גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקרת הזכוכית, גרסת עורכי הדין: למה מספר השותפות במשרדים נמוך?

לרגל יום האישה הבינלאומי בדקה חברת הדירוג דן אנד ברדסטריט עבור גלובס את מצב עורכות הדין בישראל ● רובן אינן מתברגות בתפקידי הנהלה, למעט בתחומי העיסוק המשפטי של דיני משפחה ודיני עבודה ● ומה אומרים במשרדים הגדולים? "אנחנו פועלים לקידום האיזון המגדרי"

רק שליש מעורכות הדין בארץ שותפות בפירמות גדולות / צילום: Shutterstock
רק שליש מעורכות הדין בארץ שותפות בפירמות גדולות / צילום: Shutterstock

המהפכה הפמיניסטית מבוששת להגיע לשוק עריכת הדין. נתונים שחשפה לאחרונה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העלו כי בזמן שבעבר נשלט שוק עריכת הדין על ידי גברים, המגמה בשנים האחרונות התהפכה וכיום נשים מהוות 54% מ-70 אלף עורכי הדין הפעילים בארץ.

ואולם, מבדיקה שהכינה חברת הדירוג דן אנד ברדסטריט עבור גלובס עולה כי הגידול הדרמטי בכמות עורכות הדין הנשים לא בא לביטוי בתפקידי הנהלה ושותפות בפירמות. מהבדיקה עולה כי נשים מהוות 31% בלבד מהשותפים ב-25 משרדי עריכת הדין הגדולים בארץ. במילים אחרות, יש היום בישראל הרבה יותר נשים עורכות דין מאשר בעבר, אולם הן אינן מתברגות לתפקידי הנהלה, ובהתאם, אינן נהנות מתנאי השכר הטובים של השותפים במשרדים.

בדיקת דן אנד ברדסטריט מעלה כי נכון לסוף שנת 2020 רק משרד אחד מבין 25 המשרדים הגדולים - פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות' - התקרב לאיזון בין השותפים והשותפות. 34 מהשותפים בפירמה בסוף 2020 היו נשים, ו-35 גברים (49%). משרדים נוספים שבהם יש באופן יחסי הרבה נשים שותפות הם מ. פירון ושות' עם 40 שותפות מתוך 89 שותפים (45%), ומשרד עמית, פולק, מטלון ושות' עם 18 שותפות מתוך 42 בסך הכול (43%).

כאשר מסתכלים על הפירמות הגדולות ביותר, המעסיקות מאות רבות של עורכי דין, רואים שהמצב בהן אינו מאוזן כלל בין נשים לגברים. כך, למשל, לפי סקירת דן אנד ברדסטריט בסוף 2020 הועסקו במשרד הרצוג, פוקס, נאמן, רק 61 עורכות דין נשים מקרב 169 השותפים (36%). הייצוג הנשי בקרב השותפים במשרד מיתר ושות' היה אפילו נמוך יותר - רק 44 מתוך 127 השותפים בו בסוף 2020 היו נשים (35%).

במשרד גולדפרב זליגמן ושות' הועסקו בסוף 2020 רק 38 עורכות דין שותפות מתוך 112 שותפים, כלומר, רק 34%. במשרד גורניצקי ושות' הועסקו בסוף 2020 מספר נמוך של 17 שותפות מתוך 67 שותפים, כלומר 25%. 

 

פערים גם בשכר

התמונה של שילוב נשים בתפקידי שותפות בפירמות עורכי הדין הגדולות מדאיגה לא רק בגלל הנתונים האבסולוטיים הנמוכים, אלא גם, ואולי בעיקר, בגלל שלא ניתן לראות מגמה של שיפור. מהסקירה עולה כי שיעור השותפות הממוצע ב-25 הפירמות הגדולות בשנת 2021, 31%, זהה לשיעור השותפות הממוצע באותם משרדים לפי שש שנים, ב-2015. יתר על כן, בשנה החולפת אפילו חלה ירידה זעירה בשיעור השותפות הממוצע ב-25 הפירמות הגדולות, מ-32% ל-31%.

מהסקירה של דן אנד ברדסטריט עולה גם כי אחוז השותפות במשרדים שעוסקים בדיני משפחה וירושה הוא הגבוה ביותר, כאשר נשים מהוות 59% מהשותפים במשרדים שעיסוקם בדיני משפחה. גם בתחום של דיני עבודה המצב הוא מעט שוויוני יותר מאשר בשוק עריכת הדין כולו - עם 42% שותפות. לעומת זאת, הסקירה מעלה כי רק 25% מהשותפים במשרדים שמתמחים בתחום הצווארון הלבן הן נשים.

לדברי אפרת שגב, סמנכ"ל דאטה ואנליזה בחברת הדירוג, הירידה בכמות השותפות במשרדים הגדולים בשנת 2021 "ממשיכה להרחיק את ענף עריכת הדין משוויון מגדרי. פירמות עורכי הדין מהוות 'שחקן משמעותי' בליווי מהלכים רבים במשק הישראלי, ובאחריות ראשי הפירמות המובילות לוודא את קיום התנאים המתאימים לייצוג הולם גם בהנהלת הפירמה.

"זאת על מנת שההחלטות המתקבלות ומגוון הדעות מסביב לשולחן ייצגו את כלל לקוחות המשרד. הפירמות שמובילות את שוק עריכת הדין צריכות להוות סמן ימני לכלל עורכי הדין בענף גם בכל הנוגע למתן הזדמנות שווה לקידום".

יצוין כי לא רק שנשים אינן מתברגות מספיק בתפקידי הנהלה במשרדים הגדולים, אלא שהן גם מרוויחות פחות מעורכי דין גברים. סקר שכר שערכה חברת ההשמה קודקס (Codex), ושהתפרסם בגלובס בשנה שעברה, חשף כי בעוד שעורכות דין בעלות ותק של עד שלוש שנים מקבלות שכר דומה לשכר עורכי דין גברים באותו ותק, ככל שהוותק גדל התמונה משתנה לרעת הנשים.

לפי הסקר, בשנים הראשונות במקצוע פער השכר בין נשים לגברים שעובדים במשרה מלאה (42 שעות ויותר) הוא זניח. בוותק של עד שלוש שנות ניסיון, מרוויחים עורכי הדין הגברים בממוצע 11,491 שקל ברוטו בחודש, בעוד שעורכות דין בעלות ותק זהה מרוויחות בממוצע 11,382 שקל - פער של כ-1% בלבד. בוותק של 3-7 שנים, הפער בין המינים כבר עולה לכ-13%. בעוד שעורכי דין גברים מרוויחים בממוצע כ-15,608 שקל ברוטו בחודש, הנשים באותם ותק והיקף משרה מרוויחות בממוצע 13,851 שקל בלבד.

ממצאי הסקר הראו בנוסף שככל שהוותק גדל, כך גם גדלים פערי השכר בין המינים. כשמדובר בוותק של 7-20 שנים, הפער בשכר בין עורכות דין לעורכי דין מזנק לכ-31%. הגברים מרוויחים בממוצע 28,791 שקל ברוטו בחודש, ואילו הנשים באותם ותק והיקף משרה מרוויחות בממוצע 21,984 שקל בלבד.

"משמרים ומקדמים"

לדברי עו"ד פיני רובין, שעומד בראש משרד גורניצקי, "המשרד חרט על דגלו זה שנים לקדם את האיזון המגדרי בפירמה, ואנו רואים את התוצאות בשטח והשינוי במגמה ביחס לשנים קודמות. עדי נחמיאס, שותפה ומנכ"לית הפירמה, מספרת כי במשרד נקטו "בשורה של צעדים על מנת לשמר ולקדם את הנשים המצוינות שבינינו. כל התהליכים נועדו לכוון ולתת כלים לכל אותן נשים מוכשרות למצות את הפוטנציאל הטמון בהן, ולתת להן את הבמה הראויה".

השותפים המנהלים ליאור פורת וכפיר ידגר סבורים כי "המשימה להוביל את השינוי היא של כולנו. מדובר בתהליך של העצמת הפרדיגמה והתפיסה החברתית והמערכתית המתרחשת, ואנו פועלים ברוחה - ברור לנו שההשקעה שלנו בנושא היום תישא פירות במהלך השנים הבאות".

במשרד ש. הורוביץ ושות' אומרים כי "ההתפתחות המקצועית של נשים במשרד הנה בעלת חשיבות ראשונה במעלה, ואנו גאים בעורכות הדין במשרדנו, המהוות למעלה ממחצית מכלל עורכות ועורכי הדין במשרד.

"בשנתיים האחרונות צרפנו שמונה שותפות חדשות, והן מהוות יותר ממחצית מהשותפות והשותפים שצירפנו לשותפות. השותפות במשרד מוצאות בו מסגרת תומכת, המאפשרת להן להתפתח ולהתקדם בעשייה מקצועית משמעותית.

"זה המקום לציין שמיכל ליברמן, שותפה במשרד, מכהנת זה מספר שנים כדירקטורית בארגון Lex Mundi - ארגון בינלאומי המאגד את משרדי עורכי הדין המובילים בעולם, שמשרדנו הוא החבר הישראלי היחיד בו, ובשנה האחרונה היא אף נבחרה לתפקיד היוקרתי של יו"ר הארגון".

במשרד גרוס מסבירים כי המשרד "מעסיק כיום כ-170 עורכי דין, מתוכם 71 נשים (42%). מספר השותפים והשותפות עומד על 52, מתוכם 15 נשים שותפות. המשרד הינו מהבודדים שבהם עומדת אישה בראש הפירמה - את המשרד מובילה כיום עו"ד איה יופה, שותפה מנהלת וראש מחלקת שוק ההון .

"כמו כן, נשים נוספות מחזיקות בעמדות מפתח במשרד, כמו עו"ד (ורו"ח) אסתר קורן, ראש מחלקת חברות, מיזוגים ורכישות (M&A) ויו"ר משותף של הוועדה האקזקוטיבית ו-5 שותפות נוספות. כלומר, 7 שותפות מתוך 13 מנהלות מחלקות ותחומי התמחות. משרדנו רואה חשיבות בקידום נשים ושבירת תקרת הזכוכית, ופועל להציב נשים מוכשרות וראויות בעמדות מפתח והשפעה".

לדברי עו"ד אילן שרקון, מייסד משרד שרקון בן עמי אשר ושות׳: "אנחנו פועלים כל הזמן לקידום עו"ד ראויים למעמד של שותפים ושותפות, ונמשיך לעשות זאת. אני גאה שקרוב לרבע מהשותפים במשרד הן נשים וגם עורכות הדין האחרות במשרד, שאינן שותפות, מתקדמות אצלנו לתפקידים ניהוליים. מקצוע עריכת הדין הוא אחד המקצועות בהם חייב להיות שוויון מגדרי מוחלט ובהחלט הייתי רוצה לראות בו יותר נשים בתפקיד שותפות ויותר שותפים גברים שמקדמים נשים לתפקידים בכירים".

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות