גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוליטיקה של התעוררות ברחבי העולם בצבעים אדום, ורוד וירוק

בורמה ואקוודור נמצאות בשני קצוות מרוחקים של העולם ● באחת, הדמוקרטיה נמצאת השבוע בנסיגה כללית ● בשנייה, הדמוקרטיה קיבלה זריקת מרץ ● בשתיהן, התוצאות מפתיעות: להמונים נמאס מן הסדר הפוליטי הקיים ● אם תרצו להוסיף את רוסיה, הנה נולד "אביב חדש" באמצע פברואר

מפגינים ברחובות יאנגון במינאמר / צילום: Associated Press
מפגינים ברחובות יאנגון במינאמר / צילום: Associated Press

לאן פונות ארצות בימי משבר קוסמי? 

ישראל עומדת לערוך בחירות, שעל פי הסקרים (המהימנים תמיד) יציינו תפנית היסטורית. בפעם הראשונה בתולדותיה, התחרות על השלטון תתנהל בין הימין לימין־עוד־יותר.

זה לא מצב העניינים בכל מקום. קחו למשל את אקוודור, בהרי האנדים של דרום אמריקה. היא אינה מופיעה על המכ"ם שלנו לעתים קרובות, אבל השבוע היו בה בחירות בזמן התמוטטות כלכלית ומשבר קורונה. לפני שנה היא הייתה הנפגעת הבולטת ביותר של הנגיף בדרום אמריקה. גוויות התגוללו ברחובות עריה מאין די ארונות ומקררים.

בבחירות היא פנתה שמאלה, פעמיים. המנצח בסיבוב הראשון היה מועמד של השמאל המסורתי, כלכלן בן 36, שנשר ממסלול הדוקטורט שלו במקסיקו כדי להתמודד על הנשיאות. יריבו העיקרי היה בנקאי "ניאו־ליברלי", שזה הגידוף החמור ביותר בעגת השמאל הלטינו־אמריקאי.

מאורע היסטורי: שמאל נגד שמאל 

שמאל־נגד־ימין עמדה להיות התוצאה הבלתי נמנעת של הסיבוב הראשון. להלן הגיח מירכתי המערכת הפוליטית מועמד "ירוק", נציג של תנועה לאיכות הסביבה המזוהה עם ילידיה המקוריים של אקוואדור, צאצאיהם של תושבי דרום אמריקה לפני גילויה בידי הספרדים, באמצע המאה ה־16.

המועמד הירוק קיבל משהו כמו שבע מאיות האחוז יותר מן הבנקאי הימני. אם המניין הסופי והספירה החוזרת יאשרו את התוצאות, אקוואדור תציין מאורע היסטורי: בפעם הראשונה זה 56 שנה, בחירות באמריקה הלטינית יעמידו שמאל מול שמאל.

היבשת עברה דמוקרטיזציה, לפחות למראית עין, מסוף שנות ה־70 ואילך. היא פנתה תחילה אל זן ימני, שקיבל עליו כללים של התנהגות שניתן להם השם החובק "ההסכמה של וושינגטון", או ניאו־ליברליזם. כלכלת שוק חופשית עמדה במרכז ההסכמה הזו. היא נכשלה כמעט בכל מקום.

גל ורוד־אדום בא בעקבותיה, שבשיאו הקיף כמעט את כל דרום אמריקה: ברזיל, ונצואלה, ארגנטינה, צ׳ילה, בוליביה ואקוואדור. השיא היה קשור במחירים גבוהים של נפט, גז ומינרלים, שהארצות האלה יצאו. התמוטטות המחירים, לפני עשר שנים, הכניסה את השמאל הלטיני למשבר חמור. ברזיל, ארגנטינה וצ׳ילה פנו ימינה. משטר שמאלי בבוליביה הופל. משטר שמאלי באקוודור פנה ימינה. עכשיו אנחנו צופים בהתחדשות הגל הוורוד, עם תוספת ירוקה.

מה יעשו המתקנים השמאליים בלי הכנסות מיצוא של אוצרות טבע? יהיו תכניותיהם האופרטיביות אשר יהיו, המצביעים באמריקה הלטינית חזרו והפגינו בחודשים האחרונים נטייה אינסטינקטיבית שמאלה, אל חיקם של דמגוגים פופוליסטיים. זה אינו מונופול של הימין.

בן גוריון חיבב גנרלים בורמיים - עד שהם הפסיקו לירות באוויר 

ביאנגון, לשעבר ראנגון, אזלו עוד ביום שישי שעבר הבלונים האדומים. העיר עברה לבלונים ורודים. אל נכון לא ירחק תורם של הבלונים הכתומים. כתום הוא צבע בורמי למהדרין, גון גלימותיהם של הנזירים הבודהיסטיים, הנוטים לעמוד תמיד בקו החזית של תנועות עממיות לטובת הדמוקרטיה. דתיותם אינה מעניקה להם חסינות. בעבר, כוחות הביטחון נצטוו לירות בכתומים, ללא היסוס.

אלה עדיין הימים הראשונים של ההפיכה הצבאית בבורמה (שהגנרלים החליטו בשעתם לשנות את שמה ל"מיאנמאר", מבלי לשאול את נתיניהם). הגנרלים תפסו את השלטון בשבוע שעבר רק "לשנה אחת", כדי לארגן בחירות חדשות, במקום "הבחירות המזויפות" של השנה שעברה.

הם מחזיקים במעצר את כל מנהיגי הממשלה האזרחית, שנחלה ניצחון עצום ממדים ב"מזויפות" ההן. בין העצורים נמצאת אאונג סאן סו צ׳י, שעמדה בראש הממשלה המודחת. בגיל 75 היא נהנית ממעמד מיתי בבורמה, גם אם חינה סר בעיני זרים.

הגנרלים של בורמה הם מוותיקי ההפיכות בעולם המודרני. את הפיכתם הראשונה הם חוללו ב־1958, רק 10 שנים לאחר עצמאות ארצם מבריטניה. בשנים ההן, לישראל היו יחסים מיוחדים עם בורמה. ראש הממשלה דוד בן גוריון פיתח ידידות אישית עם מנהיג בורמה או נו, המנהיג הזר הראשון שערך ביקור רשמי בישראל, ב־1955.

המוני תל אביב יצאו לרחובות לקדם את פניו, ובן גוריון סיפר אחר כך לאו נו, שהישראלים קראו לעומתו "הנה הוא, הנה או". ישראל קיוותה בשנים ההן שבורמה תהיה הגשר שלה לאסיה, במיוחד לסין. זה לא קרה.

בן גוריון הקשיב בעניין מיוחד ובדאגה טבעית לידיעות על ההפיכה נגד או נו. מפקד הצבא, גנרל נה ווין, הרכיב ממשלה, כביכול על פי בקשת או נו, והבטיח להחזיר את הצבא לקסרקטינים מיד לאחר שייערכו בחירות חופשיות. הן אמנם נערכו כעבור שנתיים, או נו נחל בהן ניצחון מוחץ, ונה ווין, הפלא ופלא, עמד בדיבורו. בן גוריון גמר אז את ההלל על הגינותו המופתית של צבא בורמה.

רה"מ בורמה, או נו, מבקר את בן גוריון בשדה בוקר, 1955. מערכת יחסים הדוקה בין המנהיגים / צילום: PAUL GOLDMAN, לע"מ

ההגינות המופתית ההיא הסתיימה שנתיים אחר כך, בהפיכה צבאית. או נו נעצר. נה ווין היה הדיקטטור ב־28 השנה הבאות, והוסיף למשוך בחוטים 10 שנים נוספות. תחתיו קם משטר דיכוי, "סוציאליזם בורמי", שנודע לשימצה בכל העולם. בורמה הייתה מן הארצות הבלתי נגישות ביותר עלי אדמות.

"המרד של ארבע השמיניות" 

בשנה ה־28 של רודנות נה ווין, מרד עממי גדול ממדים פרץ בבורמה. הנהיגו אותו נזירים בודהיסטיים, סטודנטים, רופאים ואזרחים מן המניין. מאחר שהמרד התחיל ב־8 באוגוסט 1988 דבק בו השם "המרד של ארבע השמיניות".

נה ווין נשא אז נאום בלתי נשכח. הוא הזהיר שאם יימשך ה"אי־סדר", הצבא ייקרא להשכין סדר. "אני רוצה להכריז מכאן, שאם הצבא יורה, אין לו המסורת של יריות באוויר. הוא יורה ישר, כדי לפגוע".

והצבא אכן נקרא, וירה ישר. אלפי גוויות התגוללו ברחובות. נזירים וסטודנטים נכלאו בהמוניהם, או נמלטו אל מעבר לגבול. 20 שנה קודרות ירדו על בורמה, עם עוד ניסיונות של מרד, שבהן הצבא "ירה ישר". לבסוף, הגנרלים הרשו בחירות דמוקרטיות, שהעלו את אאונג סאן סוצ׳י לשלטון, לאחר שהוחזקה במעצר בית 20 שנה ויותר. במהלכן היא הציתה את דמיונו של העולם, וקיבלה את פרס נובל לשלום.

הגנרלים לא סבלו את סאן סוצ׳י. הם חרקו שיניים כאשר ניצחה בבחירות של 2015. סבלנותם פקעה לבסוף רק בשבוע שעבר.

הימים הראשונים שלאחר ההפיכה הראו התנגדות רחבת ממדים למשטר הצבאי החדש. לפי דיווחים, מאות אלפים צעדו ברחובות הערים הגדולות, בייחוד ראנגון ומאנדאליי. הצבא הטיל עוצר, ואסר על התגודדות של יותר מחמישה אנשים. אבל הבורמים מוסיפים לצעוד, והצבע האדום (רק צבע) של מפלגת סאן סוצ׳י מושל בכול. מפגינים מגישים ורדים אדומים לכוחות הביטחון. עיתונאי אחד ראה שוטר מוחה דמעות מעיניו.

האם הצבא יחזור ויצטווה "לירות ישר"? איך יגיב העולם החיצון, בייחוד ארה"ב? בורמה מתפתחת למבחן חשוב בשביל ממשל ביידן. משטרים צבאיים ואוטוקרטיים בכל העולם יתבוננו בבורמה כדי לראות אם הנשיא החדש בוושינגטון מותח קווים אדומים בפני משטרי דיכוי. כמובן, לא ברור כלל מה האופציות של ביידן, אבל אפילו לרטוריקה יש משקל.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny־globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו