גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת סוף עידן ההיברידיות? הטבות המס עומדות להיעלם, והשוק נערך בהתאם

בעוד כעשרה חודשים נגיע לשלב השלישי במתווה המס הירוק, שבו צפויות ההטבות על מכוניות היברידיות להתבטל כליל ● השאלה היא מה יקרה לפלח הפופולרי, שתפס ב-2020 נתח של 16% מהשוק, לאחר שיסתיימו המלאים שמתוכננים להגיע ברבעון הרביעי של 2021

תכנון לטווח ארוך הוא מותרות בימים שבהם המציאות הכלכלית והפוליטית משתנה על בסיס כמעט שבועי. אבל בענף הרכב כבר מביטים כיום רבים לעבר ינואר 2022, התאריך בו תבוטל הטבת מס הקנייה על המכוניות ההיברידיות.

מדובר בשינוי מהותי, שצפוי להשפיע על פלח שוק שרשם בעשור החולף צמיחה מסחררת ותפס בשנה החולפת כמעט 16% ממכירות הרכב החדש. המשמעות של השוואת מס הקנייה על היברידיות לזה של רכבי בנזין רגילים הוא קפיצה מרף מיסוי 30% לפני שנתיים ל-50% כיום ולמס קנייה אפקטיבי של כ-65% בתחילת 2022.

הביטול המתוכנן של הטבת המס על כלי הרכב ההיברידיים הוא השלב השלישי במתווה המס הירוק, שפרסם האוצר בדצמבר 2019 במטרה, לא מוצהרת רשמית, לבלום את הנהירה ההמונית של שוק הרכב לעבר הפלח ההיברידי מוטב המס, שמקטין את הכנסות המדינה ממיסוי רכב.

במסגרת אותו מתווה עלה בתחילת 2020 מס הקנייה על ההיברידיות מ-30% ל-45% ובינואר 2021 הוא טיפס ל-50%. בעוד עשרה חודשים הוא יחזור כאמור לנקודת המוצא בה היה לפני כעשר שנים, כלומר מס קנייה בגובה 83% בניכוי הטבת המס הירוק בגובה 15 אלף שקל, שהיא ההטבה המקסימלית על כל סוגי הרכב הרגילים. מונחים אפקטיביים מדובר על מס קנייה של כ-65%, כמו זה של מכוניות בנזין מקבוצת זיהום 2. במונחי מחיר המשמעות עשויה להיות התייקרות של 10-12 אלף שקל במשפחתיות וברכבי פנאי היברידיים פופולריים.

השאלה הגדולה שמעסיקה את הענף היא מה יקרה לשוק "ביום שאחרי". האם מדובר ב"מכה קלה בכנף" לפלח הצומח או שמא סוף פסוק והאם ו/או אילו סגמנטים ודגמים ליהנות מהוואקום המשמעותי שייווצר.

האם השוק יספוג את המכה?

הדעות בענף ביחס להשפעת ביטול הטבת המס נעות בין שני תרחישים קוטביים. חסידי "תרחיש המצב היציב" טוענים, ששוק הרכב הישראלי כבר ספג את שתי העליות הקודמות במס הקנייה על ההיברידיות באדישות מרשימה. עובדה: למרות עלייה משמעותית של 15% במס הקנייה על ההיברידיות ב-2020, בשנה שעברה שמרו מכירות הדגמים "העממיים", שמחירם עד כ-145 אלף שקל, על נתח של כ-16% מהשוק - ירידה של כ-1% בלבד מנתח השוק ב-2019, ערב הרפורמה. עם זאת, במספרי מכירות - כל השוק התכווץ.

האוצר יכול לראות בכך הישג מרשים והוכחה ש"אפשר לאכול את העוגה ולהותיר אותה שלמה": למרות שמס הקנייה על ההיברידיות עלה בשיעור משמעותי וכך גם הכנסות המדינה ממס קנייה, מחיר ההיברידיות לצרכן עלו בצורה שולית ולא נפגעה הסטטיסטיקה המרשימה של "צמיחה במכירת מכוניות ירוקות", שאותה נוהגת המדינה להציג בגאווה במוסדות בינלאומיים.

עם זאת,  המציאות מורכבת יותר. אותה "קשיחות ביקוש" של רכב היברידי נובעת משילוב של כמה גורמים נקודתיים וזמניים. למשל, הפרסום המוקדם של מתווה העלאת המס אפשר ליבואני הרכב להיערך בשלהי 2019 עם ייבוא של מלאים גדולים של דגמים היברידיים, ששוחררו במיסוי של 30% בלבד ואלה היוו חלק לא מבוטל מהמכירות בשנה שעברה.

 

גם השנה התמונה חזרה על עצמה ובדצמבר 2020 נחתו כאן עשרות אלפי היברידיות חדשות, ששוחררו עם מס מופחת. המלאים הללו צפויים למתן את עליית המחירים בפלח לפחות עד סוף הרבעון השני ואולי מעבר לכך.

כבר היום מנסים היבואנים הרלוונטיים לשריין לעצמם מול היצרנים הקצאות ייצור מאסיביות לאספקה ברבעון הרביעי של השנה לקראת "הפעימה השלישית" בינואר 2022. אלה אמורות לכסות את הביקוש לפחות במחצית הראשונה של 2022.

סיבה נוספת ליציבות המחירים והביקוש בפלח ההיברידיות עד כה היא החוזק יוצא הדופן של השקל ביחס למטבעות הייבוא, שסייע על פי הערכות לספוג 5%-8% מההתייקרות, שאמורה הייתה להתרחש במחיריהן לאחר עליית מס הקנייה. גם זה אינו "גורם קבוע" וברור, שאם מגמת שערי החליפין תשתנה עשויה להתפרץ "התייקרות רדומה" של ההיברידיות.

הגורם הממתן השלישי הוא שולי הרווח הרציניים של היבואנים, שמקובלים בפלח הזה. על היקף הרווחיות ניתן ללמוד מהנחות הענק, עד 15% ממחיר המחירון, שבהן מוצעים חלק מהדגמים ההיברידיים הפופולריים במסלול ה"אפס קילומטר" של חברות הליסינג.

אפילו בימים אלה אפשר למצוא במודעות של חברות הליסינג הצעות לרכישת משפחתיות היברידיות פופולריות בהנחה של 8%-14% ממחירי המחירון הרשמיים. לפיכך סביר להניח, שלפחות חלק מעליית המחירים הצפויה בפלח ב-2022 "תיספג" באמצעות הקטנת שולי הרווח של היבואנים.

ולבסוף ההיברידיות עדיין נהנות משווי שימוש חודשי מופחת ב-500 שקל לעומת רכבי בנזין רגילים וזו מוטיבציה חיובית למקבלי הרכב הצמוד. עם זאת מדובר בהטבה זמנית: ביטול ההטבה הזו נבחן כיום כחלק מביטול "המעמד המיוחד" של ההיברידיות בישראל.

פסימיות והגברת התלות ביצרנים 

התרחיש השני לגבי השפעת ביטול הטבת המס הוא "חזרה לנקודת המוצא". כלומר חזרה להיקפי המכירות של תחילת העשור הקודם, לפני הטבת המס שיצבו אז על פחות מ-5% מכלל השוק. התרחיש הזה מבוסס על כך שמכוניות היברידיות "אמיתיות" הן עדיין יקרות יותר לייצור ולשיווק ממקבילותיהן עם מנועי בנזין. לפיכך, אם הן יעלו 10%-15% יותר מגרסאות הבנזין המקבילות, הביקוש להן יקטן משמעותית וכך גם היכולת של היבואנים לתת עליהן הנחות אפקטיביות לחברות הליסינג, שהן עדיין הלקוחות הגדולים ביותר של היברידיות בישראל.

כרגע נראה, שתגובת השוק לשינוי צפויה להשתנות בין היבואנים והמותגים השונים. המותגים הקוריאנים יונדאי וקיה, למשל, שמובילים (במצטבר) את המכירות בפלח ההיברידי עם דגמים כמו איוניק ונירו, עשויים "להינצל", לפחות חלקית, בסיוע החתימה המתקרבת על הסכם הסחר החופשי (FTA) בין ישראל לדרום קוריאה, שתביא לביטול המכס בגובה 7% המוטל על הדגמים הללו ותמתן חלק ניכר מעליית מס הקנייה. מטבע הדברים גם שער דולר נמוך יסייע למגמה הזו.

מנגד בטויוטה, שהיא החלוצה ושחקנית אסטרטגית בשוק ההיברידיות העממיות בישראל (קורולה, פריוס, CH-R, יאריס), בונים ככל הנראה על תמיכה של היצרן. טויוטה העולמית מציב כיום את החדרת ההיברידיות לאירופה כיעד אסטרטגי, תוך צמצום היצע דגמי הבנזין בתקינה אירופאית, כך שהיברידיות עתידות להיות ברירת המחדל של החברה. כנ"ל לגבי הונדה, שכבר הודיעה רשמית כי תפסיק לשווק באירופה דגמים שאינם היברידיים. במקרה כזה היצרנים יהיו חייבים להגיש סיוע תחרותי ליבואנים שאם לא כן עצם נוכחותם בשוק הישראלי תיפגע מהותית.

מלחמת ירושה על הנתח שוק

בענף כבר יש מי שערך למילוי "הוואקום" שעשוי להיווצר עקב דעיכת מכירות ההיברידיות. אחד הפלחים שמועמדים למלא את החלל הוא פלח רכבי הפלאג-אין, שישמרו על הטבת מס קנייה לפחות בשלוש השנים הקרובות. הבעיה היא, שלמעט שני דגמים - קיה נירו פלאג-אין ו-MG HS החדש, ששיווקו החל כאן לאחרונה, רוב דגמי הפלאג-אין נמצאים בשוליים הגבוהים של שוק ובעיקר בפלח הפרמיום. ההיצע צפוי להתרחב בשנתיים הקרובות, אך קשה לצפות למחירים עממיים.

לפיכך, סביר להניח, שנראה "קאמבק" של גרסאות בנזין/דיזל מקובלות של דגמים פופולריים, שרובם מצוידים כיום במערכות מיקרו-היברידיות. אלה לא באמת היברידיות אלה מכוניות עם מנוע עזר זעיר וסוללה קטנה שלא מאפשר למכונית לנוע על חשמל בלבד, אבל אפשר להניח שהם ימותגו בתור היברידיות.

גם החשמליות "נטו" עשויות לנגוס מנתח השוק שיתפנה אם כי גם כאן המגבלה העיקרית היא יחס מחיר/טווח. ואולי בכלל עוד תופיע ברבע האחרון החלטה פוליטית שתאריך את מועד הטבת המס על ההיברידיות. במציאות הנוכחית, הכל אפשרי.

עוד כתבות

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים