גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחדשות עירונית: איך להגיע לגמר הפרויקט ללא עיכוב?

הציבור הרחב מעוניין בהתחדשות עירונית, אבל קשיים שונים הנובעים לעיתים מחוסר ניסיון של חברות יזמיות עשויים לגרום להאטה ולפרויקטים להיתקע, כך אומר, גד גרשון סמנכ"ל ייזום נדל"ן בקבוצת שפיר ● "יש ההבדלים בין חברות עם ניסיון, שיודעות להתמודד עם הפרויקטים לבין יזמים שעשויים להתייאש באמצע ולנטוש"

בפרויקט התחדשות עירונית נדרש גורם מוביל אחד לאורך כל הדרך / צילום: Shutterstock
בפרויקט התחדשות עירונית נדרש גורם מוביל אחד לאורך כל הדרך / צילום: Shutterstock

הכתבה בשיתוף קבוצת שפיר

אחת ההתפתחויות המעניינות ביותר בעולם הנדל"ן בישראל בשנים האחרונות נוגעת להתחדשות עירונית. הפעילות הזו, שבאמצעותה שכונות ישנות, בתים מתפוררים ובניינים שסובלים מליקויי תחזוקה מתעוררים לחיים, מושכת בעלי נכסים, יזמים, קבלנים ומשקיעים. עם זאת, כיום כבר ברור, שכדי להצליח לקדם תוכנית של התחדשות עירונית יש צורך בניסיון רב בפרויקטים קודמים והתמצאות ברגולציה - לדעת להתיר את פלונטרים שונים. וככלל להתגבר על קשיים שונים שעולים לכל אורך הדרך.

התחדשות עירונית חולשת על מגוון תהליכים משיפוץ חזיתות, דרך תמ"א 38 ועד לפינוי בינוי. במאי האחרון פורסם דוח הרשות להתחדשות עירונית על פיו במהלך 2019 אושרו יותר מ-26,500 יחידות דיור במסגרת זו. מדובר בהכפלה של הנתונים ביחס לשנה הקודמת. הדוח אף הצביע על כך שכ-200 אלף יחידות דיור נמצאות בתהליכים שונים של התחדשות עירונית. עוד עלה ממנו כי 70% מהתוכניות שאושרו היו במחוז המרכז ובמחוז תל אביב.

איך לבחור חברה לליווי פרויקט התחדשות עירונית?

בפרויקט התחדשות עירונית יש כמה תחנות לאורך הדרך. אחת המשמעותיות היא זו שבה מגישים את התוכנית לאישור הרשות המקומית. אך מעבר לכך, גם איסוף החתימות מהדיירים, טיפול בקשיים שעולים לאורך הדרך (שינוי דרישות של הרשות המקומית, הצורך בעדכוני תב"ע, מגבלות גובה והרחבת שטח ועוד) וכמובן, בניית הפרויקט, הן תחנות חשובות.

"יש פרויקטים שהשלבים השונים מתנהלים בצורה מנותקת אחד מהשני. מגיע יזם, מחתים את הדיירים ומסיים את התפקיד שלו. הוא מעביר את החתימות ליזם אחר שמאשר את התוכנית מול העירייה. אחרי כן, לא מעט פעמים, יזמים עוזבים באמצע התהליך ומתחלף מי שמוביל את הפרויקט בזמן הבנייה", אומר גד גרשון, סמנכ"ל ייזום נדל"ן בקבוצת שפיר, המקימה פרויקטי נדל"ן ותשתיות גדולים ברחבי הארץ בחמשת העשורים האחרונים, גם בתחום ההתחדשות העירונית.

"הניסיון והמיומנויות שנדרשים מחברות יזמיות בתחום הם רבים", הוא אומר, ומוסיף כי יזמים טובים צריכים לדעת להפוך את הפרויקט לרווחי עבורם ואטרקטיבי עבור הדיירים, לדעת איך לנהל משא ומתן עם הרשויות לגבי התוספת שתינתן לדירות החדשות וגם כמובן לעבוד מול בעלי הדירות.

שפיר מגורים - יזמות, ניהול וביצוע פרויקטי התחדשות עירונית. לפרטים הקליקו כאן>>

"אנחנו, בשפיר, עוסקים בתחום ההתחדשות העירונית כבר 8 שנים. מאחורינו 15 פרויקטים של 11 אלף יחידות דיור בסך הכל", מדגיש גרשון. עוד הוא אומר כי בשנות פעילותה עסקה החברה בעיקר בתוכניות התחדשות עירונית גדולות, עם פרויקטים של 250 יחידות דיור ועד למעלה מ-1,000, מקרית מוצקין שבצפון ועד לאזור רחובות וירושלים וכן במרכז הארץ ובדרומה. "שפיר היא חברה עם גב כלכלי שעוזר לה להתמודד ולהתמיד בפרויקטים של התחדשות עירונית. אנחנו לוקחים אך ורק פרויקטים שאנחנו מלווים אותם מההתחלה ועד הסוף - משלב החתימות ועד לשלב מסירת יחידות הדיור. זה מעלה את אחוזי ההצלחה שלנו בפרויקט וכמובן גם את שביעות הרצון של הדיירים", מדגיש גרשון ומוסיף כי החברה מספקת לדיירים איש קשר קבוע שמלווה אותם לאורך כל הדרך ודואג לעדכן אותם בזמן אמת.

"כשמסתכלים על פרמטרים כמו - הגב הכלכלי, הניסיון וההיסטוריה של הפרויקטים", טוען גרשון, "מתגלים ההבדלים בין חברות יזמיות עם ניסיון, שיודעות להתמודד עם הפרויקטים ולהביא תוכניות גדולות לגמר, לבין יזמים שעשויים להתייאש באמצע ולנטוש פרויקט אחרי 7-10 שנים".

כל בעלי העניין צריכים לשלב כוחות

אז איך מתמודדים עם פרויקטים בשטח ונותנים להם מענה? גרשון משתמש בשתי דוגמאות של פרויקטים שיזמה הקבוצה בשנים האחרונות. "בצפון הארץ הקמנו פרויקט של התחדשות עירונית שהטילו עליו מגבלות גובה בשל מעבר של מטוסים באזור. הדבר נעשה ללא התרעה אחרי שהתוכנית כבר אושרה", הוא מסביר. ההשלכות של מגבלת גובה הן כמובן קריטיות לרווחיות עבור היזם ולכדאיות עבור הדיירים. בבנייה לגובה ניתן לבנות יותר יחידות דיור, וכך, גם הדיירים מקבלים תמורה גבוהה יותר, בין אם בשטח הדירה או באופן אחר. "כעת, לאחר עבודה לא מעטה מול הרשויות, אנו במסלול לקבלת אישור להקמת כמה בניינים באזור למרות מגבלת הגובה - הפרויקט יהיה טוב יותר מבחינה רווחית, מבחינת איכות החיים של הדיירים וגם מבחינת פיתוח האזור".

דוגמה נוספת מגיעה ממרכז הארץ: "הרשות המקומית לא התלהבה מקידום פרויקט של התחדשות עירונית, וגם לא ספציפית באזור המדובר. אבל כמובן שמאוד קשה ללכת נגד הרצון של התושבים. אז ערכנו כנסים, עברנו מאחד לשני על מנת לשכנע, ושוחחנו עם הדיירים על החשיבות של הפרויקט והכדאיות שלו. החתמנו 80% מהדיירים באזור ועם זה הלכנו לרשות המקומית. עם כזאת תמיכה אי אפשר היה להתנגד לפרויקט. אבל חשוב להבין שגם להחתים דיירים ולהשיג תמיכה - זו עבודה לא פשוטה שאנחנו יודעים לעשות".

"אני מאוד מאמין בתחום", מסכם גרשון, "ולכן אני חלק ממנו. אני חושב שצריכים להיות הרבה יותר פרויקטים של התחדשות עירונית. זו עבודה של חברות עם ניסיון, מצד אחד, שיידעו לדחוף את זה, אבל גם של התושבים שיידעו לדרוש זאת, מצד שני. יש שכונות שלמות שמשוועות להתחדשות, בניינים מתפוררים וסכנות אמיתיות שדורשות טיפול. זה הדבר הנכון למדינה".

כפי שניתן לראות, נושא ההתחדשות העירונית מצוי על סדר היום ומושך לא מעט בעלי דירות. התהליך ארוך ולעיתים סבוך ועל כן זהות היזם שיוביל עבורכם את הדרך היא מהותית; אחד כזה המחזיק בנסיון, ביכולות ובכלים המתאימים, עשוי להקל ולהביא אתכם באופן חלק לקו הגמר.

שפיר מגורים - one stop shop להתחדשות עירונית. לפרטים הקליקו כאן>>

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד