המגדל הלוהט: עימות חריף בין מנכ"ל מגדל ביטוח רן עוז והיו"ר מוטי רוזן

בניגוד להתערבותו המיידית והמעמיקה של הממונה על שוק ההון בעימות בין דירקטוריון הקבוצה לבין יו"ר מגדל ביטוח הקודם ובעימות בצמרת כלל ביטוח, הפעם רשות שוק ההון מותירה את הטיפול בפרשה לדירקטוריון מגדל ביטוח • הדח"צים דורשים דיון בהול בדירקטוריון

מוטי רוזן, יו"ר הדירקטוריון הנבחר של מגדל חברה לביטוח / צילום: איל יצהר
מוטי רוזן, יו"ר הדירקטוריון הנבחר של מגדל חברה לביטוח / צילום: איל יצהר

קבוצת הביטוח מגדל שבשליטת שלמה אליהו שוב נסחפת למערבולת של עימותים, זמן קצר לאחר שסיימה את הסבב הקודם, שנגמר עם הזזתו של בעל השליטה מתפקידיו בגופים המוסדיים שבשליטתו בד בבד הזזת יו"ר מגדל חברה לביטוח הקודם והחלפתו במוטי רוזן. במסגרת תכתובות חריפות יוצאות דופן, שהפכו לפומביות, מטיחים היו"ר החדש רוזן והמנכ"ל של מגדל ביטוח מאז ספטמבר 2019, רן עוז, האשמות חריפות האחד בשני, תוך האשמה כי הצד השני נוקט בצעדים לא ראויים ואף אסורים כדי לפגוע בצד השני.

מדובר במה שנראה על פניו כהמשך לא רק למאבק של דירקטוריון מגדל אחזקות ואליהו בכללו עם יו"ר מגדל ביטוח הקודם, ניר גלעד (שהוא זה שמינה את עוז לתפקידו), אלא גם לפרשה חריפה שקרתה אשתקד במתחרה כלל ביטוח, שם יו"ר החברה לשעבר דני נוה ביקש להדיח את המנכ"ל יורם נוה. ואולם, בעוד שבמהלך להדחת יו"ר מגדל ביטוח הקודם ובכלל ביטוח המהלך של היו"ר נחסם והוביל להתערבות חריפה של הממונה על רשות שוק ההון, משה ברקת - המפקח על ענף הביטוח, הרי שהפעם נראה כי הרגולטור לא ממהר להתערב.

ככל הידוע, מבחינת הפיקוח על הביטוח אין כוונה להתערב לפי שעה. ככל הידוע ברקת יחכה לראות כיצד יפעל הדירקטוריון של מגדל חברה לביטוח, תוך בחינת הטענות האישיות החריפות של כל אחד משני הצדדים, כשהממונה ומשרדו יבדקו בדיעבד כיצד החלטת הדירקטוריון תתקבל. כלומר, על פי הערכות מבחינת הפיקוח לפי שעה מדובר בסוגיה שהיא יותר ניהולית מאשר פיקוחית.

עוד נודע כי שלושת הדח"צים במגדל דרשו לזמן בבהילות פגישת דירקטוריון כדי חדון בנסיבות העימות בין היו"ר של מגדל ביטוח לבין המנכ"ל - עימות שאף הגיע כבר לממונה, שקיבל מכתבי האשמות חריפים מהשניים.

רוזן: "ניסיון בלתי פוסק להכשיל אותי בעבודתי"

העימות בין רוזן ועוז לא נולד היום אבל מגיע עתה לשיא. במכתב ששלח רוזן בהתייחס ליחסיו הרעועים עם עוז, כחלק ממאמץ להגיע להסדר מוסכם בין השניים על דרך עבודתם יחדיו, הוא כתב בין היתר כי "לפני כשנה, בעקבות פניה של שלמה אליהו אלי, הסכמתי לקבל עלי את תפקיד יו"ר דירקטוריון מגדל חברה לביטוח ואת תפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות (החברה האם הציבורית, ר"ש), כדי לתרום לקבוצה מניסיוני ומהידע שצברתי מכ-40 שנות עבודה, רובן המכריע בתפקידים בכירים מאוד בגופים עסקיים גדולים, ומתוכן מעל ל-20 שנות עבודה מוצלחת בענף הביטוח והפיננסים, רובן המכריע כמנכ"ל חברות ביטוח מצליחות וכיו"ר של גופים מוסדיים".

עוד אמר רוזן כי "הסכמתי לקבל עלי את התפקידים לעיל, כדי לתרום ולסייע לקבוצת מגדל לצאת לדרך חדשה ולהחזירה למקום שבו הייתה, עם הגעתי בשנת 1996 לענף הביטוח, החברה הגדולה והמובילה בשוק הביטוח". בהקשר זה טוען רוזן כי "כוונתי הכנה הייתה לשיתוף פעולה פורה עם בעל השליטה, עם חברי הדירקטוריונים של מגדל אחזקות ומגדל ביטוח, אתך (עוז, ר"ש) ועם הנהלת החברה והקבוצה".

ואולם, טוען רוזן, שיתוף הפעולה עם עוז ועם הנהלת החברה תחתיו לא הסתייע, וזאת, כפי שכתב לעוז, בגלל ש"לצערי, בחרת בדרך כוחנית, הן טרם תחילת כהונתי והן מאז כניסתי לתפקידי ב-3 בינואר 2021". לטענת רוזן, כנגד עוז, "עשית כמיטב יכולתך למנוע את הגעתי לקבוצת מגדל, ולאחר שאושר המינוי שלי, בחרת בדרך כוחנית להילחם בי, תוך ניסיון בלתי פוסק להכשיל אותי בעבודתי", כאשר הוא מוסיף כי "מאז ה-3 בינואר, 2021, במקום שאקדיש את כל זמני ללימוד החברה ולמילוי תפקידיי כיו"ר דירקטוריון מגדל ביטוח וכמנכ"ל מגדל אחזקות, ניסית להתיש אותי, לחתור תחתיי ולמדר אותי, תוך הפצה של חצאי אמיתות וסילופי דברים לגורמים שונים בחברה, בדירקטוריון ומחוץ לחברה".

רוזן הוסיף במכתבו כי "למרות התנהלותך טרם תחילת כהונתי ולאחריה, אני עדיין מושיט לך יד לשלום 'בית', וכולי תקווה שאכן נוכל לצאת לדרך חדשה, לשיתוף פעולה פורה וחזרה מהירה לעשייה מוצלחת".

ואולם, הכעס וחוסר האמון אינם מנת חלקו של רוזן בלבד, ולא נראה שהצדדים קרובים היום להסכמות. זאת משום שעוז השיב לו במכתב תגובה חריף מאוד גם כן.

עוז: "בחרת בדרך של הכפשות וחצאי אמיתות"

"שלום מוטי", כתב עוז, "קיוויתי מאוד שלא נגיע לרגע הזה. רציתי להאמין שאנשים בוגרים, שתחת אחריותם מצויים פרנסתם של אלפי עובדים וחסכונותיהם של מיליוני ישראלים, מסוגלים להניח את האגו בצד ולנהל דיון ענייני ומקצועי היורד לשורש התנהלות ראויה של פירמה עסקית המנהלת מאות מיליארדי שקלים של כספי ציבור. האמנתי ואני עדיין סבור שטובת החברה והחוסכים מחייבת הגדרה ברורה של גבולות הגזרה בין הנהלת החברה לבין הדירקטוריון - סוגיה שהעסיקה מאוד בשנים האחרונות את מגדל, והסבה נזק לה, לעובדים, לבעלי המניות ולציבור החוסכים".

בהקשר זה ממשיך עוז וטוען כי "‎לצערי, במקום דיון ענייני שכזה בחרת בדרך של הכפשות וחצאי אמיתות המטילות ספק ביושרתי. מאחר וגם בחרת להוציא את הוויכוח מתוך החדר ולשתף בהכפשות נטולות הבסיס כלפיי את המפקח על הביטוח - אני סבור שאינני יכול להחריש עוד. טובת החברה מחייבת אותי להציף כבר עכשיו את העובדות בפני הדירקטוריון ולהעמיד את הדברים כהווייתם גם בפני המפקח, שכן ההתנהלות הזו עלולה להעמיק את הנזק לחברה".

עוד כתב עוז כי "ראשית, אבקש להזכיר כי אני מנהל את מגדל מעל שנה וחצי ונמצא כאן כבר כמעט שנתיים. במשך כל הזמן הזה ולמרות כל האתגרים, לאורך כל הדרך, ראיתי רק את טובת החברה לנגד עיני ופעלתי על מנת להחזיר את מגדל למקום שהיא ראויה לו כגוף מוביל בתעשייה הפיננסית".

בהתייחס לטענות של רוזן אומר עוז, בין היתר, כי "מעולם לא פעלתי או הבעתי דעה לגבי הגעתך לקבוצה ומינוייך כיו"ר", תוך שהוא מציין כי "אכן חשבתי שמינוי של יו"ר מגדל ביטוח לתפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות... ולהפרדתו מתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח, הוא טעות", וזאת משום הצורך, כדברי עוז, למנוע "היווצרות מנכ"ל על, המוריד הוראות לנושאי המשרה בחברת הביטוח ומטשטש את גבולות הגזרה הנחוצים כל כך לטובת החברה. לא עברו חודשיים והמציאות מוכיחה מידי יום את כל חששותיי ואף מעבר לכך".

עוז ממשיך וטוען במכתבו לרוזן כי לא חתר תחתיו ולא מידר אותו, ושהיו"ר הוא אשר החל ב"סבב היכרות שהפך להיות 'חקירות עומק' של נושאי משרה במשך שעות ארוכות, מתן הנחיות לנושאי משרה בניגוד לנהלים", כשעוז טוען בהקשר זה כי "היריעה תקצר מלהכיל את חריגותיך הבוטות מתחומי סמכויות היו"ר". לדברי עוז רוזן הטיל "ספק בחומרים, במתודולוגיות או בכל דבר שנעשה שלא על פי דרכך" ואת בניגוד להסכמות שעוז מספר כי הושגו בינו לבין רוזן ביחס להתנהלות החברה.

כמו רוזן, גם עוז מפרט את ההיסטוריה העסקית שלו, כשהוא מציין בהקשר זה כי "עבדתי בחברות רבות בתעשיות מגוונות, כולן חברות ציבוריות נסחרות בארץ או בחו"ל, מתוכן ארבע חברות מהגדולות במשק, עם מנכ"לים ויו"רים שונים, אף אחד מהם לא קל, והייתי אף יו"ר בעצמי. דבר אחד אף פעם לא קרה, מעולם לא הטילו דופי ביושרה המקצועית שלי או בדרך ההתנהלות".

אך לא רק זאת, עוז טוען ביחס להתנהלות רוזן כי "נכנסת לחברה כמו פיל בחנות חרסינה, ירית את החץ ועכשיו אתה מנסה להציב את המטרה. השלטת טרור והטלת אימה על עובדי הלשכה ונושאי המשרה ועכשיו אתה עסוק בדה לגיטימציה של כל מה שנעשה לפניך", תוך שהוא מאשים כי ההתנהלות של היו"ר החדש מכניסה, לטענתו, את החברה, "שוב", "למערבולת". בסוף מכתבו גם עוז שומר על מראית עין של נימוס ורצון לחזור לפסי עבודה תקינים, בכותבו כי "אשמח לחזור לעבודה בשיתוף פעולה לטובת החברה, תוך הגדרת תחומי אחריות וסמכות ברורים כפי שסוכם".

כניסתו של רוזן לתפקיד יו"ר מגדל ביטוח קרתה בתחילת השנה הנוכחית, לאחר חודשים ארוכים של דחיית כניסתו לתפקיד. כבר באפריל 2020 הוחלט בדירקטוריון מגדל אחזקות על הזזת גלעד מתפקידו מתוך כוונה למנות את רוזן תחתיו. ואולם, בשל התערבות הממונה על רשות שוק ההון זה לא קרה, עד שאליהו הוזז מתפקידיו במגדל ביטוח. בעקבות העיכוב כאמור הוחלט בדירקטוריון מגדל אחזקות לתת פיצוי בגובה מיליון שקל לרוזן, על התקופה שהמתין וחיכה לכניסתו לחברה.