גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנט רוצה שנאמץ את "המודל הסינגפורי". מה הוא שכח לספר?

המצע של יו"ר ימינה העלה לתודעה הישראלית את הכלכלה הסינגפורית ● עם זאת, הבטחות לחוד ומציאות לחוד: המסים אומנם נמוכים, אבל הכלכלה לא כל-כך חופשית, והדמוקרטיה משלמת מחיר כבד ● האם תוכנית בנט באמת קשורה למדינה המשגשגת, או שמדובר רק בעוד תוכנית גנרית להורדת מסים?

קו הרקיע של העיר סינגפור / צילום: Associated Press
קו הרקיע של העיר סינגפור / צילום: Associated Press

סינגפור היא ללא ספק מקום שונה לחלוטין לגמרי מישראל. בצד השני של הגלובוס, מדינת אי אסייתית קטנטנה בעלת אוכלוסייה אתנית מעורבת ללא שפה משותפת, שבה ערכים שונים, תרבות פוליטית אחרת ונסיבות היסטוריות מיוחדות, היתרגמו ליצירת שלטון סמכותני שמעורב כמעט בכל פרט מחיי האזרח ומקדש את התכנון ואת הציות לחוק. סינגפור, להערכת רבים, היא סיפור הצלחה עסקי שנבנה בין השאר על בסיס צמצום חופש הפרט למינימום הדמוקרטי האפשרי, ולעתים פחות מכך.

האם מאז שהסינגפורים הפחיתו מסים הם התעשרו פי 2 מאיתנו? | המשרוקית

עונש מלקות, למשל, עדיין נהוג בסינגפור, גם על עבירות קלות יחסית וגם על זרים. גם עונש מוות נהוג בה, בין השאר על סחר בסמים, והשנה אף נגזר לראשונה באמצעות ה"זום".

חריצות ומסירות לעבודה הם ערך אישי, לפחות בקרב הדור המבוגר יותר של מדינת האי, וכרבע מהאוכלוסייה (1.3 מיליון מתוך 5.5 מיליון בני אדם) הם עובדים זרים זמניים, החיים בשיכוני ענק ועובדים במתן שירותים שונים, ללא סיכוי להפוך יום אחד לאזרחים שווי-זכויות או אפילו לתושבי קבע.

סינגפור היא אחת המדינות הצעירות בעולם ואחת הצפופות ביותר שבהן, עם זאת היא הצליחה להפוך למעין מדינת מופת אסייתית בתחום העסקים. ללא משאבי טבע יוצאי דופן, אך באמצעות יצירת סביבה אטרקטיבית מאוד להשקעות זרות ולניהול הון מאסיה, טיפס התמ"ג שלה בעקביות יחסית בעשורים האחרונים עד שהגיע לצמרת העולמית - מקום 6 בעולם בשנה שעברה בחישוב לפי תושב, מקום 2 בעולם בחישוב לפי כוח הקנייה של התושבים.

למרות ההבדלים המהותיים מבחינה גיאופוליטית ותרבותית, בעקבות פרסום "תוכנית סינגפור" של מפלגת "ימינה" והעומד בראש נפתלי בנט, החלה לאחרונה המדיניות הכלכלית של סינגפור לרכז אליה גם תשומת לב ישראלית.

נפתלי בנט / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בקטע הווידאו שליווה את השקת התוכנית הכריז בנט, כי בסינגפור "ההרגשה של האזרחים היא כמו גן עדן", שרמת החיים בה גבוהה פי שניים מישראל ושסוד ההצלחה של המדינה הוא שהסינגפורים "הורידו מסים וחתכו דרמטית ברגולציה".

אבל התמונה המלאה של הכלכלה הסינגפורית מורכבת הרבה יותר. גם אם מתעלמים מיד הברזל של השלטון, לצד הפתיחות העסקית והמסים הנמוכים, מנוהלים נתחים גדולים מהכלכלה על ידי גופים ריכוזיים שנמצאים בשליטה או בבעלות של המדינה - בין אם מדובר בחברת הדיור ציבורי, שאחראית ל-80% מהדירות במדינה, בקופת הגמל המרכזית שמנתבת את השקעות התושבים לתחומים מועדפים, בקרנות הון ממשלתיות או באחזקות ממשלתיות ישירות בחברות התעופה והטלקום הלאומיות, למשל.

הבירוקרטיה הפנים-ארצית ענפה יחסית, מפלגת הפעולה העממית (PAP) שולטת במדינה מאז הקמתה, היא מדכאת את האופוזיציה ומענישה כלכלית את האזורים שמצביעים לה, ומציבה את סינגפור במקום ה-158 במדד חופש העיתונות של ארגון "Reporters without Borders" (ישראל במקום ה-88, מתוך 190 מדינות).

על רקע הדיון המתפתח בעניין, מציג "גלובס" חמישה אספקטים מרכזיים של הכלכלה הסינגפורית הייחודית, שהתעלמות מהם הופכת את התוכנית שהציג בנט לפחות "תוכנית סינגפור", ויותר לתוכנית גנרית להפחתת מסים לתושבים ולעסקים, שכמותה הובטחו ואומצו בשנים האחרונות במדינות רבות על ידי הימין הכלכלי, ללא השפעה דרמטית על המצב.

 

שאלה של חופש: לעסקים או לאנשים פרטיים?

כשקיבלה עצמאות ב-1965 בתור קולוניה בריטית לשעבר עם עבר מורכב של כיבוש יפני אכזרי ואיחוד קצר-מועד עם מלזיה, הייתה סינגפור לא יותר מ"סלע בים". היא היתה מדינה ענייה, שתושביה גרו רובם בדיור מאולתר, ערב-רב של סינים, מלזים והודים, ללא משאבים טבעיים או תשתית תעשייתית. אבל "אבי המדינה" הסינגפורית לי קואן יו, האיש שאמר בעבר כי המזגן הוא ההמצאה הגדולה ביותר של האנושות, כי הוא מאפשר לעבוד באסיה, הקים אותה כמעין מדינת מופת מריטוקרטית.

כבר מראשיתה הציגה המדינה צמיחה מרשימה ודו-ספרתית. בהתחלה ניצלה את מיקומה האסטרטגי כדי לפתח את הנמל שלה ואת הסחר ימי, לצד קשרי תעופה שהפכו אותה למעין שער כניסה לחלק מאסיה. בהמשך, בעזרת היציבות הפוליטית והכלכלית שהפגינה, וההבנה כי עסקים גלובליים וניהול הון הם הנתיב המרכזי - אולי הבלעדי - שלה לצמיחה, יצרה ממשלת סינגפור סביבת "גן עדן עסקי", שכוללת מס חברות נמוך וקבוע, מדיניות של אפס-סובלנות לשחיתות, סובסידיות לתחילת הפעילות והסרת חסמים ביורוקרטיים.

בהתאם, כמו לוקסמבורג באירופה (שמובילה את הטבלה העולמית של תמ"ג במונחי כוח קנייה), הפכה סינגפור בעשורים האחרונים למקום מושבן של חברות פאן-אסייתיות וגלובליות, שנמשכות לשיעורי מס החברות הנמוכים ביותר באזור. היא במקום השני במדד "קלות עשיית עסקים" (אחרי ניו-זילנד), במקום השלישי ברשימת המדינות הבלתי-מושחתות, ובמקום הראשון ב"גישה הפרו-עסקית" לפי הבנק העולמי.

אך לצד אלה, החופש העסקי הניתן לתאגידים בינלאומיים והיציבות החברתית והפוליטית שהמדינה שואפת להפגין כדי למשוך אותם בא לעתים על חשבון חופש הפרט. לא רק ברמה הפוליטית, אלא גם ברמה העסקית - שורה של ארגונים וקרנות ממשלתיים, לצד חברות בשליטה ממשלתית מסייעות לנהל את ענייני הדיור, הפנסיה, השקעות התושבים ועוד - באופן ריכוזי.

קניות בשוק לקראת ראש השנה הסיני / צילום: Associated Press

קופת גמל מרכזית: הדרך לקביעת מדיניות ועידוד השקעות  

אחד המכשירים הכלכליים החשובים ביותר כדי להשיג את הצמיחה המתמשכת בסינגפור ואת התכנון ארוך-הטווח, הקובע אילו פעילויות הממשלה תסבסד ואילו לא - היא תוכנית "ביטוח לאומי" בשם Central Provident Fund (קופת גמל מרכזית).

כל אזרח סינגפורי ומקום העבודה שלו מפרישים במקביל כספים לקרן זו, שדרכה מבטיחה הממשלה הסינגפורית את הזכויות הסוציאליות של התושבים בתחום הפנסיה, הדיור והבריאות. השיעור המקסימלי להפרשות העובדים הוא 20% ומצד המעסיקים 17%, אך הוא משתנה בהתאם לגיל (מגיל 55 מתחילה ירידה), למשכורת עצמה ולנתונים אחרים.

את הכספים האדירים הנצברים בקופת גמל זו משקיעה הממשלה לפי ראות עיניה, אך תחת הגבלות חוקיות (ואחוז תשואה מינימלי מדי שנה), מה שמעניק לה מכשיר רב-עוצמה להמשיך ולעודד צמיחה במדינה. 90% מכוח העבודה הסינגפורי חברים בקופת גמל זו, כשהיתר הם בעיקר עצמאים, שמחויבים רק בהפרשות בתחום ביטוח הבריאות.

הממשלה משתמשת ב-CPF כדי לקדם מדיניות ממשלתית - למשל, אם ברצונה לעודד העסקת עובדים מקומיים, היא מעניקה בונוס לחשבונות המעסיקים בקרן; אם ברצונה לעודד זוגות צעירים נשואים לרכוש דירות ולהוליד ילדים כדי לעודד את הצמיחה, הם יכולים להשתמש בחשבון מיוחד בקופת הגמל שנועד לכך.

כך, המדינה מנתבת את ההשקעות של התושבים לשורה מצומצמת ומסובסדת של פעילויות מאושרות-מראש, לשם האינטרס הכולל של סינגפור.

שוק הנדל"ן: 80% גרים בדירות שנבנו על ידי הדיור הציבורי

המעורבות הממשלתית אינה מתמצה בתחומים אלה, אלא מתרחבת גם לתחום הדיור, לפיתוח כלכלי ועוד. בגלל מצוקת המקום הרבה במדינה (ששטחה כמחצית מגוש דן, למשל), הממשלה שואפת להיות בשליטה מוחלטת על שוק הדיור. בהתאם, ענייני הבנייה והדיור באי מנוהלים ברובם על ידי תאגיד ציבורי בשם "HDB" (הסוכנות לבנייה ולפיתוח). הוא זה שפינה בהדרגה את שכונות העוני והפחונים שהיו קיימות באי עד שנות ה-70, והעביר בהדרגה את תושבי סינגפור לבתי שיכונים רבי-קומות, המנוהלים על ידיו.

כאמור, כדי לקדם את הבעלות של סינגפורים על דירות, השתמשה הממשלה הסינגפורית ב-CPF למטרות סבסוד. התוצאה, לפי ישראלים הגרים במדינה, היא שזוגות צעירים יכולים לקנות דירה בסיסית במיליון דולר אמריקאי (כ-3.3 מיליון שקל) כבר בגיל צעיר (אחד התנאים, אגב, הוא שהגבר שירת בצבא). אין בחירה רבה בנוגע לאופי הדיור, אך 90% מהקרקעות במדינה-עיר נמצאות בבעלות המדינה, ויותר מארבעה מכל חמישה תושבים גרים בדירות שנבנו על ידי HDB.

הממשלה "ציננה" את שוק הדירות להשקעה על ידי כך שהסירה מהן את הסובסידיות הממשלתיות. במקביל, הממשלה ניסתה בעשורים האחרונים לצמצם את הזינוק שחל בשוק הדירות הפרטי, שגם הוא צמח בחדות בגלל ההצלחה של סינגפור.

אחת הביקורות על העובדה שהדיור מנוהל על ידי הממשלה היא שהוא הופך לכלי בידיה לקדם או למנוע ערכים מסוימים: זוגות גאים או אמהות חד הוריות לא זוכים להטבות ולסובסידיות של ה-CPF בגיל צעיר לטובת רכישת דירה, וגם רווקים צריכים לחכות עד גיל מסוים. העובדה כי הממשלה היא בעלת הבניינים גם יוצרת עירוב של סמכויות אכיפה וענישה שמתרחבים לתחום הדיור (פינוי עבריינים מדירות, למשל).

במקביל, הממשלה הסינגפורית, בניגוד לנעשה במדינות אחרות באירופה (לפני משבר הקורונה), לא מהססת להחזיק בשליטה בחברת התעופה הלאומית (דרך חברת ההחזקות הסינגפורית הממשלתית העשירה TEMASEK) ובחברת התקשורת הלאומית, הפעילה ברחבי אסיה ואוסטרליה ועוד.

סטודנטים שכבר חזרו ללמוד בכיתות / צילום: Reuters, EDGAR SU

שוק התעסוקה: רבע מהאוכלוסייה - עובדים זרים זמניים 

מאפיין מיוחד נוסף של הכלכלה הסינגפורית הוא הסתמכות על כמויות אדירות של עובדים זרים זמניים. ככל שהצמיחה במדינה המשיכה לעלות מאז שנוסדה, והתושבים הפכו לעשירים יותר, העדיפה הממשלה הסינגפורית לייבא עובדים זמניים ממדינות שכנות כמו הודו, בנגלדש וסין. אלה מבצעים את רוב העבודות בתחום הבנייה במדינה, שירותי בית וניקיון תושבים, ועוד עבודות הנחשבות לקשות מבחינה פיזית ובלתי-מתגמלות.

העובדים הזרים מתגוררים במתחמי ענק בשולי האזורים הנאים יותר של הטריטוריה הקטנה, לרוב בחדרים שבהם גרים בין 10 ל-20 בני אדם. לפי חוקי המדינה, עובדים זרים זמניים אינם רשאים להתחתן עם תושבי קבע או אזרחים סינגפורים, אלא אם כן התקבל אישור מהמדינה, ולמעשה אין להם מסלול שיוביל אותם לתושבות קבע או אזרחות, ללא קשר למספר השנים שהם עובדים.

כאשר המתחמים של שיכוני הענק של העובדים הפכו למדגרות קורונה במגפה האחרונה, הטילה סינגפור "סגר" עליהם שכלל איסור יציאה, בעוד ההגבלות שהוטלו על התושבים האחרים של המדינה היו רכות הרבה יותר.

עובדים זרים לחלוקת מזון בשכונת המגורים שלהם / צילום: Reuters, EDGAR SU

יש מחיר להישגים: הוצאה ביטחונית גדולה ומקום 78 במדד הדמוקרטיות

ישראלים החיים בסינגפור מציירים תמונה מורכבת יותר מאשר "חיים בגן עדן". ישראלים רבים מכירים את סינגפור על רקע ביטחוני או תקשורתי, בינה לבין ישראל יש שיתוף פעולה רב-שנים בתחום המודיעין והנשק.

אחרים מכירים אותה בתור שער כניסה פיננסי ועסקי לאסיה. למרות ההקלות על תאגידים רב-לאומיים ומשיכת השקעות, חלק מתארים בירוקרטיה קפדנית כלפי העסקים הפועלים בתוך המדינה לטובת האוכלוסייה המקומית, כולל רגולציה בריאותית וביטוחית נרחבת, וגם חסם רגולטורי גדול בדמות הצורך למנות דירקטור מקומי.

הדואליות הזו - פתיחות עסקית וחוסר שחיתות כלפי חוץ ולעומת זאת דיכוי של האופוזיציה במדינה, שכולל הגדרה מחדש של אזורי בחירה או מעצר וחקירות משטרתיות כלפי המפלגה המהווה את האופוזיציה במדינה לצד אי-קיומם של כלי תקשורת עצמאיים - הביאו למיקומה של סינגפור במקום ה-78 במדד הדמוקרטיות של ה"אקונומיסט", בו היא מוגדרת כ"דמוקרטיה פגומה".  ישראל, שגם היא מוגדרת כך, ניצבת במקום ה-27 בעולם.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

סיורי עששיות - מיער אודם לשמורת חוף השרון / צילום: מיכל גיגי - בשביל היער

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"