גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן: "אנחנו אומרים בזהירות - הקסם התחיל"

משרד הבריאות חושף את תופעות הלוואי של החיסונים עד כה ● המשרד בחן את הנתונים ולא ראה לנכון לשנות את המלצותיו לגבי קבוצות מתן החיסון, המומלץ כרגע לרוב המוחלט של האוכלוסייה ● בתוך כך, נתונים חדשים ממשיכים להעיד על יעילות החיסונים במניעת תחלואה קשה בקורונה

חיסון לקורונה של פייזר במרפאה בירושלים / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
חיסון לקורונה של פייזר במרפאה בירושלים / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

 

משרד הבריאות פרסם סיכום של תופעות הלוואי שנרשמו בסמיכות לנטילת חיסוני קורונה בישראל. עד היום התחסנו במנה הראשונה של החיסון 3.1 מיליון איש ו-1.87 מיליון איש במנה השנייה. תופעות הלוואי שהופיעו הן פחות או יותר אלה שניתן היה לצפות מן הניסוי שערכה חברת פייזר, שרוב הציבור חוסן עד כה בחיסון שלה. רוב התופעות היו קלות וחולפות, אך היו תופעות חמורות יותר.

מצגת משרד הבריאות על תופעות הלוואי 

כ-6,575 איש דיווחו על תופעות כלשהן, כולל תופעות מקומיות, אחרי קבלת המנה הראשונה של החיסון. כ-3,592 איש דיווחו על תופעות אחרי המנה השנייה. התופעות הופיעו בשכיחות גובהה יותר אצל צעירים לעומת מבוגרים ובשכיחות מעט גבוהה יותר בנשים לעומת גברים.

אחת התופעות שעוררו חשש סביב החיסון היו תופעות אלרגיות. 1.4 איש מכל מיליון חוו אנפילקסיס, תגובה אלרגית חריפה, אך לא ברמה של שוק אנפילקטי מסכן חיים. 2.9 איש מכל מיליון נוספים חוו קושי בנשימה. כולם טופלו ללא פגיעה ארוכת-טווח. כל התופעות הללו לא דווחו אחרי המנה השנייה. תופעות אלרגיות נוספות שדווחו הן מן המוכרות מאלרגיות קלות יחסית כמו נפיחות בדרכי הנשימה, נזלת, אדמומיות, דופק מהיר, תחושת עקצוץ ועוד.

דאגה נוספת הייתה מפני תופעות נוירולוגיות: בסך הכל 180 איש (מבין כלל המתחסנים, ולא מכל מיליון) חשו נימול באזורים שונים בגוף אחרי המנה הראשונה ו-69 חשו בכך אחרי המנה השנייה. 30 לקו בפציאליס, שיתוק חלקי או מלא של הפנים, ורובם התאוששו מכך עד כה. אדם אחד לקה בפציאליס רק אחרי המנה השנייה. יש לציין כי לגבי פציאליס, התופעה קיימת באוכלוסייה גם ללא החיסון, ובשכיחות דומה (15-30 מקרים לכל 100,000 אנשים בשנה). אולם, התופעה נמצאת במעקב משום שגם בניסוי של פייזר וגם בניסוי של מודרנה, היו יותר מופעים שלה בקבוצת הניסוי מאשר בקבוצת הביקורת. בנוסף לכך, 11 איש דיווחו על התקף הרפס (ועוד 4 אחרי המנה השנייה), 11 על הופעת טעם מתכתי בפה (ועוד 8 אחרי המנה השנייה), 11 על פרכוסים (אלה לא חוסנו במנה השנייה), 4 על אירוע איסכמי חולף (ככל הנראה לא נגרם מן החיסון, אבל אין לדעת) ו-2 על איבוד הכרה.

אחרי המנה השנייה נרשמו פחות תופעות מכל הסוגים, אולי משום שמי שחוו את אותה התופעה פעמיים, לא דיווחו על כך שוב.

התופעות הסיסטמיות (כל הגוף) החולפות העיקריות היו כאב ראש אצל 328.8 מכל מיליון (סביר שרבים יותר חוו כאב ראש, אך לא ברמה המחייבת דיווח), 93.2 מכל מיליון חוו סחרחורת, 60 מכל מיליון חוו כאבי שרירים ו-59 חום, ותופעות נוספות פחות שכיחות היו כאבי מפרקים, הקאות או בחילות, כאבי בטח, צמרמורות וכאב גרון נזלת או שיעור. כאמור, מדובר בתופעות שהופיעו בסמיכות לחיסון, לא בהכרח בגלל החיסון.

מבחינת תופעות מקומיות, 883 איש מכל מיליון דיווחו על כאב במקום הזריקה (כנראה רבים יותר הרגישו בכאב, אך לא ברמה שהצדיקה דיווח). 129.3 מכל מיליון דיווחו על נפיחות ו-124.6 מכל מיליון דיווחו על הגבלה בתנועה בימים שאחרי החיסון. 22.8 מכל מיליון דיווחו על שינוי גוון העור באזור הזריקה, 11.5 מכל מיליון דיווחו על בלוטות לימפה מוגדלות, ותופעות אחרות שדווחו בשכיחות נמוכה יותר היו קשר תת-עורי, דלקת תת-עורית, פריחה, גרד או מורסה. חלק מהתופעות נובעות מחדירה לא מוצלחת של המחט ולא מחומר החיסון. כך או כך הן חלפו תוך ימים ספורים.

משרד הבריאות בחן את הנתונים ולא ראה לנכון לשנות את המלצותיו לגבי קבוצות מתן החיסון, המומלץ כרגע לרוב המוחלט של האוכלוסייה.

"הקסם התחיל"

פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן פרסם אתמול נתונים חדשים בחשבון הטוויטר שלו, בכותרת "אנחנו אומרים בזהירות - הקסם התחיל". הכוונה היא לכך שהשפעת החיסונים מתחילה לבוא לידי ביטוח בגרפים המשווים את נתוני ההדבקה, האשפוז והתחלואה הקשה בקרב בני 60 ומעלה, שהיו הראשונים להתחסן, לעומת כלל האוכלוסייה. ניתן לראות כי בכל הנתונים הללו, חלה ירידה חדה יותר אצל בני ה-60 ומעלה לעומת יתר האוכלוסייה, כאשר עד תחילת קמפיין החיסונים היה הגרף של המבוגרים צמוד לזה של הצעירים או אפילו במצב גרוע ממנו. אפשר לראות כיצד הגרף של בני ה-60 ומעלה חוצה את גרף בני ה-60 ומטה בירידה בכל הפרמטרים הללו כשבועיים אחרי תחילת הסגר המלא, כלומר כשלושה וחצי שבועות אחרי תחילת קמפיין ההתחסנות. בשבועות הקרובים כנראה נראה את הגרפים נצמדים שוב, אחרי שגם בני ה-60 ומטה החלו להתחסן. עם זאת, ייתכן כי בשבועות הקרובים סוף סוף יתרמו החיסונים לירידה כוללת בהדבקה.

העובדה כי גם במספר המאומתים השבועי ישנה היפרדות בין הגרפים, מראה כי החיסון ככל הנראה חוסך גם הדבקה ולא רק תחלואה תסמינית, אם כי לא ניתן לדעת עדיין מן הגרפים הללו מהי בדיוק עוצמת ההשפעה, ועד כמה דומות התוצאות לאלה שהתקבלו בניסוי הקליני המרשים של חברת פייזר, שהראה 95% יעילות במניעת תסמינים ו-100% יעילות במניעת תחלואה קשה, אך הוא לא בדק הדבקה.

סגל מדגיש כי דפוס דומה של צניחה חזקה יותר אצל בני ה-60 ומעלה לא נצפה בגל השני, נתון התומך בכך שזו אכן השפעת החיסונים ולא השפעה דיפרנציאלית של הסגר על האוכלוסיות השונות.

מסקנה דומה אפשר לגזור מנתונים של קופת החולים מכבי ומכון KSM, שבחנו את מספר המאומתים והמאושפזים בקרב מחוסנים בלבד, שחוסנו בין 20-29 בדצמבר. כ-10 ימים אחר כך הגיע שיא מספר המקרים המאומתים, ולאחר מכן הוא החל לרדת בהדרגה, עד ירידה של 55% במאומתים כ-21 ימים לאחר מתן המנה הראשונה. באותה התקופה, מספר המאומתים בציבור הרחב עלה ב-14%. יש לציין כי המתחסנים הם כנראה גם אנשים המקפידים יותר על מגבלות הסגר, שהלך בערך באותו הזמן. אולם, אלה גם אנשים שנשמרו לפני שהסגר התחיל.

מבחינת אשפוז, השיא מגיע אחרי 14 ימים מן המנה הראשונה, וניכרת ירידה של 80% במספר המאושפזים אחרי 28 יום. מדובר במספרים קטנים, ולכן יש להיזהר בפענוח שלהם.

 "על אף המגמה המעודדת, עדיין יש לנקוט במשנה זהירות גם בקרב המחוסנים", מציינת ד"ר טל פטלון, מנהלת מכון המחקר והחדשנות של מכבי (KSM). "עדיין אין מספיק נתונים המתייחסים לתחלואה קשה בקרב מחוסנים ולפוטנציאל ההדבקה של מחוסנים".

עוד כתבות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה מעורבת בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק יורד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע