גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלאה בין הבריטית לדרום אפריקאית: האם נולדה מוטציה חדשה, והאם אי פעם הקורונה תיגמר?

גם כשהגבולות סגורים הרמטית, עלולה להתגלות בישראל מוטציה חדשה שתהפוך את וירוס הקורונה ליותר מדבק, קטלני ועמיד בפני החיסון - בדיוק כפי שקרה בבריטניה ● למה זה קורה, ואיך ישפיע ריבוי המוטציות על עמידות החיסונים? גלובס עונה על השאלות המתפשטות

בוריס ג’ונסון, ראש ממשלת בריטניה, מתבונן בחיסון קורונה / צילום: Associated Press, Jon Super
בוריס ג’ונסון, ראש ממשלת בריטניה, מתבונן בחיסון קורונה / צילום: Associated Press, Jon Super

מוטציה נוספת של וירוס הקורונה שהתגלתה בבריטניה מעלה את השאלה איך זה שאנחנו נלחמים בקורונה, והיא רק הופכת חמורה יותר. האם זה אי פעם ייגמר? התשובה היא שקיים סיכון משמעותי שזה לעולם לא ייגמר לגמרי, אבל זה יכול מאוד להשתפר, וזה תלוי במידה לא מבוטלת בנו עצמנו.

מהי המוטציה החדשה שהתגלתה?

קודם כל, יש להבין שהבריטים הם חוד החנית בריצוף וירוסי הקורונה, ולכן כנראה הם הראשונים לראות תופעות גנטיות שקורות לווירוס גם במקומות אחרים. כך הם גילו בעבר שינוי באתר 501 בחלבון הספייק (החלבון שקושר את וירוס הקורונה לתאים), שהפך את הווירוס למדבק יותר (בערך פי 2) ולקטלני יותר (בערך פי 1.65). זו המוטציה הבריטית שהפכה להיות דומיננטית גם בישראל, ולפחות 70% מהחולים החדשים חולים בה.

המוטציה הדרום אפריקאית מכילה את השינוי באתר 501, וגם שינוי באתר 484. השינוי הזה הופך את הווריאנט למעט יותר עמיד בפני חיסונים. כעת אחד הווירוסים מהווריאנט הבריטי אימץ לעצמו בבריטניה, באופן בלתי תלוי, גם מוטציה באתר 484 - והפך גם הוא לבעל שתי המוטציות המדאיגות. למעשה, זה קרה פעמיים: פעם באנגליה ופעם בוויילס, וזה בהחלט יכול לקרות גם במקומות נוספים.

בישראל כבר קיים הווריאנט הדרום אפריקאי שהגיע אלינו מדובאי, אבל גם כשהגבולות סגורים הרמטית, הווריאנט הבריטי שמסתובב בארץ יכול פתאום לצבור מוטציה באזור 484, כפי שקרה לו באנגליה, ולהפוך לווריאנט עם כל המתנות: מדבק, קטלני ויותר עמיד בפני החיסון.

 

איך ולמה נוצרות המוטציות?

"אין אדם בלי צרות, אין דג בלי עצמות ואין נגיף מוצלח בלי מוטציות", אומרת ד"ר טל רווה, חוקרת במכון לרפואה משקמת באוניברסיטת סטנפורד, המתמקדת באימונותרפיה לסרטן ומחלות זיהומיות. "כדי לשרוד, נגיף חייב לעבור התאמה לאנשים עם רקע גנטי שונה, עם עוצמות שונות של תגובה חיסונית ועם חשיפות שונות לווירוסים קודמים. אם הווירוס עושה הרבה טעויות, הוא יתחרבש ולא יוכל להתרבות - זה בטח כבר קרה אי אילו פעמים לווירוס שגורם לקורונה.

"לכן, כל וירוס מוצא לעצמו נקודת אופטימום, שבה הוא מצד אחד מתקן שגיאות, אבל מדי פעם מרשה לעצמו אבן בניין אחת לא מתוכננת - זה עדיין מספיק דומה. זה נכון לכל יצור, ותלוי בסגנון החיים של אותו יצור. למשל, האם הוא נווד שצריך להתאים את עצמו להרבה סביבות משתנות.

"הקורונה היא דווקא וירוס שקצב המוטציות שלו לא גבוה, אבל ככל שיותר אנשים נדבקים, כך יש יותר הזדמנויות ליצור מוטציות. כל אדם שנדבק הוא סדנת יצירה של הווירוס לנסות את האפשרויות השונות שלו, ולראות מה עובד. הווריאנט הבריטי יותר מדבק, מה שאומר שיש לו יותר הזדמנויות ליצור עוד מוטציות".

למה זה קורה דווקא כעת?

"זה דווקא לא קרה רק עכשיו", מזכירה רווה. "הייתה גם מוטציה אירופית עם שינוי באתר 614, שהשתלטה על העולם בקיץ, כי היא הייתה אפילו פי 9 יותר מדבקת. זה קרה בערך ביוני, ולפני הווריאנט הבריטי, הווריאנט הזה היה הדומיננטי. זה אומר שבגל ספטמבר שעבר על ישראל כבר חווינו את הווריאנט המדבק יותר, לעומת גל מרץ שבו עדיין היה הווירוס המקורי מווהאן".

אז מה יהיה עם החיסונים?

"חשוב להבין ששום דבר לגבי החיסונים לא בינארי. בינתיים התוצאות של החיסונים בישראל נראות מעולות, אני בטוחה שבפייזר ומודרנה רוקדים ושרים כשהם רואים את התוצאות שלנו. כשאני מחשבת כמה אנשים כבר חלו מתוך המחוסנים, לעומת כמה הייתי מצפה שיחלו לפי קצב ההדבקה הממוצע בשבועות האחרונים בישראל, אני רואה 96% הגנה מפני הדבקה. הנתונים האלה כמובן רועשים, אך המגמה חיובית מאוד, ולגבי תחלואה קשה ומוות התמונה אפילו ברורה יותר. זה קורה כשהווריאנט הדומיננטי הוא הבריטי.

"פייזר ומודרנה ניסו את החיסון שלהן נגד הווריאנט הבריטי וראו יעילות כמעט זהה של החיסונים לעומת הפעילות מול וריאנט ווהאן הקלאסי. ברגע שנוסה החיסון מול הווריאנט הדרום אפריקאי, זה עם המוטציה באתר 484 - הדברים השתנו. נראה שיעילות החיסון פוחתת. אבל היא עדיין מעל ל'קו האדום' של מה שנחשב הגנה.

"זה אומר, לפחות על בסיס ניסוי המעבדה, שמי שמתחסן משפר את סיכוייו למנוע הדבקה ותחלואה קשה אפילו מהווירוס עם המוטציה מסוג 484. זה גם אומר שמנקודת המבט של בריאות הציבור, אם כולם מחוסנים בחיסונים של פייזר ומודרנה, יותר קשה לווירוס הזה להתפשט, וגם יהיה לו יותר קשה לצבור עוד מוטציות נוספות".

בהקשר הזה מספרת רווה כי חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון בדקה בדרום אפריקה את החיסון שלה, שפותח על בסיס וירוס ווהאן הקלאסי, מול ציבור שחלקו הגדול כבר חלה בווריאנט הדרום אפריקאי עם מוטציית 484. "הם ראו 57% יעילות במניעת תחלואה תסמינית - בזריקה אחת. אף אחד מהמחוסנים לא נפטר או אפילו הגיע לבית החולים. זה רמז לכך שגם חיסונים אחרים שפותחו במקור נגד הווריאנט הקלאסי, יכולים להיות יעילים מאוד נגד וריאנט עם מוטציה באתר 484, ולכל הפחות להפחית תחלואה ותמותה באופן משמעותי".

אבל לרווה יש גם מסר פחות אופטימי. "המוטציות שראינו בשבועות האחרונים מצביעות על כך שהווירוס יכול לייצר אתרי קישור חדשים עם הקולטן בתא. כל עוד הוא תלוי באתרי הקישור הקיימים, החיסון יכול למנוע את ההיקשרות. אבל ברגע שהוא יוצר מספיק אתרי קישור חדשים, יכול להיווצר וריאנט שכלל לא יהיה תלוי באתרי הקישור הקיימים, וזה נקרא ' Escape mutant ', וריאנט שברח מהחיסון. ככל שיהיו יותר נדבקים עם תחלואה יותר קשה (כלומר נדבקו אצלם יותר תאים בגוף), כך נתקרב אל היום שבו זה יקרה".

האם החיסון יקדם עוד מוטציות?

המציאות החדשה מעלה את השאלה האם יש סיכון שהחיסון יפעיל לחץ אבולוציוני ליצור מוטציות עמידות יותר מפני החיסון, כפי שקורה במקרה של חיידקים שמפתחים עמידות לאנטיביוטיקה. רווה שוללת זאת: "זה עובד הפוך - כל אדם שמתחסן ומקטין את הסיכון שלו להדבקה ולתחלואה קשה וממושכת, מקטין את הקצב שבו נוצרות מוטציות חדשות, שאחת מהן יכולה להיות המוטציה ה'מנצחת' מבחינת הווירוס. כל אדם שנדבק בווירוס הוא 'סדנת יצירה' לפיתוח של מוטציות, שבסופו של דבר יעקפו קודם כל את ההגנה הטבעית של המחלימים, ואחר כך גם את ההגנה החזקה יותר של המתחסנים".

מה צפוי לקרות לנו מעכשיו?

"קודם כל, מי שהתחסן כרגע נראה במצב טוב ביחס למוטציות שאנחנו מכירים. כל מתחסן כשלעצמו יכול להיות אופטימי. ברמת הכלל, הדרך היחידה לנצח מגפה היא לא לאפשר את 'סדנת היצירה' של הווירוס למוטציות חדשות. אם אין אנשים חולים, אין מוטציות. זה אומר גם להתחסן הכי מהר שאפשר, אבל עדיין לשמור על מרחק ומסכות, כך שגם אותו אחוז של מתחסנים שעלול בכל זאת להידבק, לא יידבק.

"לא נצטרך לנהוג כך לתמיד, אלא עד שהמאמץ המשותף של החיסונים וההגנות המכאניות יוביל לירידה במספר החולים ומשם לדעיכת המגפה - בתקווה שזה יקרה לפני שתגיע המוטציה הבורחת מחיסון".

רווה מציינת כי המדינה חייבת לעקוב אחר המוטציות, כדי להתכונן במהירות למצב שבו אחת מהן עומדת לברוח מהחיסון. "זה היתרון האדיר של חיסוני ה- RNA : פשוט מתכננים את המכונה שמסנתזת את ה- RNA עם רצף מעט שונה, ויש חיסון חדש. בבריטניה עומדים לצאת למבצע 'הקש בדלת', שבו יסקרו רנדומלית 80 אלף בתים בלונדון ויבדקו את כולם, כדי להבין את שיעורי התחלואה בכל מוטציה ולאתר מוטציות נוספות. הייתי מציעה גם לישראל לעשות את זה. הדבר הכי חשוב הוא לעקוב אחרי מתחסנים שבכל זאת חלו. יכולות להיות לכך הרבה סיבות, אבל אחת מהן יכולה להיות מוטציה חדשה, ולכן שם כנראה נאתר אותה לראשונה".

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון