גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גורמים במערכת הביטחון מטילים ספק שאיראן הייתה מעורבת באסון הזפת

לטענת הגורמים, האפשרות בעלת הסבירות הגבוה ביותר היא שמכלית ישנה הבריחה נפט מאיראן לסוריה, ושפכה נפט גולמי לים כתוצאה מתקלה בעת העברת נפט מאונייה לאונייה ● מומחים מסבירים: נפט פיראטי משונע בים כל הזמן בספינות מועדות לתקלות

חוף מזוהם מזפת / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
חוף מזוהם מזפת / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

לאחר פרסום תוצאות חקירת אירוע הזפת על ידי המשרד להגנת הסביבה, גורמים במערכת הביטחון וכך גם מומחים מתחום הספנות מביעים ספק באמירתה של השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, לפיה ישנה מעורבות איראנית מכוונת בשפיכת הנפט לים, שהובילה להצפת חופי ישראל בזפת.

לפי הסברה, האפשרות בעלת הסבירות הגבוה יותר, היא שמכלית ישנה הבריחה נפט מאיראן לסוריה, כיבתה את המשדר שלה בשל עיסוקה בפעילות בלתי חוקית, ושפכה נפט גולמי לים כתוצאה מתקלה בעת העברת נפט מאונייה לאונייה.

במילים אחרות, ייתכן כי מדובר בניסיון הברחת נפט לסוריה, שהסתיים באסון אקולוגי חסר תקדים בחופי ישראל. אודי גונן, חוקר במרכז חיפה למחקרי מדיניות ואסטרטגיה ימית, מסביר כי "כמובן שהפרטים לא ידועים ואנו ניזונים מהתקשורת, אם זאת ידוע כי סביב סוריה יש תעשיית הברחת נפט שמוכרת בעולם.

"לפני קרוב לשנתיים, נעצרה מכלית איראנית על ידי הבריטים בגיברלטר. המכלית הפליגה מאיראן לסוריה עם משדר מכובה (משרד מיקום הנקרא AIS) לאחר שלא עברה בתעלת סואץ ונמנעה ממעקב. לבסוף המכלית שוחררה והפליגה לסוריה".

אם כן, ייתכן שמקורה של התקרית בתופעה עבריינית שגרתית המתקיימת באזורנו, בניסיונות להעביר נפט בין ספינות בלב ים, באופן בלתי חוקי, מתחת לרדאר של הרשויות.

לפי גונן, "התופעה של אוניות 'מושחרות' שמכבות את המשדר ומפליגות בעולם ללא דיווח מקום או תחת התחזות לאוניות אחרות ועל ידי כך עוקפות סנקציות בינלאומיות זו תופעה ידועה בעולם.

"באזור שלנו, זה סביב סוריה ובמקומות אחרים בעולם כגון איראן וצפון קוריאה, מדינות שנמצאות תחת סנקציות. המתאר הזה של אונייה לובית שלוקחת נפט לסוריה - זה בהחלט נשמע תיאור סביר של אירועים שמתרחשים באזור שלנו כדי להימנע ממעקב. זה מתחבר גם לכך שמדובר אולי באונייה ישנה שאיננה עומדת בתקנים".

גונן מזכיר כי בין אם מדובר בטרור סביבתי או לאו, ישנה מסקנה אחת צורבת ממנה תצטרך ישראל להסיק מסקנות: "בין אם זה פיגוע או תאונה זה לא משנה את העניין המהותי שאין בישראל מודעות ימית ואנו עיוורים בכל מה שקורה בים. חסר גוף תפעולי שיבנה תמונת מצב ימית, מטוס שיאתר את הכתם בים הרחק מהחופים, מערכת שתתריע על אוניות חשודות ועוד".

קושי רב לאתר את מקורן של ספינות

לפי ממצאי התחקיר של המשרד להגנת הסביבה, האונייה המדוברת "אמרלד", היא אונייה לובית שנשאה מטען של נפט איראני, ועשתה את דרכה לסוריה, כשהיא נושאת את דגל מלטה. היא כיבתה שידורים לפרק זמן של 23 שעות, על מנת להימנע משידור בתחומי המים הכלכליים של ישראל.

רני עמיר, מנהל היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, הציג הערב את הממצאים ואמר כי "ימים ספורים לפני שהאונייה הפליגה אלינו עם המטען החשוד בדגל פנמה, היא החליפה דגל, לדגל מלטה. זה צעד חשוד. אונייה כזו, עושה מסע בלתי לגאלי, מחליפה את הדגל כדי להסוות את צעדיה - אולי היא אפילו החליפה חברה".

גם במקרה הזה, מומחים מסבירים שמדובר בפעילות ידועה בעולם הספנות, וכי בשל היותו של הענף גלובלי מאוד, ישנו קושי רב לאתר את מקורן של ספינות. "ודאות, בנושא הזה, היא לא כל כך פשוטה, כאשר אוניות ישנות מסתובבות בכל העולם ומחליפות דגלים מכל מני סיבות", מסביר אלכס גרסון, ראש תחום לחקר הספנות והנמלים במרכז לחקר מדיניות ואסטרטגיה ימית. "היה את המקרה של אוניית אריקה ששפכה נפט. לקח שנה לגלות מי הבעלים האמיתי של האונייה. יש בעלים, הם חוכרים את האונייה למישהו, הוא יכול לחכור אותה למישהו שלישי. קשה מאוד לדעת מי העביר אותה מדגל לדגל".

גרסון מסביר כי ענף הספנות גדוש בפרצות אפשריות רבות - מהמדינה שבה האונייה רשומה, להאם היא בחכירה או בתת חכירה, ולדגל שהיא נושאת. "זה לא דבר מסובך עבור אונייה לעבור מדגל לדגל. יש 'דגלי הנוחות', ודגל מלטה הוא אחד מהם, למרות שזהו דגל איכות מכובד מאז שמלטה הצטרפה לאיחוד האירופי.

"מלטה עשתה מאמצים גדולים להיפטר מאוניות ישנות במצב לא תקין. יש דגלים אחרים גרועים יותר, שנמצאים ברשימה שחורה באיחוד האירופי. העניין הנוסף הוא שהחברה הלובית יכולה גם להיות חברת קש. אולי הבעלים יושבים בגרמניה, ופתחו משרד בלוב".

בשלב זה, פרטי החקירה כפי שהוצגו על ידי רני עמיר, מנהל היחידה הימית במשרד להגנת הסביבה, מסייגים מאוד אף הם את האפשרות שמדובר באירוע בעל משמעות מדינית-פוליטית.

עמיר אמר היום כי "אנחנו חושבים שהמטרה הייתה להבריח נפט בצורה בלתי לגאלית מאיראן למדינות אחרות. התנועה של האונייה, הכיבוי של מערכת הזיהוי, ההסתובבות סביב נמל לטקיה , זה ברור מאוד שהמטרה הייתה להוציא נפט גולמי באונייה לא תקינה".

אך בהתייחס לכיבוי מערכת המיקום האוטומטי ( AIS ) גרסון מזכיר כי תופעה זו, אף היא אינה נדיר במיוחד, ומוכרת היטב גם לשלטונות הישראלים. לדבריו, "מכליות של מדינות שמגיעות לישראל, חייבות לכבות את מערכת המיקום האוטומטי שלהן. זו הנחייה של האוצר מהתקופה של החרם הערבי.

"אז, כשהיו מגיעות מכליות לישראל, הן לא רצו שידעו שהן באו למדינה כדי לא להיות מוחרמות. ההנחיה הזו לא בוטלה עד היום. כך או כך, ההקפדה באוניות היום לא לגרום זיהום, היא מאוד חזקה. באופן מכוון, זה מסוכן. עוקבים אחריך, רואים אותך, יש מיליון דרכים לדעת מאיפה האונייה הגיעה ומי היא".

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של ישראל קנדה, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

דני לוי, מפקד מחוז חוף / צילום: דוברות המשטרה

האם תחת ניצב דני לוי נרצחו במחוז חוף 9 בני אדם מהחברה הערבית?

מפקד מחוז חוף סיפר על נתוני הרצח בשטח פיקודו, אך הוא נתן תמונה חלקית ● המשרוקית של גלובס

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

קמפיין free TV שעלה בקשת12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

שנה להשקת FreeTV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איך דחף נתניהו את ביידן אל קצה "הקו האדום" שלו

הפעולה הצבאית ברפיח דחפה את ביידן, ששאף להגיע להפסקת אש של 6 שבועות, לעצור משלוח נשק לישראל ● נשיא ארה"ב חטף ביקורת על ההחלטה מצד אנשי מפלגתו ומצד רפובליקנים ● ובמבט לאחור, נראה שביידן רמז על ההחלטה כבר לפני חודש

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

תתכוננו, העלאות מסים נוספות בדרך: באוצר מזהירים מגירעון של 7% ובוחנים צעדים כואבים

מהלומה נוספת צפויה להכנסה הפנויה שלנו לאחר ה"תגלית" שצצה במסגרת ההכנות באוצר לקראת תקציב השנה הבאה ● בין צעדי ההתכנסות שנשקלים כעת, כדי למנוע משיעור הגירעון לקפוץ ל־7%: הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת המע"מ בשיעור גבוה מהמתוכנן - כבר ב־2024

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"