גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות החיבוק מוול סטריט בפברואר: מחיר הביטקוין צנח 20% בשבוע האחרון

נפחי המסחר בבורסות הקריפטו עלו החודש לשיא כל הזמנים, כשחצו את רף הטריליון דולר ● בחלוף השבוע הגרוע ביותר שלו מאז מרץ 2020, ביטקוין קרוב לסיים את פברואר עם עלייה חודשית של 33% במחירו

ביטקוין / צילום: shutterstock
ביטקוין / צילום: shutterstock

ביטקוין, המטבע הגדול בשוויו בשוק הקריפטו, מאבד גובה בשבוע האחרון של פברואר: ביום ראשון בבוקר ירד מחיר הביטקוין עד לכ-44,200 דולר, אחרי נפילה של 7% ביממה האחרונה, כשהוא משלים צניחה שבועית של כ-20%. מבחינת שיעור הירידה במחירו הדולרי, ביטקוין מסכם את השבוע הגרוע ביותר שלו מאז מרץ 2020 - חודש שבו החשש מפני התפרצות מגפת הקורונה הוביל לנפילות בכל השווקים הפיננסיים.

לפני שבוע בדיוק, ב-21 בפברואר, נסק מחיר הביטקוין לשיא של כל הזמנים, 58,330 דולר. למרות הצניחה של השבוע האחרון, ביטקוין קרוב לסיים את פברואר עם עלייה חודשית של 33% במחירו, על-פי נתוני אתר CoinMarketCap, שאוסף נתונים על המסחר במאות בורסות קריפטו בעולם. ביטקוין (סימול: BTC) פתח את פברואר במחיר ממוצע של כ-33,115 דולר, ומאז עלה מחירו ביותר מ-11 אלף דולר.

מתחילת 2021 עד כה עלה מחיר הביטקוין ב-55%. מחירו ביום ראשון בבוקר משקף לביטקוין שווי שוק של כ-836.5 מיליארד דולר - 61.5% משוויו של כלל שוק הקריפטו, המונה כיום 8,612 סוגי מטבעות דיגיטליים.

מעבר לתנודות המחיר הקיצוניות של ביטקוין ושל מטבעות קריפטו אחרים בחודש החולף, שוק הקריפטו מסכם חודש מצוין מבחינתו. אנליסטים של אתר The Block האמריקאי מצאו כי נפחי המסחר בבורסות הקריפטו הגיעו החודש לשיא של כל הזמנים, כשחצו את רף הטריליון דולר. מתחילת החודש ועד 27 בפברואר, הסתכם נפח המסחר בשוק ב-1.05 טריליון דולר - עלייה של כ-16% לעומת חודש ינואר. מהנתונים עולה כי בורסת הקריפטו המובילה בהיקפי המסחר היא Binance, עם כ-60% מכלל המסחר החודש, ואחריה בורסת Coinbase עם כ-11% מהמסחר.

וול סטריט מלווה את קוינבייס אל נאסד"ק

בסיכום פברואר, שהיה חודש רווי התפתחויות מעניינות בשוק מטבעות הקריפטו, ניתן לקבוע כי השוק זכה להבעת אמון ותמיכה מובהקת מגופי ההשקעות הגדולים בוול סטריט. כדי להיווכח בכך, די לראות את הרשימה המכובדת של בנקי השקעות שמלווה את בורסת הקריפטו האמריקאית קוינבייס בהפיכתה לחברה ציבורית, ובהם גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן וסיטיגרופ.

ביום חמישי דיווחה קוינבייס לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) על כוונתה לבצע רישום ישיר (direct listing) של מניותיה למסחר בבורסת נאסד"ק, בלי שתגייס הון במהלך זה. החברה לא מסרה עדיין מתי בדיוק יבוצע המהלך ומה יהיה מחיר המניה עם רישומה למסחר.

הדיווח של קוינבייס ל-SEC חשף, בין השאר, את הגידול העצום בהכנסותיה של בורסת הקריפטו בשנה שעברה, שהוכפלו יותר מפי שניים בהשוואה ל-2019. קוינבייס סיכמה את 2020 עם רווח נקי של 322 מיליון דולר והכנסות של 1.3 מיליארד דולר, לעומת הפסד של 30 מיליון דולר על הכנסות של 534 מיליון דולר ב-2019. לקוינבייס, בורסת הקריפטו הגדולה ביותר בארה"ב, יש בסך הכול 43 מיליון משתמשים רשומים, ובממוצע חודשי 2.8 מיליון משתמשים פעילים.

קוינבייס, שנוסדה ב-2012, מחזיקה במשמורת מטבעות קריפטו בשווי כ-90 מיליארד דולר עבור משקיעים מיותר מ-100 מדינות בעולם, הכוללים, בין השאר, כ-7,000 גופי השקעות מוסדיים. לדברי מומחי השקעות בוול סטריט, שווי החברה מוערך בטווח של 100-80 מיליארד דולר.

עם בעלי המניות הגדולים בקוינבייס נמנים כיום קרנות ההון סיכון של אנדריסן הורוביץ, Tiger Global, Ribbit Capital, Union Square Ventures וגם צמד המייסדים השותפים, פרד אהרסאם והמנכ"ל בריאן ארמסטרונג.

הזרמות הכספים של חברות אמריקאיות ציבוריות הגיעו בחודש האחרון להיקפים חסרי תקדים. ביום רביעי האחרון, כפי שדיווחנו בגלובס, הודיעה חברת התוכנה האמריקאית MicroStrategy, הנסחרת בנאסד"ק, כי הגדילה את החזקות הביטקוין שלה עם רכישה נוספת בהיקף של יותר ממיליארד דולר, כמה ימים לאחר שהשלימה הנפקה נוספת של איגרות חוב להמרה. בסך הכל הוציאה מיקרוסטרטג'י בתוך כשבעה חודשים סכום אדיר של 2.17 מיליארד דולר על רכישות ביטקוין, שאותן התחילה לבצע באוגוסט האחרון.

מייקל סיילור, מייסד ומנכ"ל החברה, אמר בשבוע שעבר בראיון לרשת CNBC האמריקאית כי לדעתו, שווי השוק של ביטקוין צפוי לצמוח בעתיד ל-100 טריליון דולר - יותר מפי 100 משוויו כיום.

נוסף על כך, בשבוע שעבר דיווחה חברת הפינטק האמריקאית Square, שבראשה עומד ג'ק דורסי, מייסד ומנכ"ל טוויטר, כי היא מגדילה את ההשקעה שלה בביטקוין בעוד 170 מיליון דולר, אחרי שדיווחה על גידול בהכנסותיה מהיישומון Cash App, המשמש בין השאר משקיעי ביטקוין בארה"ב. מוקדם יותר החודש דיווחה חברת טוויטר, המחזיקה באחת הרשתות החברתיות הגדולות בעולם, כי היא שוקלת אפשרות של רכישה או ביצוע תשלומים באמצעות ביטקוין, אבל עדיין לא קיבלה החלטה בעניין.

ב-8 בפברואר הצליחה טסלה, יצרנית הרכב החשמלי שנמצאת בשליטת המנכ"ל אלון מאסק, להסעיר את שוק הקריפטו, כשדיווחה כי במהלך ינואר השקיעה סכום של 1.5 מיליארד דולר ברכישת ביטקוין. על-פי דיווח באתר The Block, שלא אושר על-ידי טסלה, מקורות המקורבים לעסקה מסרו כי טסלה ביצעה את רכישת הביטקוין העצומה באמצעות בורסת קוינבייס, הנערכת בימים אלה להפיכתה לחברה ציבורית.

תת'ר וביטפינקס נפרדות מהמשקיעים בניו יורק

עוד התפתחות חשובה עבור שוק הקריפטו נרשמה החודש בחזית הרגולטורית: בשבוע שעבר הודיעה התובעת הכללית של מדינת ניו יורק כי הגיעה להסדר פשרה עם Bitfinex, אחת מבורסות הקריפטו הגדולות בעולם, בנוגע לאישומים שלפיהם הסתירה הפסדי הון עצומים, שבהם לכאורה כרוכים יחד כספי החברה וכספי לקוחותיה, ואף מסרה דיווחים שקריים בנוגע לעתודות ההון שלה. למרות ההסדר, מתחה התובעת הכללית, לטישה ג'יימס, ביקורת חריפה על ביטפינקס ועל החברה האחות שלה, Tether.

במסגרת הסדר הפשרה, תשלם חברת iFinex מהונג קונג, בעלת השליטה בביטפינקס ובתת'ר, עיצום כספי בסך 18.5 מיליון דולר. כמו כן, תת'ר התחייבה כי בשנתיים הקרובות תמסור למדינת ניו יורק דיווחים רבעוניים בנוגע לעתודות ההון שלה, שאמורות לגבות את המטבע "היציב" (סטייבלקוין) שהיא מנפיקה, ושתי החברות האחיות מתחייבות להפסיק לחלוטין את כל המסחר באמצעותן למשקיעים מניו יורק.

עוד כתבות

מסיושי סאן, מנכ''ל סופטבנק / צילום: ap, Ahn Young-joon

"בכיתי": מייסד סופטבנק מסביר למה החליט למכור מניות אנבידיה

מייסד הקונצרן היפני הגדול, מסיושי סאן, סיפר כי סופטבנק מכרה את החזקותיה באנבידיה כדי לממן השקעות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כולל OpenAI ● בנוסף, הוא דחה את החששות בשווקים על "בועת בינה מלאכותית", ואמר כי אלו שטוענים זאת "אינם חכמים מספיק"

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע בביקורת על הבנקים: מקשים על חברות הפינטק להיכנס לשוק

לדברי יו"ר רשות ניירות ערך בכנס של בנק ישראל, "המערכת של שירותי תשלום יושבת על כמה רגולטורים וגם על מערכת מורכבת בין חברות התשלומים למערכת הבנקאית שמספקת להם שירותים" ● עוד הוסיף זינגר כי "נעשים הרבה מאמצים, אבל צריך להגיד ביושר, זה לא עובד נכון לעכשיו והמצב לא טוב"

תעשיות ביטחוניות / צילום: צילומים: אלביט מערכות, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

למרות ההנחיות: חברות ביטחוניות שילמו מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות

מבקר המדינה פרסם דוח בנוגע לבקרה של משרד הביטחון על השימוש ב"משווקים" במסגרת עסקאות יצוא ביטחוני ● לפי הדוח, החברות הביטחוניות הישראליות התחייבו לשלם מאות מיליוני דולרים למשווקים בגין עסקאות בין השנים 2024-2022 ● עוד עולה כי לא הוקם מנגנון לביצוע ביקורות לעמידתן של החברות הביטחוניות בכללי הציות

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

ראש הממשלה ג'ורג'ה מלוני / צילום: ap, Phil Noble

2,452 טון זהב עלולים להצית עימות חדש שיטלטל את כלכלת איטליה

תיקון חוק חדש באיטליה מבהיר כי זהב המדינה שייך לעם, ומעורר חשש שהממשלה תנסה להשתלט על העתודות ולפגוע בעצמאות הבנק המרכזי ● המהלך מעורר דאגה גם באיחוד האירופי: לאיטליה יש עתודות זהב בשווי 280 מיליארד אירו, שהן חלק מהגיבוי למטבע המשותף

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור בית השקעות / צילום: יח''צ

כאב ראש של עשירים: זינוק של 275% במניית מור פגע ברווחי החברה ברבעון

בית ההשקעות נאלץ להפריש 18 מיליון שקל לעדכון התגמול ההוני לעובדים, עקב העלייה המשמעותית במחיר המניה ● מאידך נאלצו שלושת בכירי מור להחזיר 1.67 מיליון שקל לקופת החברה, בשל התנגדות רשות ני"ע ל"פריסת" התגמול ההוני שאושר להם אשתקד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

ראש המל''ל לשעבר, צחי הנגבי / צילום: חיים צח / לשכת העיתונות הממשלתית

מבקר המדינה: למרות האיומים, המל"ל לא השלים את בחינת המיגון במתקנים חיוניים

מדוח מבקר המדינה עולה כי המל"ל טרם השלים את בחינת הצורך במיגון מתקנים חיוניים ותשתיות אסטרטגיות - אף שבמהלך מלחמת "חרבות ברזל" ניכר עד כמה אלה הפכו ליעדי תקיפה מרכזיים ● עוד ב-2020 פרסם המבקר דוח ביקורת בנושא ההיערכות להגנה על מתקנים חיוניים מפני טילים, אך אף ליקוי לא תוקן

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

האוצר למשרדי הממשלה: הכינו צעדי התייעלות בשל הגדלת תקציב הביטחון

רה"מ נתניהו הבהיר לאחרונה כי בכוונתו להוביל הגדלה דרמטית של תקציב הביטחון, ב-250-350 מיליארד שקל במשך עשור ● על רקע זה, באוצר פנו הבוקר למנכ"לי משרדי הממשלה בדרישה להציג צעדי התייעלות שיאושרו יחד עם הצעת התקציב בממשלה בעוד יומיים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב היא עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"