גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוק מאותת לפד: אם אתה לא מעלה ריבית - אני אעלה

עליית התשואות באיגרות החוב מעידה על צפי חיובי בסך הכל - צופים התאוששות כלכלית, הגלגלים יחזרו להסתובב, האינפלציה תרים קצת ראש כשהצרכנים יחזרו לחנויות ● כסף בורח מהמניות הטרנדיות וחוזר למניות ה"עייפות"

הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי
הבורסה בניו יורק - וול סטריט / צילום: תמר מצפי

לפני שנה, בתחילת הקורונה, קרסו שווקי המניות ובנקים מרכזיים ברחבי העולם החלו להוריד ריביות. במקביל להורדת הריבית, הבנק הפדרלי של ארה"ב החל לרכוש ניירות ערך, והגדיל את כמות הכסף במחזור.

השילוב של ריבית נמוכה והזרמות כספים הטיס את שוק המניות לשיאים. אם לדייק, מגזרי הטכנולוגיה, הבריאות, האיקומרס, מניות ה-Stay at home וכל מה שהריח כמו "העתיד" שברו שיאים, ומנגד סקטורים שנפגעו מהקורונה פיגרו מאחור.

אנחנו חיים בעידן של ריבית אפס, שבזכותה מחירי הנכסים עולים. לכאורה, מי ששולט בריבית אלו הבנקים המרכזיים, הפד, בנק ישראל וכו׳.

האמנם? בשבועות שעברו למדנו שאם השוק רוצה, הוא יכול לכפות את תנאי הריבית מבלי להתייעץ בבנקים המרכזיים. בשבוע שעבר הורגשה טלטלה בשווקי המניות, על רקע עליות תשואות האג"ח, שמהוות מעין "עליה כפויה בריבית".

הכוח הנבואי של השוק

לשווקים הפיננסיים יש כוח נבואי במובן שהמחשבות שיש למשקיעים על העתיד, מיתרגמות לפעולות שהם עושים היום, והפעולות היום גורמות לעתיד לבוא מוקדם מהצפוי. במילים אחרות, מאוד נפוץ בשווקים שהנבואה מגשימה את עצמה.

הנה כמה דוגמאות : אם המשקיעים סבורים שהכלכלה הולכת לחזור לשגרה, הם יקנו מניות של חברות שהם צופים להן התאוששות. הקניות הללו ינפחו את מחירי אותן המניות כבר היום; אם המשקיעים סבורים שמחירי הסחורות - התירס, הכותנה, הנפט וכו׳, הולכים להתייקר, הם יקנו את הסחורות כבר עכשיו, ובכך יגרמו לייקור במחיריהם כבר היום.

( קצת ) אינפלציה זו לא מילה גסה

קיים סיכוי שהקורנפלקס שלכם יתייקר קצת. הצטברו מספיק ראיות שחיסוני הקורונה עובדים, והשווקים כבר מגלמים את התאוששות הכלכלות. מאז תחילת 2021 אנחנו רואים עליה דרמטית במחירי הסחורות - נפט, חיטה, כותנה, תירס, נחושת. כמה הסברים לתופעה:

● הציפיה שבקרוב החיים יחזרו לשגרה, הקונים יחזרו לחנויות, והביקושים ידחפו את מחירי המוצרים וחומרי הגלם. המשקיעים קונים סחורות בציפיה לעליות המחירים, וזה מביא לייקור הסחורות כבר עכשיו. צופים גם שהממשלות הולכות לבזבז כדי לסייע לכלכלה לחזור למסלול, והבזבוזים הללו יביאו לביקושים שייקרו את המוצרים.

● משקיעים פוחדים ש"הדפסות הכסף" המאסיביות יביאו אינפלציה (עליית מחירים בקצב גבוה מהרגיל), אז כאקט התגוננות מחפשים להשקיע בנכסים "אמיתיים" - תירס, נפט, כותנה, נחושת וכו׳.

● בכל הנוגע לנפט, העלייה המטאורית שלו נובעת בין היתר גם ממחסור. החורף הקשה בארה"ב הביא לקשיים בתפוקה. בנוסף, מדינות נפט כערב הסעודית, החליטו לקצץ בתפוקה, וזה מביא לעליה במחיר.

מה המשמעויות ?

ניתן בוודאות רבה להעריך שהתייקרות מחיר הנפט תגרור ייקור במחירי רוב המוצרים, כי נפט למעשה הוא רכיב משמעותי (עדיין) בייצור, הפקה ושינוע של מוצרים. גם ההתייקרות במחירי הסחורות האחרות עלולה להשפיע. בכל מקרה, זה לא יקרה מיד. אבל בואו, חכו, לפני שאתם מכווצים פנים בבעתה, נשים דברים בפרופורציות: זו לא אינפלציה אימתנית. כרגע לפחות. מדד מחירי הסחורות עקף במעט את הרמה בה היה לפני שנה.

אבל יש גם מקום לשאול - האם אינפלציה היא הדבר הכי גרוע במצב הנוכחי? צריך להבין שאינפלציה נמוכה היא אינדיקטור לכלכלה מתפקדת, עדות לכך שיש ביקושים שדוחפים מעלה. יש מי שרואה באינפלציה הזו סוג של "גשמי ברכה". צריך לזכור שעד לפני כמה חודשים מקבלי ההחלטות התפללו לקצת אינפלציה .

בשורה התחתונה זו לא באמת קטסטרופה, אבל זה משהו לשים לב אליו.

כסף זז מפה לשם

כסף בורח מהמניות הטרנדיות וחוזר למניות ה"עייפות". זו היתה שנה משוגעת, מניות הטכנולוגיה של החברות הכי צומחות עלו בשיעורים היסטריים. לפעמים פי, 10, 20 ואף יותר. בשנה. גיימינג טס, הענן טס, אתם יודעים, כל מה שטרנדי. גם כל מה שבאופן מרוחק נתפס כ"העתיד" - הרכבים החשמליים, האנרגיה הירוקה. בזמן שהטכנולוגיה הפגיזו, ענפים שנפגעו מהקורונה נשארו מאחור - התעופה, התיירות, הבנקים.

השבוע היה מאוד ניכר שהכסף חוזר לנפגעות הקורונה . התרגלנו שמה שלא נשים עליו כסף יעלה, כל עוד הוא בקטגוריית ה"משהו משהו טכנולוגיה, עתיד וזה". בשבוע האחרון נחתכו בחדות המניות הטרנדיות, ובניהן מניות ה Stay at home - גיימינג, זום, איקומרס - שרובן איבדו גובה. לאן זרם הכסף? תיירות, תעופה, פיננסים, מבינים תראש נכון?

למעשה זה לא החל השבוע. בחודשים האחרונים אנחנו רואים איך הסקטורים החבוטים של הקורונה עושים קאמבק, ורבות מהמניות חזרו למה שהיו לפני שנה. סך הכל מדובר במשהו טוב.

בתחילת הטור אמרתי משהו על זה ש"השוק העלה ריבית באופן כפוי"? בואו נרחיב: אנו חווים לאחרונה עליה משמעותית בתשואות איגרות החוב הארוכות. המשמעות היא שהמשקיעים צופים את האינפלציה, וגם העלאת ריבית באיזשהו אופק. עליית התשואות באיגרות החוב מעידה על צפי חיובי בסך הכל - צופים התאוששות כלכלית, הגלגלים יחזרו להסתובב, האינפלציה תרים קצת ראש כשהצרכנים יחזרו לחנויות. אבל עליית תשואות האג"ח גם יוצרת איזושהי תעוקה על השוק: היא למעשה "כופה" על השוק עליית ריבית כבר עכשיו (אם יש תשואה יותר גבוהה באיגרות החוב, זה כמו שהריבית שאתם יכולים להשיג עלתה). ריבית שעולה באופן מפתיע נוטה לגרור ירידה בשוק המניות.

האם זו בעיה שזה קורה דווקא עכשיו ? ובכן תלוי את מי שואלים .

מילכוד 22

העלייה בתשואות האג"ח התרחשה עקב פעולות השחקנים בשוק, והעיבה קשות על שווקי המניות, בהובלת חברות הטכנולוגיה שנחתכו בשיעור דו ספרתי.

מה הפתרון? ראשית כל, הטיעון הקלאסי הוא שהפד לא כאן בשביל להבטיח את תשואת תיק ההשקעות שלכם, אלא דואג שתהיה לכם תעסוקה. מצבה של הבורסה לא אמור (לכאורה) לעניין את הפד.

אבל לטובת הדיון, בואו נניח שהפד לא רוצה שתשואות האג"ח יעלו, מסיבותיו שלו, והוא מעוניין לעשות משהו בנוגע לזה. כאן קיים מלכוד:

הפד תמיד יכול להוריד את תשואות האג"ח באמצעות קניה מאסיבית של איגרות חוב. סביר להניח שמהלך כזה יחזיר את שוק המניות לחגיגות, אבל מנגד הוא סביר להניח שגם יחריף את הלחצים האינפלציוניים.

בכל מקרה, בארץ בנק ישראל דופק שעות נוספות, וקונה אג"ח כדי להילחם בתהליך. ובארה"ב? בינתיים נראה שהקברניט לא לחוץ. כולם חיכו בציפיה לפני מספר ימים, כשג׳רום פאוול, יו"ר הפד, שידר מסר מרגיע לפיו עליית תשואות האג"ח הן מדובר בסימן חיובי, אין מקום לדאגה, ושבכל מקרה הפד מוכן לתמוך וימשיך להבטיח את יציבות הכלכלה.

על פי נתוני הפד האינפלציה החזויה אינה מדאיגה, ודווקא יש סיבות לחשוב שהכלכלה רחוקה מהתאוששות אמיתית (כפי שעולה מנתוני התעסוקה), ואולי יש דרך ארוכה לפנינו בדרך לשיקום.

** הכותב הוא משקיע, יזם, ומנהל את קהילת הפייסבוק "Money Talks".

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן.

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים