגונים יש כאלו שמתנגדים. רמת ההבנה של הניהול הבכיר אמורה לייצר בכל ארגון וארגון תהליך שונה עם קצבים שונים להטמעת טכנולוגיות שונות. הכי חשוב לזכור שהשאלה של השנה כמעט בכל נושא לא תהיה לא "האם" אלא "איך", ושאלת ה"מתי" אינה רלוונטית כבר. הכול. מהר. עכשיו.  

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה. אפרת איזנברג היא ראש צוות בתחום ניהול השינוי בקבוצה.

עוד כתבות

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם