גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הביטוח מגדל סוערת, בעל הבית נעלם, והממונה בוחר לעמוד בצד

לאחר שנראה היה כי מגדל צלחה שורה של עימותים בצמרת, שבהם "כיכב" בעל השליטה שלמה אליהו, פרץ עימות אישי חריף בין מנכ”ל מגדל ביטוח רן עוז ובין היו"ר מוטי רוזן • האם וכיצד מושפעים מכך המבוטחים, העמיתים והמשקיעים בקבוצת הביטוח

שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת הביטוח מגדל / צילום: תמר מצפי
שלמה אליהו, בעל השליטה בקבוצת הביטוח מגדל / צילום: תמר מצפי

כמה חודשים לאחר שנדמה היה שקבוצת הביטוח מגדל, שבשליטת שלמה אליהו, אולי הצליחה להשיג שקט תעשייתי בצמרת הניהולית, לאחר מאבק מתוקשר שהוביל אשתקד להדחת יו"ר חברת הביטוח ניר גלעד והזזת בעל השליטה מתפקידיו בחברת הביטוח, התברר השבוע כי החברה לא פסקה לייצר דרמות של סערות בינאישיות בצמרת.

הפעם מדובר בעימות חריג ופומבי בין שני האנשים שאמורים להוביל את מגדל חברה לביטוח, המרכזת את עיקר פעילות הקבוצה:  מוטי רוזן, היו"ר החדש (אך הוותיק בענף הביטוח) מהצד האחד; ורן עוז, המשמש כמנכ"ל מגדל ביטוח בשנה וחצי האחרונות, מהצד השני.

הסכסוך בין השניים גלש לפסים אישיים, והם מאשימים זה את זה בהתנהלות לא תקינה ומנוגדת להוראות. היו"ר רוזן טוען כי המנכ"ל ניסה למנוע את מינויו, ומאז שמונה פועל לחסימתו, ומהצד השני טוען המנכ"ל עוז להתערבות מוגזמת של היו"ר בהתנהלות החברה, הנובעת לכאורה מרצונו לשמש כ"מנכ"ל-על".

צריך לציין כי העימות הנוכחי וגם קודמיו בצמרת ההנהלה של מגדל לא קשורים להתנהלות היומיומית של מגדל מול המבוטחים והחוסכים לפנסיה, אבל הם עשויים להשפיע על ההתנהלות העסקית של החברה לאורך זמן, כאשר ככל הידוע לעוז ולרוזן תפיסות שונות לגבי הכיוונים שיש לפנות בהם, וכיצד לעשות זאת.

כלומר, בראייה לטווח לא קצר יש חשיבות לדרך הניהולית שתיבחר. אבל, זה נכון בנוגע לעסקאות עתידיות ולשינויים ארוכי טווח, כשמערכי ניהול ההשקעות והשירות נמשכים כרגיל, והזכויות של המבוטחים והחוסכים לפנסיה אינם קשורים או מושפעים מהעימותים בצמרת ואין שום סכנה ליציבות החברה.

ומה חושבים המשקיעים בבורסה על מה שקורה במגדל? מניית החברה טיפסה בימים האחרונים, כאשר מאז שהוחלט על הרצון להחליף את ניר גלעד ברוזן כיו"ר (אפריל 2020) עלתה מניית החברה בכ-91% בעוד שהמדד הענפי ביטוח פלוס עלה בכ-49%. עם זאת, מאז ששלמה אליהו רכש את השליטה במגדל לפני קצת יותר מ-8 שנים ירדה המניה בכ-4% בעוד שמדד ביטוח פלוס עלה ב-102%. שווי השוק בו נסחרת החברה עומד כיום על כ-4 מיליארד שקל, הרחק מאחורי מתחרות כהראל והפניקס.

 

שרשרת ארוכה של עזיבות וסערות

מגדל, שנוסדה ב-1934, נמצאת בשליטתו של אליהו מאז סוף 2012. מאז ועד היום חוותה החברה שרשרת חילופי מנכ"לים ויו"רים בקצב גבוה מאוד, אשר חריג למתרחש בענף הביטוח המקומי. חלק מהחלפות הבכירים נעשה בתוך זמן קצר מאוד, תוך טענות קשות כנגד התנהלותו של בעל השליטה.

