גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סנגורי טראמפ על ההאשמות נגדו: "שקר מפלצתי ואבסורדי"

התביעה וההגנה סיימו להציג את טענותיהם במשפט הנשיא לשעבר בסנאט ● חולשות התהליך התחוורו אתמול: רגשנות ותוקפנות תפסו את מקום ההצגה של ראיות מוצקות ● בינתיים אין כל סיבה להניח שחלה תזוזה בין הרפובליקאים - טראמפ עדיין מועמד לזיכוי

דונלד טראמפ / צילום: AP
דונלד טראמפ / צילום: AP

משפטו של דונלד טראמפ מתקרב אל קיצו. סנגוריו ויתרו אתמול על 13 מ-16 השעות שהוקצבו להצגת טענותיהם - שלוש השעות הספיקו להם. "הם ריסקו לרסיסים את טענות התביעה" (בתרגום חופשי), אמר אחד הסנאטורים הרפובליקאים הבכירים, רון ג'ונסון.

הדובר העיקרי מטעם הסנגוריה כינה את ההאשמות נגד הנשיא לשעבר "שקר מפלצתי ואבסורדי", והאשים את הדמוקרטים עצמם בליבוי חוזר של אלימות ברחובות אמריקה. לטענה הזו לא היה כל קשר לתוכן המשפט, מפני שגם אם היה בה ממש אשמתו של הנאשם במשפט אינה עניין יחסי.

טראמפ מואשם ב"הסתה למרד", על יסוד הנאום שנשא ב-6 בינואר, שעה קלה לפני שאלפים מתומכיו צעדו לקפיטול, ותקפו את משכן הקונגרס של ארה"ב.

מהלך היום הרביעי במשפט טראמפ, המחיש את חולשותיו של התהליך. אף כי הוא מכונה "משפט", ויש בו תובעים ונתבעים, קטגורים וסנגורים; ואף כי הסנאט מתפקד כחבר מושבעים, בדומה למשפט רגיל, המעמד כולו הוא פוליטי למהדרין.

למען האמת, משפט הסנאט הוא התחליף החוקתי בארה"ב לדיון בהצעת אי אמון בממשלה. כמובן, הפעם כבר אין "ממשלה", מפני שהנאשם הוא נשיא לשעבר; אבל הוא עדיין היה הנשיא כאשר בית הנבחרים הצביע לטובת העמדתו לדין הסנאט (זה האקט הנקרא באנגלית "אימפ'צמנט"; אימפיצ'מנט אינה הדחה, אלא היא המקבילה של הגשת כתב אישום). בדמוקרטיה פרלמנטרית לא היו מגישים כתב אישום, אלא מציעים אי אמון.

מה זה בעצם "פשעים חמורים"?

מנסחי החוקה בת 232 השנה אומנם כתבו, שהנשיא יכול לעמוד לדין על "פשעים חמורים", אבל זו מלכתחילה הייתה הגדרה סתומה. ה"פשעים" לא היו גזורים משום דין פלילי. הם היו טבועים בחותם של הערכה פוליטית, והם נוצלו אחר כך לצרכים פוליטיים.

אחד מסנגורי הנשיא תהה ביום הראשון של המשפט מדוע הדמוקרטים פשוט אינם מורים למשרד המשפטים של ממשלם לעצור את טראמפ. כמובן, נפסד מעיקרו הוא הרעיון שפוליטיקאים יגידו לעורכי דין מקצועיים לעצור מישהו.

אבל הסנגור בהחלט העלה נקודה לגיטימית: אם טראמפ עבר על החוק, מדוע אתם מעמידים אותו למשפט הסנאט? האם לא מוטב להעמיד אותו למשפט פלילי?

התשובה היא פוליטית. האקט הוא פוליטי. הצורך המכתיב אותו הוא פוליטי. "פוליטי" אינו בא בהכרח בהוראת "מפלגתי". אין שום דבר פסול בשיקול דעת פוליטי, חוץ מזה שצל של פוליטיקה לא ימוש מן המשפט הזה עד הרגע האחרון.

הדמוקרטים העמידו את טראמפ לדין מפני שיכלו, מכוח רוב קטנטן שיש להם בבית הנבחרים; והרפובליקאים יזכו אותו, מפני שהן יכולים, על יסוד מספר מושביהם בסנאט (הרשעה מצריכה 67 קולות מתוך 100, והסנאט חצוי שווה בשווה בין שתי המפלגות).

"שמועות ושמועות על שמועות"

חולשותיו של התהליך התבטאו אתמול במרוצת חמש דקות, שהיו יכולות להכריע את הכף במשפט פלילי.

שני סנאטורים רפובליקאים, אנשי המיעוט הקטן של מבקרי טראמפ בתוך המפלגה, ביקשו מן הסנגורים לתאר את מעשי הנשיא בלשכתו בבית הלבן לאחר שנודע כי מתחם הביטחון בקפיטול נפרץ, ותומכי הנשיא חדרו אל הבניין עגול הכיפה.

לסנגור לא היה מושג, והוא הפנה אצבע מאשימה לעומת הקטגורים. הוא האשים את הדמוקרטים בבית הנבחרים, שהגישו כתב אישום "ללא הליכים נאותים", רק על יסוד "שמועות ושמועות על שמועות".

ואומנם, בניגוד להליכי אימפיצ'מנט קודמים, בית הנבחרים נחפז להגיש את כתב האישום בלי עדים, בלי שימועים, בלי חקירות. הסיבה הייתה פוליטית: הדמוקרטים קיוו שיהיה אפשר לשפוט את טראמפ עוד לפני סיום נשיאותו, ואולי להרשיעו. שימועים היו מאריכים את התהליך.

התוצאה היא שהתביעה במשפט טראמפ לא יכלה להציג ראיות מחוץ למה שכבר התפרסם ודווח בתקשורת ובמדיה החברתית בחמשת השבועות הקודמים. אומנם היה אפקט דרמטי מזעזע לסרטי הווידאו שהתביעה הקרינה, אבל הם הוסיפו אוירה, לא עובדות. התביעה לא יכלה אפוא להציג לוח זמנים של מעשי טראמפ בבית הלבן במהלך השעות הקריטיות של פריצת ההמון המוסת אל הקפיטול, השתוללותו ונסיגתו.

פוטנציאלית, שיחזור לוח הזמנים היה יכול לבסס את הטענה, ש"המרד" (כפי שמכנים בארה"ב את מאורעות 6 בינואר) התרחש בברכתו המלאה של הנשיא.

הוא אינו מן המתנצלים

וכך, משפט הנשיא לשעבר הפך לדרמה כפולה של רגשנות ושל תוקפנות. הרגשנים היו הדמוקרטים, כולל דמעות בעיניים וקול חנוק (אין עוררים על עצם כנותם. הם דיברו שם על חיים ומוות, והתובעים תיארו לא פעם את ניסיונם שלהם, כאשר הסתתרו מפני התוקפים מתחת לספסלים ולשולחנות). התוקפנים היו סנגורי הנשיא, שעשו מה שטראמפ תמיד עשה, ותמיד האמין שיש לעשות: לצאת להתקפה חזיתית כל אימת שהוא מותקף.

במשפט פלילי רגיל, הסנגורים היו אולי מנסים לדבר אל לבם של המושבעים באמצעים אחרים. הם היו מנסים לשכנע את המושבעים, שהנאשם מתחרט, או מבין ללבם של הנפגעים, או מזועזע מן התוצאות הבלתי מכוונות של דיבוריו. אבל טראמפ היה דוחה מגמה כזאת בשתי ידיו. הוא אינו מן המתנצלים.

תחת זאת, הסנגורים תקפו את מניעי הקטגורים ואת יושרתם. הם גם לעגו לטענת התביעה, ששימוש הלשון "להילחם", שהיה שזור לאורכו של נאום טראמפ ב-6 בינואר, היה שקול כנגד קריאה לאלימות. הם הציגו וידאו, שבו נשמעו שורה של דמוקרטים, כולל חברי סנאט, הקוראים "להילחם" נגד ממשל טראמפ.

צריך להגיד שזו הייתה נקודת תורפה של נימוקי התביעה. היה ברור בהחלט שטענת נגד אלמנטרית של הסנגורים תנסה לתאר את דברי טראמפ בזכות "מאבק" כמטאפורה ציורית.

הסנאט יחזור ויתכנס היום אחר הצהריים (שבת, שעון ישראל) כדי להאזין לנימוקים אחרונים. לא ברור אם הוא יתבקש להצביע על בקשה להזמין עדים. במשפט טראמפ לפני שנה לא היו עדים, מפני שהרפובליקאים אסרו את הופעתם. הפעם יש לדמוקרטים רוב זעיר, והם יכולים להביא עדים, אם ירצו. בזמן כתיבת הדברים האלה, 6 לפנות בוקר בישראל, לא ידענו את כוונות התביעה.

אם הדיון בסנאט יושלם היום, הסנאט ישבות ביום א', ויחזור ויתכנס להכריע את המשפט ביום ב'.

_________________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו