גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל שמה את התלמידים ואת החינוך במקום האחרון

הילדים פחות חשובים משמורות הטבע, המסעדות, המספרות והקוסמטיקה - וכשהגשם יורד, גם הילדים שלי נרטבים

דרור פויר / צילום: יונתן בלום
דרור פויר / צילום: יונתן בלום

א. קראתי שעל רקע הירידה בקצב ההתחסנות נגד הקורונה, יוצא משרד הבריאות לקרב ומעלה קמפיין שנועד להילחם בפייק ניוז. הקמפיין, שיעלה מיליוני שקלים, נועד לשכנע את המתלבטים להסתמך רק על דעתם של גורמים אמינים, ואף ללמד את הציבור איך לזהות שקר.

קצת מצחיק, במובן המגרד של המילה, לחשוב על ממשלת ישראל שוכרת משרד פרסום כדי ללמד את הציבור הישראלי לזהות שקרים ושקרנים. לי זה הזכיר את המכתם הידוע הגורס שדמוקרטיה היא שני זאבים וכבשה שעורכים הצבעה מה לאכול לארוחת צהריים.

כשהגשם יורד, גם הילדים שלי נרטבים / צילום: Shutterstock

לא, באמת, יש דברים שאם מתעכבים עליהם רגע אחד יותר מדי אפשר לחוש את האבסורד סוער ומתנגש בקירות חדרי המוח כמו בלון שיוצא ממנו האוויר: הפרסומאי והפוליטיקאי, שתי ישויות שבבסיס קיומן עומדים ההגזמה, האשליה, הסילוף, הכזב, הבלבול והטִפְלוּל (מניפולציה בעברית) חוברים להם יחד כדי ללמד אותנו, אנשי האמת והיומיום, איך לזהות שקרים ושקרנים - והכול בעלות של מיליונים שנלקחים מהכיסים שלנו, כמובן.

ממשלת ישראל מנסה לשכנע את הציבור להסתמך על דעתם של גורמים אמינים. הרי לכם התגלמות מושלמת של האבסורד בחיים הציבוריים. אתם, ממשלת ישראל, רוצים להילחם בפייק ניוז? והרי אתם כל מה שפייק.

אתם, השרים שחיים בטוויטר ובפייסבוק ובטיק טוק כאילו אין לכם עבודה, מנסים לשכנע את האזרחים להימנע מרשתות חברתיות? אתם מנסים לקדם אמינות, באמת? והרי אף אחד כבר לא מאמין למילה שנאמרת בממשלת ישראל, כולל היושבים בה. הרי שמענו את ההקלטות מישיבת הממשלה, הרי חיינו פה בשנה האחרונה. כשאתם אומרים ערב טוב אני רץ לחלון לבדוק שהשמש שקעה, ובדרך כלל מתברר שזו שעת צהריים ולמטה אפשר לראות שני זאבים וכבשה מצביעים מה לאכול.

לא צריך קמפיין ולא צריך מיליונים. נכון לעכשיו, נראה לי שהדרך הכי טובה, אולי היחידה, שבה משרד הבריאות וממשלת ישראל יכולים לשכנע את הישראלים המתלבטים אם להתחסן זה להפסיק לקרוא לישראלים להתחסן ולהתחיל לומר שהחיסונים מסוכנים, אם אפשר, אפילו לאסור עליהם לגמרי. אני שם 15 שקל שהצעד הזה לבדו יגרום לנהירה של עשרות אלפי מתלבטים משלל מגזרים אל מתחמי חיסון מחתרתיים. אנשים יזייפו את הגיל שלהם כדי להתחסן, כמו שפעם עשו כדי להתגייס לפלמ"ח.

ב. כשלעצמי, התחסנתי פעמיים ואני חסיד מושבע של חיסונים, ובאופן כללי של הרפואה ושל הרופאה שלי בפרט. לגרעין הקשה של מתנגדי החיסונים אין לי שום סימפטיה, בעיניי הם מתנגדים לאנושות, אבל בינינו, אני מבין את המתלבטים ואת החשדנים שלא ממהרים לקבוע תור.

אם הם לא מסכנים את עצמם ואת סביבתם, שמים מסכות ומקפידים על ריחוק חברתי, ובטח אם הם צעירים ובריאים, זכותם המלאה להתעכב, להתלבט, לחשוב על זה עוד קצת, לראות מה קורה בעולם, אולי לחכות לשדרוג. כן, זכותם המלאה לחכות ובטח שזכותם המלאה לא להאמין לאף אחד - לא לממשלה, לא לחברות הענק, לא לממסד הרפואי - למעשה, אפשר אף לטעון שזו חובתו של אזרח מודע; לחשוב פעמיים, ללכת נגד העדר, לשחות נגד הזרם.

כולם קוראים לכולם לצאת להתחסן, אבל אני לא מתכוון לקרוא לאף אחד לעשות שום דבר. אני רואה איך אוכלים להם את הראשים ומבזים אותם ברשתות החברתיות ואיך הכריזו עליהם כאויבי הציבור - הייתה איזו אחת בלי מזל שלא רצתה להתחסן ואז נדבקה וחלתה ואנשים אשכרה הסתערו עליה כעדר זומבים וחגגו על זה בלהיטות דוחה למדי, זה היה מביך - ומיד בא לי להתייצב לצידם (מרחוק, באוויר הפתוח).

מה בהתנהלות של המדינה אמור היה לעורר את אמונם בדיוק? הם אויבי הציבור, באמת? הם אלה שהשאירו את נתב"ג פתוח? הם אויבי הציבור, או אלה שנקטו אכיפה בררנית והתעלמו מהפרות המוניות? הם, או שמי שמטילים סגרים ארוכים, שרירותיים, פוליטיים? הם אלה שלא העבירו תקציב יותר משנתיים? הם אויבי הציבור, או אלה שמשאירים את תלמידי ישראל כבר שנה בבית?

אני יודע מי האויב היותר גדול שלי.

ג. ואם כבר תלמידי ישראל; לדיון העירני בעניין הנזק שגרמה להם השנה האחרונה התווסף השבוע טיעון חדש. ככה זה, דיונים הם כמו מדורות, אתה חייב להמשיך להאכיל את האש.

כמו שכבר כתבתי בעבר, אני פחות מתחבר לנבואות הזעם על "הדור האבוד", כנראה שאני מאמין קצת יותר בכושר ההתאוששות של הצעירים, אבל כמובן שאי אפשר להתכחש לנזק שנגרם, אין הורה שלא רואה אותו בעיניים כלות. השבוע היינו בשתי אספות הורים, ומה אני אגיד לכם? כשהגשם יורד הילדים שלי נרטבים כמו כולם. ולמרות זאת, אני גם רואה אותם מתרוממים מחדש. יש להם את הכוח.

אבל העצים הישנים במדורה, קרי מצבם הנפשי של הילדים, כבר הפכו לאפר. השבוע, כאמור, נוסף טיעון חדש שטרם נתקלתי בו קודם: "כושר ההשתכרות העתידי של תלמידי ישראל". קראתי שלפי הערכת מחלקת החינוך של ה־OECD - כל תלמיד ישראלי צפוי להפסיד כ-5% משכרו בימי חייו בשל אובדן הלימודים שלו בתקופת הקורונה.

הערכה שנשמעת מעט ביזארית, ובכל זאת: להבות המדורה גבהו במעט ולכולם מסביב נהיה יותר נעים לרגע. הנזק למשק ולתוצר הלאומי הוערך ב-20 מיליארד ש"ח, אבל נתקלתי כבר גם במספר 30, מי אמר 35?

אני האחרון שיזלזל בכושר ההשתכרות ובמשמעותם של 5% במשכורת, אבל הטיעון הזה העציב אותי מאוד. כושר ההשתכרות העתידי של הילדים, זה מה שאכפת לכם? זה כל מה שאכפת לכם? לא, באמת, יש דברים שאם מתעכבים עליהם רגע אחד יותר מדי אפשר לחוש את האבסורד סוער ומתנגש בקירות חדרי המוח כמו בלון שיוצא ממנו האוויר: ישראל שמה את התלמידים ואת החינוך שלה במקום האחרון (אנחנו המדינה שיחד עם מקסיקו למדו בה הכי פחות השנה), אחרי שמורות הטבע, אחרי המסעדות, אחרי המספרות, אחרי מכוני הקוסמטיקה, בקצב הזה עוד נלך להופעות ונטוס לחו"ל לפני שהילדים יילכו לבית ספר - וזה מה שחשוב עכשיו, כושר ההשתכרות העתידי? מה עם הכושר הנוכחי להיות ילדים, מתבגרים, צעירים? מה הילדים האלה בשבילכם בדיוק, מלבד עוד לבנה בחומה?

ד. ומה הכי יפה? שאחר כך, מתישהו, אולי בקורונה הבאה, אולי אחריה, אולי בכלל יהיה משהו אחר, מי יודע, יבוא עוד קמפיין שיעלה מיליונים וינסה לשכנע את אזרחי ישראל הצעירים לשים מבטחם ואמונם בממשלת ישראל. כן, אותה ממשלה שנעלה אותם בבית לשנה כשהישיבות נשארות פתוחות ודחקה אותם. בואו נראה איך זה יילך.

עוד כתבות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה