גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לנצח את "המאפיה של PayPal": יזמים קטנים עם תיאבון גדול

החממה הטכנולוגית התלבטה: איך לשמר את הטאלנטים בארגון, במקום לראות בתסכול שוב ושוב את המוחות הכי יצירתיים בחברה נוטשים ברגע שהם יכולים, ומקימים סטארט־אפים משלהם?

איך לשמר את הטאלנטים בארגון, / צילום: Shutterstock
איך לשמר את הטאלנטים בארגון, / צילום: Shutterstock

לאחרונה קיבלנו פנייה מחממה טכנולוגית, שביקשה סיוע ועצה בנושא שמטריד רבים. למי שלא בקיא במושגים של ביצת ההייטק בסיליקון ואדי המקומי, חממה היא סוג של קרן הון שבה מציעים בעלי הממון לממציאי הרעיונות עסקה משולבת. הממציאים מביאים רעיונות לחממה, והמתאימים ביותר מקבלים סל משאבים לפיתוח, אכסניה מיטיבה החוסכת עלויות תשתית וכן סיוע אסטרטגי-ניהולי, שעוזר להם להפוך את הרעיון לארגון מרוויח, וכמובן מאפשר למשקיעים להשיא רווח נאה על השקעתם.

הסיבה לפנייה אלינו הייתה ריבוי הפניות לחממה, ולאו דווקא מיזמים צעירים. הפניות באו מחברות ענק שהעלו אותה סוגיה, שמטרידה את כולן. בארץ פעמים רבות הסטארט-אפים מוקמים על-ידי יוצאי יחידות רלוונטיות בצה"ל. הטכנולוגים המשוחררים לומדים, עובדים כשכירים בחברות הגדולות, אולם החדשנות והיצירתיות תוססות בעורקיהם.

הם עובדים כשכירים מכיוון שיש להם צורך בניסיון ובפרנסה, אולם ברגע שבו הם נעמדים על הרגליים עם רעיון חצי אפוי, הם ינטשו את עבודתם כשכירים בתאגידים, יחפשו - וקרוב לוודאי שגם ימצאו - מימון, והרעיונות הטובים שהם מבשלים "נשמטים" מידי התאגיד, יחד עם פוטנציאל רווח נאה וטאלנטים מצוינים.

השכירים שמתפתחים החוצה

אף שחברות ענק מבינות את הריטואל הקבוע הזה לעומקו, הן מתקשות להתמודד איתו. קיימת סתירה מובנית בין ארגונים גדולים, מסודרים, מנוהלים, מפוקחים ומסורבלים, לבין חדשנות, יצירה, אווירת קרנבל ושמחה של הדורות הבאים.

כדי להבין את ההפסד הפוטנציאלי של אותו כוח יצירתי די להציץ לרגע אל מה שמכונה בסלנג של "הוואלי" "המאפיה של PayPal". תופעה שמאופיינת בכך שעובדי החברה, מוכשרים בטירוף, הקימו עם עזיבתם כמה מהחברות המובילות בעולם, כמו YouTube, ,Yelp ,LinkedIn Square וכמובן Tesla ו-Space X של אילון מאסק.

"המאפיה של PayPal" היא רק דוגמה אחת, צבעונית במיוחד, לעוצמת החדשנות, העושר וההשפעה שיש לאותם טאלנטים בועטים, המתחילים כשכירים בתאגידים ומתפתחים החוצה משם.

להלן כמה רעיונות שאותם שיתפנו עם החממה, והם רלוונטיים מאוד לתאגידים גדולים המתמודדים עם סוגיית שימור יוצרים ויצירות "בבית".

אז מה אפשר לעשות

זכויות קניין. אחת הסיבות המרכזיות שגורמות לטאלנטים יוצרים לעזוב את הארגון ולהקים חברת הזנק משלהם היא סוגיית הקניין על היצירה שלהם. התאגידים מצדם רוצים כמובן שהקניין הרוחני של כל יצירה שנוצרת בתחומם ישתייך להם, ובצדק מה.

היזם חולם על הכסף הגדול, וכך גם התאגיד. תשובה פשטנית של שחור ולבן תנציח את תופעת העזיבה, אולם חשיבה חכמה עשויה לתגמל את שני הצדדים. לאנשים צעירים ביטחון כלכלי ועתיד חשובים, ולארגון ישנם אמצעים להבטיח ביטחון כזה. שינוי המשחק מ"הכול אתה" או "הכול אני" לדיון פתוח וחלוקה הוגנת המכבדת את מקום היזם ומקובלת עליו עשוי להיות "גיים צ’יינג’ר".

מרחב יצירה יזמי. סיבה נוספת שבגללה טאלנטים עוזבים תאגידים כדי להקים סטארט-אפ היא היעדר סביבה יזמית פנים ארגונית. הספינה הביורוקרטית של ארגון גדול איטית ומסורבלת, והיכולת שלה להגיב לשינויים בשוק ולפיבוטים (שינוי כיוון אסטרטגי) שנדרשים מוגבלת ביותר.

כדי לעודד יזמות פנים ארגונית כזאת, שבאמת יוצרת מוצרים מחוץ לקופסה, כדאי ליצור איים של יזמות, המתנהלים על-פי חוקים שונים מהמקובל. עליהם להיות נטולי ביורוקרטיה, עם קשר ישיר לצמרת ויכולת קבלת החלטות מהירה של הצוות.

דוגמאות לכך ניתן לראות בחברות כמו דיסני שהתעקשה לשמור על עצמאותה של פיקסר לאחר הרכישה, או אמזון ששמרה על עצמאותה של Whole Foods. גם ללא רכישות ניתן לייצר "שמורות טבע" שכאלה, ולתת ליזמים את תחושת היעדר הגבולות והחופש החשובה להם כל-כך.

תרבות של חדשנות. תרבות של חדשנות איננה סיסמה. היא מערכת חוקים ידועה ומובדלת מארגונים שאינם מאופיינים בה. למשל הזכות להיכשל, לבצע תהליכים של ניסוי וטעייה, לאפשר לטאלנטים יום בשבוע לפתח או ליצור מה שבא להם.
נטפליקס היא דוגמה נפלאה לתרבות מסוג זה. החברה מאפשרת לאנשיה מרחב קבלת החלטות גדול (לעיתים בהיקפים של עשרות מיליוני דולרים), ונותנת גיבוי מלא על החלטות אמיצות.

"דמיין שעם כניסתך לתפקיד אתה מקבל אסימוני משחק", הם אומרים. "כל החלטה שתקבל תגדיל, או תקטין, את מספרם, בהתאם למידת ההצלחה של ההחלטה. אותנו, כהנהלה, לא מעניין על מה הרווחת או הפסדת אותם, כל עוד בסוף השנה נשארו לך אסימונים".

צוות צוות תרדוף. אחד מעקרונות ההצלחה של רוב הסטארט-אפים, וזאת יאמר לכם כל משקיע הון סיכון, הוא צוות המייסדים. ואכן, יזמים דואגים להקים צוותים חזקים ומוכשרים במיוחד. איכות זאת לרוב נלקחת מיזמים פנים-ארגוניים.

גם אם יגיע טאלנט עם רעיון מצוין ויקבל את ברכת ההנהלה לצאת לדרך (ואפילו הקצאה של משאבים), בדרך כלל הוא לא יקבל את החופש להקים את צוות הפרויקט בעצמו. אבל כשמדובר בעידוד יזמות פנים ארגונית, מומלץ בחום לאפשר ליזם לאסוף בעצמו את הצוות הנדרש לדעתו למיזם, כולל הוצאת הטובים ביותר מתפקידיהם הנוכחיים.

שימוש חכם במשאבי המוח של הארגון. היתרון המרכזי שיש לארגון לגרום ליזמות להישאר בתוכו היא היכולת להקצות משאבים גדולים לטובת הפרויקט. ארגון גדול יכול לחסוך ליזם את החלק המתיש ביותר בשלב הקמת החברה שלו, שלב גיוס הכספים. הארגון יכול להיות המשקיע המרכזי (או היחיד), ולתמוך בכל דרישותיו בשלב ההקמה, וכן להעמיד לרשותו הון אנושי מעולה ותשתיות ניהוליות, שיווקיות ואדמיניסטרטיביות.

החוכמה היא לאפשר ולא לכפות, לתת בנדיבות ולא בהתניה, לאפשר ליזם גישה למשאבים פנים-ארגוניים, ובמקביל לאפשר גמישות ביצירת מנגנונים חדשים אם נדרשים כאלו, כדי לא ליפול בסבך הביורוקרטיה הפנימית.

בעולם שבו אנו נמצאים הגודל לא קובע. כמו שאמר העתידן אלווין טופלר, בעתות כאוס המנצחים יהיו אלה שידעו ללמוד, למחוק וללמוד מחדש. הקצב ושינויי המגמות יאלצו את התאגידים להתגמש אל מול הדור הבא של היצירה.

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה. רונן גפני, יזם ומרצה בינלאומי, פילוסוף עסקי ומפתח משחק העסקים פרשביז

עוד כתבות

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גיאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה מזנקות, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שמזנקות בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים