גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הישראלית שמדפיסה "סטייקים" גייסה 29 מיליון דולר: מקימה מפעל ומתקרבת להשקת מוצר

רידיפיין מיט גייסה את הסכום הגבוה ביותר שגייסה אי פעם חברת תחליפי בשר בסבב A • החברה מפתחת מוצרי דמוי בשר, המיוצרים במדפסת תלת ממד ● מייסד החברה: "זה תחליף הבשר הכי טוב שיוצר אי פעם. ב-2030 נהיה חברת הבשר הגדולה בעולם"

סטייק מודפס של רידיפיין מיט מטוגן במחבת / צילום: רידיפיין מיט
סטייק מודפס של רידיפיין מיט מטוגן במחבת / צילום: רידיפיין מיט

חברת רידיפיין מיט (Redefine Meat), המייצרת "סטייק" בהדפסת מעבדה מחומרים מן הצומח, הודיעה הבוקר (ב') על השלמת סבב גיוס של 29 מיליון דולר, בהובלת קרנות הפינס והנאקו, אליהם מצטרפת CPT Capital ומשקיעים בינלאומיים נוספים. ההשקעה תאפשר לחברה להתקדם לקראת השקת מוצריה לשוק העולמי, וסייע לה לייצר שער כניסה לשווקים באירופה, אסיה ובצפון אמריקה, ולהקמת מפעל ייצור בארץ.

רידיפיין נוסדה בשנת 2018, כדי לפנות ל"אוהבי בשר", ולא לקהלים מסורתיים הצורכים חלבון מן הצומח. לחברה טכנולוגיה ייחודית, המאפשרת לה להדפיס תחליפי בשר במדפסת תלת ממדית מיוחדת. המוצרים המודפסים 'משכפלים' את המרקם, הטעם וחווית האכילה של בשר בקר או מוצרי בשר אחרים, וזאת באמצעות שימוש ברכיבים צמחיים בלבד. באופן הזה, שואפת החברה לאפשר לצרכנייה גישה למזון בריא שיוצר באופן מוסרי, זול ובר קיימא, מבלי להתפשר על הטעם.

סטייק מודפס של רידיפיין מיט בצלחת / צילום: רידיפיין מיט

הגיוס הנוכחי של החברה, בגובה 29 מיליון דולר, הוא סכום ההון הגבוה ביותר שגייסה אי-פעם חברת תחליפי בשר בסבב A. עד כה, גייסה בסך הכל רידיפיין מיט כ-38 מיליון דולר, והשתמשה בסכום של כ-5 מיליון דולר לצרכי פיתוח המוצר וגדילה. "המימון הזה, שהסתיים מהר יותר ויותר ממה שיכולנו לדמיין לפני שנה, הוא צעד מרכזי לקראת הפיכתנו לחברת תחליפי הבשר הגדולה בעולם עד שנת 2030", אומר על הגיוס אשחר בן שטרית, מנכ"ל ומייסד שותף בחברה. "אנו רוצים לשנות את האמונה שבשר טעים יכול להגיע רק מבעלי חיים, ויש לנו את כל אבני היסוד כדי להפוך את זה למציאות: מוצרי בשר איכותיים, שותפויות אסטרטגיות עם בעלי עניין ברחבי העולם, קו פיילוט רחב היקף בבנייה, ומדפסות התלת-ממד הראשונות אי-פעם שייצרו בשר לשיווק בהמשך השנה".

אדם להב ואשחר בן שטרית, מייסדי רידיפיין מיט / צילום: רידיפיין מיט

בחודש שעבר, חתמה החברה על הסכם ראשון לשיווק מוצריה עם מפיצת הבשר הישראלית Best Meister , לאחר הצלחה בטעימה עיוורת רחבת היקף של מוצרי החברה בה השתתפו למעלה מ-600 בני אדם, בה הפגינו 90% מהמשתתפים חובבי הבשר שביעות רצון ממוצרי החברה, למרות שלא ידעו שמדובר במוצרים שאינם מופקים מבשרם של בעלי חיים.

בניגוד לתחליפי הבשר הקיימים בשוק, בהם ניתן למצוא בעיקר מוצרי 'בשר' טחונים דוגמת קציצות ביונד מיט, תיק המוצרים של Redefine Meat כולל נתחי בקר שלמים שונים (אנטריקוט, פילה, סינטה וכו'), לצד סוגים שונים של מוצרים התואמים לסגנונות בישול (גריל, בישול איטי, תבשיל). המוצרים השונים, יגיעו עם רמות שונות של תכולת שומן ויותאמו לקהל צרכנים מגוון.

בשלבים הראשונים, תשווק החברה את מוצריה המודפסים בעיקר למסעדות. המוצרים, אגב כך, כבר אושרו רגולטורית לשיווק בישראל ובסינגפור, וניתנים לשיווק גם בארה"ב ואירופה. ואולם, רידיפיין מיט רואה עצמה כחברת טכנולוגיה, המספקת פלטפורמה להדפסת מגוון מוצרים מן הצומח בהרכבים שונים או אפילו מוצרי בשר מתורבת. המדפסת אותה פיתחה החברה, מאפשרת לחבר בין חומרים ולייצר מבנה דומה לשריר של בעל חיים, ובאופן הזה לחקות בשר מן החי.

"אני בז'אנר הצמחונים שמתגעגע לבשר"

לפני 6 שנים, בן שטרית, עו"ד עם תואר שני במנהל עסקים, הפסיק לאכול בשר מסיבות אידאולוגיות, והחל לעקוב מקרוב מאוד אחר התפתחות ביונד מיט. "התפתחה אצלי קצת אובססיה", הוא מספר. "אני בז'אנר הצמחונים שמתגעגע לבשר. הסתכלתי על ההתפתחות שלהם, ואז עבדתי בחברה של הדפסה תלת ממדית. זיהיתי שיש אפשרות לשפר מאוד את השוק הזה על ידי טכנולוגיה של הדפסת תלת-ממד. אדם, השותף שלי ואני הבנו שחסרה כאן טכנולוגיה, ולפני 3 שנים הקמנו חברה בלי טכנולוגיה ובלי כסף. עם הרעיון הזה, הצטרפנו לחממת EIT (Europe's Food Innovation Initiative) וצברנו ידע שאיפשר לנו לדחוף קדימה את החברה".

מה נותנת לכם טכנולוגיית ההדפסה?
"בגדול, אם תסתכלי על כל העולמות של ביונד מיט ודומותיה, אין להן יכולת לייצר מבנה של שריר. לתעשיית המזון אין כלים לזה. הדפסה היא כלי שמגיע מעולמות אחרים ומאפשר לייצר מבנה בעל סיבים, לא מחייה, שמאוד דומה למבנה של שריר. בכל בשר שאת אוכלת, יש חוסר הומוגניות. יש חשיבות לאיך הסיבים מסודרים ואיפה הרכיב הנוזלי (דם) כלוא בסיבים האלו. רק הדפסה תלת-ממדית יכולה לתת את ההומוגניות הזו, תוך יצירה של סיבים מסודרים. הסטייק שלנו, 'מדמם' כשמפעילים עליו לחץ, בדומה לבשר המוכר. יש אצלנו רכיב 'דם' של מים, תמציות שמרים וחומרי טעם טבעיים. הלחיצה עם השיניים קורעת את הסיבים ומשחררת חומרי טעם ונוזלים. השומן גם הוא משתחרר, וגורם ל'תחושה מלאה'".

למה אתם חושבים שתצליחו לגעת דווקא באוכלי הבשר, שלא ממהרים לנטוש היום את האופציות מן החי?
"היום יש אנשים שהולכים על פשרה. הם יאכלו ביונד וטבעול. אנחנו רוצים להגיע לאנשים שלא מתפשרים, אלא שקונים בשר. אף אדם בעולם לא אוכל בשר בגלל איך שהוא מיוצר. בשר טעים, זה לא משנה ממה הוא מיוצר. זה המבחן היחיד. כשזה טעים, אנשים מאוד רוצים להבין יותר ולקנות. אנחנו מכוונים להיות חברת ה'בשר' הגדולה בעולם, ולדעת לייצר כל סוג של חיה, עם נוכחות בכל העולם. אנחנו מגייסים עכשיו 30 עובדים ומקימים מפעל ברחובות. התחרות שלנו היא תעשיית הבשר. מה שאנחנו עושים חשוב לכדור הארץ, וזו תעשייה חשובה מאוד שמתפתחת בישראל, והמשקיעים שלנו מביעים בנו אמון, ומבינים שאנחנו יכולים להפוך לחברה גלובלית משמעותית".

רידיפיין מיט נכנסת לשוק הולך וצומח, ומקווה להגדיל את הנתח שלה בו. מרבית האנליסטים צופים כי שוק החלבון האלטרנטיבי יהווה מעל 10% משוק החלבון העולמי עד 2030, כלומר - שוק של מעל 140 מיליארד דולר לפי ברקליז. גם המשקיעים מזהים זאת, ובחציון הראשון של 2020 הושקעו מעל 205 מיליון דולר בחברות בשר מתורבת, כמעט פי שלוש מסך ההשקעה ב-2019 (77 מיליון דולר). בסך הכל, בחציון הראשון של 2020 הושקעו כמעט מיליארד וחצי דולר בחברות חלבון אלטרנטיבי (בשר מתורבת, חלבון מהצומח ופרמנטציה).

לאחר הגיוס, תוכל החברה לשדרג את תשתיות וכושר הייצור שלה. "היום אנחנו מייצרים כמה עשרות קילוגרמים, והשנה נגיע למאות קילוגרמים ביום, אומר בן שטרית. "מכונות ייצור מסורתיות עובדות אולי מהר יותר, אבל אנחנו יותר מהירים מקצב ייצור הבשר במשקים החיים. בנוגע לעלויות - היום עלות הייצור היא כמו של בשר בקר טוב, אך העלויות ילכו וירדו עם הזמן. הטכנולוגיה של ההדפסה היא הרכיב היקר ביותר. יש מכונה יקרה ואדם שמפעיל אותה, וכל שאר העלויות הן זניחות".

בטווח הזמן הקרוב, החברה המחזיקה כיום ב-4 מדפסות תתרחב ותקים פיילוט ראשון בעולם לייצור תעשייתי של 'בשר' מודפס'. הסטייק עצמו כמו גם מוצרים נוספים של החברה, עשויים בשלב זה מתמהיל משתנה של חלבון סויה, אפונה, שומן קוקוס וחמניות, חומרי טעם וריח טבעיים, ללא שומן רווי וכולסטורול. המוצרים, כך שואפת החברה, יושקו בישראל השנה בסמוך לחודש יוני, ולאחר מכן בשוויץ, גרמניה וסינגפור. המוצרים עצמם לא ימכרו קפואים, אלא מצוננים. "הטכנולוגיה הבסיסית שלנו מאפשרת לנו לייצר את כל מה שהפרה מייצרת", אומר בן שטרית. "זה תחליף הבשר הכי טוב שיוצר אי-פעם בעולם. אנחנו עושים פרופיל של פרות אנגוס, הפרות המוצלחות למאכל בעולם. אנחנו רוצים להיות חברת בשר, ואנחנו נייצר מנעד רחב של מוצרים. מבחינת הערכים התזונתיים, המוצר שלנו טוב יותר מבשר".

אביב אורן, מנהל הפיתוח עסקי של ארגון The Good Food Institute Israel, מעריך כי הפונציאל של רידיפיין מיט לגדול בשנים הקרובות, הוא גבוה מאוד. "הביקוש הצרכני לנתחי בשר או דגים שלמים מהצומח הוא אדיר ועדיין לא ראינו מוצרים שכבשו את הסקטור הזה. בישראל יש מספר חברות פורצות דרך בתחום שנעזרות בטכנולוגיית הדפסת 3D בכדי להגיע למוצר שדומה במרקמו וטעמו למקור. בין חברות אלו ניתן למצוא את אלף פארם ומיטק בתחום של בשר מתורבת ואת סייבוראיט בתחום של בשר מהצומח", הוא אומר. "רידיפיין מיט פורצת דרך ומובילה בתחומה ויש לה יתרון כיוון שהדרך ליציאה לשוק בתחליפי בשר מהצומח קצרה יותר מבשר מתורבת וגם נקייה מחסמים רגולטוריים. אנחנו רואים בשוק גם מוצרים היברידיים שמשלבים בשר מהצומח עם בשר מתורבת ובעתיד נראה עוד כאלו". 

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית