גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכיסא החם: מודל ההעסקה החדש של עובדי דלויט

הנהלת פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט הודיעה לעובדים על מעבר לעבודה מהבית ומהמשרד לסירוגין (שלושה ימים במשרד ויומיים בבית) וכן על החלת שיטת "הכיסא החם", במסגרתה לא תהיה לעובדים עמדת עבודה קבועה במשרד ● חלק מהעובדים מתלוננים על תנאי עבודה לא נוחים מהבית ● בכירים בדלויט: המהלך כולו נבע מבקשות שהגיעו מצד העובדים

רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון דלויט / צילום: אביב חופי
רו"ח אילן בירנפלד, שותף מנהל בפירמת רואי החשבון דלויט / צילום: אביב חופי

"הנורמלי החדש שלנו. מודל העבודה ההיברידי והטמעת מערכת Hoteling": זו הייתה כותרתו של המייל שקיבלו כל עובדי פירמת ראיית החשבון והייעוץ דלויט השבוע, ובו הודיעה להם הנהלת הפירמה על שינוי מודל העבודה המוכר להם עד כה, ומעבר לעבודה מהבית ומהמשרד לסירוגין (שלושה ימים במשרד ויומיים בבית), וכן על החלת שיטת "הכיסא החם", במסגרתה לא תהיה לעובדים עמדת עבודה קבועה במשרד, והם ישובצו לעבוד בעמדה שונה בכל פעם שיגיעו למשרדים.

המעבר למודל העבודה החדש נמסר לראשונה לשותפי הפירמה, ראשי החטיבות, בשיחת זום שנערכה לפני כשבוע, ויומיים לאחר מכן נמסרה לשותפי חטיבת המס הודעה כי המודל ייושם תחילה במחלקה שלהם, החל ממאי, ובהמשך ייושם בהדרגה בכל מחלקות הפירמה. זמן קצר לאחר מכן שוגר המייל החגיגי לכלל עובדי הפירמה בו הודיעו שותפי האקזקוטיבה של הפירמה על החלת המודל, מיד לאחר חופשת הפסח.

" בימים אלה אנו מסכמים שנה מאתגרת מאז תחילתו של משבר הקורונה. כעת, עם למעלה מ-5 מיליון מחוסנות ומחוסנים בישראל ועם מה שנראה כמו חזרה לסוג של שגרה, אנחנו בדלויט ממשיכים להתאים את עצמנו למציאות החדשה, כפי שעשינו לאורך תקופת המשבר", נכתב במייל לעובדים. עוד נמסר כי "ברוח זו, ולאחר תהליך חשיבה ארוך, יצרנו את מודל העבודה ההיברידי, לפיו נתחיל לפעול מיד לאחר חופשת הפסח. במהלך השבוע הבא יתקיימו שיחות בפורום חטיבתי, במהלכן יינתנו פרטים נוספים אודות המודל ומעבר לסביבת עבודה גמישה".

למייל צורף סרטון, אשר במהלכו מסבירים ראשי הפירמה - יו"ר הפירמה ומנהל העסקים הראשי רו"ח אילן בירנפלד ושני השותפים המנהלים, רואי החשבון יגאל דור ודן הלפרן - את פרטי המהלך.

מהסברי ההנהלה עולה כי כלל עובדי הפירמה יעברו לעבודה מרחוק, מהבית או מ"חצרות הלקוחות" (המשרדים של לקוחות הפירמה, ככל שיתאפשר) במשך יומיים בכל שבוע ובשלושת ימי העבודה האחרים יגיעו למשרדים. עוד הובהר בסרטון של מנהלי הפירמה כי זה יהיה הנוהל, ורק במקרים חריגים מאוד, "ובמשורה" יתאפשר לסטות ממנו, באישור.

באשר ל"הוטלינג" הוסבר כי מדובר ביצירת סביבת עבודה גמישה באמצעות מערכת לסידור מקומות ישיבה שנתמכת בפלטפורמה טכנולוגית שפותחה במשרד, ומבוססת על מקומות ישיבה לא קבועים במשרד. כלומר: באמצעות המערכת הממוחשבת ישובץ כל עובד במקום ישיבה פנוי בימים בהם הוא יהיה במשרד. המשרדים יעוצבו בהתאם.

המהלך אמור לשפר גם את איכות החיים של העובדים כיוון שהוא יחסוך להם את זמן הנסיעה והשהייה בפקקים, ובוודאי את איכות החיים של אלה שעובדים בפריפריה, ואולם לא כל השותפים והעובדים בפירמה מברכים עליו.

"עבור עובדים מסוימים מדובר בפגיעה קשה"

אל גלובס הגיעו תלונות של עובדים ושותפים צעירים על המעבר לעבודה מרחוק, ובייחוד על העובדה כי הפירמה כופה על העובדים את העבודה מרחוק יומיים בשבוע ולא מאפשרת להם זכות בחירה האם להגיע למשרד בימים אלה. עובדים שונים מתלוננים על קושי לעבוד מהבית בין היתר בגלל שתנאי העבודה שלהם בבית אינם נוחים (חלקם "מפקיעים" את החדרים של הילדים, עובדים בסלון, קשה לעבוד כשהילדים נמצאים בבית, וכדומה), ואחרים אומרים שפשוט יותר נח להם לעבוד במשרד, הם מעדיפים להיפגש עם חבריהם לעבודה ומרוכזים יותר כשהם עובדים מהמשרד. עוד אומרים חלק מהעובדים, כי מנהלי הפירמה הודו בפניהם, כי החיסכון בעלויות הנדל"ן קסמו להם וכי המשרדים יצומצמו.

בנוסף, לדברי אחד העובדים, "שאלות בנוגע לשיפוי העובדים על כך שההוצאות השוטפות עבור היומיים בהם יעבדו מהבית 'נופלות על כתפינו' - בהם עליות חשמל בבית (מזגן, אור וכדומה), קפה, אינטרנט ועוד - בוטלו כלאחר יד על-ידי השותפים שאמרו לעובדים כי 'ההחלטה התקבלה'".

לטענת חלק מהעובדים ששוחחו עם גלובס, במהלך המשבר שכפה עבודה מהבית הושקה תוכנית "דלויט-קר" במסגרתה חילקה הפירמה לעובדים קופון של 500-700 שקל לקניית ציוד משרדי לבית, ולפני כשלושה שבועות חולקו עוד 2,500 שקל לעובדים, כמעין פיצוי נוסף על העבודה מהבית; אך העובדים טוענים כי מדובר בסכומים חד פעמיים בעוד ההוצאה בגין העובדה מהבית פעמיים בשבוע מעתה ואילך היא הוצאה שוטפת, שאף אחד לא ישפה את העובדים עליה.

לדברי אחד מרואי החשבון בפירמה, "יש הבדל אדיר בין לומר 'אני מרשה לך לעבוד מהבית' לבין לאסור על העובדים להגיע לעבודה במשך יומיים בכל שבוע. באפשרות הראשונה זה לתת אפשרות לעובד לבחור את המקום שנח לו לעבוד ממנו, ובנוסח השני מטילים על העובד מגבלה. עבור עובדים מסוימים מדובר בפגיעה קשה".

עוד אומר אותו רו"ח כי "גם העובדה שאין מקום עבודה קבוע ונח לעובדים היותר בכירים, השותפים בדרגים הלא גבוהים, מדרגת סניור מנג'ר וכדומה, מקוממת. זה פשוט לא נח, וזה הרעה בתנאי העבודה שהיו עד כה. היו"ר והשותפים הבכירים לא יחלקו במשרדים שלהם, אבל האחרים? שיסתדרו".

אחד העובדים מספר, כי חלק מהעובדים מתלוננים על כך שמכיוון שבדלויט אין ארגון עובדים יציג (זאת בניגוד לפירמת רואי החשבון EY למשל שעובדיה התאגדו), אז אין לעובדים יכולת להתקומם על מהלכים חד צדדיים מצד ההנהלה, ולכן גם לא שוחחו איתם על הנושא מראש ולא מתחשבים בדעתם. אחרים אומרים שהם כלל לא הביעו את דעתם המתנגדת למהלך, כיוון שהם חוששים למקום עבודתם.

בכירים בדלויט: המהלך כולו נבע מבקשות שהגיעו מצד העובדים

בכירים בפירמה הופתעו מהתלונות שהגיעו אל גלובס, מאחר שלדבריהם המהלך כולו נבע מבקשות שהגיעו אליהם מצד העובדים. במהלך הסגרים שהיו בשנה החולפת פנתה הפירמה לעובדים בסקרים אנונימיים ואחרים על-מנת לברר איתם איך הם רואים את מודל העבודה העתידי בפירמה, פוסט הקורונה, ורבים מהעובדים ביקשו כי יתאפשר להם לעבוד מהבית באופן קבוע, גם כשלא יהיה הכרח בכך.

בנוסף, אומרים גורמים בכירים בפירמה, במחלקות מסוימות בין 30% ל-50% מהעובדים כבר עובדים מהמשרדים של הלקוחות באופן קבוע, כך שעבורם לא מדובר כלל בשינוי של מודל העבודה.

באשר לעובדה כי המודל "נכפה" על העובדים ו"נאסר" עליהם להגיע למשרדים בימים שאינם משובצים לעבודה מהמשרד, אומרים גורמים בכירים בפירמה כי הובהר לכל העובדים כי במקרים חריגים בהם לא יתאפשר להם לעבוד מהבית הם יוכלו לפנות למנהלים הישירים שלהם ולקבל אישור חריג לעבוד במשרד. בפירמה יצרו כללים נוקשים על-מנת להטמיע את המהלך החדש, אך הם אינם מתכוונים לפגוע בעובדים ולכן גם ביקשו לקבל פידבקים מהעובדים ולשמוע על ההסתגלות שלהם לשינוי.

באשר לטענה כי החיסכון בנדל"ן "קסם" לשותפים המנהלים, מהבירורים שערכנו עולה כי הפירמה לא מתכוונת לצמצם אף לא מטר מהנדל"ן שיש לה, ושטח המשרדים יוותר כפי שהוא כיום. להיפך, מושתות על הפירמה עלויות גבוהות בעקבות התאמת המערכות הטכנולוגיות והמשרדים למעבר לעבודה מרחוק. 

דלויט: "תוצאה של עבודת מטה מעמיקה" 

מדלויט נמסר בתגובה: "המעבר למודל עבודה היברידי הוא חלק ממגמה גלובלית אליה מתקדמים הארגונים הגדולים והמובילים בעולם. מודל העבודה ההיברידי שלנו בדלויט הוא תוצאה של עבודת מטה מעמיקה, שערכה מספר חודשים וכללה סקר ארגוני, ראיונות, שולחנות עגולים שערכנו עם אנשינו בכל הדרגים והתייעצות עם המומחים שלנו, שמייעצים בנושא לארגונים המובילים במשק.

"לפיכך, לאחר חופשת הפסח נתחיל לפעול בהתאם למודל, הכולל יומיים בשבוע של עבודה מרחוק, במסגרתה, להוציא מקרים חריגים, אנשינו יעבדו ממשרדי הלקוחות, יקיימו פגישות עבודה מחוץ למשרד וגם יוכלו לעבוד מהבית. בנוסף, אנו נתחיל ליישם במשרדינו גם התנהלות על-פי סביבת עבודה גמישה (Hoteling), כאשר כלל אנשינו, כולל שותפות ושותפים בכירים, יוכלו להזמין חדרים מבעוד מועד בימים בהם הם עובדים מהמשרד.

"כפי שפעלנו לאורך כל המשבר, כמו גם בימות שגרה, נמשיך לשים דגש על שקיפות ושיתוף אנשינו בהחלטות השונות שאנו לוקחים והרציונל העומד בבסיסן, וללמוד ביחד, תוך שאנו מתאימים את עצמנו לצרכים ולמציאות המשתנה".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; אפל קופצת ביותר מ-3%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?