גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות הבדים חגגו את הקורונה בזינוק של מאות אחוזים ברווח ובשווי

הביקושים האדירים למגבונים ולמוצרי היגיינה בתקופת הקורונה גררו עליית מחירים בשוק הבדים המשמשים כחומר גלם עיקרי בייצורם, והניבו לאבגול, עלבד, ספאנטק ושלא"ג צמיחה יוצאת דופן בעסקיהן ב-2020 ● כעת הן פועלות להרחבת כושר הייצור שלהן

מפעל ספאנטק בארה"ב / צילום: יח"צ
מפעל ספאנטק בארה"ב / צילום: יח"צ

אחרי תקופה של דשדוש, משבר הקורונה ייצר הזדמנות עסקית יוצאת דופן לעסקיהן של ארבע חברות הבדים הלא ארוגים הנסחרות בבורסה בתל אביב - אבגול , עלבד , ספאנטק ושלא"ג , והוביל אותן לסכם את 2020 כשנת פעילות מצוינת - עם תוצאות כספיות מרשימות לצד זינוק חד בשווי מניותיהן (המשקפות לארבע שווי מצרפי של יותר מ-2.5 מיליארד שקל).

כל זאת בזכות הביקושים האדירים שנרשמו בעקבות התפשטות הקורונה למגבונים, מסיכות ומוצרי מדיקל והיגיינה שונים שהן מייצרות, או מספקות עבורם חומרי גלם. הללו סייעו לחברות להקפיץ באופן חד את הרווחיות של אותם מוצרים, שבלטה ביחס לשיפור  מתון יותר בשורת ההכנסות.

במבט קדימה, למרות הסימנים החיוביים בקשר למלחמה העולמית בווירוס המסתורי, בשלב הנוכחי חברות הבדים לא חוששות משינוי מגמה בכל הנוגע להמשך הביקושים למוצריהן, כפי שמתבטא בצעדים שנקטו או מתוכננים בהמשך להרחבת כושר הייצור שלהן. 

 

אלה כמה מהמספרים הבולטים בסיכום הפעילות השנתית:

90% הוא הזינוק ברווח הגולמי השנתי של חברת ספאנטק, שהגיע ל-181 מיליון שקל. בספאנטק מציינים כי מלבד צמיחה של 19% בהכנסות השנתיות ל-721 מיליון שקל, החברה נהנתה בסיכום שנתי משינוי בתמהיל המוצרים.

לדבריה, מחודש מרץ 2020 החברה חווה "גידול בביקוש למוצריה בכל קטגוריות המוצרים, ובפרט בתחום חומר הגלם המשמש לייצור מגבוני חיטוי" - מגמה בעלת "השפעה חיובית על פעילותה", כאשר בכל התקופה המדוברת "מפעלי החברה פעלו ללא הפרעות בייצור".

כך, הקפיצה החדה בשורה הגולמית של ספאנטק נרשמה למרות התחזקות השקל ביחס לדולר ולאירו, עלייה בהוצאות בגין מענקים ותגמול מנייתי לעובדים ועוד.

ספאנטק, הנמצאת בשליטת המנכ"ל יחזקאל ניסן, עוסקת בייצור בדים לא ארוגים בטכנולוגיה מסוג Spunlace, ועיקר פעילותה, המכוונת לחו"ל, מתרכזת בייצור בד לשימושים בתעשיות המגבונים, שהיוו כ-94% מהכנסותיה בשנה החולפת - עיקרם מגבונים לתינוקות (כ-53% מההכנסות) ומגבונים לחיטוי ולניקוי (כ-36% מההכנסות).

עמיתותיה של ספאנטק הציגו גם הן שיפור בשורה הגולמית בטווחים דו-ספרתיים נאים.

ביניהן, אבגול הציגה עלייה של כ-30% ברווח הגולמי השנתי ל-95 מיליון דולר, למרות שחיקה של 7% בהכנסות, שהסתכמו ב-383 מיליון דולר, וזאת בעיקר בזכות "רווח גולמי גבוה ממכירים בדים למוצרי מדיקל, כמו גם מעלייה ברווחיות ממוצרי היגיינה בסין", נוסף למגמת שיפור "ביעילות התפעולית באתרי החברה".

באבגול מפרטים כי "החברה מציגה רווחיות גבוהה אשר נבעה בעיקר מעודפי ביקושים לבדים המשמשים לייצור מוצרי מדיקל והיגיינה, המשמשים להתמודדות עם התפשטות הקורונה", וכי היא ממשיכה לנקוט צעדים "למקסום רווחיה באמצעות שיפור והרחבת היצע ומגוון המוצרים שהיא מייצרת". 

חברת אבגול / צילום: עינת לברון

101 מיליון שקל הוא הרווח הנקי שהציגה חברת עלבד בסיכומה של 2020, שינוי כיוון בולט בתוצאות אחרי שאת השנתיים הקודמות (2018-2019) סיכמה החברה בהפסד מצרפי כבד של יותר מ-100 מיליון שקל.

עלבד, שבשליטת מושב משואות יצחק, עוסקת בייצור ושיווק מגבונים לחים ומוצרי היגיינה נשית, אחרי שמכרה במהלך השנה החולפת פעילות הפסדית שהייתה לה בתחום ייצור ושיווק מוצרי ספיגה (היגיינה נשית לשימוש חיצוני - תחתוניות ותחבושות).

בעוד שבמוצרי ההיגיינה הנשית עלבד המשיכה להפסיד גם בסיכומה של 2020, אחרי שיפור מתון בהכנסות, פעילות המגבונים הלחים שלה זינקה בסיכום שנתי משורת המכירות ועד השורה התפעולית, בעיקר בהשפעת הקורונה.

בעלבד מסבירים בדוחות, כי התפשטות הקורונה בעולם "השפיעה על גידול בביקוש למוצרי הקבוצה, וזאת כחלק מתופעת האגירה של צרכנים ומעלייה משמעותית בביקוש למוצרי חיטוי וניקיון בעולם כולו".

לפי עלבד, "הגידול בביקוש גרר מחסור ועליית מחירים בשוק הבדים המשמשים כחומר גלם עיקרי בייצור מגבונים, ולפיכך הקבוצה נתקלה בקשיים לספק את כלל הגידול בביקוש". 

שלוש העמיתות של עלבד נהנו בסיכום שנתי מזינוקים בשיעורים תלת-ספרתיים בשורת הרווח הנקי שלהן, בהן שלא"ג, שהגדילה את הרווח הנקי השנתי שלה ביותר מפי 7, ל-63 מיליון שקל.

בסיכום שנתי, תוצאותיה של שלא"ג הושפעו משמעותית, משורת ההכנסות ועד השורה התחתונה, מרכישת חברת טקסוס (Texsus) האיטלקית, שהושלמה בספטמבר 2019 תמורת כ-43 מיליון אירו.

אולם גם בנטרול השפעות הרכישה מציגה שלא"ג, שבשליטת קיבוץ שמיר, שיפור נאה בתוצאות ומדווחת בין היתר על עלייה בביקוש למוצרי מטליות שהיא מייצרת בעיקר בישראל ובארה"ב, ועל מכירות מוצרים לתעשייה הרפואית באיטליה מהחברה הבת האיטלקית שלה, בעקבות מחסור.

עוד בסיכום שנתי מדווחת שלא"ג על עלייה מהותית במכירות בארה"ב, שם "כל תוספת במכירות... מוסיפה תרומה גבוהה באופן יחסי לרווחיות", וכן על "שינוי לטובה" במצב השוק בישראל. 

שלא"ג עוסקת בשוק הבד הלא ארוג בייצור ושיווק בשני סוגי טכנולוגיות (טרמובונד ונידלפאנץ'), ומציעה בדים לשוק החיתולים, היגיינה נשית, שוק המגבונים והמטליות לחיטוי וניקיון, מטליות וסחבות רב-פעמיות ומוצרים נוספים - הנמכרים ליצרנים ומפעלים כחומר גלם. 

מפעל ייצור חברת " על בד " / צילום: איל יצהר

80% הוא הטיפוס שמציגה מניית אבגול כשנה אחורה, מאז רמת השפל שקבעה במהלך ירידות השערים החדות שחלו בשווקים במרץ 2020 - השיעור הנמוך ביותר מבין המניות המתחרות, שגם לאחריו נותרה אבגול, שבשליטת החברה הזרה אינדורמה, הגדולה מבין המתחרות, בשווי שוק נוכחי של כ-830 מיליון שקל.

שלוש המניות של ספאנטק, שלא"ג ועלבד מציגות זינוקים תלת-ספרתיים מרמות השפל שלהן לפני כשנה, בראשם עלבד שעם קפיצה של קרוב ל-400% הגיעה לשווי שוק של כ-750 מיליון שקל.

הזינוקים במניות חברות הענף נרשמו אחרי תקופה ארוכה של דשדוש, עוד טרם משבר הקורונה, שהושפע ממגמה שלילית בתוצאות הכספיות, עם שחיקה ניכרת ברווחיות. זו הגיעה אחרי תקופה של צמיחה גבוהה בפעילות וכיוון חיובי בתשואות המניות.

הזינוקים שנרשמו במניות חברות הבדים הלא ארוגים בשנה החולפת בולטים בכיוון החיובי שתפסה הבורסה לאחר משבר הקורונה שהיכה בה בעיקר ברבעון הראשון של 2020, והם מזכירים במשהו את ביצועי מניות ענף הטכנולוגיה, העומד בלב הכיוון החיובי שסחף את השווקים מעלה ותיקן את גל ירידות השערים החדות מלפני כשנה.

כמו ענפי פעילות רבים בבורסה, גם מניות חברות הבדים סבלו במהלך המשבר בשווקים מירידות חדות שהובילו את שוויין לרדת מעבר לפגיעה הפוטנציאלית בפעילות ממנה חששו המשקיעים, ובהמשך - שינוי הכיוון החד שהציגו משקף את הפוטנציאל הגדול שמזהים המשקיעים בהן גם במבט קדימה.

70 מיליון דולר הוא סכום ההשקעה המוערכת בהקמת קו ייצור חדש (שלישי) במפעל של אבגול ברוסיה, שאישר דירקטוריון החברה בחודש פברואר האחרון, "שיאפשר הרחבת יכולות הייצור והטכנולוגיה של החברה, בין היתר לתחום מוצרי המדיקל".

מרבית פעילותה של אבגול (כ-96%) מתרכזת בייצור מוצרי בד לא-ארוג לשוק ההיגיינה, ובמהלך השנה החולפת כ-6% מייצור זה היה לשוק המדיקל והמסיכות, בהשפעת משבר הקורונה, עניין שתמך בתוצאותיה הכספיות.

כפי שאבגול מסבירה, במהלך 2020 היא החלה "לייצר ולמכור בדים המשמשים לייצור מסיכות, חלוקים ומוצרי מדיקל והיגיינה המשמשים בהתמודדות עם מחלת הקורונה".

דירקטוריון על בד החליט בחודשי הקיץ האחרונים לאשר תוספת השקעה של כ-11 מיליון אירו לאתרי החברה, "למטרת הרחבת יכולות הייצור בתחום המגבונים", וזאת בשל "גידול בביקוש למוצרי החברה, בעיקר מוצרי חיטוי בקשר עם משבר הקורונה". 

גם בשלא"ג הגיבו לשינויים בביקושים בשוק, ובסיכום שנתי דיווחה החברה על "ייצור של בדים חדשים המהווים חומר גלם לייצור מוצרים בתחום הרפואי, ביגוד חד-פעמי ומסיכות הקשורים להתמודדות עם הקורונה".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בפתיחת המסחר בוול סטריט; טסלה מזנקת ביותר מ-10%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"