ההשתלשלות החלה ב-2014 כשענת לוין עזבה את תפקיד מנכ"לית הקבוצה ויו"ר מגדל ביטוח לאחר חודשים ספורים בתפקיד. מי שבא אחריה לקבוצה היה המפקח על הביטוח לשעבר, עודד שריג, וגם הוא נשאר בתפקיד פחות משנה. אחריו מונה ליו"ר יוחנן דנינו, המפכ"ל לשעבר, שיחד עם עופר אליהו, בנו של בעל השליטה, ניהלו את החברה במשך כמה שנים. אבל, בשלהי 2017 זה הסתיים, ובתחילת 2018 דנינו ועופר אליהו עזבו בתורם את תפקידיהם, כדי לפנות מקום לאב שלמה אליהו, שלא היה מרוצה מהתוצאות.

בסוף 2018 כבר הייתה עוד פרישה ממגדל, שוב של שריג, שחזר לכהונה שנייה וקצרה. הפעם הוא השמיע טענות חריפות בדבר הממשל התאגידי הלקוי תחת אליהו. אותה פרידה כבר הגיעה אל הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת, שבחר לא להתערב. בפעם הבאה שוב היו אלו אליהו ומי שהוא מינה לחברה: ניר גלעד שהחליף את שריג, ושנקלע לעימות עם אליהו ועם יתר חברי דירקטוריון מגדל אחזקות.

במקרה זה הפיקוח כבר התערב במלוא הכוח. זה קרה באפריל 2020, כשהממונה מנע את הדחת גלעד, ואפשר זאת רק בתחילת דצמבר האחרון, לאחר שהגיע להבנות שלפיהן אליהו עצמו יזוז מכל תפקיד שהחזיק בו בחברת הביטוח שבשליטתו. זה אפשר לרוזן, שהיה בעבר מנכ"ל הראל ומנכ"ל מנורה מבטחים ביטוח, להתמנות בתחילת השנה לתפקיד היו"ר של מגדל ביטוח ולמנכ"ל מגדל אחזקות.

הפעם הפיקוח לא מתכוון להתערב

בניגוד לאירוע עם ניר גלעד - ולסכסוך אחר, שהתרחש אשתקד בחברה המתחרה כלל ביטוח (לאחר ניסיון כושל להדחת המנכ"ל-על-ידי היו"ר) - הפעם הפיקוח לא מתכוון להתערב במתרחש בצמרת מגדל. ככל הידוע הממונה ברקת מתכוון להשאיר את ההחלטה לדירקטוריון מגדל ביטוח, ובכוונתו לבחון זאת בדיעבד.

על רקע זה אומרים עתה בסביבת החברה, כי אף שמדובר בעימות מפתיע "בדציבלים שאליהם הגיע", ושלא היה צריך להגיע לרמות כאלה ועוד בפומבי, הרי שמדובר ב"שני אנשים טובים וראויים, ולכן גורמים רבים מנסים לגשר ביניהם בתקווה של ירידה מהעץ. יש תקווה שזה יצלח", אמר היום גורם בסביבת החברה. לפי הערכות, גם בעל השליטה אליהו ניסה להוריד את גובה הלהבות.

בשלישי בערב דובר על בקשה לזמן דיון דחוף של דירקטוריון החברה, אלא שבחלוף הלילה נראה כרגע ששני הצדדים, וכל מי שבאמצע ובסביבתם, מנסים להרגיע את הרוחות. על כן מעריכים בסביבת החברה, כי כרגע לא מדובר בישיבת דירקטוריון שתכונס לפני תחילת השבוע הבא. "הרצון עכשיו הוא לא להלהיט את הרוחות, ודיון מיידי עלול רק להלהיט".

עוד ציינו אותם גורמים, כי "לשניהם יתרונות ויכולת, כשלמנכ"ל כישורי ניהול טובים מאוד וליו"ר ניסיון וידע רבים, והם צריכים למצוא את עמק השווה ולהסתדר. הם צמד שיוכל לעשות דברים טובים יחדיו", ובסביבת החברה מדגישים כי אף שכותרות כאלה אינן מסייעות, הרי ש"החברה ממשיכה כרגיל".

השבוע התברר כאמור כי אף ששלמה אליהו עצמו זז הצדה והוא לא מעורב בעימות הנוכחי, הקרבות בצמרת מגדל רחוקים מלהיות היסטוריה. הדבר קרה לאחר שרוזן טען שעוז ניסה "למנוע את הגעתי לקבוצת מגדל" ולאחר מינויו נלחם בו, "תוך ניסיון בלתי פוסק להכשיל אותי בעבודתי", "להתיש אותי, לחתור תחתיי ולמדר אותי".

מנגד, עוז טען כי המצב הנוכחי בקבוצה אושש את חששו מפני "היווצרות מנכ"ל-על, המוריד הוראות לנושאי המשרה בחברת הביטוח ומטשטש את גבולות הגזרה הנחוצים כל כך לטובת החברה". עוד טען עוז, כי רוזן חרג בבוטות "מתחומי סמכויות היו"ר".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א בנקים 5 ירד בכ-1.1%

מדד ת"א 35 צלל ב-1.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל יפורסם הערב, מה צופים הכלכלנים? ● BDO: "המתיחות מול איראן תשפיע על שוק הנפט" ● בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● וגם: 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה אדומה באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג משיל מערכו 1.6% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות קלות לאחר שזינקו אמש ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

פועלים עובדים באתר בנייה / צילום: Shutterstock

יותר ביקוש לפועלי בניין ועובדים בלתי מקצועיים, פחות למהנדסים ואקדמאים

שיעור התעסוקה עלה במרץ במקצת ועומד על 60.8%, ושיעור האבטלה הצטמצם ועומד על רמה של 3.1% ● עם זאת, ייתכן כי הגיוס הנרחב למילואים מצמצם מלאכותית את שיעור האבטלה

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

הסמנכ"ל שמזהיר: "להוציא מהתיק את מניות גוגל או מיקרוסופט זו נאיביות"

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה שהתמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - על מנת לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה שלילית ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

החשש מעימות חזיתי בין ישראל לאיראן הפיל את וול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-1.8% ● הניקיי ירד ב-1.2% ● מאסק: "עשינו בדיקה מעמיקה והחלטנו, בהחלטה קשה, לפטר יותר מ-10%" ● BDO: "המתיחות מול איראן ובמיצרי הורמוז צפויה להשפיע על שוק הנפט העולמי" • בזכות מאזניהן החזקים, בוול סטריט צופים תשואת יתר ל"שבע המופלאות" ● 10.5 טריליון דולר - שיא בשווי הנכסים שמנהלת בלקרוק

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

האינפלציה בישראל מתחממת / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה מרימה ראש? מדד מרץ חם מהצפוי - קצב של 2.7%; מחירי הדירות ממשיכים לעלות

בקצב חודשי עלה המדד ב-0.6% • נתוני האינפלציה הפתיעו את התחזיות המוקדמות, שציפו לעלייה חודשית של 0.5% ועלייה שנתית של 2.6% ● מחירי הדירות ממשיכים לטפס ● מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס: "בנק ישראל ימשיך לנקוט משנה זהירות, ולכן הסיכויים להפחתת ריבית בהחלטה הקרובה נמוכים בשלב זה"

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: רויטרס - AMIR COHEN AP, LIBKOS Patrick Downs

"התיקון יגיע מהר": אחרי הירידות בוול סטריט - מה צפוי?

ערב המתקפה האיראנית המדדים המובילים בשוק ההון האמריקאי נצבעו אדום בוהק ● האם גם הימים הקרובים יתאפיינו בירידות? מבט לאירועי העבר מגלה כי התגובה של וול סטריט למשברים גאו־פוליטיים, גדולים וקטנים כאחד, היא בדרך־כלל נקודתית, ונמשכת בקושי שבועות

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"