גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חייבים לטפל באי השוויון: אין דמוקרטיה בלי צמצום פערים

שנת הקורונה האחרונה הביאה את ישראל לשפל כלכלי ודמוקרטי ● אולם כמו כל משבר אפשר ליצור הזדמנות ולהביא להתחדשות רעיונית שתכרוך את הכלכלה והדמוקרטיה יחד ● רק כך נוכל לקיים מדינה המחויבת לאזרחיה

המחאה החברתית ברוטשילד / צילום: שלומי יוסף
המחאה החברתית ברוטשילד / צילום: שלומי יוסף

שנת הקורונה האחרונה הביאה את ישראל לשפל כלכלי ושפל דמוקרטי. עד כאן הכל ידוע: כבר בפתח משבר הקורונה, הפערים החברתיים בישראל היו בין הגבוהים ביותר במערב ומעמד הביניים בה אחד המצומקים ביותר.

מטבע הדברים, משבר הקורונה החריף את המצב. החלשים ביותר סבלו הכי הרבה מהמשבר בזמן שתעשיות רווחיות כמו הייטק המשיכו לשגשג באין מפריע. לאחרונה מתברר שגם צעדי המנע הבריאותיים עלולים להרחיב את הפערים החברתיים, כאשר מערכת החינוך ממשיכה לסגור את שעריה ביישובים בעלי התחלואה הגבוהה ביותר, שהם בהכרח גם היישובים העניים ביותר.

בגזרת הדמוקרטיה, הציבור הישראלי נחשף לשיאים חדשים של היעדר שקיפות, קבלת החלטות מתוך אינטרסים זרים, אפליה ושרירות לב, שמתחברים כולם לתחושה קשה של חוסר אמון במערכת. מה שלא מספיק הודגש הוא הקשר ההדוק בין השניים.

במקומות רבים בעולם מתחוללת בעשור האחרון התחדשות רעיונית, שנולדה בעקבות המשבר הכלכלי של 2008. גלי מחאה שהתעוררו במקביל למחאת האוהלים שלנו, כמו אוקיופיי וול סטריט בארצות הברית או תנועת ה-15 במאי בספרד, דנו בצורה ישירה באי השוויון הכלכלי, בחלוקה מחודשת של ההון ובנזקי השיטה הניאו ליברלית, והעלו על נס את מדינת הרווחה.

לא פחות חשוב מכך, בפארק זוקוטי בניו יורק ובכיכר סול במדריד הדגישו המוחים את הדבר הבסיסי ביותר: לא תיתכן דמוקרטיה אמיתית במצב של אי שוויון כלכלי קיצוני המונע את ביטוין של שכבות רבות בציבור, ולא ייתכן דיון דמוקרטי אמיתי במנותק מדיון על צמצום הפערים.

עשור מאוחר יותר אפשר לראות את ההתפכחות שעברו רבים מחסידי השוק החופשי, ואת ההבנה הגוברת בדבר חשיבותה של התערבות המדינה בצמצום הפערים ובהגבלת כוחם של בעלי הון.

כלכלנים מובילים דנים ברצינות ברעיונות כמו הכנסה בסיסית אוניברסלית, שנשמעו דמיוניים עד לפני זמן לא רב. חילופי המהלומות שמתחוללים בשנים האחרונות בין ממשלות כמו ארצות הברית ואוסטרליה לבין תאגידי על כמו פייסבוק, ממחישים בצורה הברורה ביותר כיצד התנהלות עסקית משולחת רסן מהווה סכנה ישירה לדמוקרטיה.

הכלכלה היא נקודת העיוורון בשיח הציבורי בישראל

באותו זמן, בישראל הכלכלה היא במידה רבה נקודת העיוורון של השיח הציבורי והפוליטי. בכלל, חייבים להודות שאנחנו הישראלים מגלים, באופן יחסי, אדישות לנושאים הכלכליים.

בצ'ילה, למשל, כמעט ארבעה מיליון אזרחים - למעלה מחמישית מאוכלוסיית המדינה - יצאו לרחובות בשנתיים האחרונות בתגובה להעלאת מחיר הנסיעה ברכבת התחתית בעיר הבירה. ניתן לדמיין אירוע דומה לזה בישראל?

מחאת קיץ 2011 אמנם נחרטה בזיכרון הישראלי כאירוע מרשים שעיצב את כל המחאות שבאו בעקבותיה, ואכן הייתה אירוע מרשים מאוד בקנה מידה מקומי - אך אפילו ממנה נפקד כמעט לחלוטין מקומו של שיח כלכלי פוליטי המחבר בין מציאות כלכלית לתפיסת עולם, בין אידאולוגיה למדיניות.

המחאה אמנם הכניסה לשיח מושגים כמו יוקר המחיה וריכוזיות, אבל במבט לאחור מעט מאוד, אם בכלל, השתנה בגזרה זו בעשור שחלף - לא במציאות ולא בשיח הפוליטי.

נתניהו התנער אז מטיפול ביוקר המחיה בטענה שמדובר במותרות שאינם בגדר "החיים עצמם", ונראה שעבור רוב הישראלים גישה זו ניצחה. התוצאה היא הוצאתה של הכלכלה מהשדה הפוליטי והפיכתה לעניין למומחים בלבד.

קשה להפריז בחומרתה של הסכנה שנשקפת ממצב זה: בחסות הוואקום, הפערים החברתיים מתרחבים, השיטה הניאו ליברלית מוסיפה לשלוט. מחאות כלכליות לובשות לרוב צורה של מחאות צרכנים סקטוריאליות, מבודדות, שלא מדגישות את התמונה הרחבה: אין זכויות אדם ללא זכויות סוציאליות, ואין שוויון בין אזרחים במצב של אי שוויון כלכלי.

בנוסף, כאשר האזרחים חשים שהמדינה מסירה מהם אחריות, מעמיקה את הפערים החברתיים ופועלת רק לטובת סקטורים מסוימים, התוצאה היא העמקה של העוינות וחוסר האמון של במערכת הדמוקרטית.

יש, בכל זאת, נקודת תקווה: למרבה ההפתעה אך באופן מתבקש, הממשלה מנהיגה לאורך רוב המשבר מדיניות של מענקים ודמי אבטלה שנועדו להבטיח את הישרדותם של אזרחים שנקלעו למצוקה.

מדיניות זו כמובן אינה חפה מכשלים ואינה מצליחה להתמודד עם מלוא המשבר, אך היא מבוססת על הנחת יסוד שנדמה כי נשכחה בשנים האחרונות, וצצה שוב בתקופת המשבר: לצורך קיומה של החברה בכלל, זו חובתה של המדינה להבטיח בצורה פעילה הכנסה ורמת חיים נאותה עבור כלל אזרחיה.

גם אחרי שנים של דומיננטיות ניאו ליברלית בישראל, הנחה זו זוכה להסכמה כמעט רווחת. מנגד, כל שיש לאנשי ימין כמו גדעון סער ונפתלי בנט להציע הוא הורדת מסים והקטנת ההוצאה הממשלתית - בדיוק הצעדים שהעמיקו את האי שוויון, ריסקו את מעמד הביניים והביאו אותנו למשבר הנוכחי עם מערכת בריאות על סף קריסה.

עד כה, המחנה הדמוקרטי לא השכיל לנצל את המצב כדי לפתוח בדיון נוקב על אידאולוגיה כלכלית ודמוקרטיה ולא מילא את הוואקום בתוכן חדש ונועז ובפתרונות חדשים ליציאה מהמשבר. אכן, התחדשות רעיונית מתרחשת לרוב ברגעי משבר, וזו ההזדמנות להוביל דיון כזה, דווקא כאשר הכלכלה והדמוקרטיה נמצאות בנקודת השפל שלהן.

הכותב הוא מנכ"ל הקרן החדשה לישראל

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב