גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי ניצל את המומנטום, מי פספס אותו, ומדוע לא ראינו שום קריאטיב מבריק

לקראת הבחירות, גלובס כינס פאנל של יועצות ויועצים אסטרטגיים שינתחו את התנהלות המועמדים בתקשורת • והפעם: נפרדים ממערכת הבחירות לכנסת ה-24 • המומחים מנתחים

בנימין נתניהו אמש / צילום: יוסי זמיר
בנימין נתניהו אמש / צילום: יוסי זמיר

לקראת בחירות 2021, כינסנו פאנל ייעוץ אסטרטגי שיינתח את הקמפיינים השונים: טל אלכסנדרוביץ'־שגב, מנכ"לית בן חורין אלכסנדרוביץ' אסטרטגיה ותקשורת; איתן זליגר, מנכ"ל שותף בזליגר שומרון; נסים דואק, בעלי יוניק; והיועצת מורן עג'מי. למען ההוגנות, דאגנו שיהיה איזון פוליטי בין חברות וחברי הפאנל, ווידאנו שאף אחד מהם לא מייעץ היום לאף מועמד.

צילומים: חגי שכטר, מושיק שמע, אוהד רומנו, ענבל מרמרי

21:31 מורן עג'מי: אין ספק שיש מי שלמדו לקח מהמערכות הקודמות (ביבי ששתה את בנט והשקה את סמוטריץ') ויש שחוזרים על הטעויות (העבודה עם ״קמפיין״ שלא מותאם לקהל שלהם). יש מי ששומר על הגוש (ביבי) ויש מי שעושה את עצמו כאילו לא יודע על מה מדובר (לפיד).

21:31 נסים דואק: השחקן הכי משמעותי בבחירות האלה הוא הזיכרון הקצר של הציבור, שנובע אולי ממחזור החדשות המטורף אצלנו. נתניהו הרוויח ממנו, אבל ליברמן, סער ובנט הפסידו בגדול.

21:32 טל אלכסנדרוביץ'-שגב: ראינו שני קמפיינים - שינוי מול חיסונים. בסוף, המציאות הכתיבה את הקמפיינים. לא ראינו הברקות קריאטיביות גדולות אלא את המציאות. נתניהו - לעצמו - ניהל קמפיין חיובי ועדין. בלי ערבים נוהרים ושמאלנים ששכחו להיות יהודים. הרדים את הקמפיין עד לרגע שהדליק הכול בימים האחרונים.

21:32 נסים דואק: העבודה עשתה אולי קמפיין הכי רחוק ממפא"י של פעם, אבל אחד הנכונים במערכת הבחירות הזאת.

21:32 איתן זליגר: טוב, לא סגור מה יהיו התוצאות בסוף אבל שלושה דברים קרו
1) הקמפיין להחלפת ביבי בימין כשל כשלון חרוץ! 2) השתיקה "הגאונית" של לפיד גרמה לפיזור מנדטים יפה בין כל המפלגות אבל בלי הנהגה לגוש. 3) גנץ, ההפתעה הכי גדולה - הצליח בזכות כושר התמדה, קמפיין ממוקד ובזכות מרב מיכאלי.

21:33 נסים דואק: ליום הבחירות צריך להגיע במומנטום מקסימלי, ונראה שביבי הגיע עם המומנטום הזה. ראינו אחרים שפספסו את המומנטום, או אפילו לא ניסו לייצר אותו. למשל, יאיר לפיד. בנט, שמתגלה כקמפיינר טוב, כל עוד לא מדובר בימים החשובים - הימים האחרונים.

21:33 מורן עג'מי: נסים, לא רק שלעבודה לא היה קמפיין אלא שמה שהיה לא תואם למצב הסוציו-אקונומי של מי שעוד מצביע למפלגה הזו. אותה הטעות של אורלי לוי ועמיר פרץ.

21:33 נסים דואק: למרב מיכאלי היה בידול, והיא נישאה על גל ההעצמה הנשית. זכרי באיזה מצב היא קיבלה את מפלגת העבודה. הדוגמה הכי בולטת לאובדן מומנטום מכאיב: מחאת בלפור ומחאת הצמתים והגשרים, שהגיעה למומנטום מרשים חודשים לפני הבחירות, וסיימו בשריקה דקיקה.

21:35 מורן עג'מי: לא יודעת מה איתך, אבל כל מה שמחאת בלפור עשתה לי ולחבריי זה רצון עז להצביע נתניהו. מעולם לא ראיתי מחאה כזו מפלגת, כזו לא אסטרטגית.

21:35 נסים דואק: ראינו קמפיינים שבהם לא היו רגעים מכוננים, ובהם נקברו לא מעט אמביציות וקריירות, כמו עופר שלח, אבי ניסנקורן, חולדאי. גם מי שהיה אמור להיות ההפתעה של הבחירות, ליברמן, הגיע לקו הסיום במונמטום שלילי.

21:36 איתן זליגר: הכישלון שכתב האישום והמשפט לא היו בקמפיין של השמאל, זה מדהים! וזה עוד בקמפיין רק לא ביבי.

21:36 נסים דואק: שווה לציין את הפער הכמעט בלתי נסבל בין המגזר העסקי והיצרני, לבין המגזר שבשלטון.

21:37 מורן עג'מי: זליגר, איזה קמפיין היה בשמאל? רק בני גנץ עשה קמפיין וזה גם כי היו לו מיליונים לשרוף עליו.

21:37 טל אלכסנדרוביץ'-שגב: טיימינג ופיניש זה הכול. הכול נבנה עד לסופ"ש האחרון ואז יממת הבחירות. ראינו שוב את האנרגיות והיכולות של נתניהו עד הרגע האחרון. לפיד אסטרטגי ועקבי - הפגין יכולות עמידה, אבל בשבוע האחרון היה צריך להגביר הילוך כמו ביבי. להראות שלא רואה בעיניים (כראוי לתכונה שישראלים רוצים לראות).

21:37 נסים דואק: היעלמותן של מדורות השבט, כמו תשדירי הבחירות, מובילים לכך, שלפליי-מייקרס כמו נתניהו, וגם לגנץ במידה פחותה, יש יתרון גדול על האחרים.

21:38 טל אלכסנדרוביץ'-שגב: נסים, וגם מי שייצר לעצמו ערוצי תקשורת יעילים וישירים. תראו את הלייב שעשה נתניהו בטוויטר. עובר ישוב ישוב וצועק על האנשים לצאת.

21:37 איתן זליגר: אין ספק שהקמפיין הכלכלי של בנט "לא פרנסה לא מעניין" שהיה נכון לנובמבר-דצמבר, לא היה רלוונטי. אנשים חזרו לעבוד ובזכות דמי החל"ת, לאנשים לא היה פחות כסף.

21:38 נסים דואק: פעם אמרו שקמפיינים בישראל מוכרעים על הסוגיות הביטחוניות. בבחירות האלה נשברה המשוואה הזאת. וגם לראשונה, הצבעה למפלגות קטנות הפכה להצבעה אסטרטגית לא פחות מאידיאולוגית - מרצ, כחול לבן והציונות הדתית.

21:38 מורן עג'מי: באמת רואים תנודה גבוהה של בעלי העסקים אל עבר לפיד וליברמן. כאשר בפועל רק בנט הציע להם פתח דלת. מה שאומר שאנשים מונעים הרבה יותר משנאה מאשר מאינטרסים.

21:39  טל אלכסנדרוביץ'-שגב: קטע היסטורי היה כשנתניהו קירב את המגזר הערבי בלגיטימיות. אבל אחוזי ההצבעה מראים ריחוק וחוסר אמון גובר.

21:40 איתן זליגר: בעולם נורמלי על מבצע החיסונים ביבי היה צריך לקבל 40 מנדטים. בתקשורת ניסו לעמעם את זה ולכן למרות כל ההצלחה הכל צמוד.

21:40 טל אלכסנדרוביץ'-שגב: המגזר העסקי-קמעונאי והתיירות הובילו קמפיין נגד הממשלה בתחילת הדרך, כשהכל היה סגור. עכשיו הכול פתוח עם מודעות בואו לקנות. כולם בחוץ. החיסונים זה היה המסר.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח