גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את האסטרופיזיקאית הבכירה שיצאה למלחמה בהטרדות המיניות באקדמיה

פרופ' קרול מאנדל, חוקרת מובילה של היווצרות חורים שחורים והמדענית הראשית של משרד החוץ הבריטי, טוענת שהטרדות מיניות גודעות קריירות של מדעניות צעירות רבות • "כמעט כולן מכירות מישהי שעזבה מסיבות דומות. חייבים לעשות שינוי מבני בכל מה שקשור לניהול באקדמיה"

“אנחנו לא בדיוק יודעים איך צמחו חורים שחורים ענקיים" / צילום: Reuters
“אנחנו לא בדיוק יודעים איך צמחו חורים שחורים ענקיים" / צילום: Reuters

פרופ' קרול מאנדל מבטיחה שלאורך כל הקריירה שלה, כל המנטורים שפגשה, כולם גברים, התייחסו אליה תמיד בהגינות ובכבוד, ועזרו לה לבנות קריירה כאסטרופיזיקאית מובילה, חוקרת החלל החוץ גלקטי וחורים שחורים. כך מקובל באקדמיה: כל דור בונה את דור ההמשך, באמצעות קשר אישי מאוד, ואינטרסים חזקים של שני הצדדים. הסטודנט לתארים מתקדמים תלוי כמעט לגמרי בתמיכת המנחה שלו, ואילו למנחה חשוב לעבוד עם סטודנטים מבריקים וחרוצים - זה קריטי לתפוקה שלו. אבל מערכת היחסים הזאת אינה שוויונית. 

פרופ’ קרול מאנדל / צילום: באדיבות השגרירות הבריטית

בשנת 2014, החלה מאנדל את שנתה ה-15 כפרופסורית בכירה לאסטרופיזיקה ב-Liverpool John Moores University (LJMU). לאורך השנים היא צפתה בעמיתותיה נפגעות מהטרדות מיניות ומהפליה, ועוזבות בעקבות זאת את הקריירה המדעית שלהן, אבל באותה שנה אירע מקרה מסוים שגרם לה להגביר את הווליום של התבטאויותיה בנושא. "כמעט כולן מכירות מישהי שעזבה את האקדמיה מסיבות דומות", היא אומרת בראיון לגלובס.

מאנדל הייתה אורחת של שגרירות בריטניה בישראל ודוברת מכזית באירוע "נשים מובילות חדשנות במדע" שהובילה השגרירות. במסגרת האירוע נפגשו מדעניות מובילות בישראל ובבריטניה עם נשים מתחומי המחקר והמדע משתי המדינות. 

מכתב המלצה ותביעת דיבה

מאנדל החלה לדבר בתקשורת על הסיכון שבסביבות עבודה רעילות לנשים באקדמיה עוד לפני 2014, התבטאויותיה הלכו ונעשו ספציפיות יותר בעקבות המקרה של ד"ר כריס סימפסון, שהיה מצוי אז בהליך משמעתי ב-LJMU בשל הטרדה ואף תקיפה מינית  לכאורה של סטודנטיות. מאנדל הבינה שסימפסון פנה בבקשה לקבל עבודה באוניברסיטה אחרת בדרום אפריקה, והוא קיבל מכתב המלצה נלהב מפרופ' מייק בוד, שהיה למעשה הממונה גם על סימפסון וגם על מאנדל עצמה ב-LJMU. במכתב לא היה זכר לכך שסימפסון הטריד או תקף מינית לכאורה.

מאנדל החליטה לא לשתוק וכתבה כך לקולגות שלה בדרום אפריקה: "פרופ' סימפסון קיבל המלצה שבה לא תוארו אופיו או התנהלותו. ברור כי ב-LJMU פועלים כדי לשמור על השקט. יש להם עניין להסתיר את העובדה שידעו על מעשיו במשך שש שנים לפני שהחלו לחקור אותם".

בוד הגיש תביעת דיבה נגד מאנדל, אך היא נדחתה במהירות, בנימוק שלא היה במכתב כדי לפגוע בשמו הטוב. ד"ר סימפסון אמר אז ל-Daily Mail הבריטי: "אני מקווה שהאכזבה שלי מהפסיקה היא מנת חלקו של כל מי שנאלץ לסבול את התנהלותה הלא נעימה של פרופ' מאנדל. אין הוכחות להאשמות נגדי ואני מכחיש אותן לגמרי". לאחרונה נצפה במשרת חוקר במצפה הכוכבים ג'מיני בהוואי. "עברתי לכאן אחרי שהתפכחתי מחיבתי למזג האוויר הבריטי", כתב בביוגרפיה שלו במסמכי המכון.

האם מאנדל "הרסה את הקריירה" של סימפסון או של בוד? לשיטתה, לא יותר מכפי שהם עצמם הרסו את הקריירות הפוטנציאליות של הדוקטורנטיות של סימפסון. אולי אחת מהן הייתה מגיעה לאותם הישגים כמו אלה של מאנדל, לו הייתה נתקלת, כמוה, רק במנטורים חיוביים? הקריירות המדעיות הללו נגדעו עוד לפני שהחלו, לא ברעש גדול אלא בקול ענות חלושה.

לבסוף מאנדל פרשה מ-LJMU והקימה מחלקה משלה באוניברסיטת באת'. ב-2018,  היא הייתה לאישה הראשונה בתפקיד המדענית הראשית של משרד החוץ והקולוניות לשעבר של ממשלת בריטניה. היום היא מחלקת את זמנה בין שני תפקידיה. במסגרת תפקידה במשרד החוץ, היא עוסקת גם ביצירת קשרים מדעיים בין בריטניה למדינות אחרות ומייעצת בנושאים מדעיים הקשורים למדיניות החוץ של בריטניה, לדוגמה בשיתופי פעולה הקשורים לניהול משבר האקלים. 

"במהלך הקריירה שלי נחשפתי, לשמחתי לא באופן אישי, לסביבות עבודה מאוד רעילות עבור נשים. באקדמיה הטרדה מינית היא בעיה מאוד קשה", היא אומרת. "מערכת היחסים של המנטור והסטודנט הצעיר היא מערכת יחסית מקודשת. חייבים להגיע אליה עם גבולות מאוד ברורים ועם המון ענווה, אבל יש אנשים שמנצלים אותה לרעה. והם יודעים טוב מאוד שמה שהם עושים לא בסדר. הם עושים זאת שוב ושוב וארגונים לא מעיזים להתמודד איתם. הם יכולים להיות מאוד ערמומיים וקשה לארגונים לשים את האצבע על הנזק".

מאנדל מנסה לפרוט את הדינמיקה של הפגיעה המקצועית, גם במקרים שבהם אין תקיפה של ממש. "את צריכה לדעת שכשמישהו מחמיא לך על העבודה שלך, הוא באמת מחמיא על העבודה. ואת צריכה לדעת שכשמעבירים ביקורת, זה נעשה לא משום מניע אחר. ראיתי איך זה פוגע. נשים רבות שרדו והתפתחו לחוקרות מדהימות, והן לא היו צריכות לחוות את זה. או לפחות היו צריכות לקבל את התמיכה".

פגיעה בנשים פוגעת גם ביושרה המדעית

מאפיין נוסף של האקדמיה הוא שהמנהלים שלה מעולם לא הוכשרו להיות מנהלים, והם גם לא נמדדים ביכולות הניהוליות שלהם. "לכן לא כולם יודעים מהי הדרך הנכונה להתנהל בסוגיה הזו, וגם המנהלים הבכירים, שלא תמיד לגמרי רואים את עצמם כמנהלים של החוקרים במחלקה שלהם, לא יודעים איך לטפל ברגישות אך בנחישות בסיטואציות שנוצרות. 

"חייבים לעשות שינוי מבני בכל מה שקשור לניהול באקדמיה", היא אומרת. "וזה לא סיפור של נשים מול גברים. זה סיפור של הפיכת האקדמיה לסביבה מאפשרת למגוון רחב של אנשים ממגדרים, רקע לאומי ואתני וגם רקע כלכלי וחברתי שונה. אחרת האקדמיה מאבדת את רוב הכשרונות הכי טובים שלה.

"אנשים חושבים שאם הם נמצאים לכאורה במריטוקרטיה, ואם הם מסתכלים מסביבם הם רואים רק אנשים כמוהם, אז סימן שרק אנשים כמוהם הם בעלי היכולת. זה כמובן ממש לא נכון וסותר את כל המחקרים שנערכו בתחום".

מאנדל משוכנעת שבמקום שבו מושתקת פגיעה בנשים, צפויה להיפגע גם היושרה המדעית. "האופן שבו אנחנו מתמרצים חוקרים באקדמיה יוצר מיתוס של גאונים שאסור להתערב להם, ובמצב כזה, אם מישהו הולך לעשות משהו רע, יש לו מלוא ההזדמנות לעשות את זה. צריך לעזור לראשי המחלקות, כך שיהיה להם אומץ לדבר עם כל אדם במחלקה ולהגיד לו: להטריד מינית זה לא מקובל, כפי שלא מקובל לבצע פלגיאט, להשמיט מישהו מקרדיט, לזייף נתונים".

מדוע זה קשה להם יותר?
"סטטיסטית, גברים לבנים הם האנשים עם הכוח, ולכן זה כנראה יהיה גבר מבוגר ומבוסס שיוצר את הבעיה ומנהל בכיר מאוד דומה לו, שנאלץ להתמודד איתה, ואולי דווקא נוח לו יותר להתעלם מזה, אולי אפילו לעודד את זה. לכן כל כך חשוב שהשיחות הללו יתנהלו בקול רם". 

לחנך את האנשים שעומדים מנגד

מאנדל מציעה לבצע גם הכשרות ל'עומד מנגד' (Bystander training). "ממש חשוב שכל אדם בחדר יידע איך לעזור לאדם שנתקל במיקרו אגרסיה (פגיעה כמעט אגבית, עד שקשה לצאת נגדה באופן רשמי - ג"ו). הייתי רוצה ללמד אנשים שמרגישים שהם בשוליים התרבותיים מכל מיני סיבות - נשים במקצוע גברי, מיעוטים, להט"ב - לעזור זה לזה. אם אתה נמצא עם עוד 'איש שוליים' בחדר, תתמוך בו כך שלא יוכלו לפגוע בו. ואם ברגע האמת, כשראית שפוגעים במישהו או מדירים אותו, לא פעלת - אפשר גם לפעול בדיעבד. זה לא מאוחר".

באקדמיה הדברים הם קצת מורכבים כי זו סביבה מאוד ביקורתית, וחלק מהתפקיד של המנטור הוא לקרוע לגזרים כל חולשה במאמר או בהצעה של הסטודנט. לפעמים זה כשלעצמו מעליב, או נחווה כמו בריונות.
"זה נכון, הסביבה היא ביקורתית ממילא, וזה גורם לחלק מהשיחות להפוך להיות מאוד מגעילות די מהר, משני הצדדים. אין קשר בין ביקורתיות לבין הטרדה מינית, אבל לפעמים הקו הוא דק בין ביקורתיות לבריונות. ראינו עכשיו בקורונה, שהרבה אנשים לחוצים. ניתן להעכיר את התרבות במהירות רבה, אפילו אם חשבת שהמצב בסדר.

"האקדמיה זקוקה לשינוי, בין היתר באופן שבו הביקורת מוגשת לאנשים צעירים ושאפתניים. במשרד החוץ, אני רואה עולם אחר של הכשרה ניהולית, הכשרה שמגיעה ממנהיגות אמיתית בראש הארגון. אני מנסה להביא את הכשרת המנהלים שיש מחוץ לאקדמיה גם למחלקה שלי. מבחינתי, אם מישהו הגיע למקום שבו הוא צריך להתלונן, אז פספסנו משהו בהתנהלות שלנו עוד הרבה קודם".

מאנדל חשה שהיום יש לה כוח רב יותר מאשר בעבר להטמיע ערכים של יושרה בהתנהלות הבין אישית. "התפקיד שלי מביט החוצה. אנחנו יכולים לחבר בין מדינות כדי לוודא שעושים טוב בעולם באמצעות המדע. יש גם קשר בין האתגרים של נשים ושל אנשים לא לבנים. הגברים הלבנים עדיין מחזיקים ברוב הכוח, ואילו הורים של בנות ובעיקר בנות מתרבויות שהיסטורית הן פחות שוויוניות, לא תמיד רואים את הפיזיקה כמסלול אפשרי לבנות שלהם. אנחנו חושבים שאנחנו יכולים להתמודד עם זה על ידי כך שנביא מדע 'גדול' לתוך בתי הספר".

"פתאום כולם החלו לחקור חורים שחורים"

מאנדל אמנם מתייחסת לעצמה כאישה פריבילגית יחסית, הן משום שהתמזל מזלה והיא עצמה לא סבלה מהטרדות מיניות בקריירה שלה, והן משום שהיא אישה לבנה בריטית, מבוססת יחסית בתרבות שבה השתלבה כחוקרת. אך גם עבורה הקריירה המדעית לא הייתה דבר מובן מאליו.

"אבא שלי עבד בבית חולים והוא התקדם בתחום המחקר אף שלא היה באוניברסיטה. לעומת זאת, אמא שלי הייתה צריכה להתפטר מעבודתה ברגע שנכנסה להיריון, כי נשים בהיריון או עם ילדים לא עבדו. כשהייתי ילדה, חלמתי להיות רקדנית, או מדענית. נרשמתי ללימודי פיזיקה, עם השלמה בפילוסופיה ואסטרונומיה. כשראיתי לראשונה את הטלסקופ הענק באוניברסיטת מנצ'סטר, התלהבתי". היתר היסטוריה.

איך נראים חיי היומיום שלך כאסטרופיזיקאית?
"אני מפתחת טלסקופים שעומדים בתוך או מחוץ לאטמוספירה, כדי לקלוט חלקיקים מהתפרצויות בקרינה גבוהה ברחבי היקום, כי ההתפרצויות האלה הן בעצם מאיץ החלקיקים הטבעי הכי קיצוני בעולם. שם קורים לחלקיקים הדברים הכי מעניינים, שממש מאתגרים את חוקי הפיזיקה כפו שאנחנו מכירים אותם. הם נעים במהירות קיצונית, באנרגיה קיצונית ומתנגשים זה בזה בעוצמה קיצונית, הרבה יותר מכפי שרואים בכדור הארץ.

"האור שנוצר בהתפרצויות הללו עובר את כל היקום, דרך שדות מגנטיים, קרוב לחורים שחורים, וכשהוא מגיע לטלסקופים שלנו, הוא טעון בכל המידע לגבי מה שקרה לו עד היום".

אחת השאלות שחקרה מאנדל היא מה ההבדל בין התפרצויות גמא קצרות וארוכות.  בהתפרצות גמא משתחררת בחלל כמות אדירה של קרינת גמא, והיא אחד האירועים האנרגטיים ביותר הידועים כיום. "התיאוריה הייתה שההתפרצויות הארוכות נובעות מקריסה של כוכב מאוד גדול והקצרות הן התנגשות בין כוכב נויטרונים לחור שחור. ההערכה הייתה שהתנגשות כזאתו יוצרת שדות כבידה. זה היה הניבוי השלישי מתיאוריית היחסות של איינשטיין.

"הניבוי הראשון, שהיקום מתפשט, הוכח בשנות ה-60 של המאה ה-20 וזיכה את מגליו בפרס נובל. הניבוי השני היה שיכולים להיות חורים שחורים. נדרש זמן רב עד שזה הוכח, ועבורי זו הייתה נקודת תפנית בקריירה. הייתי האסטרופיזיקאית החוץ-גלקטית שחקרה חורים שחורים, ופתאום כולם חקרו את זה. הניבוי האחרון היה גלי כבידה - התנגשות של כוכב ניטרונים עם חור שחור שגורם לגלים שבסופו של דבר מגיעים אלינו. זה התגלה רק ב-2017, וזו הייתה ההוכחה השלישית והמלאה לתיאוריה של אינשטיין. וזה קרה ביום ההולדת שלי! באמת שלא חשבנו שזה יקרה עוד בחיינו.

"בתוך 100 שנה מפרסום התיאוריה של אינשטיין, הצלחנו ליצור הבנה אחודה של האבולוציה של כוכבים - איך הם חוברים יחד, איך הם יוצרים קרינה ואיך נוצרים מהם חורים שחורים ומה השפעתם על הסביבה".

האסטרופיזיקה עוברת לביג דאטה

אבל אנחנו עוד לא יודעים הכול. בשנים האחרונות, השתנתה התפיסה של חורים שחורים. "הכרנו חורים סופר מאסיביים באמצע גלקסיות גדולות, שהם בגודל של מערכת השמש שלנו בערך. לגלקסיה שלנו יש חור שחור כזה, אבל למזלנו הוא רחוק מאיתנו. יש גם חורים שחורים קטנים, קצת יותר כבדים מהשמש וברוחב של מייל אחד לערך. ולאחרונה גילינו שיש משהו באמצע - חור שחור בגודל של כמה עשרות פעמים השמש, ואין לנו כרגע תיאוריות איך הוא נוצר.

"אנחנו לא יודעים בדיוק כיצד חורים שחורים ענקיים צמחו. היקום הוא כנראה בית קברות של חורים שחורים שהיו פעם כוכבים, שאנחנו לא מבינים אותם. אין לנו עדיין התיאוריה המלאה לגבי האופן שבו כוכבים שחורים מתפתחים ומה יוצר את החורים הבינוניים ואת החורים המאסיביים. אבל כשאנחנו קולטים גלי כבידה וקרינת גמא, אנחנו יודעים מה המאסה של הדברים שהתמזגו ומה האנרגיה שהייתה דרושה לכך.

"הגלאים שיש לנו על פני כדור הארץ קולטים בצורה טובה את החורים הקטנים והבינוניים, אבל אנחנו רוצים לקלוט פעם אחת חיבור בין שני חורים שחורים מאסיביים, ולכן אנחנו מציבים את הטלסקופים שלנו גם על פני שני לווינים. כאשר גלי הכבידה יעברו בין הלוויינים, הם יקרבו מעט את הטלסקופים שלנו אחד כלפי השני, ואז אנחנו נקלוט את זה".

את מרגישה קצת אינטימיות עם הכוכבים האלה? את מדברת עליהם קצת כמו על יצורים חיים.
"הם אכן דינמיים וזה מה שמלהיב אותי. יש להם היווצרות והתבגרות ומוות. הם יכולים להתפתח לאורך מאות מיליוני שנים או כמה שניות - זו דינמיות מכל מיני סוגים. ויש חזית מחקר חדשה שמגיעה. כלים חדשים שיאפשרו לנו למדוד מיליוני מופעים של קרינות גמא היכן שיכולנו בעבר למדוד כמה מאות. אנחנו עוברים לעולם הביג דאטה". 

האם שינוי כזה של התחום שלך הוא קצת מפחיד?
"כן, יש סטודנטים שמבינים בזה יותר ממני. לפתח כישורים חדשים זה מפחיד".

פרופ' קרול מאנדל
בת 51, המדענית הראשית של משרד החוץ הבריטי וראש מחלקת אסטרופיזיקה באוניברסיות באת' ● דוקטורט באסטרופיזיקה מאוניברסיטת מנצ'סטר ופוסט-דוקטורט באוניברסיטת מרילנד ● מתבטאת הרבה בתקשורת על סביבות עבודה רעילות לנשים בעולם האקדמי

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית