גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלל ביוטכנולוגיה תקים ספאק; מוכרת לאלמדה הבורסאית את קרנות המכשור הרפואי אנטומיה

המנכ"ל עופר גונן: "אנחנו מקימים את חברת הרכישה המיוחדת יחד עם שותפים גדולים מתחים מדעי החיים שעדיין לא ניתן לחשוף את שמם" ● כלל ביוטכנולוגיה תחלק דיבידנד בסכום כולל של 36 מיליון שקל

עופר גונן / צילום: ערן לביא
עופר גונן / צילום: ערן לביא

חברת כלל ביוטכנולוגיה חוזרת לבצע השקעה חדשה אחרי מספר שנים בהן התרכזה בחברות הפורטפוליו הקיימות. הפעם פונה החברה ללהיט הנוכחי של הבורסה - הקמת חברת רכישה מיוחדת, SPAC. עוד הודיעה היום כת"ב כי תבצע ספין אוף של קרנות אנטומיה, פעילות המכשור הרפואי של הקבוצה. זאת, תמורת מניות בשותפות.

בנוסף הודיעה היום כלל ביוטכנולוגיה על חלוקת דיבידנד בסכום כולל של 36 מיליון שקל בעקבות האקזיטים שהיו לה בשנת 2020 בחברות קיידנט וניאון. קיידנט נמכרה ב-210 מיליון דולר מיידית (עם אופציה של תשלומים נוספים מבוססי הצלחה עד סכום של 770 מיליון דולר) לחברת נוברטיס בדצמבר, וניאון מוזגה לחברת ביונטק שבהמשך הפכה לשותפה של פייזר לפיתוח החיסון של קורונה. כלל ביוטכנולוגיה מכרה מניות של ניאון בכ-15 מיליון דולר, לאחר שהשקיעה בה כמה מיליונים בלבד.

בנוסף להודעות הללו, הודיעה כלל ביוטכנולוגיה היום גם על תוכנית רכישה למניותיה בסכום של 9.3 מיליון שקל.

הבוקר נסחרה כלל ביוטכנולוגיה  לפי שווי של 297 מיליון שקל לאחר עליה של 178% במחיר המניה שלה בשנה האחרונה.

SPAC לרכישת חברה ישראלית

התוכנית לגבי ה- SPAC היא לגיוס של 100 מיליון דולר, שיושקעו בחברה ששוויה בין 500 מיליון דולר למיליארד דולר. סביר להניח כי החברה תהיה בתחום התרופות, בו מתמחה החברה, או בסיכוי קטן יותר חברת בריאות דיגיטלית, שפעילותה קשורה לעולם התרופות.

לדברי עופר גונן, מנכ"ל כת"ב: "אנחנו מקימים את חברת הרכישה המיוחדת יחד עם שותפים גדולים מתחים מדעי החיים שעדיין לא ניתן לחשוף את שמם. חברת המטרה תהיה בישראל. אנחנו מעריכים כי יש בערך עשר חברות ישראליות שיכולות להתאים למהלך הזה, ומהוות עבורנו הזדמנות ייחודית לעומת גורמים שיקימו SPAC בחו"ל ואינם מכירים את החברות הללו היטב, או לא מחפשים כאן.

"כמקובל בתחום, הכוונה היא לבצע בעת ההכרזה על זהות החברה הנרכשת גם גיוס פרטי, כנראה בהיקף דומה של 100 מיליון דולר, ממשקיעים פרטיים שאינם חלק מם ה- SPAC . הגיוס הפרטי יאשרר את השווי שאנחנו מיחסים לחברת המטרה.

"אם מדובר, למשל, בהשקעה של מיליארד דולר, ה- SPAC יקבל תמורת השקעתו 10% מהחברה. יזמי ה- SPAC יקבלו 25% מה- SPAC כלומר 2.5% מהחברה הממוזגת. אחוזים אלה יתחלקו בינינו לבין השותפים שלנו להקמת ה- SPAC . בנוסף כת"ב תשקיע בעצמה בתוך ה- SPAC , כמקובל".

איך אתם מסבירים את להיט ה- SPAC ? ואם זה כל כך מוצלח, מדוע כל קרנות הביומד בארץ לא עשו את זה?

"זה כלי שמתאים לסביבת ריבית נמוכה, שבה המשקיעים מוכנים להניח את הכסף שלהם בתוך החברה הרוכשת גם למשך שנה או שנתיים עד ביצוע העסקה. בתרחיש הגרוע ביותר, אם ה- SPAC נכשל לגמרי ואינו מבצע עסקה, הם עדיין יקבלו את הכסף בחזרה עם ריבית, שזו הצעה לא רעה בתנאי הריבית הנוכחיים. אם העסקה לא תמצא חן בעיניהם, הם יפרשו עם ההשקעה, הריבית ואופציות בחברה הנרכשת. במקרה הטוב, העסקה גם תהיה טובה. בתנאי הריבית של היום קשה להפסיד בעסקה כזו.

"עבור החברה מדובר באופציה לגייס סכום מאוד גבוה, מובטח, ללא הנפקה. אין הבטחה שמשקיעי ה- SPAC ישאירו את הכסף בפנים, אבל בשביל זה יש את הפייפ הנלווה לעסקה. בשבילנו, יזמי ה-SPC , יש הזדמנות לבצע עסקה גדולה ולקבל אחוזים בחברה איכותית בשווי גבוה, בלי להשקיע בה מתחילת דרכה, או להשקיע סכום גדול בסבב מאוחר.

"יש כמה גורמים שמגבילים את השוק מלייצר אינסוף חברות כאלה, אם כי בשנה האחרונה גוייסו כך 85 מיליארד דולר, וברבעון הראשון של 2021, עוד 90 נוספים. זה יותר מאשר בכל השנים עד 2020 יחד.

"המגבלות הן שגוף אחד שייצר שני SPAC ואחד מהם יכשל, יתבע על כך שהוא הביא ל- SPAC אחד שלו חברה טובה, והפלה את השני כשהביא לו חברה גרועה. לכן עושים את העסקאות הללו לא במקביל אלא רק בטור. מגבלה שניה היא שצריך הרבה שירותים כמו עורכי דין, רואי חשבון, אנשי פיתוח עסקי שלחברת השקעות קיימת כמו שלנו כבר יש, אבל לא לכל שחקן פיננסי בבורסה. מגבלה שלישית היא - כמה חברות טובות יש בשוק?"

בחודשים הקרובים צפויה החברה להכריז על גיוס ההון, על זהות השותפות, ובעוד כמה חודשים נוספים, תסמן את חברת היעד.

מוכרת את קרנות אנטומיה

המהלך השני עליו הודיעה החברה היום הוא כאמור המכירה של קרנות אנטומיה לאלמדה, תמורת מניות. אלמדה היא שותפות להשקעות בבריאות דיגיטלית ומכשור רפואי, שהונפקה בבורסה באוקטובר ונסחרת לפי שווי של 41 מיליון שקל. השותפות מנוהלת על ידי ד"ר אירית יניב, ד"ר אמיר בלאט וצחי סולטן.

במסגרת העסקה, פעילות קרנות אנטומיה תעבור לידי אלמדה, למעט חברת סייט, שהיא הנכס הגדול ביותר של אנטומיה. סייט מפתחת בדיקות רפואיות מהירות וגייסה באוגוסט האחרון 71 מיליון דולר.

החברות שהאחזקה בהן תעבור לידי אלמדה הן קולוספאן, המפתחת מכשיר למניעת דליפות לאחר ניתוחי מעי, Pi-Cardia , שאותה מכיר צוות אלמדה מפעילותו הקודמת בקרן אקסלמד, המפתחת מוצר בתחום מסתמי הלב, Mininvasive , שפיתחה מכשור רפואי לניתוחים אורתופדיים ו- FDNA , שמביאה את עולמות הבינה המלאכותית לתחום הריצוף הגנטי.

בתמורה להעברת הנכסים בתחום המכשור הרפואי לאלמדה, יקבלו השותפים בקרנות אנטומיה יחידות השתתפות באלמדה בשווי של 17-20 מיליון שקל. כלל מחזיקה בכ-50% מאנטומיה, יחד עם חברות הביטוח מגדל (30%) והראל (20%) שיהפכו כעת לבעלות מניות באלמדה.

ד"ר אירית יניב מנכ"ל אלמדה אמרה היום כי עקבה במשך כשנה אחרי החברות של כלל ביוטכנולוגיה בטרם הוחלט על המהלך. העסקה מאפשרת להכניס לתוך אלמדה חברות חדשות ללא השקעה כספית ראשונית, ובמקביל לשלב כמשקיעים בחברה את כלל ביוטכנולוגיה ושני גופים מוסדיים משמעותיים, בנוסף לפניקס, מור השקעות ואקסלנס שכבר משקיעות בשותפות.

עוד כתבות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

מגמה חיובית בוול סטריט; אפל משיקה דגמי טאבלט חדשים

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%