גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה חשבו הגולשים על הראיון של נתניהו, ומה מגלים נתוני האמת על ההבדלים בין יונית לוי לקרן מרציאנו

נתוני יפעת מגלים: 42% מהשיח אודות הראיון עסק ביחסי הכוחות בין ראש הממשלה לבין יונית לוי ● התגובות ברשתות נטו לטובת נתניהו והיו גם לא מעט שהעלו מהאוב ראיון אחר שקיימה עמו קרן מרציאנו ● מה מגלים נתוני האמת על ההבדלים בין הראיונות? ● ביקורת תקשורת, מדור חדש

בנימין נתניהו בראיון לחדשות 12, אמש / צילום: צילום מסך
בנימין נתניהו בראיון לחדשות 12, אמש / צילום: צילום מסך

ברוכים הבאים למדור ביקורת התקשורת החדש של גלובס. מדי שבוע ננסה לנתח כאן אירועים תקשורתיים, להתחקות אחר הכוחות שמניעים את התקשורת הישראלית, פרקטיקות עיתונאיות שגורות שאולי הגיע הזמן להוציא לאוורור בעין הציבורית, ויחסי הגומלין בין העבודה העיתונאית ה"רשמית" לרשתות החברתיות.

להיות גוף תקשורת שמבקר תקשורת זה מורכב בהגדרה, אבל נשתדל לבקר בשקיפות גם את עצמנו, ולהיות ענייניים והגונים גם כלפי המתחרים שלנו. מאוד נשמח לקבל רעיונות, הצעות וגם ביקורת לכתובת המייל gidon-d@globes.co.il.

לא פחות מ-52 אלף פוסטים ותגובות ברחבי הרשת עורר הראיון של ראש הממשלה בנימין נתניהו אצל יונית לוי בחדשות 12 ביום שני בערב, מאז הראיון ועד ליום שלישי בצהריים, כך עולה מניתוח מיוחד של חברת VIGO מקבוצת "יפעת" שבחן את שיח הגולשים ברשת בנושא. על פי הבדיקה, מדובר על היקף שיח נרחב ביותר, גבוה פי חמישה מהיקף השיח השגרתי על נתניהו ביממה ממוצעת.

הנתונים מראים כי סנטימנט הגולשים ברשתות היה חיובי מאוד ביחס לנתניהו, כאשר 65% מהשיח היה חיובי, 21% ניטרלי ורק 14% מהשיח היה שלילי. ניתוח לפי זירות שיח מציג שיח אוהד אפילו יותר בפייסבוק (74% חיובי מול 13% שלילי), לעומת שיח שלילי באופיו בטוויטר (29% חיובי מול 51% שלילי).

42% מהשיח עסק ביונית לוי ויחסי הכוחות בין נתניהו לבינה. רוב מוחץ בקרב הגולשים טען שנתניהו גבר עליה בראיון והיא ספגה ביקורת גם מימין וגם משמאל. 20% מהשיח עסק בנושא הקורונה, וגם שם הפוקוס היה חיובי ברובו ועסק בחיסונים ופחות בנושאים ביקורתיים לנתניהו. 15% מהשיח עסק במשפט נתניהו, פה דווקא נרשמה ביקורת רבה, בעיקר כלפי הקשר בין נתניהו לארנון מילצ'ן.

נקודת המוצא האמוציונלית שיש בבירור אצל כל עיתונאי וכל מגיב, מקשה על היכולת להסיק מסקנה אובייקטיבית בשאלה האם הראיון היה מוצלח. טרם נמצא הראיון או האירוע שאוהדי נתניהו יודו שהוא פחות הצליח בו, ובתמונת מראה ישירה גם מתנגדיו תמיד ייצאו עם רושם שלילי כלפיו.

ובכל זאת, בניסיון לבחון את הסוגיה, חזרנו שנתיים אחורה ל-23.3.19, אז הגיע נתניהו לאולפן חדשות 12 לראיון אצל קרן מרציאנו, כשלצידה עמית סגל. הסיטואציה, צריך לומר, הייתה שונה. נתניהו הפתיע את אנשי חדשות 12, כשבדרכו לשדה התעופה לקראת טיסה לוושינגטון עצר לראיון באולפן. גם העיתוי היה אחר - שבועיים וחצי בלבד לפני הבחירות, כחלק מהנוהג הרגיל של רה"מ לתת "בליץ" ראיונות רגע לפני הבחירות, ולא למעלה מחודש לפני, כפי שנעשה עכשיו.

הראיון למרציאנו ארך 35 דקות. 16 דקות מהן, כמעט מחצית הזמן, הוקדשו לסוגיית פרשת הצוללות על הקשריה השונים, עם קרוב ל-20 שאלות ובקשות לחידוד בנושא, רובן המוחלט של מרציאנו שהובילה את הראיון. סוגיות נוספות שזכו להתייחסות משמעותית היו פרשת הפריצה האיראנית לטלפון של גנץ (3 דק'), הרכב הקואליציה הבאה (3 דק'), קידום החוק הצרפתי (3 דק' וה"מה?! מה פתאום?!" המפורסם), היעלבות של מירי רגב, הציוצים של יאיר נתניהו, תיק 4000 והאם נתניהו יסכים לעימות מול גנץ. בסך הכול שני המראיינים שאלו או העירו הערות קרוב ל-50 פעם.

יונית לוי קיבלה קצת יותר מ-32 דקות, ושאלה גם היא כ-50 פעם, שאלות שלא התמקדו בנושא מסוים. הראיון נפתח בשאלות על קבלת ההחלטות בנושא הקורונה (6 דק'), היעדר התקציב (דקה וחצי), הבדיקות בנתב"ג (3 דק', שהסתיימו בחיקוי ה"נה נה נה" שהתפרסם), רוטציה עם בנט (דקה וחצי), מקומו של בן גביר בקואליציה (3 דקות), הציבור הערבי (דקה וחצי), גדעון סער (2 דק'), ההליך המשפטי נגדו (6 דק'), הקשר מול הנשיא ביידן וארה"ב (3 דק'), והציוצים של יאיר נתניהו. הראיון נחתם במונולוג של נתניהו על הצלחת החיסונים והסכמים נוספים עם פייזר ומודרנה.

הראיון של קרן מרציאנו  עם נתניהו, 23.3.19 / צילום: מתוך "המדורה המרכזית" חדשות 12

נתניהו היה נינוח יותר מול לוי

על פניו הנתונים הטכניים נראים דומים מאוד. ועדיין, נתניהו נראה הרבה יותר נינוח בראיון מול לוי מאשר מול מרציאנו וסגל, ורשם הצלחה גדולה יותר ביכולת להציג את עמדותיו ותפיסותיו. זו כמובן התרשמות אישית, אולם כשמשווים את התגובות לשני הראיונות, נדמה שרבים בתקשורת וברחבי הרשת שותפים לה.

"מה שצפיתם בו הערב היה תעמולת בחירות לפרצוף ועוד שת"פ מוצלח של שידורי קשת עם לשכת נתניהו", צייץ משמאל עורך המגזין "טיים אאוט", ירון טן-ברינק, "מזל שמערכת החינוך נפתחה השבוע אחרת היה לא חוקי בית הספר שביבי עשה ליונית לוי הערב", כתב מימין אריאל שנבל, בעל טור ב"מקור ראשון". צריך לומר שזו לא הייתה הדעה היחידה, כשלמשל מבקר הטלוויזיה של "ידיעות", עינב שיף, כתב כי "יונית לוי הזניחה את מערכת החינוך ולא עמדה על מספר המתים במגפה. אבל חוץ מזה עשתה עבודה טובה מאוד, בתנאים לא פשוטים".

מרציאנו לעומת זאת זכתה למבול שבחים וכתבות מפרגנות בעקבות הראיון. "המנצחת הגדולה של הערב היא המראיינת קרן מרציאנו", כתב נדב מנוחין ב"וואלה", וענת ביין-לובוביץ' כתבה אצלנו בגלובס כי "קרן מרציאנו היא הגיבורה המפתיעה של מערכת הבחירות הנוכחית".

הראיון של יונית לוי עם נתניהו, 15.2.21 / צילום: מתוך "המדורה המרכזית" חדשות 12

התוכן הוא אמצעי או מטרה?

האם ההבדל אכן טמון בשאלת הזהות וההתנהלות של המנחה? קשה לדעת. בצפייה חוזרת בראיון עם מרציאנו נתניהו נראה מתוח מהרגע הראשון, ובדיעבד ייתכן שהרצון להפתיע את אנשי חדשות 12, התגלה כגחמה מוטעית, שגרם לכך שמי שנחשב לאשף טלוויזיוני הגיע לאולפן כשהוא עייף וטרוד.

כך או כך, אפשר לומר שמצד נתניהו הראיון השבוע היה יותר טוב מאשר זה שלפני שנתיים, ולעומת זאת מהצד של המנחה המצב הוא הפוך. אבל מה מצד הציבור? האם התפיסה שלפיה ראיון הוא דו קרב בין מראיין למרואיין שבה יש צד מנצח וצד מפסיד, היא הגישה הנכונה? או שמא הקריטריון לראיון טוב נעוץ בשאלה מה היקף המידע החדש או ההבנה שהצופה ייצא איתם אחרי צפייה בראיון. האם הראיון הטלוויזיוני הוא אירוע שבו התוכן הוא רק אמצעי, ומטרתו האמיתית היא מבחן של יכולת ההופעה האישית מול המסך, או שאולי התוכן הוא המטרה האמיתית, והשאלות הקשות הן רק האמצעי כדי להשיג עבור הצופה ערך מוסף.

זירת הגלדיאטורים, המוכרת גם כ"בועת הטוויטר", הכריעה כבר מזמן לצד של ההופעה שבה חייב להיות צד מנצח וצד מפסיד, דבר שנכון על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בראיון עם נתניהו. ביחס אליו, כפי שכתב העיתונאי רביב דרוקר בבלוג שלו בעקבות הראיון, יש לראיון תכלית אחת - "לחשוף את האמת" שלפיה - "מתחת לשכבה הדקה של תשובות מהשרוול, ניצבים שקרים, חוסר התמצאות, תשובות מביכות".

עוד כתבות

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות