גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טיב טעם מסכמת שנת צמיחה ומשיקה מותג עירוני חדש

רשת קמעונאות המזון של חגי שלום גדלה בשנה החולפת הרבה מעבר לשיעור הצמיחה של השוק וסיכמה את 2020 עם גידול של 240% ברווח נקי לסך של 61 מיליון שקל ●  שלום: "סילקנו את כל הבורות השחורים של טיב טעם"

המותג החדש של טיב טעם / צילום: אסף לוי
המותג החדש של טיב טעם / צילום: אסף לוי

קבוצת טיב טעם שבשליטת חגי שלום (47%) מנצלת את משבר הקורונה לשיפור בתוצאות העסקיות שלה, כשהיא צומחת הרבה מעבר לקצב השוק בפעילות העיקרית שלה - מכירה קמעונאית, וסופגת מכה בפעילות הקטנה יותר שלה - מגזר התעשייה שנפגע קשות בשל הסגר שהוטל על המסעדות ובתי המלון.

טיב טעם , קבוצת המזון הלא כשרה הגדולה בשוק המקומי, מציגה עלייה בהכנסות של 15% בשנת 2020 לסך של 1.6 מיליארד שקל, בעוד שהרווח הנקי שלה מזנק ב-239% לסך של 61 מיליון שקל. זאת בין היתר הודות להשפעת משבר הקורונה, כשטיב טעם מציינת כי תרם לכך גם מהלך הוזלת המחירים שביצעה בתחילת השנה בחנויות הגדולות שלה. על הרקע הזה מחלקת טיב טעם דיבידנד בסך של 7.4 מיליון שקל, כך שבסיכום 2020 חילקה הרשת דיבידנדים בהיקף כולל של 15 מיליון שקל.

טיב טעם עוסקת בשני תחומי פעילות: תחום הקמעונאות במסגרתו טיב טעם מפעילה 40 חנויות טיב טעם וחנות אחת של המותג עדן טבע, ותחום ייצור, ייבוא ושיווק מוצרי מזון במסגרתו היא מייבאת מותגי מזון מחו"ל, בנוסף לדגים, נקניקים, פירות ים, יינות ומשקאות אלכוהוליים, גבינות ועוד. החברה חולשת על שטחי מסחר של 49 אלף מ"ר, ומעסיקה כ-1,600 עובדים, כאשר 65% מהם משתכרים שכר מינימום. לחברה כ-340 אלף חברי מועדון.

טיב טעם מגלה כי בסיכום שנת הקורונה שנתנה זריקת מרץ לתחום הרכישות המקוונות, שיעור המכירות שלה באונליין עמד ב-2020 על כ-8% מכלל הכנסותיה בתחום הקמעונאות, סכום של כ-110 מיליון שקל. נציין כי בעבר החברה לא נתנה גילוי שכזה על המכירות המקוונות שהיוו חלק הרבה פחות משמעותי ממכירותיה.

עוד עולה מדוחות טיב טעם, כי המכירות החנויות הזהות ברשת רשמו בשנה החולפת צמיחה יוצאת דופן של 21.2%. מדובר בקפיצה אדירה מבחינת טיב טעם שב-2019 החנויות הזהות שלה גדלו רק ב-1.8%. זהו נתון מרשים גם ביחס לסביבה התחרותית בענף המזון, כשלשם השוואה, מכירות החנויות הזהות של המתחרה הגדולה שופרסל עלו ב-13%, כשהממוצע בשוק עמד על 9%.

בנוסף, רשת הקמעונאות מצהירה על השקת פורמט חדש - מרקט דלי (Market Deli), עם חנויות בגודל בינוני בשטח של 600-700 מ"ר ברמת מחירים שנמוכה בכ-3% מרמות התמחור שלה בפורמט החנויות השכונתיות - טיב טעם בסיטי - וגבוהה בכ-3% מהמחירים בחנויות הגדולות שלה שמחוץ לערים. לשם כך תסב טיב טעם כבר הסבה חנות ראשונה ברחוב איינשטיין בתל אביב, ובכוונתה להסב 5 חנויות נוספות לפורמט החדש בקניון עזריאלי חולון, ברחוב יגאל אלון בתל אביב, ברעננה וביהוד, ובכוונתה לפתוח 3 חנויות נוספות עוד השנה.

מתכננת לפתוח 10-8 חנויות בשנה הנוכחית

כמו כן, טיב טעם חושפת את תכניות ההתרחבות של הרשת, בעיקר באזורים ממוקדים מעמדי סוציו אקונומי גבוה, ומגלה כי בכוונתה לפתוח 10-8 חנויות בשנה הנוכחית, ביניהן בקניון עזריאלי מודיעין, ברחוב איינשטיין ברמת אביב, ברחוב רוטשילד בפתח תקווה, וברוחב כורזין בגבעתיים שם תפתח חנות של הפורמט החדש דלי מרקט. בנוסף, היא מגלה כי בכוונתה לפתוח 15-20 סניפים חדשים עד סוף 203, כשהיא מפרטת כי חתמה על פתיחת חנויות שיפתחו בשנים 2022-2023 בהוד השרון, בצומת סביון, במתחם גולף בצפון תל אביב, ובבלו סנטר בתל אביב.

כל הצמיחה שמציגה טיב טעם מיוחסת למגזר הקמעונאות שמהווה את עיקר הפעילות שלה עם הכנסות של 1.4 מיליארד שקל שצמח ב-2020 בכ-22% ביחס לשנה הקודמת. ואולם, מגזר התעשייה של החברה רשם ירידה ניכרת של 9% בהכנסות לסך של 335 מיליון שקל, וזאת לנוכח השפעות משבר הקורונה על הערוץ המוסדי (בתי מלון, מסעדות וכו'), לצד גידול ניכר בקטגוריית היין והאלכוהול, ומוצרים כמו נקניקים ופסטרמה. בהקשר זה החברה מציינת כי בנטרול פעילויות שהופסקו באוזן יזום הקיטון שנרשם במגזר הוא של 3.4% בלבד.

הרווח הגולמי של מגזר הקמעונאות הסתכם ב-440 מיליון שקל, עלייה של 23% לעומת שנת 2019, כששיעור הרווח הגולמי מהמכירות עמד על 31.9%, לעומת 31.7% בשנה הקודמת. טיב טעם מציינת כי השיפור הקל ברווחיות הגולמית נבע מ"שיפור בתנאי הסחר" ו"משינוי בתמהיל המוצרים והגידול באחזות המחלקות עם רווחיות גבוהה".

לעומת המגזר הקמעונאי בו הרווחיות של טיב טעם גבוהה במידה ניכרת ממרבית המתחרות שלה, במגזר התעשייה שיעור הרווח הגולמי של טיב טעם נמוך בהרבה, כשב-2020 החברה רשמה שיפור לרמת רווחיות של 22.7% לעומת 20.1% בשנה הקודמת. את השיפור הזה מייחסת טיב טעם להגדלת שיעור הרווח הגולמי בקטגוריות כמו יין ואלכוהול, גבינות ומוצרי בשר.

בשל השלכות משבר הקורונה על תחום המסעדות, המכירות לערוץ המוסדי של טיב טעם ירדו ב-54% לעומת השנה המקבילה, ושיעורן מהפעילות הצטמק מ-31.6% ב-2019 לשיעור של 15.9% בלבד ב-2020. על רקע הפגיעה הזו, טיב טעם מציינת כי החברה הבת שלה, ישרקו, מתמקדת במאמצי גבייה של חובות לקוחות הערוץ המוסדי, תוך פריסת תשלומים, במטרה להקל ולתמוך בהמשך הישרדותם.

על הרקע הזה מציינת טיב טעם כי בחנה את השפעות אירוע הקורונה על סיכוניי הגבייה של יתרת הלקוחות בשוק המוסדי, ובהתאם עדכנה ההפרשה להפסדי אשראי חזויים, הפרשה שנקבעת באופן ספציפי בגין חובות שלהערכת הנהלת החברה גבייתם מוטלת בספק. כך, ההוצאה בגין הפרשה לחובות מסופקים זינקה מסכום של 122 אלף שקל ב-2019, למעל 2.2 מיליון שקל ב-2020.

עוד בהקשר זה, מציינת טיב טעם כי היא בוחנת דרכים לצמצום החשיפה שלה למסעדות ומפעלי הסעדה, ובכלל זה ריכוז מאמצי גבייה של חובות לקוחות אלו, הפניית משאבים לקידום מכירות לשוק הקמעונאי לצד התאמה של המבנה הארגוני בתחומי הסחר והמכירות כדי לתמוך במהלך האמור ובחינה מחדש של חלק מעסקי הליבה של חברות אלו, לרבות בחינה של כדאיותם הכלכלית להמשך.

שיפור ניכר נרשם גם ברווח התפעולי של טיב טעם שגדל ב-121% לעומת השנה הקודמת לסך של 53 מיליון שקל.

בסך-הכול, טיב טעם מסכמת שיפור בכל הפרמטרים הבולטים גם ברבעון הרביעי של 2020 בו היא מציגה גידול של 14% בהכנסות שהסתכמו ב-411 מיליון שקל, כשהרווח הנקי טיפס ב-112% לסך של 16 מיליון שקל.

"סילקנו את כל הבורות השחורים"

מנכ"ל הרשת ובעלי השליטה בה, חגי שלום, אמר היום (ד') לגלובס: "שנת 2020 הייתה, במובנים רבים, שנה חריגה ומיוחדת. מגפת הקורונה השפיעה על הכול ובמיוחד על תחום המזון. הקורונה, מנגד, הקהתה את ייחודה של השנה לגבי טיב טעם, ייחוד שאינו נובע, דווקא, מהקורונה והשפעותיה. לתפיסת המחיר החדשה הייתה השפעה בולטת מאד, לא רק לגבי השנה החולפת, אלא לגבי מעמדה הקבוע של הקבוצה, בקובעה אסטרטגיה שונה מזו שנהגה בה בעבר בכל הקשור למדיניות המחירים". 

חגי שלום טיב טעם / צלם: יונתן בלום

עוד אמר שלום לגלובס: "סילקנו את כל הבורות השחורים של טיב טעם, טיפלנו בישרקו, טיפלנו בדומו, הפסקנו לייצר במפעל הדגים שהפסיד 6 מיליון שקל שנמכר למאסטר פוד בשנה שעברה. התרבות של האנשים שלי הייתה לעלות מחיר ולא להוריד, ואנחנו כעת משנים את החברה לחלוטין. ישרקו הייתה חברה כושלת והחלפנו את כל ההנהלה, והבאתי את הבת שלי להיות ראש אגף כספים. בכוונתנו גם להגדיל במידה ניכרת את נתח האונליין. אם לדוגמה שופרסל מוכרת כ-3 מיליארד שקל בשנה באונליין, אם רק ניקח 2% זה כבר 60 מיליון שקל. מי שמתנסה אצלי לא יעזוב אותי".

בנוגע לשנה הבאה אומר שלום: "הנחת היסוד שלנו הן שב-2021 תהיה קצת ירידה במכירות בחנויות זהות, אבל הרווחיות תשתפר. אבל יש לנו יסוד להאמין שגורמי האיזון מחפים, יש לנו הרבה שלייקס". כמו כן, שלום ציין בכוונת ישרקו לפעול להגדיל את המכירות לשוק הכשר ולייבא גבינות, יין ואלכוהול, ועוד.

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים